Puiul de pisica de la A la aproape Z. Tot ce trebuie sa stii cand adopti un pui de pisica.

ce trebuie sa stii cand adopti un pui de pisica

Autor: Dr. Cristian Cristea – www.facebook.com/cristian.d.cristea, Spitalul Veterinar Pet Stuff – www.facebook.com/pet.stuff.univers

Salutare din nou. 🙂 Avand in vedere ca este inceputul verii, acest lucru inseamna ca este si inceputul perioadei in care cei mai multi pisoi sunt adoptati. Din acest motiv am decis sa scriu acest articol, despre cum ne pregatim pentru viata cu un nou pisoi. Aici vei afla tot ce trebuie sa stii cand adopti un pui de pisica.

Va fi interesant cu siguranta, dar cum putem face mai frumoasa si mai usoara acomodarea pentru noul membru al familiei noastre? Tine cont ca tocmai a fost despartit de mama si fratii lui/ei, iar acum ajunge intr-un loc strain, in preajma unor oameni straini. Cat de confuz si de speriat ai fi in locul lui?

Avem nevoie de multa rabdare si de un plan foarte bine pus la punct pentru a-i usura aceasta perioada de tranzitie si pentru a-i castiga increderea. Insa, toate aceste eforturi vor fi pe deplin rasplatite in momentul cand el te va considera noua lui familie si noul lui partener de joaca. 🙂 Iar tu vei fi fericitul prieten al unui pisoi care va creste si se va dezvolta intr-un motan sau pisica increzatoare, afectuasa si fericita.

Ce varsta este recomandat sa aiba pisoii cand sunt adoptati?

Sa o luam cu inceputul. Si sa incepem cu varsta pe care este recomandat sa o aiba pisoiul atunci cand il adoptam sau cumparam. Desi majoritatea doresc un pisoi cat mai mic, pe care sa il “educe” cum stiu ei mai bine si incearca sa ia un pisoi de 5-6 saptamani, va recomand  sa il luati dupa varsta de 10-12 saptamani. De ce? Pentru ca educatia pe care mama lui i-o ofera este foarte importanta asupra caracterului si dezvoltarii viitoare a micutei pisici. Aceasta perioada petrecuta in plus cu mama si fratii lui poate avea efecte benefice asupra comportamentului sau. In plus, va socializa mult mai bine cu animalele si cu oamenii.

Cu cat sunt mai mici, cu atat sunt mai tematori si mai neincrezatori si se streseaza mai usor. Acest lucru se datoreaza de cele mai multe ori despartirii prea rapide de familia naturala.

Atunci cand doresti sa alegi un pisoi, cauta sa fii foarte atent la semnele pe care le arata. Asemeni unui copil, acestia sunt naturali si sinceri. Cauta un pisoi curios, care nu se teme de atingerile tale sau ale altor persoane. Cauta un pisoi care este dornic sa se joace. Pe acestia va fi mult mai usor sa ii socializezi si sa le castigi increderea.  🙂

Citeste si: Ce ai nevoie sa stii despre relatia dintre pisica mama si pisoii ei

 

Pregatirea locuintei pentru intampinarea pisoiului

Dupa despartirea de mama si fratii lui, trebuie sa ii asiguram un culcus corespunzator. Acesta poate fi improvizat dintr-o cutie si o patura pufoasa sau un patut special achizitionat din magazine de specialitate. Pozitioneaza “dormitorul” intr-un colt linistit din casa, ferit de galagie si curent.

Pentru a reduce stresul de separatie de mama si frati, in patutul puiului de pisica poti pune un ceas invelit intr-un prosop sau paturica pufoasa. Puiul va asocia ticaitul ceasului cu sunetul inimii mamei lui si va dormi mai linistit. Sau, bineinteles, puteti adopta doi puiuti de pisica.

Pentru a salva mobila si covoarele de la zgarieturi, poti sa ii achizitionezi placi speciale. Acestea se gasesc la magazinele de profil si se proptesc de perete sau se agata de usi. Astfel, pisoiul va folosi aceste placi pentru a-si toci ghearele.

Snururile de la perdele, draperii, veioze, trebuiesc ridicate astfel incat sa nu fie la dispozitia pisicului. Joaca se poate solda cu accidente, pisoii reusind sa se incurce si, de multe ori sa se sugrume.

Jucarii de dimensiuni mici, decoratiuni de Craciun, bijuterii, orice alte obiecte stralucitoare care au dimensiuni suficient de mici pentru a putea fi inghitite de catre pisoi trebuie sa fie tinute la distanta de acestia. Ingestia lor poate produce blocaje intestinale, majoritatea necesitand anestezie si interventii chirurgicale sau laparoscopice pentru a putea fi extrase.

Scapa de plantele decorative cu potential toxic pentru pisici. Doneaza-le unor familii fara pisici. Nu le muta in alta camera deoarece mai devreme sau mai tarziu, pisica ta va ajunge la ele. Iar apoi, daca are noroc, va ajunge de urgenta la o clinica veterinara…

Evita folosirea otravurilor sau a capcanelor pentru gandaci si furnici in zonele pe care le frecventeaza pisica ta.

Pastreaza inchise dulapurile cu detergent, inalbitori, sapun, ata dentara si alte solutii de menaj sau pentru toaletaj.

Asigura-te ca ai in permanenta capacul toaletei inchis. La fel si usa de la masina de spalat rufe, uscatorul de rufe sau masina de spalat vase.

Considera daunator sanatatii pisoiului tau orice ai considera daunator pentru un copil.

Citeste si: GHID: Cum ingrijim puii de pisica nou-nascuti

Ce hrana este recomandata puilor de pisica?

Deoarece sunt in perioada de crestere, puii de pisica vor avea nevoie de un regim de hrana adecvat varstei lor. Este recomandat sa alegi o hrana de calitate, special conceputa pentru varsta puiului tau. Aceasta hrana va cuprinde o cantitate mare de proteine pentru dezvoltarea musculaturii si a celorlalte tesuturi. De asemenea, va avea un continut ridicat de grasimi si acizi grasi. Acest tip de mancare cu un continut ridicat de calorii trebuie administrat puiului de pisica pana la 12 luni.

89.99 lei99.99 lei
79.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Cat Mom

139.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Curious Cat

139.99 lei
49.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Don’t Care

139.99 lei
69.99 lei

Cum invatam puiul de pisica sa foloseasca litiera?

ce trebuie sa stii cand adopti un pui de pisica

De obicei puiul va deprinde instinctiv mersul la litiera. Aceasta trebuie sa stea intr-un colt al camerei, la distanta de castroanele de apa si mancare. Atunci cand miaunelul se trezeste din somn sau dupa ce mananca, aseza-l in litiera. Daca nu va incepe sa sape din propria initiativa cu labutele din fata, luati usor unul din piciorusele anterioare si incercati sa imitati sapatul in nisip pentru a-l stimula si pe el sa faca apoi acest lucru. De fiecare data cand foloseste litiera il vei lauda. Poti sa ii dai o recompensa speciala pentru pisici, sa il mangai, dar niciodata nu il certata/ pedepsi atunci cand nu o foloseste. Pune-l la ore regulate, dupa somn sau masa, in litiera pana cand va pricepe ideea.

Interactiunirea puilor de pisica cu ceilalti membri ai familiei.

Dupa ce i-am amenajat camera sau coltul de camera cu patut, litiera, castroane de apa, mancare si jucarii, intr-un loc ferit de traficul intens din locuinta, zgomote bruste si curent, putem incepe sa ii facem cunostinta pe rand cu fiecare membru al familiei. Cel mai bine unul pe zi, care sa intre singur in camera (doar el si pisica).

Cand intram in camera trebuie sa stam pe pardoseala, la un nivel cat mai jos, nu in picioare sau pe scaun. De asemenea, nu vom incerca sa interactionam cu pisica, ci sa o lasam pe ea sa vina la noi. O lasam sa se obisnuiasca cu prezenta, vocea si atingerile noastre.

ce trebuie sa stii cand adopti un pui de pisica

Copii cu varsta mai mica de 5 ani nu vor fi lasati sa intre in contact cu puii de pisica (sau caine) deoarece adesea pot sa ii raneasca pe acestia sau sa fie raniti. Copii mai mari de 5 ani trebuie supravegheati in permanenta in momentele in care interactioneaza cu animalele. Ei vor fi invatati cum pot sa apuce un pui de pisica cu o mana din spatele picioarelor din fata, fara sa ii stranga prea tare, iar cealalta mana sa ridice trenul posterior ( membrele posterioare si partea posterioara a animalului). Trebuie sa educam copii sa nu apuce puiul de urechi, coada sau de ceafa. Arata-le cum pot sa mangaie cu grija si delicatete capul si spatele pisicii.

Aminteste-le sa se spele pe maini de fiecare data dupa ce s-au jucat si au mangaiat pisica.

Nu lasati niciodata copii nesupravegheati in preajma animalelor, cu atat mai mult copii veniti in vizita!

Interactiunea pisoiului cu restul casei.

Dupa ce pisicul s-a obisnuit cu noii proprietari, putem sa incepem sa ii prezentam restul casei, cate o camera pe rand. Cand il introducem intr-o camera noua trebuie sa ii lasam si transportorul in preajma cu usa deschisa. Astfel, daca se va speria, va avea un loc cunoscut unde sa se refugieze.

Stai calm in preajma lui si vorbeste-i in permanent pe un ton scazut. Ai grija, daca doreste sa se ascunda dupa frigider, dulap, canapea, etc. prinde-l si pune-l din nou in mijlocul camerei de unde il lasi sa exploreze rand pe rand fiecare colt.

Interactiunea pisoiului cu celelalte animalute

pisoi_si_caine

Pentru cei care adopta un pui de pisica dar mai au acasa alte animale de companie, inainte de a aduce acasa noul membru, mergi la clinica veterinara unde este inregistrat animalul/animalele tale pentru a efectua un control al starii acestora de sanatate. Astfel, te asiguri ca acestia sunt perfect sanatosi si nu pun in pericol noul membru.

Atunci cand noul pisoi va fi in camera unde i-ai amenajat “camera lui” celelalte animale din casa vor adulmeca pe la usa si vor incerca sa intre la acesta. Nu iti neglija animalele pe care le ai deja in casa, in favoarea noului venit. Acorda-le aceeasi atentie sau mai multa atentie ca si pana acum. Astfel le vei usura adaptarea cu noul membru si le vei inlatura starile de stres, discomfort si anxietate. Este important fiindca aceste stari le pot provoca probleme de sanatate.

Dupa cateva zile in care noul pisoi s-a acomodat cu noua casa si cu noii proprietari, il/o poti lasa sa se cunoasca si cu pisica pe care o ai deja. Supravegheaza-i in permanenta in timp ce se miros si incearca sa se cunoasca. Se pot marai, “scuipa” sau chiar ataca la inceput si este bine sa fi pe faza pentru a-i putea desparti. Dupa cateva zile poti reincerca sa ii lasi impreuna, de asemenea supravegheati.

In cazul in care ai acasa un caine, nu il lasa nesupravegheat impreuna cu noul pisoi. Cainii pot deveni agresivi, iar pisicile ii pot zgaria periculos in zona ochilor. In momentul in care le faci cunostinta, cainele trebuie sa fie tinut in lesa si trebuie sa respecti aceleasi reguli ca atunci cand ii prezinti pisica pe care o ai dinainte in casa. Nu lasa pisicul sa alerge in jurul cainelui deoarece acesta poate dori sa il urmareasca  crezand ca in acest fel se joaca. Recompenseaza ambele animale atunci cand au un comportament calm unul in prezenta celuilalt. Nu ii lasa nesupravegheati pana cand pisoiul nu ajunge la maturitate si se poate apara singur.

Vizita pisoiului la medicul veterinar. Analize si vaccinare.

Dupa prima sau a doua zi petrecuta de pisoi in noua casa, acesta trebuie sa fie consultat de catre un medic veterinar. Acesta ii va controla urechile pentru a observa daca exista sau nu secretii abundente. Multi pisoi care au crescut pe strada sunt diagnosticati cu otita parazitara, raie in urechi cum este denumita de catre proprietari. Pentru a observa acesti acarieni este nevoie sa se recolteze cruste din urechea pisoiului care vor fi preparate si examinate la microscop. Daca are acesti paraziti in urechi, medicul ii va prescrie un tratament cu solutii auriculare si pipete spot on.

De asemenea, va fi nevoie de prelevarea unor probe de fecale pentru efectuarea unui examen coproparazitologic. Scopul este de a depista prezenta oualelor de paraziti intestinali, caz in care se vor administra substante antiparazitare specifice.

In jurul varstei de 9-10 saptamani pisoiul poate fi testat pentru doua boli virale. Acestea sunt FIV – imunodeficienta felina si FeLV – leucemie feline. In cazul in care rezultatul este negativ = pisoi sanatos si trecem la urmatoarea faza.

Incepand cu varsta de 12 saptamani pisicul va primi primul vaccin polivalent impotriva rinotraheitei feline, calicivirusului felin si a panleucopeniei feline. Exista de asemenea vaccinuri care au 4 valente, a patra fiind vaccinul impotriva leucemiei feline.

Trei saptamani mai tarziu se poate face un rapel de asemenea cu 3 sau 4 valente.

Vaccinul antirabic se poate administra incepand cu varsta de 12 saptamani. Medicul va stabili exact schema exacta de vaccinare.

Sterilizarea pisoilor

Sterilizarea femelelor poate fi facuta incepand cu varsta de 6 luni, iar a masculilor dupa varsta de 12 luni. Medicul veterinar va stabili perioada optima pentru a intreprinde aceasta interventie chirurgicala. Tot el iti va da mai multe detalii despre ingrijirile pre si post operatorie, despre analizele pe care trebuie sa le faci inainte de operatie si despre anestezia pe care animalul va urma sa o primeasca.

Sterilizarea prepubera ajuta la reducerea suprapopularii pisicilor fara stapan. In plus, reduce riscul aparitiei cancerului mamar si a infectiilor uterine la pisica.

In cazul masculilor necastrati, acestia au tendinta de a marca teritoriul urinand in diferite colturi ale casei. Si crede-ma, nu vrei sa ai parte de asa ceva. Mirosul urinei motanilor necastrati este foarte pregnant si foarte neplacut. In cazul celor care stau in curte, un alt avantaj al sterilizarii este ca nu vor mai pleaca din curte pentru a se monta cu femele si nu vor mai veni acasa batuti, muscati din luptele cu alti motani pentru dominanta. De asemenea vom evita in acest fel inmultirea necontrolata!

Aviz detinatorilor de motani, care stau la curte si ai caror motani colinda nestingheriti prin alte curti, montand in voie orice femela intalnesc. Responsabilitatea sterilizarii nu revine doar celor care au pisici femele, deoarece doar femela ramane gestanata fiindca… surpriza!!!! Acestea NU fac pui singure. Si mai mult, exista din pacate foarte multe femele comunitare pe strada, fara stapan, pe care motanul tau le va monta si astfel va contribui la inmultirea necontrolata a acestei specii! Te rog sterilizeaza-ti animalul!

Citeste mai multe despre sterilizare aici: Totul despre sterilizarea la pisici – in ce consta aceasta si de ce este importanta

Ce facem atunci cand trebuie sa lasam pisicile singure acasa

In momentul in care pisica ramane acasa singura, ea trebuie sa fie inchisa intr-o singura camera, in siguranta. Acolo va avea patutul ei, castroane cu apa si mancare, litiera si jucarii. Poti plasa un radio pe un post cu muzica in fata usii, de preferat muzica ambientala sau clasica. In cazul in care stai foarte mult timp plecat, atunci cand ajungi acasa incerca sa petreci cat mai mult timp impreuna cu pisica ta. Joaca-te cu ea, o poti mangaia sau pieptana. Asa poti incerca sa o recompensezi pentru timpul cat sta singura acasa.

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

119.99 lei
Stoc epuizat
149.99 lei
159.99 lei
Stoc epuizat

Accesorii si decoratiuni

Inel din argint Black Sweet Cat

114.99 lei
Stoc epuizat

Accesorii si decoratiuni

Cercei din argint Pisica Neagra

139.99 lei
109.99 lei
139.99 lei
124.99 lei
149.99 lei
124.99 lei
114.99 lei

In cazul in care ai mai multe pisici, incerca sa le asiguri mai multe litiere in casa. De obicei se recomanda numarul pisicilor plus unu, pe care sa le cureti zilnic. O data pe saptamana acestea trebuie spalate cu solutii speciale.

De asemenea, mai multe castroane de apa si hrana dispuse prin casa. Apa trebuie sa fie proaspata, schimbata de minim 2-3 ori pe zi.

Daca ai posibilitate financiara sa achizitionezi adapatori, fantani speciale pentru pisici, acestea vor stimula pisica sa consume apa. Nativ ele nu sunt mari amatoare in ceea ce priveste consummul de apa – din aceasta cauza pot aparea probleme urinare si renale.

Achizitioneaza sau confectioneaza pentru pisicile tale jucarii inteligente, care sa le tina ocupate si sa le antreneze creierul pe tot parcursul zilei, mai ales cand tu lipsesti.

Plimbare in aer liber, mese regulate, toaletare

Daca stai in apartament, cumpara un ham si lesa speciala si obisnuieste-o sa o plimbi in parc si sa se catere in copaci (sub supraveghere si cu precautie). Pisicile care sunt scoase la aer si au activitati fizice vor fi mult mai sanatoase.

Obisnuieste pisica sa manace la ore fixe si respecta cantitatile de hrana recomandate de medicul veterinar. Un numar de 1 – 2 mese pe zi dupa varsta de 12 luni sunt suficiente.

Nu administra exclusiv hrana uscata, pisicile au nevoie si de hrana umeda.

Intereseaza-te despre tipurile de iarba pisicii pe care le poti achizitiona si testeaza care este iarba pe care pisica o prefera. Iarba are rolul de a aduna firele de par din stomac (ajunse acolo in urma toaletajului intreprins de ele prin lins) si a ajuta la eliminarea acestor bezoare (ghemotoace de par).

Citeste si: Top 6 Plante sanatoase pentru pisici

Discuta cu medicul veterinar despre planul de deparazitare pentru parazitii intestinali si cei externi si de asemenea pentru vaccinarea anuala. Toaletajul urechilor, al unghiilor si cel al glandelor perineale trebuie efectuat periodic de catre medic.

Discuta de asemenea cu un groomer profesionist, (hair stylistul animalelor) despre cum trebuie pieptanata si spalata pisica corespunzator, ce sampoane, ce solutii de curatare poti folosi, ce perii sau piepteni etc.

Pisoii sunt animale foarte jucause, asa ca daca vei adopta doua pisici, riscul ca acestea sa se simta singure, sa se plictiseasca va fi considerabil mai mic. De asemenea joaca dintre doi pui de pisica va fi mult mai atractiva pentru tine, vei rade cu siguranta in fiecare zi si viata lor si a ta va fi mult mai frumoasa.

Am cuprins in acest articol tot ce trebuie sa stii cand adopti un pui de pisica. In speranta ca aceste informati te vor ajuta, iti doresc sa petreci clipe pisicoase alaturi de noii sau vechii tai prieteni!

Daca ai gasit util acest articol si doresti sa fii la curent si cu viitoarele articole, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru. ? 

17 comentarii despre “Puiul de pisica de la A la aproape Z. Tot ce trebuie sa stii cand adopti un pui de pisica.

  1. Pingback: Relatia dintre pisica mama si pisoii ei, pas cu pas - Cu Pisici

  2. Pingback: 4 pasi prin care sa ajuti o pisica sa se acomodeze intr-o casa noua - Cu Pisici

  3. Pingback: Cum faci cunostinta pisicii tale cu un catelus proaspat adoptat - Cu Pisici

  4. Pingback: Cum sa iti inveti pisica sa mearga in lesa, pas cu pas - Cu Pisici

  5. Pingback: Ce ai nevoie sa stii despre relatia dintre pisica mama si pisoii ei - Cu Pisici

  6. Pingback: 5 Pasi prin care inveti pisica sa foloseasca litiera - Cu Pisici

  7. Laura spune:

    Am un puiut de 9 saptamani. La-m primit plin cu paduchi .cum as putea scapa cat mai repede de ei. Ia-m luat picaturii si zgarda dar cred ca nu este de ajuns

    • Cu Pisici spune:

      Buna Laura! Daca nu esti sigura ca sunt eficiente zgarda si picaturile pe care le-ai luat deja, cel mai bine este sa mergi cu pisoiasul la un cabinet veterinar pentru a i se face deparazitarea.

  8. Pingback: 9 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa adopti o pisica - Cu Pisici

  9. Nikoll spune:

    Bună ziua!! Am un pui de pisica de 3 luni.. I-am făcut primul vaccin și deparazitare interna…De obicei e jucăuș, dar acum nu știu ce are’nu mănâncă, bea foarte multa apa, tremura, și are pernuțele reci.. E posibil sa fii răcit?

  10. Cris H. spune:

    De folos articolul. ?
    Am un pisicut de 8 sapt.si momentan îi dau doar lapte pt varsta lui. De la ce varsta îi pot da apa si mancare umeda?
    Nu am inteles cum sta treaba cu acea “iarbã” …. ? Cum se numeste in engleza? ( nu sunt in Ro, de aceea intreb)
    Multumesc anticipat

  11. Nico B spune:

    Super articol! Ne gandim sa adoptam o pisicuta si acest articol ne-a ajutat foarte mult sa intelegem responsabilitatile pe care trebuie sa le aiba stapanii. Cu siguranta vom mai explora site-ul 😀

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.