Sterilizarea la pisici – in ce consta si de ce este importanta

sterilizarea la pisici

Autor: Doctor medic veterinar – Dr. Alexandra Craciun, Spitalul Veterinar Pet StuffFacebook.com/pet.stuff.univers

De ce este importanta sterilizarea la pisici

Interventia chirurgicala pentru sterilizarea la pisici este recomandata atat la femele cat si la masculi, in primul rand pentru a evita perioadele de calduri, montele nedorite, gestatiile si toate evenimentele mai putin placute care tin de acest fenomen.

Exista si o motivatie medicala foarte importanta care pledeaza pentru alegerea acestei interventii. Sterilizarea la pisici, mai ales daca este facuta la o varsta tanara, previne aparitia complicatiilor la nivel genitourinar. Aceste complicatii se manifesta prin colectii uterine (piometrul), neoformatiuni de tip canceros la nivelul ovarelor si uterului, fibroame uterine, cancere mamare, hiperplazii ale prostatei (chistice sau tumorale), cancerul testicular etc.

Multi proprietari evita sa-si sterilizeze animalul de teama obezitatii care apare postoperator. Este bine de stiut ca acest fenomen este limitat daca sterilizarea se face devreme (pana la varsta de 1 an). De asemenea, este un fenomen care poate fi tinut usor sub control. Trebuie doar ca animalutului sa i se ofere o alimentatie controlata ca sortiment de hrana si mai ales ca frecventa a administrarii.

Ce efecte secundare poate avea sterilizarea la pisici

Efectele secundare ale sterilizarii sunt foarte putine si rare. Ele apar deoarece prin  eliminarea ovarelor din organism se pierde efectul hormonilor estrogeni, respectiv testosteron dupa rezectia testiculelor, care in afara de implicarea sexuala au si alte roluri in organism. La nivel metabolic participa la intensificarea arderilor, la nivelul vaselor de sange provoaca vasodilatatie, la nivel muscular intensifica activitatea muschilor. Obezitatea este cel mai frecvent efect secundar al sterilizarii. Asa cum spuneam acesta este un fenomen care fie poate fi evitat, fie este reversibil. Un alt fenomen care poate sa apara, foarte rar insa, este incontinenta urinara la femele. Acest lucru se datoreaza pierderii tonusului sfincetrului vezicii urinare. Ca urmare, in timpul somnului cand organismul este relaxat, se produc scurgeri de urina in mod necontrolat.

Exista situatii cand desi animalul a fost sterilizat, putem observa ca din cand in cand mai poate avea manifestari de calduri. In organism mai exista si alte organe producatoare estrogen, progesteron si respectiv testosteron. La unii indivizi aceasta productie este usor intensificata dupa sterilizare asa incat uneori pot aparea aceste manifestari.

Cand se recomanda sterilizarea la pisici

Momentul ideal pentru sterilizare: cand animalul este tanar, respectiv inainte de pubertate ( inainte de a intra in calduri pentru prima data). S-a convenit ca acest lucru inseamna varsta de 5-6 luni la feline. De ce? Pentru ca pubertatea este momentul cand ovarele devin functionale. Odata intrate in activitate se declanseaza fluxul hormonal care atrage dupa el transformari si modificari la nivelul intregului organism. Aceste transformari pot devia in timp si de aici acele modificari despre care vorbeam mai sus.

Daca pisica a intrat deja in perioada de calduri, sterilizarea poate fi efectuata la 7 -10 zile dupa ce s-au remis semnele specifice perioadei de calduri.

Sunt complet contraindicate medicamentele hormonale care se administreaza in vederea evitarii perioadelor de calduri sau evitarea instalarii gestatiei dupa monta nedorita. Aceste medicamente dezechilibreaza hormonii naturali ai organismului schimband rapoartele dintre ei. Ca urmare apar efecte adverse uneori foarte grave de genul colectiilor uterine aseptice sau septice, hiperplazii de glande mamare cu chistizari, gestatii sau lactatii false.

In situatia in care doriti ca animalul dvs. sa aiba pui, sfatul nostru este sa asteptati pana la momentul optim pentru monta si sa alegeti optiunea sterilizarii atunci cand sunteti sigur ca doriti acest lucru. Iar daca optiunea este sa nu aiba pui niciodata, alegeti sterilizarea oricand dupa varsta de 5-6 luni pentru pisicile femele si dupa 12-18 luni pentru masculi din specia felina.

La femele este recomandata sterilizarea la varsta de 5-6 luni, inainte ca acestea sa intre in calduri, deoarece astfel se reduc cu pana la 80% sansele aparitiei cancerului mamar. Pentru masculi este recomandat sa se astepte pana varsta de 12-18 luni pentru ca uretra musculatura si scheletul sa fie complet dezvoltate. Ca specie, ei sunt predispusi la litiaza urinara, iar daca uretra si ureterele nu s-au dezvoltat suficient, atunci riscul de a aparea blocajele cu calculi urinari este mai mare.

 

Citeste si: Totul despre perioada de calduri la pisici. Prevenire si remediu. 

Pregatirea pacientului pentru sterilizare: control medical si analize

Sterilizarea la pisici este o procedura chirurgicala uzuala. Ea presupune deschiderea chirurgicala a abdomenului la femele si incizia pielii la nivelul testiculelor pentru extragerea lor, la masculi. Indiferent de sex, aceasta procedura se desfasoara sub anestezie generala.

 

sterilizarea la pisici

 

Pentru siguranta intregii operatiuni, fiecare animal este consultat inainte de a fi programat pentru o astfel de interventie si evaluat din punct de vedere al functionalitatii organelor si al statusului general. Acest lucru se face prin mai multe proceduri de la cele mai simple la cele mai complexe, in functie de particularitatile fiecarui pacient si la recomandarea medicului care va conduce intreaga operatiune. Se porneste de la efectuarea unui set de anlize de sange: hemograma care atesta eventuale modificari intre celulelele sangelui si biochimia care atesta functionalitatea organelor si dozarea electrolitilor. Testele de sange sunt necesare si pentru alegerea celei mai potrivite metode de anestezie. Daca aceste examene de sange se  dovedesc modificate, medicul va poate recomanda investigatii suplimentare: ecografie abdominala, examen EKG si monitorizare cardiaca, examene radiologice etc.

Este bine sa stiti ca efectuarea acestor investigatii nu garanteaza ca pe parcursul anesteziei sau a interventiei propriu-zise nu pot aparea situatii neprevazute. Acestea doar minimalizeaza riscul lor si ne ajuta sa depistam de la inceput unele afectiuni ascunse de care pacientul poate sa fie suferind fara sa manifeste semne clinice.

58.99 lei
65.99 lei
89.99 lei
89.99 lei
58.99 lei
89.99 lei
58.99 lei
43.99 lei
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei
62.99 lei

Ce complicatii pot aparea in timpul interventiei chirurgicale pentru sterilizare

Anestezia in sine este o procedura destul de sigura. Evenimentele neplacute care apar in timpul ei si care uneori pot duce la moartea animalului tin de afectiuni ale organismului nedescoperite, de reactii ale individului la unele medicamente, de interactiunea cu medicamente pe care proprietarii le administreaza ca si tratament dar uita sa instiinteze medicul despre acest lucru sau pur si simplu subit datorita unor particularitati de rasa (de exemplu la rasele brahicefalice – pisicile Persane).

Interventia chirurgicala poate si ea sa fie insotita de situatii neprevazute care pot duce la complicatii sau la decesul pacientului. Acestea sunt: defecte anatomice congenitale sau dobandite (diafragmul perforat, hernia transdiafragmatica) cardiopatii parazitare (dirofilarioza), sunt portosistemic, afectiuni ale sangelui (hemofilia sau alte defecte de coagulare ale sangelui), paraziti interni (babesioza).

Citeste si: Deparazitarea interna la pisici – in ce consta si cat de importanta este pentru sanatatea pufosilor

Citeste si: Cum se face corect deparazitarea externa la pisici

Cum se realizeaza sterilizarea la pisici – pas cu pas

Interventia chirurgicala debuteaza cu administrarea neuroleptanalgeziei. Aceasta presupune parcurgerea mai multor etape: pregatirea pacientului, instalarea cateterului pentru administrare intravenoasa, administrarea premedicatiei (antihemoragice, solutii electrolitice, atropina etc). Analgezia, etapa esentiala a neuroleptanalgeziei, presupune administrarea de medicamente cu efect analgezic pentru suprimarea durerii intra si postoperatorii. Sedarea animalului se face de obicei inaintea administrarii solutiei anestezice. In anumite conditii aceste doua substante se pot administra concomitent (animale foarte stresate, animale care se manipuleaza greu datorita agresivitatii sau fricii intense).

Dupa pregatirea pacientului se instaleaza monitorul de pacient. Acesta este un dispozitiv complex care se ataseaza la corpul pacientului cu ajutorul unor clestisori speciali in anumite puncte in spatele membrelor anterioare si in fata celor posterioare pe pliurile formate de piele. Monitorul de pacient inregistreaza si reda permanent informatii despre parametrii vitali: ritm si amplitudine respiratorie, frecventa cardiaca, tensiune, temperatura etc. Aceste informatii sunt folosite pe parcursul interventiei pentru a controla permanent statusul fiziologic al pacientului aflat sub anestezie.

Procedura chirurgicala la femela

Procedura chirurgicala pentru sterilizarea la pisici femele presupune incizarea peretelui abdominal pentru a permite accesul in interior. Dupa expunerea organelor din interiorul abdomenului se izoleaza corpul uterin si cele doua ovare. Exista mai multe variante ale procedurii propriu zise:

  • Ovariectomia – care presupune aplicarea unor puncte de sutura deasupra si dedesubtul ovarului pentru hemostaza si excizarea ovarului in totalitate
  • Ovariohisterectomia – presupune plasarea ligaturilor desupra ovarelor pentru detasarea lor, plasarea ligaturilor hemostatice la nivelul ligamentelor care sustin uterul si a unei alte ligaturi la nivelul cervixului unde se practica dealtfel si cea de-a doua excizie, permitand astfel izolarea completa a intregului traseu genital de la ovar pana la cervix si eliminarea lui
sterilizarea la pisici

 

In trecut, era recomandata cea de-a doua procedura. Se considera ca este preferabil sa fie excizat si uterul odata cu ovarele. Scopul era de a preveni eventualele acumulari la nivelul uterului si instalarea asa numitelor infectii piometrale. Ulterior s-a dovedit ca este gresita aceasta teorie. De fapt luctuatiile hormonale sunt cele care determina instalarea acestui tip de afectiuni, iar acesti hormoni sunt eliminati odata cu excizia ovarelor. Practic dupa rezectia ovarelor, uterul si cervixul sufera un proces de involutie, in acest fel devin niste organe complet inactive.

Ca urmare in prezent se considera ca ovariohisterctomia este o interventie care prin complexitate, riscuri de hemoragie, recuperare postoperatorie, nu se justifica in cazul femelelor impubere (cu aparat genital imatur) sau a celor care nu prezinta nici o modificare la acest nivel. Din contra insa, devine obligatorie in cazul femelelor care sufera de orice modificare a tractusului genital, indiferent ca este de natura inflamatorie, infectioasa sau neoplazica.  De asemenea, aceasta procedura este practicata in cazul femelelor gestante cu gestatii nedorite. Medicul chirurg este cel care poate face aceasta alegere in situ in momentul deschiderii campului operator.

Sutura musculaturii abdomenului

Dupa indeplineirea procedurii chirurgicale se practica sutura musculaturii abdomenului. Aceasta se face cu un tip de fir de sutura numit resorbabil. De la un tip la altul, aceste fir se resorb in decursul catorva luni. Uneori, daca pacientul sufera dupa un timp de o alta inteventie chirurgicala a abdomenului, se mai pot observa chiar si dupa cativa ani unele fire de sutura care nu au suferit procesul de resorbtie si se afla inchistate acolo unde au fost aplicate. Aceste fire insa nu creeaza neajunsuri, nu provoaca reactii de respingere, sunt inofensive.

Suturile din interiorul abdomenului sau de la nivelul peretelui abdominal aplicate cu fire neresorbabile, fie de tip matase chirurgicala, fie monofilamente de tip guta, provoaca reactii inflamatorii, reactii de respingere si necroze locale. Acest tip de fire erau aplicate in trecut in contextul in care medicina nu avea acces la materiale performante. Astazi mai sunt folosite de catre unele unitati medicale din motive economice, pentru a putea mentine un pret cat mai scazut al costurilor interventiilor chirurgicale.

La nivelul pielii se pot aplica mai multe tipuri de suturi. Fie cu fire neresorbabile sau capse chirurgicale si aceste suturi se elimina in 7-10 zile de la aplicare, fie se practica suturi cu fire resorbabile, aplicate intradermic si care se resorb intr-un interval de cateva saptamani. Suturile intradermice sunt la fel de rezistente ca si cele clasice atat vreme cat animalul nu se linge si nu incearca sa le elimine cu limba.

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Moon Star Cat

119.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
Stoc epuizat

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Pisica Neagra

134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cat Love

119.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
144.99 lei
144.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Moon Star Cat

154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Procedura chirurgicala la mascul

Procedura chirurgicala la mascul este mai simpla. Aceasta presupune incizarea pielii scrotului in plan medial, exteriorizarea celor doua testicule pe la nivelul acestei incizii, plasarea ligaturilor hemostatice la nivelul cordoanelor testiculare prin procedura transfixica si excizia celor doua glande. Pielea este suturata ulterior, de obicei prin sutura intradermica.

In cazul suturilor intradermice, la nivelu pielii, dupa cateva zile de la aplicare, se poate dezvolta o reactie exudativa de tip serom care se manifesta prin formarea unei semisfere plina cu lichid (ca o punguta) fare semnificatie clinica. Animalul nu manifesta nici un discomfort, nu este dureroasa, dureaza cam 1-2 saptamani si se resoarbe de la sine in mod spontan. Este doar o reactie a dermului la firul de sutura care se “topeste”. Foarte important! Nu incercati si nu cereti medicului sa dreneze seromul, se va reface in cel mai scurt timp (12 ore) si ingreunati prin acest procedeu de drenare, vindecarea rapida si fara complicatii.

Perioada de recuperare pentru sterilizarea la pisici

Dupa interventia chirurgicala, animalul dvs. va fi monitorizat permanent pana la trezirea din anestezie. In cazul anesteziilor reversibile rapid (asa numitele “anestezii cu antidot”) acest lucru se face destul de rapid. Insa nu este recomandabil acest tip de anestezie in cazul interventilor de acest gen pentru ca ele presupun si pierderea analgeziei pe care o ofera medicatia respectiva.

sterilizarea la pisici

 

Este posibil ca in primele 24 de ore dupa interventie, animalul sa aiba 1-3 accese de voma, mai ales daca interventia nu s-a facut dupa o dieta totala de minim 12 ore. Pacientul va primi medicatie cu analgezice si antibiotice. Dupa caz, medicul va decide daca este nevoie si de un tratament perfuzabil in urmatoarele ore dupa interventie. In mod normal animalul isi reia apetitul, ritmul normal de viata si obiceiurile dupa 48-72 de ore de la interventie. Evident masculii mai repede decat femelele, in cazul lor interventia nefiind una traumatizanta prin simplul fapt ca se desfasoara in afara abdomenului.

Recomandam ca pacientul sa poarte colar sau camasa de protectie 7-10 zile dupa interventie. Acest lucru este important pentru a preveni accesul acestuia la plaga operatorie si complicarea sau chiar deschiderea ei prin lins.

Ce costuri presupune sterilizarea la pisici

Costurile unei asemenea interventii depind de mai multi factori. De talia animalului, reactivitatea acestuia la medicatie (unii pacienti au nevoie de doze de anestezice si analgezice mai mari, altii doze mai mici in functie de reactia pe care o manifesta la administrarea lor pana la obtinerea efectului terapeutic) de examenele preoperatorii strict necesare si cele agreate de proprietar, de viteza de recuperare a organismului dupa interventie sau eventualele complicatii asteptate sau surpriza din impul interventiei.

Multe dintre examenele preoperatorii raman la alegerea proprietarului. Acesta le poate accepta sau respinge din anumite motive personale (de cele mai multe ori financiare). Altele pot fi impuse de catre medicul chirurg ca fiind esentiale pentru siguranta procedurii chirurgicale.

In situatia in care aveti nelamuriri asupra oricarui aspect legat de sterilizarea animalului dvs., va rugam cereti medicului explicatii amanuntite.

 

STERILIZEAZA ANIMALUL TAU DE COMPANIE!

 

DE CE? MITURI FALSE
  1. Sănătatea lor
  • La femele elimină riscul de apariţie a mai multor boli fatale: piometrul, cancerul mamar, uterin, ovarian
  • La femele evită tulburări ca gestaţia şi lactaţia falsă
  • La masculi elimină riscul apariţiei cancerului testicular
  1. Curăţenia casei
  • Motanii nesterilizaţi marchează teritoriul, mirosul fiind de nesuportat
  1. Liniştea tuturor
  • Femela în călduri va atrage masculi competitori
  • “Nunta” poate dura o săptămână pisica în călduri scoate sunete greu de suportat
  1. Temperamentul
  • Mai ales la masculi, care după 6 luni încep să fie dominanţi
  1. Pentru ceilalţi
  • Ajutaţi indirect animalele străzii, pentru că au mai multe şanse să-şi găsească stăpân dacă există mai puţine animale
  1. Financiar

Prin evitarea afecţiunilor de la punctul 1 veţi economisi banii pentru eventuale tratamente şi intervenţii

“Nu sterilizez să fie şi el bărbat şi ea mamă”
Animalele nu au această voinţă, nu conştientizează actul sexual.“Am cui să dau puii”
Oare proprietarul va ţine animalul  toată viaţa? Şi dacă e un proprietar bun nu mai bine ar adopta un animal direct de pe stradă care ar putea muri?“După sterilizare animalul se va îngrăşa”
Fals. Dacă mâncarea se va administra corespunzător, cantitativ şi calitativ, animalul nu se va îngrăşa“După sterilizare animalul îşi va schimba comportamentul”
Da, devine mai jucăuş şi mai sociabil.“Femela trebuie să facă pui măcar o dată”
Fals. Riscul apariţiei cancerului mamar creşte cu 8% după prima fătare. Sterilizarea la pisici se face înainte de primul ciclu de călduri.“Dacă nu se reproduce femela face cancer”
Fals. Din contră, dacă ajunge să se reproducă creşte riscul apariţiei cancerului.

 

“Anestezia scurtează viaţa animalului”
Conform statisticilor animalele sterilizate trăiesc mai mult decât cele nesterilizate.

Tu ti-ai sterilizat animalutul de companie? Ce parere ai despre sterilizarea la pisici? Asteptam comentariul tau mai jos. 🙂

Daca ai considerat util acest articol si doresti sa fii curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

De asemenea, aici poti gasi multe alte informatii valoroase pentru sanatatea pufosului tau.

  1. Elena Daniela Cornea spune:

    Buna seara, am dus pisicuta, in varsta de 6 luni, azi dimineață la ora 11 la sterilizat, când m-am întors la 5 de la muncă sa o iau mi-au spus că a facut stop cardio respirator. Acum este conectată la aparate, nu da încă semne bune. Care sunt sansele sa isi revina?

      • Cu Pisici spune:

        Buna Elena! Ne pare tare rau sa aflam acest lucru si ca nu am avut cum sa ajutam….
        Din pacate nu am vazut la timp comentariul tau, orele fiind cruciale in acest tip de situatii… Oricum, cel mai probabil medicul care a avut grija de pisica ti-ar fi putut oferi cele mai concrete informatii, deoarece el cunostea toate detaliile. Speram ca acum pisicuta este mai bine, in Raiul Pisicilor. 🙂

        • Nykoleta spune:

          Buna ziua,intampin o problema care ma depaseste atat pe mine,cat si medicul veterinar(nu stie ce are)!pisica mea de 8 luni a fost sterilizata acum 4 zile si de atunci miauna intr.una tare,toarce mult,nu mananca,nu se joaca,e mai afectuasa decat de obicei,nu doarme noaptea ca se spala muuult,am incercat cu pastile(calmante) poate o doare…nici un rezultat!aveti idee ce poate fi,care este motivul?

  2. Stefa Rls spune:

    Buna ziua! As avea si eu o intrebare, am un motan luat de mic de afara cam de la varsta de 3 luni, acum avand 10 luni. Stiu ca motanii nu intra in calduri, dar altfel n-as stii cum sa ma exprim. A inceput de cateva saptamani sa miorlaie non-stop si tare, am reusit de cateva zile sa il fac sa fie mai linistit pe timp de zi, doar ca noaptea parca o ia razna. Pe langa asta doarme de la ora 1 si ceva dimineata pana la 3 jumate 4. Nu stiu ce sa fac, am fost la veterinar si am intrebat daca imi pot da ceva, dar au zis in prima faza ca nu exista pentru motani ci doar pentru femele, apoi mi-a dat niste capsule (pastile) din care iese niste pasta. Am intrebat daca ar putea sa ii faca rau pentru ca nu vreau nici sa imi bat joc de el, dar mi-a spus ca nu pentru ca sunt din plante. Mi-a zis ca nu stie daca o sa isi faca efectul sigur pentru ca sunt ca niste pastile de calmare, dar nu merg la toti. Astazi i-am dat prima data, dar daca nu reusesc sa il mai calmez ar trebui sa il castrez de acum ? Ar putea sa ii dauneze cumva faptul ca nu astept pana la un an ? Multumesc.

    • Dr. Cristian Cristea Spitatul Veterinar Pet Stuff spune:

      Buna ziua, in urma unui consult si eventual a unor investigatii paraclinice (analize de sange, ecografie) se poate stabili daca motanul dvs. este pregatit pentru sterilizare. In principiu, daca sunt dezvoltati corporal corespunzator se pot steriliza si la 10-12 luni.

      Interesant este ca nu ati pomenit nimic de marcat si de un miros diferit al urinei, deoarece este specific motanilor care simt femele in calduri.

      Recomandam un consult amanuntit comportamentul lui ca sa nu aiba alte cauze medicale.

  3. Corina spune:

    Buna seara. Am o pisicuta cred ca 2,5 ani am luato anul trecut de pe strada impreuna cu puiuti si dupa 2 luni un vecin mia dat pastile Progestin pentru pisicuta sa nu mai faca pui eu avand un motan. Problema e ca iam dat progestin fara intrerupere aproape o cutie intreaga. acuma nu iam mai dat de vreo 3 luni dar am observat ca pisica a slabit foarte mult si se ascunde pare apatica. nu e unflata la piept si nici nu are scurgeri . doctorul mia dat vitamine pentru imunitate si patila pentru viermi. Ce analize ar trebui sa i fac sa vad daca nu a fost afectata de progestin. imi dau seama ca am gresit foarte tare. acum sunt de acord sa o sterilizez si motanul sa il castrez dar mie teama sa nu aiba organele afectate si sa moara . ce ma sfatuiti? Va multumesc

  4. Oana spune:

    Buna seara, am un motan de circa 9 – 10 luni si din decembrie (cam 3 luni) a inceput sa miaune puternic si constant. Medicul mi-a recomandat sa astept pana cand ajunge la varsta de un an pentru sterilizare. Nu mi-a oferit informatii despre asta si nu am gasit online. De ce este bine ca sterilizarea masculilor sa se efectueze dupa varsta de 12 luni? Eu nu cred ca mai rezist atat de mult timp si probabil nici vecinii mei. 🙂 Multumesc!

    • Dr. Cristian Cristea, Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

      Daca manifestarile motanului permit, este recomandat sa se astepte pana la varsta de 10-12 luni pentru ca uretra musculatura si scheletul sa fie complet dezvoltate. Ca si specie sunt predispusi la litiaza urinara, iar daca uretra si ureterele nu s-au dezvoltat suficient, atunci riscul de a aparea blocajele cu calculi urinari este mai mare.

  5. Dr. Cristian Cristea, Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

    Buna seara! Pentru a pune oricare din cele doua diagnostice e nevoie de investigatii suplimentare.

    Riscul de aparitie al unui tromb dupa operatia de sterilizare este minim, motiv pentru care nu se recomanda administrarea de anticoagulante dupa aceasta interventie chirurgicala.

    In cei 10 ani de practica am sterilizat mai mult de 2000 de animale si nu am avut niciodata aceasta complicatie.

    Imi pare rau pentru pierderea pisicutei dumneavoastra, dar din pacate nu am cum sa va dau un raspuns obiectiv.

    • Marry spune:

      Din ce am inteles de pe un grup de iubitori de animale, cabinetul respectiv este recunoscut cu probleme ( am aflat si eu dupa ) . Si mi s- a parut ciudat ca pisica perfect sanatoasa pana atunci sa clacheze dupa acea interventie. Si faptul ca vorbeau in soapta intre ei ( patronul si angajatul care facuse interventia ) si mi- a zis din start, scurt, inainte de a o investiga ca e otravita ( nu avea cum ) si ca nu are sanse . Undeva sunt convinsa ca gresit cel care a operat- o. Alfel ,cum se putea forma acel tromb ?? Ca nu mai circula sangele in picioarele din spate. Erau reci si nu se putea recolta sange .
      Nu tin sa imi spuneti ca s- a gresit operatia sau nu, dar am pe constiinta acel animalut ca l- am dus cu mana mea sa il il omoare niste incompetenti. Am inteles ca cel care a efectuat interventia nu este medic veterinar. Vreau doar sa stiu de unde putea sa apara acel tromb la o pisicuta de 8 luni care parea perfect sanatoasa, fara a manifesta probleme cardiace.
      Multumesc.

  6. Marry spune:

    Buna ziua. Acum o saptamana am sterilizat o pisicuta. Totul parea normal dupa operatie, dar , la 5 zile , brusc a paralizat de picioarele din spate si țipa de dureri. Am fost la medicul care a operat- o si mi-a zis ca are simptome de otravire cu antigel !! I- a facut vreo 2 investigatii , o ecografie , i- a dat no-spa si mi- a dat- o acasa.
    Am luat legatura cu alt medic caruia i- am explicat simptomele si dansul a zid ca este tromb aortic abdominal. M- a chemat de urgenta ua dansul si timp de 12 ore a perfuzat pisicuta si i- a facut si alte tratamente, totusi a murit. Medicul imi sspusese din start ca sunt sanse minime la un astfel de diagnostic.
    Asta s- a intamplat din cauza sterilizarii gresite, cumva ? De ce medicul care o operase o tot dadea cotita, ca e otravita, ca mai trebuie investigata, mi- a dat- o repede acasa sa vin a doua zi , pisicuta avand dureri groaznice ??

  7. Ghiocel spune:

    Buna ziua! Am o pisica si urmeaza sa o sterilizez! Ea se urineaza des ,mai ales cand sta relaxata. Am fost la medicul veterinar si i-a dat un antibiotic,deaoarece urina mirosea ingrozitor. Posibil o infecție urinara. Va rog sa-mi spuneti daca dupa operația de sterilizare poate scădea sau dispărea urinatul asta involuntar.

  8. Ana spune:

    Buna ziua.am vazut ca s a discutat mai sus problema pisicii care are calduri iar post sterilizare. Si eu sunt in aceeasi situatie: pisica sterilizata in august 2018 (i s au scos doar ovarele) iar acum dupa aproape 6 luni este iar in calduri de 6 zile. Mi s a recomandat sa mai astept sa vad daca episodul caldurilor se repeta inainte de a face ecografie si mi s a spus ca e posibil sa nici nu se vada la ecografie daca e ceva fff mic. Intrebarea mea este: chiar este posibil sa fie ceva strict hormonal si sa nu aiba legatura cu o urma de tesut inca ramas acolo? E posibil ca in cazul laparotomiei sa nu se gaseasca niciun fel de ramasite de tesut? Multumesc.

  9. Haidau alexaAlexa spune:

    Citeam chiar acum acest articol si ma ajutat sa ma calmez , pisicuta mea a avut chisturi si dereglari hormonale, acum este la sterilizat si abia astept sa o aduc acasa

  10. Roxana spune:

    Buna seara!

    Am si eu o pisicuta, nu cred ca are mai mult de 3 luni si deja tipa dupa motan prin casa. E posibil asa ceva? Pot sa ii dau pastila sau sa o castrez mai repede?

    Multumesc anticipat!

    • Cu Pisici spune:

      Buna Roxana! Cel mai probabil pisicuta are putin mai mult de 3 luni daca a intrat in perioada de calduri. Dupa cum scrie si in articol, sterilizarea este recomandata dupa ce pisicuta a implinit 5-6 luni. Totodata, pastilele sunt INTERZISE. Acestea pot avea efecte foarte grave precum aparitia infectiilor, a tumorilor, a chisturilor pe ovare, dar pot contribui si la aparitia perioadelor de calduri mai dese. Noi iti recomandam sa mergi la medicul veterinar pentru a stabili exact varsta pisicutei si poate se va putea programa si interventia de sterilizare. 🙂

  11. Alex spune:

    Bună, eu am pisicul de mic și are 3 ani. Medicul mi-a recomandat sa nu îl castrez când l-am dus prima data dacă nu marchează în casa. Al meu, nu a făcut niciodată afara decât în litiera, se simte mirosul mai pronunțat de marcat în litiera când o face. Nu întra în contact cu alte pisici afara, plus ca locuiesc la etajul 5.Nu a zgâriat nimic, mieunat aiurea sau orice altceva ieșit din comun în perioada de împerechere. Are sens sa îl castrez? Litiera e zilnic curățata, și dezinfectata o data pe săptămână total.

    • Cu Pisici spune:

      Buna Alex! Chiar daca motanelul nu deranjeaza in perioada de calduri, este recomandata sterilizarea acestuia din punct de vedere medical. Asa cum este mentionat si in articol, nefiind sterilizat, pot aparea multe probleme de sanatate precum hiperplazii ale prostatei (chistice sau tumorale), cancerul testicular, etc. Decat sa tratam aceste probleme grave de sanatate, mai bine le prevenim prin sterilizare. 🙂

  12. Nikoll spune:

    Bună ziua. Am 2 pisici(fetita și băiat) de 7 luni jumate. Se poate steriliza fetita la vârsta asta? În condițiile în care băiatul deja ii da tarcoale(o miroase, ia poziția de împerechere..)

    • Cu Pisici spune:

      Buna Nikoll! La pisicile femele se poate face sterilizarea dupa ce a implinit 5-6 luni, iar la masculi este recomandata dupa ce implineste 12-18 luni. Mai multe detalii poti gasi in acest articol la sectiunea numita: “Cand se recomanda sterilizarea la pisici”. 🙂

  13. Diana spune:

    Buna ziua. Cate zile de antibiotic injectabil se recomanda la motani dupa castrare? Initial mi-au spus 3, in a treia zi au spus sa facem totusi 5. Iar acum imi spun ca trebuie 10. Mi se pare exagerat, motanul s-a recuperat foarte bine, are guler, este supravegheat permanent, operatia arata impecabil. Cu siguranta o sa ma adresez cabinetului dumneavoastra de acum inainte, dar acum trebuie sa termin supravegherea postopetatorie aici. Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Dr. Cristian Cristea, Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

      Buna ziua, dupa o interventie chirurgicala durata de administrare a antibioticului poate dura intre 5-14-21 zile in functie de chirurgia efectuata, evolutia pacientului si a plagii chirurgicale, posibile complicatii si infectii care pot aparea postoperator etc.

      Singurul in masura sa va explice cate zile si de ce este nevoie de aceasta perioada de tratament este doctorul care a operat si care monitorizeaza pacientul.

      Desi pare banala, operatie de castrare la motan se efectueaza fara a sutura scrotul, iar riscul de infectii este crescut.

  14. Sorina Popa spune:

    buna seara!
    am un motan de aproape un an, as vrea sa il duc la sterilizat,insa se comporta foarte agresiv de cum ajungem in cabinetul veterinarului, nu poate fi consultat,medicul sugerand sa il duc intr-o alta zi cand e mai docil,insa de fiecare data devine agresiv.
    cum sa diminuez agresivitatea lui pentru a putea fi consultat pe perioada vietii lui?

  15. sorinapetre spune:

    buna ziua,
    intrebarea mea, pe scurt ca sa facem economie 🙂
    – daca pisicuta mea care este sterilizata mai are manifestari gen calduri, va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez. Practic, a fost sterilizata in aprilie 2017 insa tot mai miauna de cateva ori pe an.
    Ma sfatuiti va rog daca este concludenta o ecografie si analize de sange pentru o mai ampla viziune?
    Va multumesc,

  16. Elena spune:

    Buna seara! Am fost la veterinar si am sterilizat pisica. Dupa 48 de ore, chiar mai mult ea doarme incontinuu, in pat, sub pat, oriunde apuca. Nu prea mananca, nici nu bea apa si nu stiu ce sa ii fac. Vreau un sfat va rog 🙂

  17. Liliana spune:

    Bună ziua. Mi-am sterilizat pisica de 1 an jumate… Azi e prima zi după operatie și încă nu a mâncat nimic și nici apa nu a băut. Doarme tot timpul…. E cazul să-mi fac griji sau e normal?

  18. isis spune:

    D-voastra precizati in articol:
    “Anestezia scurtează viaţa animalului” – Conform statisticilor animalele sterilizate trăiesc mai mult decât cele nesterilizate. Statistica este una nerelevanta, intrucat animalele nesterilizate sunt in general cele care traiesc pe strazi in conditii vitrege, in timp ce cele sterilizate sunt, intamplator, animale cu stapan, ingrijite si bine hranite, ferite de boli si intemperii. E firesc in aceste conditii sa apara aceste rezultate “statistice”. Se stie prea bine ca anestezia scurteaza viata mamiferelor in general, mai ales la om.

  19. Nikoll spune:

    Bună ziua.. As vrea să-mi sterilizeze pisică, dar nu știu dacă e în călduri.. Cum se manifesta o pisica în călduri?În afara faptului ca iese la poarta și miroase orice și se linguseste pe lângă mine, alte simptome nu am văzut la ea..Și mai am și un motan necadtrat care deocamdată nu-i face nimic… Menționez ca a fătat acum 2 luni și puii mai sug din când în când, dar mănâncă și bobite speciale. Deci o pot castra acum? Mulțumesc.

  20. Pingback: Toxoplasmoza – intre mit si adevar - Cu Pisici

  21. Diana B spune:

    Buna seara, va rog sa ma indrumati cu privire la conduita pe care trebuie sa o adopt dupa sterilizarea pisicutei mele de 10 luni, in conditiile in care convietuim cu alte 2 pisici adulte ( femele). Mi-e teama de interactiunea post operatorie( am avut o asemenea experienta neplacuta cu una dintre cele 2 pisici adulte). Este in regula daca o izolez pe cea mica pt 48 de ore, pana isi revine? Va multumesc.

  22. SirPeter spune:

    Buna seara,

    Am o pisica de 14 ani care a devenit oarecum brusc violenta cu partenerul ei de viata care este un mascul de 15 ani, impreuna fiind de 14 ani.

    El este castrat, ea nu. El a fost dominant, acum e batranior si bolnavior (mega colon) si cred ca l-a simtit si vrea suprematia.

    Acum noua zile l-a agresat rau de tot, eu nestiind ce se intampla, i-am lasat de vreo patru ori sa se vada, pana cand l-a batut pana a facut pe el ultima data, in 15 secunde pana sa ii despart. Cu mine nu are absolut nicio treaba, ba chiar e mai iubitoare, toarce, doarme, mananca, ma linge, sta lipita de mine etc…
    Dar, este a noua zi de cand sunt separati si cand incerc sa ii las sa se vada prin usa intredeschisa, ea se transforma, sare sa intre la el. E ţintă pe el. Se comporta ca o femeie agresata de barbatul betiv si abuziv, si acum cand el e bolnav si nepuntincios se razbuna. Dar nu prin simpla paruiala, ci pana la sange ! Este clar: el da inapoi, ea e sefa acum. Dar nu se mai opreste, are o mega ura pe el.
    Si el este foarte stresat, tresare la fiecare zgomot, si fiind si bolavior si avand varsta aceasta, nu pot sa risc alte boli.

    Astazi am plasat-o intr-o casa cu trei pisici (castrate), cele mai docile si prietenoase pe care le stiu. A stat ascunsa, a “scuipat” defensiv, cele trei s-au prezentat pe rand incercand sa o miroasa, normal de altfel, ea a mai scuipat, a mancat apoi etc… Cele trei nu au dat absolut niciun semn de agresivitate, fiind si obisnuite cu alte pisicute care au fost plasate de-a lungul timpului.
    Dar dupa ce am plecat (am stat trei ore sa vad cum se comporta) a sarit sa o bata pe una dintre ele care incerca sa se apropie. Nu a atins-o, nu stie spatiul, dar acea pisica a fugit prima data, deci a speriat-o, e clar. Cu stapana pisicilor e ok, s-a apropiat, vorbeste cu ea, e ok, nu are absolut nimic cu oamenii.

    Intrebari:

    1. Mai am vreo sansa sa isi revina si daca da, ce sa fac ?
    2. Credeti ca sterilizarea ei acum e o solutie ?
    3. Daca ar fi o solutie, riscurile (chiar daca este anestezie prin inhalare) care sunt ? (Am citit articolul, dar mi se pare, ca fiecaruia dintre noi, ca e un caz mai special 🙂 )

    Tin sa precizez ca am folosit si Feliway, si catnip, Royal Canin Calm nu i-am dat dar nu cred ca va avea vreun efect. Dar nu medicamente pe baza de chimicale de calmare, pentru ca medicii mi-au spus ca o calmez pe o perioada scurta, dar se trezeste si se comporta la fel, mi s-a parut logic. Rabdare si calmate naturale. Doar ca nu isi fac efectul.

    Daca ma puteti ajuta cu vreun sfat, vaa multumesc anticipat !

    • Dr. Cristian Cristea, Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

      Buna ziua, legat de sansele sa isi revina la starea initiala nu va putem da un raspuns concret, pertinent si obiectiv.

      Vis a vis de sterilizare, este recomandata cu siguranta, deorece riscurile de a dezvolta un piometru la aceasta varsta sunt foarte mari, sterilizarea de urgenta daca ea va dezvolta piometru, implica un risc si mai mare.

      Pisica trebuie consultata de un medic anestezist, stabilit apoi ce examene paraclinice sunt necesare, analize de sange, ecografii, radiografiic, iar la final va poate explica care sunt riscurile anesteziologice.

      De asemenea medicul care va intreprinde interventia chirurgicala va poate explica riscurile chirurgicale la care este supus un pacient geriatric.

      Sfatul nostru este sa o programati la un consult unde se pot discuta si aspecte legate de starea ei de nervozitate/ agresivitate, si eventual alte tratamente care ar putea incerca sa ii reduca nivelul de agresivitate.

      • SirPeter spune:

        Buna seara,

        Va multumesc mult pentru raspuns.

        Deocamdata este acomodata cu noua companie (de fapt cu cele trei pisicute), s-a adaptat incredibil, neasteptat chiar. De sambata este in calduri, cred ca in maxim doua zile ii trec, si apoi voi face o programare la cabinetul dumneavoastra.
        Ce nu am inteles este ca si-a marcat teritoriul (pipi scurt si mic, ca masculii) in noua casa, in mai multe locuri. Nu a facut asta niciodata, nici cand ne-am mutat dintr-o casa in alta. Poate sa fie si din cauza noilor colocatari, si nevoia (fiind in calduri) de a marca.
        Inteleg ca trebuie sa mai treaca macar o saptamana dupa calduri pentru a-i face aceasta interventie (in cazul in care analizele spun ca va fi ok), deci in maxim doua saptamani o sa sunam la clinica.
        Multumesc inca o data.

    • Dr. Cristian Cristea, Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

      Buna ziua, in mod normal ar trebui sa se trezeasca in cateva ore de la interventia chirurgicala. Depinde foarte mult tipul de anestezie folosit si dozele. De asemenea este important daca i s-au facut analizele inainte de anestezie, deoarece o afectiune renala sau hepatica poate produce complicatii si de asemenea o revenire intarziata din anestezie. Va sfatuim sa contactati medicul care a efectuat interventia chirurgicala, deoarece el este in masura sa va dea explicatii amanuntite!

      P.S. : Efectuati analizele biochimice si hematologice inainte de orice interventie chirurgicala!!!!

      Optati pentru anestezia inhalatorie indiferent de ce interventie chirurgicala urmeaza sa se intreprinda animalului dvs!

  23. Petrache Laura spune:

    Bună ziua ! Am adoptat o pisicuta și din acest motiv nu știu vârsta reala dar sigur are pana in 1 an . De câteva zile a intrat in călduri . Cum procedez acum , îi pot administra pastile pt calmare și apoi o sterilizez sau pur și simplu manifestările trec de la sine și apoi urmează procedura de sterilizare ? Va mulțumesc!

  24. Elena spune:

    Buna seara! Multumesc frumos pentru articol si pentru informatii.

    As avea si eu o intrebare. Mi-am sterilizat pisica vineri, saptamana trecuta. De sambata dimineata ii administrez si antibiotic. Pisicuta s-a recuperat foarte bine pana acum, si-a reluat toate activitatile, mananca si merge la litiera normal, dar de ieri noapte, operatia s-a umflat si pe lungimea inciziei a aparut un lichid rosiatic – maroniu deschis, care nu se scurge. S-a si lins in zona, dar nu excesiv, nu stiu daca asta e cauza neaparat. Credeti ca ar trebui sa ma ingrijorez sau sa mergem la un control? Va multumesc anticipat!

      • Elena spune:

        Buna ziua! Multumesc mult pentru raspuns si pentru sfat. Da, am discutat si cu doamna doctor si intr-adevar este vorba de o reactie inflamatorie la firul de sutura, agravata si de faptul ca s-a lins, asa cum ati spus si dvs. O sa fie nevoie sa aplic Betadina de doua ori pe zi si sa ii pun guler. Si in functie de cum evolueaza, o sa vedem daca e nevoie sa ne intoarcem la cabinet sau mai asteptam inca o saptamana pana la scosul firelor.

        Va multumesc din nou pentru raspuns! O zi frumoasa!

  25. madalina cristina spune:

    Buna, am 2 pisicuțe si le-am sterilizat acum 5 zile, doar ca una dintre ele este foarte umflată în zona inciziei, este normal sau trebuie să-mi fac griji? A si ar mai fi ceva, vor sa iasa afara neapărat, nu le mai pot stăpâni, după cat timp este recomandat sa le permit sa iasa?

    • Dr. Cristian Cristea, Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

      Buna ziua, imflamatia din zona inciziei poate aparea ca o reactie de respingere a firelor de sutura, de catre organism.
      Practic se formeaza un serom, o capsula cu lichid.
      In cele mai multe cazuri acesta se resoarbe in timp, uneori insa e nevoie ca medicul sa il dreneze printr-o punctie de evacuare.
      Mergeti cu pisica la un control la medicul care a operat-o, si dupa ce o va evalua va poate spune si daca poate iesi afara.
      Va dorim ca pisicutele dvs. sa se recupereze rapid! 😀

  26. Diana spune:

    Buna ziua!
    Ieri mi-am sterilizat pisicuta in varsta de 6 luni imediat dupa ce a iesit in calduri. Ea acum se ridica, merge singura la letiera, in schimb doarme foarte mult , nu vrea sa bea apa si nici sa manance. S-au facut 24 de ore de la interventie. Ar trebui sa-mi fac griji ca nu mananca? Trebuie sa i dau si antibioticul, e ok sa i-l dau pe stomacul gol? Multumesc!

  27. Ana Maria spune:

    Buna , am o pisicuta ( nu e de rasa). Am luat-o aproape 2 ani in urma, nu am luat de mica de asta, nu stiu exact cati ani are… Acum a intrat iar in calduri , chiar in momentul asta cand scriu miauna FOARTE tare. Eu locuiesc in R.M , aici exista un medic foarte bun la care mergem deja de mai demult si vedem rezultate. Dar totusi nu stiu de ce ma tem foarte mult de operatia asta, gen ca s-ar putea intampla ceva. Plus de multe ori o aud putin cum gafaie si ma tem sa nu existe complicatii.

    • Dr. Cristian Cristea, Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

      Pentru a inlatura aceste temeri va recomandam sa mergeti la medicul curant al pisicii pentru un consult preoperator si pentru analize biochimice si hematologice de sange. Daca se constata la consultatie probleme respiratorii si/sau cardiace este bine sa se continue investigatiile paraclinice cu un examen radiologic de torace si cu un consult cardiologic.

  28. irenadaiana spune:

    am sterilizat motanelul in varsta de doi ani alaltaieri dimineata. L-am tinut in casa pana ieri dimineata cand n-a mai vrut nicicum sa ramana. L-am lasat afara si de atunci nu a mai venit. Oare trebuia sa-l tin mai mult la adapost? Cam de o luna incepuse sa umble teleleu si venea doar de 2-3 ori sa manance si pleca iar.

  29. Monica Olaru spune:

    Bună ziua,am sterilizat pisica acum o săptămână, iar în jurul aței a apărut o umflatura. Va rog sa ma ajutați cu un răspuns. Ce poate fi?

  30. Dutel Michelle spune:

    Max est stérilisée, la nuriture pour chats stérilisés coût assez chère 1,5 kg. ca coût 10 euros. Mais ce que je voulais vous dire c’est que je choisi d’avoire un mâle parce que la stérilisation est moins cher. Mon message c’est que si on peut avoir la chance de choisir notre chaton il faut prendre en considérations tout ce que cette site nous présente. Stérilise c’est n’est pas remplir les poches de medicins vétérinaires c’est dépensé moi au début pour justement pas ce retrouver dans 2 – 3 ans toutes les semaines chez vétérinaire et là je peut vous assurer ça vas vous coute ! l

  31. Doina Munteanu spune:

    eu am experienta pisicilor sterilizate, pisicutele mele au 18;13 si 7 ani.au fost vaccinate dar pana la decesul uneia din ele [ [persana ]prin soc anafilactic, nu le-am mai vaccinat.
    Problema accuta cu care ma confrunt este ca s-au imultit pisicile in zona in care locuiesc si as face un efort de a steriliza cca 6 pisicute, dar daca s-ar putea la un pret promotional.
    Va rog sa analizati si sa-mi transmiteti sugestiile dvs.
    va multumesc anticipat

  32. Pingback: Cum sa iti inveti pisica sa mearga in lesa, pas cu pas - Cu Pisici

  33. Elena spune:

    Bună seara, am citit toate părerile despre steriritarea pisicutelor, dar ce ma interesează cel mai mult , după ce iese din calduri există o perioadă de timp de așteptare pentru refacerea organismului sau se poate steriliza imediat, de ce întreb, pentru ca am o pisicuța, vreau sa o sterilizez, însă medicul veterinar la care am fost ne-a zis sa așteptăm 10 zile sa își revină, însă nici nu a trecut acest timp și a intrat din nou în călduri ….

  34. Pingback: Totul despre perioada de calduri la pisici. Prevenire si remediu. - Cu Pisici

  35. Renata spune:

    Bună ziua. am o birmaneza de 10 luni. E normal să nu fii intrat până acum în călduri? Se linge foarte des in zona “aceea” dar nu scoate nici un sunet ciudat.. nu face nimic neobișnuit. Mănâncă normal bea normal se joacă normal… Am observat că i s-au mărit ovarele
    Atât.

    • Dr. Cristian Cristea, Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

      Buna ziua, sunt cazuri in care primul ciclu de calduri la pisica apare dupa varsta de 8-10 luni sau evolueaza fara manifestari specifice, pe care sa le observe proprietarul.
      Faptul ca se linge insistent in zona vulvei poate avea diferite cauze, cum ar fi:
      -scurgeri vaginale in cazul unei infectii vaginale
      – usturimi in timpul sau dupa ce urineaza, datorate unor infectii sau inflamatii ale tractului urinar
      -scurgeri in timpul ciclului de calduri
      Deoarece ovarele sunt organe situate in cavitatea abdominala, in spatele rinichilor, au dimensiunea varfului de chibrit, nu cred ca le puteti observa, uneori ele nu se pot decela nici ecografic.
      Sfatul nostru calduros este sa va deplasati cu pisica la un cabinet veterinar unde un medic o poate consulta fizic.

  36. Geta Neacsu spune:

    Unde va pot gasi?
    Eu sunt din Focsani si as vrea tare mult sa vin cu fetita mea la dumneavoastra.
    Imi puteti lasa o adresa de mail sau un numar de telefon sa va pot contacta?
    Multumesc mult.
    O zi buna!

    • Dr. Cristian Cristea, Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

      Sterilizarea poate sa fie facuta la orice varsta, riscul chirurgical fiind acelasi la 1 an 5 sau 7.
      Riscurile pe care un animal geriatric (batranel) le are in plus fata de un animal adult sunt riscurile anesteziologice, dar aici venim in intampinarea dumneavoastra oferindu-va cele mai noi tehnici de anestezie inhalatorie si monitorizare a pacientilor prin intermediul a doi anestezisti de top pe care clinica noastra ii detine si de serviciile carora pot beneficia pacientii nostri.
      Dr. Ruxandra Tenia si Dr. Alexandru Buzdea s-au specializat continuu in ultimi 5 ani pentru a aduce in clinica noastra cele mai inovative tehnici de anestezie pentru pacientii nostri geriatrici si pediatrici, avand o rata de succes de 95%
      Recomandarea mea este sa optati pentru sterilizarea animalului dvs. cat starea lui de sanatate este una buna, nu in situatii de urgenta cand pacientii ajung intr-o stare de sanatate precara, riscurile anesteziologice si chirurgicale fiind mult mai mari, sansele unei interventii chirurgicale de succes scazand dramatic
      Va doresc sa faceti alegerea potrivita la timpul potrivit ;).

  37. Diana spune:

    In nici in caz nu as steriliza pisicuta pe care dorim sa o achizitionam in scurt timp. O procedura moderna, care nu isi are rostul atata timp cat imi iau in animal pentru toata viata lui! La tara nu mai steriliza nimeni pisicile, si nu cred ca murea vreuna de cancer…. Ca si la oameni, medicina e pusa pe facut bani, nu ajutat!

    • Cu Pisici spune:

      Buna Diana! Iti multumim ca ne-ai impartasit parerea! Diferenta dintre pisicutele de la tara nesterilizate si cele tinute in casa, este ca cele de la tara se reproduc. In momentul in care pisica sau motanul simte nevoia sa se reproduca (pentru ca asa este natural), iar aceasta nevoie nu ii este satisfacuta, se produc niste schimbari in organismul lor, acest lucru putand conduce inclusiv la cancer… De asemenea, daca vei adopta o pisicuta si o lasi sa se reproduca, in fiecare an vei avea parte de cel putin 3-4 puisori de pisica pentru care apoi va trebui sa cauti noi familii care sa ii adopte. Daca vei adopta un motanel, intr-adevar, nu trebuie sa te confrunti cu problema pisoilor multi de care sa ai grija, insa este necesar sa gasesti pe cineva care sa aiba o pisicuta si sa isi doresca si pui. 🙂

        • Dr. Cristian Cristea, Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

          Buna ziua, in perioada caldurilor riscul hemoragiilor intraoperatorii este mai crescut, intreg organismul este intr-o stare de stres biologica, iar stresul chirurgical si anesteziologic poate avea un efect mai intens asupra pacientului.
          Intrebarea pe care o pun tuturor proprietarilor de animale in calduri care doresc sa le sterilizeze in aceasta perioada este de ce tocmai acum? Care este motivul pentru care doriti sa sterilizati animalul in aceasta perioada?
          Daca raspunsul este pentru a scapa de manifestarile pe care aceasta le are, va spun ca ele nu se vor remite imediat dupa sterilizare. Aceste semne se remit intr-un timp variabil de la un pacient la altul, in functie de varsta si de numarul de perioade de calduri avute pana acum.

      • Sonia spune:

        Doamna doctor am fost am sterilizat pisicuta am avut grija de ea am tinut o cu camasuta dupa 8 zile i am scos camasuta si sa lins si are o iritatie pe burtica si la operatie am dat o cu betadina trebuie sa ma duc la medic ???

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.