Daca iti doreste momente magice alaturi de pisicuta ta oriunde, afla cum poti sa iti inveti pisica sa mearga in lesa, pentru a o putea lua cu tine peste tot! De ce sa o lasi acasa cand iesi la plimbare in parc sau pleci in vacanta? Face parte din familia ta, asadar locul ei este langa tine.
Iata ce trebuie sa stii atunci cand te decizi sa iti inveti pisica sa mearga in lesa si cum poti face acest lucru, pas cu pas:
De ce sa iti inveti pisica sa mearga in lesa?
Cu siguranta ti-ai pus si tu aceasta intrebare. Multe persoane sunt foarte reticente cand vine vorba de a plimba o pisica in lesa. Raspunsul este insa foarte simplu: pentru siguranta ei!
Nu toate pisicile isi doresc sa iasa afara, mai ales cele de apartament. Nu trebuie fortate, din contra, e bine sa li se ofere toate conditiile in cadrul apartamentului unde isi pot trai viata asa cum doresc ele. Dar largirea orizonturilor de cunoastere, in siguranta omuletului ei, ii prieste oricarei pisicute. Natura este, pana la urma, habitatul natural al oricarui animal. Pisicuta ta nu este o exceptie. Ea are nevoie sa simta aerul curat, iarba proaspata sub pernite, sa isi lase mirosul pe crengute, sa isi ascuta gherutele de trunchiul copacilor, etc. De asemenea, la fel cum se intampla in cazul oamenilor, petrecerea timpului in natura ajuta la combaterea stresului si a plictiselii. In plus, este o oportunitate ideala de a va distra impreuna.
Cand sa iti inveti pisica sa mearga in lesa?
Este important pentru pisicuta ta sa stie ca locuinta in care traieste este casa ei, locul unde se va intoarce mereu. Este important ca ea sa fi trait cel putin doua luni alaturi de tine, sa aiba o relatie stransa cu tine si sa cunoasca bine casa. Pisicuta trebuie sa se simta cat mai bine in confortul caminului pe care i l-ai creat cu atata dragoste, sa stie ca acela este si locul ei. Asta insemnand sa te asiguri ca pisica ta isi va dori neaparat sa se intoarca acasa impreuna cu tine.
Cum sa iti pregatesti pisica pentru plimbatul pe afara?
Atunci cand doresti sa iti inveti pisica sa mearga in lesa, sunt cateva aspecte de care trebuie sa tii cont, precum:
- sa iti inveti pisicuta sa raspunda la numele ei si sa vina la tine atunci cand o chemi;
- sa iti obisnuiesti pisicuta sa fie carata si tinuta in brate in diverse situatii;
- sa iti obisnuiesti pisicuta sa fie pieptanata;
- sa o accesorizezi cu datele tale de contact, pentru orice eventualitate;
- sa te asiguri ca are toate vaccinurile facute la zi;
- sa fie sterilizata;
- sa folosesti un produs anti-purici si anti-capuse recomandat de medicul tau veterinar;
- sa stii ce plante sunt toxice pentru pisicuta ta;
- sa iei in considerare optiunea de a-i pune un microchip pisicutei tale: nu este dureros si dureaza doar cateva secunde si te ajuta sa iti poti oricand identifica pisica in cazul in care aceasta se va rataci.
Cum sa iti obisnuiesti pisica cu lesa?
Inainte de a incerca sa iti inveti pisica sa mearga in lesa, este important sa o obisnuiesti sa poarte una.
- Asadar, cumpara o lesa potrivita pentru ea. Noi recomandam hamul, este mult mai confortabil si sigur pentru pisicuta. Daca atasezi pur si simplu o lesa de zgarda, exista posibilitatea ca pisica ta sa scape din ea. Sau, mai rau, sa o vatamezi daca vei dori sa o tragi spre tine si nu asculta.
- Lasa zgarda si hamul in diverse locuri prin casa pentru mai multe zile la rand. Astfel, pisicuta ta poate intra in contact cu ele si sa se obisnuiasca in mod natural cu prezenta lor.
- Piaptana-ti si mangaie-ti pisica si pe zonele laterale si burtica. Incearca sa o obisnuiesti cu mangaierile dinspre cap spre burta, care sa dureze cel putin 10 secunde. Astfel, o obisnuiesti si cu procesul de a i se pune si scoate hamul. Daca nu suporta atingerile pe burtica, este necesar sa o inveti treptat, cate o secunda pe zi.
- Ofera-i des recompense pisicutei tale. Atunci cand reusesti sa o acomodezi cu hamul si, mai ales, sa il pui pe ea, arata-i pisicutei tale cat de mult o apreciezi. De asemenea, atunci cand ai reusit sa ii pui hamul, scoate-o cat mai repede din casa. Astfel, ea va asocia hamul cu recompensa, distractia si natura.
Citeste si: Puiul de pisica de la A la aproape Z. Tot ce trebuie sa stii cand adopti un pui de pisica
Ce trebuie sa mai stii atunci cand vrei sa iti inveti pisica sa mearga in lesa?
Acum deja pregatirea s-a incheiat. Daca ai ajuns pana aici, ai facut o treaba minunata. Tot ce trebuie sa faci in continuare este sa iti obisnuiesti treptat pisicuta cu plimbarea. Este recomandat:
- sa iesi si sa intri in casa tinandu-ti pisicuta in brate, sa nu o lasi sa mearga singura (pentru a intelege ca doar asa poate iesi afara, nu de una singura);
- sa o scoti din casa perioade foarte scurte de timp, o data la cateva zile (pentru a se acomoda treptat);
- sa o duci doar in locuri linistite, departe de zgomote si agitatie (pentru a asocia plimbarea doar cu lucruri frumoase, benefice);
- sa fie in permanenta in prezenta unui adult (pentru siguranta ei; daca este plimbata de mai multe persoane, este important ca fiecare dintre ele sa urmeze aceeasi procedura; daca ai mai multe pisici, acestea trebuie sa fie plimbate pe rand de catre tine sau de cate un alt adult care cunoaste procedura);
- sa acorzi o atentie deosebita animalelor din jur (atat la alte pisici sau caini, cat si la pasari sau la posibile animale care pot sfarsi ca victima a pisicutei tale);
- sa o faci sa inteleaga faptul ca doar tu decizi cand iesiti afara (este posibil sa vrea sa iasa afara imediat dupa ce v-ati intors si este important sa ramai ferm in decizia ta de a ramane acasa, ignorandu-i incercarile de a te convinge);
- sa va bucurati impreuna de plimbare si natura!
Citeste si: 6 Sfaturi despre cum sa calatoresti cu pisica in masina la drum lung
Tu ai incercat sa iti inveti pisica sa mearga in lesa? Daca da, spune-ne si noua cum ai reusit printr-un comentariu. Cu siguranta va fi de ajutor si altor pesoane care doresc sa faca acest lucru pe viitor. ?
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la mewsletter-ul nostru. ?
Sursa: www.cathealth.com
Buna. Am crescut un motanel de micut de tot cu biberonul si lesa s-a impus deoarece mergea zilnic cu mine la munca, in cosuletul bicicletei…si dupa primul copac escaladat spre spaima mea si o ora de asteptat pana la coborare am adoptat hamul, cu care s-a obisnuit rapid…dar diferenta era ca eu mergeam pe unde vroia el, nu el dupa mine ?…am incercat ulterior cu puiuti si adulti si a avut acelasi efect…cu rabdare si fermitate pisicuta intelege ca este o conditie, si o accepta usor. Sunt totusi unele care tind sa se simta constranse la inceput. Ceea ce mi-ar placea sa stiu este cum invata sa mearga dupa stapan pe unde indica el…macar din cand in cand ?
Frumos si interesant articol.
Multumim! Ne bucuram ca ti-a placut! 🙂
Buna, de o săpt am adoptat o pisica persană de 1 an si sincer nu reacționează la nimic, nu se joacă, nu răspunde cand o chem , sta si doarme non-stop. E normal ? Eu stiu ca pisicile sunt jucăușe indiferent de rasa și ani.
Buna Geanina! Felicitari pentru noua membra a familiei! Cel mai probabil pisicuta se comporta asta datorita faptului ca nu este familiarizata cu noua locuinta. De aceea iti recomandam acest articol: https://cupisici.ro/2018/03/20/4-pasi-prin-care-sa-ajuti-o-pisica-sa-se-acomodeze-intr-o-casa-noua/. Mult succes! ?
Buna! Iti multumim ca ne-ai impartasit si noua aceasta experienta cu pufosul tau!
Pentru a-l invata sa mearga dupa tine, poti incerca, in momentul in care el are tendinda sa o ia intr-o directie, sa il tragi usor inspre tine. Eventual apoi te opresti pe loc daca vezi ca nu vine inapoi, dar in niciun caz nu mergi dupa el. Asa va intelege ca trebuie sa se intoarca si sa mearga cu tine. Cu multa rabdare si perseverenta, ar trebui sa functioneze. Asteptam sa ne spui daca ai reusit. 🙂
Pingback: 4 pasi prin care sa ajuti o pisica sa se acomodeze intr-o casa noua - Cu Pisici
Foarte interesant acest articol, mulțumesc ! ❤
Buna Alex! Ne bucuram ca iti este util. Cu mare drag!
Pingback: De ce pisicilor le place sa stea la fereastra? - Cu Pisici
Pingback: 6 Sfaturi despre cum sa calatoresti cu pisica in masina la drum lung - Cu Pisici
Am o pisicuta de 4 ani si cand îi pun lesa nu îi place. Se tavaleste pe jos,umbla pe burta,pride cu gura de el si tarage. Mi-e teamă să o las prea mult timp prin casă ca să se obișnuiască cu el pentru că cred că o streseaza. Cam ce pot face?
Buna Ovidiu! Este un comportament firesc pisicutelor care nu sunt obisnuite cu lesa de cand sunt mici. Incerca sa aplici toti pasii pe care i-am mentionat in articol. Cu multa perseverenta si rabdare, vei reusi. 🙂
Pisicuta mea are o nevoie extraordinara de a iesi afara. De cand decshid un pic usa o ia la goana pe scari. Am obisnuit-o sa iasa cate 5 min dimineata si seara, iar de cateva seri ii pun ham si o scot la plimbare 10-15 min. La inceput a fost greu cu hamul, dar a inteles ca e conditie obligatorie daca vrea sa paraseasca casa scarii 🙂
Buna !! Eu timp de 8 ani din păcate nu am scos o afara având în vedere că stau la etajul 4..acum am decis că ar trebui sa incep sa o scot..cu hamul nu are nimic..sta sa îl pun și să îl scot..prima dată când a ieșit din păcate a fost în taxi când am mers cu ea la veterinar acum 2 săptămâni..am mai ieșit cu ea de 2 ori după afara, dar îi este foarte frica și merge pe burtica…cum o fac sa nu i mai fie frica ? Sau să își dorească să iasă afară ?
Bună! Motănelul meu a acceptat foarte repede zgarda și apoi hamul. Înca din prima săptămână am început să îl îmbrac în hăinuțe și bineînțeles am petrecut foarte mult timp cu el. Oricine are răbdare poate să își educe “copilașul” și să îl învețe. Dacă i-au hamul în mână, îmi i-au geaca și îl strig, fuge repede la mine să îl pregătesc de plimbare.
Ps: nu merg nicăieri fără el, chiar dacă călătorim multe ore cu mașina, avem lădița în portbagaj, mâncare și apă cu noi și mergem împreună!
pisica mea cand stateam la curte,iesea singurica afara si se intorcea doar in curte stia ca are voie. acum m am mutat la apartament si i am pus si hamul,a trebuit doar sa l miroasa si apoi lesa si s a adaptat ca si cum a mers toata viata ei vu hamul si lesa,fara frica. mentionez ca ea este o pisica care stie sa raspunda la comenzi de sezi,culcat si asa mai departe. este dresata si iubita si rasfatata de toti membrii familiei. atata timp cat pisica ta simte ca esti calm si ea se v a comporta la fel!