GHID: Cum ingrijim puii de pisica nou-nascuti

puii de pisica nou-nascuti

Autor: Dr. Alina Sirbu,  Spitalul Veterinar Pet StuffFacebook Pet Stuff

Exista situatii cand o pisica nu isi poate ingriji puii nou-nascuti din diverse motive sau cand puii sunt orfani. In astfel de cazuri, este necesar sa intervenim pentru a le oferi micutilor ingrijirea de care au nevoie, implicit o noua sansa la viata. Iar acest proces nu este unul deloc simplu, putand fi destul de solicitant. Mai ales daca nu stim cum sa facem corect acest lucru.

Motiv pentru care am scris acest ghid despre cum ingrijim puii de pisica nou-nascuti. Astfel, veti putea intelege mai bine care sunt nevoile acestora si cum le puteti oferi tot sprijinul pentru a-i ajuta.

Trebuie sa aveti in vedere trei lucruri importante atunci cand ingrijiti un pui de pisica sugar si anume:

– asigurarea unui mediu corespunzator;

– prepararea si administrarea unei formule de lapte corespunzatoare;

– asigurarea unui management corect.

Cand oferim hrana artificiala

Daca puii au o mama si se pot hrani singuri, decizia de a introduce hrana artificiala se bazeaza pe starea generala a puiului, greutatea la fatare si progresul sau comparativ cu ceilalti pui din cuib. Puii se pot hrani suplimentar de 2-3 ori pe zi si intre timp pot fi lasati cu pisica mama pentru a fi alaptati.

Cand puii de pisica nou-nascuti nu mai au mama este necesara ingrijirea artificiala.

Solutia ideala este gasirea unei mame-surogat care fie si-a pierdut puii, fie are un cuib mic. O pisica cu instincte materne puternice este mai buna decat orice ingrijire artificiala. Aceasta va asigura puiului anumiti stimuli sociali si comportamentali precum si hranirea si curatarea acestuia.

Cum oferim hrana artificiala

Daca puiul dumneavoastra are nevoie de hranire suplimentara, trebuie sa ii calculati necesarul zilnic dupa formula ce va fi prezentata mai jos. Trebuie sa tineti cont ca un pui de pisica sugar se hraneste de 4-6 ori pe zi. Puii de pisica nou-nascuti care sunt slabiti si mai mici au nevoie de hranire de cel putin 6 ori pe zi, mesele fiind impartite in mod egal in 24 de ore.

Este foarte important sa tineti o evidenta a greutatii micutului inca de la inceput. Astfel, il veti cantari la un interval de 8 ore timp in primele 4 zile dupa fatare, apoi in fiecare zi, timp de doua saptamani, dupa care din 3 in 3 zile pana ating varsta de o luna.

Recipientele si tetinele folosite pentru alaptarea puiutilor trebuie curatate meticulos si fierte. Nimeni in afara de dumneavoastra nu ar trebui sa aiba acces in incaperea unde cresteti puii. Toti cei care ating puiutii trebuie sa se spele pe maini inainte de a intra in contact cu acestia mai ales daca au avut contact si cu alte pisici inainte. Multe boli infectioase, mai ales cele virale se pot transmite pisicutelor de catre persoanele care au intrat recent in contact cu o pisica adulta purtatoare simptomatica sau asimptomatica.

Daca puii nu reusesc sa se hraneasca cu laptele matern in primele doua zile de viata, se poate lua in considerare administrarea de ser, subcutanat,  de la o pisica sanatoasa pentru a le oferi puilor o oarecare imunitate pana la aproximativ 6 saptamani de viata.

puii de pisica nou-nascuti

Hranirea artificiala

Se gasesc pe piata numeroase formule de lapte concepute special pentru puii de pisica nou-nascuti, ce au o compozitie asemanatoare cu laptele matern. Laptele de vaca nu este corespunzator pentru puii de pisica si, de asemenea, nici laptele conceput pentru puii de caine.

puii de pisica nou-nascuti

Laptele praf pentru pisici se reconstituie adaugand apa calduta conform instructiunilor din ambalaj. Restul de lapte reconstituit ramas se refrigereaza, dar nu se congeleaza. Intotdeauna inainte de hranirea puilor, incalziti laptele dar aveti grija sa nu fie prea fierbinte.

In situatii de urgenta, cand nu aveti la dispozitie laptele special conceput pentru pisici se poate folosi temporar o compozitie formata din:

– 237 ml lapte integral

– 2 galbenusuri de ou

– 1 lingurita sau 5 ml ulei vegetal

– 1 picatura de vitamine pediatrice

Aceasta formula ofera 120 calorii per 100 ml;

89.99 lei99.99 lei
84.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Cat Mom

139.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Curious Cat

139.99 lei
49.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Don’t Care

139.99 lei
69.99 lei

Calculul necesarului de lapte praf

Cea mai buna metoda pentru determinarea cantitatii de lapte necesar pentru fiecare pui de pisica nou-nascut este cantarirea fiecarui pisoi si folosirea unui tabel cu necesarul caloric. Acesta este dat mai jos.

puii de pisica nou-nascuti

Compozitia laptelui praf comercial este similara, insa cantitatea exacta de hrana poate varia in functie de produs. Cititi instructiunile cu atentie.

Pentru a calcula necesarul de lapte praf pentru fiecare masa, cantariti puiul pe care doriti sa il hraniti pentru a determina ce cantitate de lapte este necesar per zi. Apoi impartiti aceasta cantitate la numarul de mese necesar pe zi.

Este posibil sa fie nevoie sa ajustati cantitatile in functie de fiecare individ.

Cand un pui este hranit adecvat, abdomenul sau se va simti plin, dar nu tensionat sau destins. Evitati hranirea excesiva deoarece acest lucru poate duce la aparitia diareei si a altor complicatii cauzate de aceasta.

Atat timp cat puiul nu plange excesiv, creste in greutate, se simte ferm la atingere si are un scaun maroniu deschis de 4-5 ori pe zi, puteti fi siguri ca dieta indeplineste necesarul nutritiv al puiului.

La varsta de 3 saptamani puteti da puiului lapte dintr-o farfurie mica pentru a-l invata sa bea singur. La 4 saptamani de viata puteti amesteca formula de lapte cu hrana solida special conceputa pentru puii de varsta aceasta.

Citeste si: Ghid pentru alimentatia sanatoasa a pisicii tale: dieta si nutritie

Administrarea laptelui praf pentru pisicute-hranirea cu biberonul

Biberonul are avantajul de a satisface nevoia puiului de a suge, dar acesta trebuie sa fie suficient de puternic incat sa poata face acest lucru.

La formulele de lapte comerciale in general este adaugat in pachet si un biberon si cateva tetine de schimb. Acestea trebuie gaurite cu un ac incins pentru a permite laptelui sa curga in picatura. Gaura nu trebuie sa fie foarte mare deoarece puiul se poate ineca daca inghite o cantitate prea mare de lapte deodata sau acesta poate ajunge la nivelul pulmonilor producand pneumonie.

Pentru a li se administra laptele, puii de pisica nou-nascuti trebuie tinuti cu pieptul ridicat si nu trebuie tinuti ca un copil, pe spate, deoarece laptele poate ajunge la nivelul traheei.

puii de pisica nou-nascuti

Deschideti usor gura puiului si inclinati biberonul la un unghi de 45 de grade pentru a evita ingerarea de aer. Cand un pui a primit suficient lapte veti vedea cum acesta face bulbuci la nivelul gurii. Hranirea dureaza de obicei in jur de 5 minute sau mai mult.

Citeste si: Deparazitarea interna la pisici – in ce consta si cat de importanta este pentru sanatatea pufosilor

Incubatorul

O alta problema care poate sa puna viata puiului nou-nascut in pericol este scaderea excesiva a temperaturii corporale. Pentru a evita acest lucru este necesar sa mentineti puiul cald. Puteti improviza un incubator in cateva minute folosind o cutie de carton pe care sa o divizati astfel incat fiecare pui sa aiba compartimentul sau. Acest lucru este benefic deoarece, daca puii sunt orfani si nu se pot alapta, ei au instinctul de a suge si  inlocuiesc mameloanele pisicii cu urechile, cozile si organele genitale ale celorlalti pui. Acest comportament apare in primele 3 saptamani de viata ale puilor. Dupa aceasta perioada ei trebuie reuniti pentru a socializa si a-si dezvolta modele comportamentale normale.

puii de pisica nou-nascuti

Temperatura incubatorului este de importanta majora deoarece puii nu vor avea o mama sau alti pui de care sa se incalzeasca atunci cand le este frig.

Ideal, incubatorul trebuie sa aiba temperatura camerei, adica intre 29.4 si 32.2 grade Celsius. Pentru a controla temperatura, este recomandat sa plasati un termometru in interior. Puteti adauga paturi dedesubtul cutiei, iar daca temperatura nu se poate mentine, puteti folosi un radiator cu termostat care emite caldura. Daca alegeti radiatorul, aveti grija ca acesta sa nu emita o lumina puternica. Puii atat de tineri nu au nevoie de o cantitate mare de lumina pe zi. Acestea trebuie plasate astfel incat puii sa se poata deplasa intr-o zona mai rece daca este necesar.

Pernele electrice nu sunt recomandate deoarece puii de pisica nou-nascuti se pot deshidrata excesiv si pot capata arsuri consecutiv expunerii continue la caldura. Daca totusi se folosesc, trebuie acoperite bine o patura si plasate doar intr-o jumatate de cutie pentru a permite puilor sa se mute daca devin supraincalziti.

In fiecare compartiment, sub fiecare pui, puteti pune un scutec sau cate o bucata de pet pad. Astfel, va fi mai usor sa curatati incubatorul si sa monitorizati  aspectul fecalelor fiecarui pui in parte, acesta fiind un bun indicator al unei hraniri excesive sau a unei posibile infectii.

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

119.99 lei
149.99 lei
159.99 lei

Accesorii si decoratiuni

Inel din argint Black Sweet Cat

114.99 lei

Accesorii si decoratiuni

Cercei din argint Pisica Neagra

139.99 lei
109.99 lei
139.99 lei
Stoc epuizat
124.99 lei
149.99 lei
124.99 lei
114.99 lei

Curatarea

In afara de hranire si incubare, pentru puii de pisica nou-nascuti mai este la fel de importanta si curatarea. Astfel, in primele 3 saptamani de viata ale puiului, dupa fiecare masa, cu o compresa de tifon inmuiata in apa calduta, stergeti usor in zona anala si genitala pentru stimularea urinarii si defecarii. Puii, la aceasta varsta, nu pot urina si defeca singuri. Asadar, acesta reprezinta un pas vital pentru ei. E posibil sa trebuiasca sa masati si abdomenul cu miscari usoare, iar la final sa uscati zona.

puii de pisica nou-nascuti

Probleme frecvente aparute

Hranirea excesiva

Primul semn al hranirii excesive este reprezentat de aparitia unui scaun moale si galben. Reduceti concentratia formulei diluand-o intr-o treime de apa. In timp ce scaunul revine la normal puteti aduce formula gradual la concentratia initiala.

Odata cu hranirea excesiva se produce o accelerare a miscarii bolului alimentar la nivelul intestinului, fecalele devenind verzui. Acest lucru este datorat bilei neabsorbite. Reduceti concentratia formulei la jumatate. Gradual aduceti formula la concentratia initiala in timp ce scaunul revine la normal.
Daca scaunul devine de consistenta si aspectul laptelui inseamna ca puiul nu absoarbe deloc nutrientii. In acest caz este necesar un drum la veterinar pentru a-l restabiliza.

Subnutritia

Puii de pisica nou-nascuti hraniti insuficient vor plange continuu, sunt apatici, nu castiga in greutate deloc si devin hipotermi. Acestia se deshidrateaza rapid si devin hipoglicemici  cand nu primesc suficienta hrana.

Constipatia

Unii pui au mai putine scaune decat altii. Acest lucru poate fi fiziologic, insa daca scaunele eliminate au o consistenta dura si puiul pare a avea dificultati in eliminarea lor, atunci este o problema. Constipatia apare frecvent atunci cand puiul trece pe o hrana solida. Abdomenul puiului poate sa apara ferm la atingere si pare destins. In acest caz, puteti administra puiului 1 pana la 3 ml de ulei mineral. Tineti cont ca puii sugari trebuie stimulati pentru a urina si a defeca. Puii care mananca deja o hrana solida, in general nu mai necesita stimulare. Un pui care nu a defecat niciodata poate avea un defect congenital.

Daca puiul are o stare generala proasta, prezinta secretii la nivel nazal sau ocular, are scaune moi repetate, este apatic sau prezinta orice alt semn de boala trebuie sa mergeti de urgenta cu el la veterinar.

Citeste si: Puiul de pisica de la A la aproape Z. Tot ce trebuie sa stii cand adopti un pui de pisica.

Pentru mai multe sfaturi despre cum sa ingrijiti puii de pisica nou-nascuti, puteti gasi pe internet carti special concepute pentru micuti. Nu folositi ca surse, diversele site-uri care nu sunt de specialitate.

Succes in cresterea micutilor!

Acestea sunt toate informatiile de care ai nevoie pentru a putea ajuta puii de pisica nou-nascuti. Daca ai nelamuriri, te rugam sa ni le comunici printr-un comentariu si vom incerca sa te ajutam cu un raspuns. 🙂

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.