Deparazitarea interna la pisici – in ce consta si cat de importanta este pentru sanatatea pufosilor

Deparazitarea interna la pisici

Autor:  Dr. Cristian Cristea – Spitalul Veterinar Pet Stuff, Facebook.com/Cristian.D.Cristea, Facebook.com/Pet.Stuff.Universwww.RoVECCS.ro

Deparazitarea interna la pisici este un tratament care se aplica periodic pentru a elimina parazitii din interiorul organismului. Aceasta este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii, lipsa ei putand avea uneori urmari foarte grave. Deparazitare interna preventiva vs. examen coproparazitologic? Ce este recomandat pentru pisica ta? Iata mai multe detalii:

Tipuri de paraziti interni

Cei mai frecventi paraziti intestinali intalniti la pisica sunt viermii lati si cei rotunzi. Ambii sunt la fel de neplacuti la vedere si periculosi si pentru oameni, pe care de asemenea ii pot parazita.

Viermii rotunzi

Viermii rotunzi (Toxocara cati, Toxocara leonina) au forma unei spaghete de culoare roz albicioasa. Acestia traiesc in intestinul subtire al pisicii si pot masura pana la 15 cm lungime. Ei pot aparea in fecale sau uneori, in infestatii masive, pot fi vomitati de catre pisici, aparand sub forma unor arcuri atunci cand sunt in viata. Mai rar pot aparea si Ancilostoma tubaeforme,  paraziti cu aspect asemanator celor enumerati mai sus. Pisica se poate infecta cu viermii rotunzi prin ingestia oualor de paraziti in momentul cand isi toaleteaza blana prin lins (in special in zona anala), cand sapa in pamant sau prin ingestia de alimente contaminate. De asemenea, se poate infecta daca vaneaza sau mananca soareci infestatati sau pasari care au ingerat din intamplare oua de paraziti sau larve ale acestora. In momentul in care larvele de Toxocara migreaza prin intestin, la o pisica adulta ele vor trece si in alte tesuturi unde vor ramane intr-o stare latenta. Din aceasta stare vor iesi si vor deveni din nou active atunci cand pisica va da nastere unor pui. In acel moment larvele trec in tesutul mamar si apoi in lapte. In acest mod va infesta si puii de la o varsta foarte mica. Din experienta clinica va putem spune ca mai mult de 75% din puii de pisica sunt infestati cu paraziti intestinali. De aceea recomandam sa ii duceti la veterinar cat mai devreme pentru a fi consultati si deparazitati!

Viermii lati

Cei mai frecventi viermi lati sunt Dipylidium caninum si Taenia taenifomis. Acestia pot infesta atat cainii, cat si pisicile. La maturitate ambii au o forma plata, asemanatoare unor benzi sau tagliatele (daca tot ii comparam pe cei anteriori cu spaghetele 🙂 ), de culoare alb sidefiu si pot masura pana la 30 cm lungime. Ouale de Dipylidium sunt ingerate de catre larvele de tantari, ajungand apoi la forma de chist in abdomenul tantarului adult. Astfel, pisicile si cainii se infecteaza prin ingestia accidentala a tantarilor. Ouale Taeniei sunt ingerate in schimb de catre soareci si sobolani, in interiorul carora se dezvolta si ajung in stadiul de chist, pe care pisica si cainii ii ingera odata cu rozatoare infectate. Ocazional pot fi identificati si Echinococcus multiocularis, viermii adulti avand dimensiuni foarte mici de 3 pana la 6 mm. Citeste si: Cum se face corect deparazitarea externa la pisici

Simptome ale existentei parazitilor interni la pisici

Daca discutam despre pisicile adulte, de cele mai multe ori un parazitism intestinal poate exista fara o simptomatologie clinica evidenta.
Deparazitarea interna la pisici
  In cazul puilor de pisica cu varsta mai mica pana intr-un an, parazitii intestinali pot fi cauza slabirii excesive, a pierderii in greutate sau a unui spor de greutate redus. In infestatiile masive acestia pot produce o simptomatologie care include varsaturi, diaree, mucoase palide, apetit capricios sau din contra un apetit alimentar crescut. Alte semne care pot fi observate de catre proprietar sunt abdomenul destins sau de batracian asemeni unei broaste. Infestatiile masive la puii tineri de pisica pot provoca diferite afectiuni hepatice sau pulmonare. De asemenea, se pot produce blocaje intestinale in cazul in care in urma deparazitarii mor foarte multi paraziti. Acestia se blocheaza si nu reusesc sa fie eliminati din intestine. Ei se descompun, toxinele rezultate sunt absorbite de catre intestin si de multe ori pot produce decesul gazdei. De asemenea, in momentul eliminarii, acesti paraziti pot provoca iritatii la nivelul anusului. In acest caz animalele obisnuiesc sa se toaleteze foarte des prin lins, sa „se frece cu fundul de covor” sau „sa faca saniuta” datorita pruritului din zona anala.

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Moon Star Cat

119.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
Stoc epuizat

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Pisica Neagra

134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cat Love

119.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
144.99 lei
144.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Moon Star Cat

154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Acesti paraziti afecteaza si oamenii?

DA! Si in mod special copiii pot fi infestati daca sapa cu mainile in pamant sau daca pun in gura degetele sau alte obiecte care sunt contaminate cu ouale acestor paraziti. In functie de gradul infestatiei (depinzand de numarul de larve ingerat), la unii copii acesti paraziti pot evolua fara simptomatologie, iar la altii pot provoca o simptomatologie foarte agresiva si diversificata. Preventia se poate face daca invatam copiii cum sa se spele corect pe maini si sa mentina o igiena cat mai stricta. Este necesar un sistem de preventie cat mai bine pus la punct in familiile cu animale. Atat copiilor, cat si animalelor, trebuie sa le efectuam examene coproparazitologive regulate.

Ce analize se fac pentru identificarea parazitilor interni?

Pentru a identifica parazitii interni, se va face examenul coproparazitologic. Acesta consta in colectarea a doua sau trei probe de fecale, din trei zile conecutive. Probele vor fi tinute tinute la temperaturi de 4-5 grade celsius, apoi vor fi duse la clinica veterinara, insotite de un biletel pe care se noteaza: NUMELE SI PRENUMELE PROPRIETARULUI NUMELE ANIMALULUI SI NUMARUL FISEI DATELE CAND AM RECOLTAT PROBELE NUMARUL DE TELEFON
Deparazitarea interna la pisici
  Probele vor fi prelucrate prin diferite metode de laborator si in 24 de ore vom avea rezultatul. In cazul in care animalutului i s-au identificat oua sau fragmente de paraziti in fecale, medicul curant ii va prescrie un trament specific. Daca in urma testelor nu au fost identificati paraziti interni, medicul va programa urmatoarea data cand pisica va face examenul coproparazitologic. In general distanta de timp dintre cele doua examinari este de la 1 luna pana la 2-3 luni. Aceasta este stabilita in functie de mai multi factori: mediu, riscul de infestare, varsta, persoanele sau animalele cu care intra in contact pisica. Citeste si: Toxoplasmoza – intre mit si adevar Citeste si: Ghid pentru alimentatia sanatoasa a pisicii tale: dieta si nutritie

Cat de des se face deparazitarea interna la pisici?

Frecventa pentru deparazitarea interna la pisici va fi decisa de catre medicul veterinar dupa efectuarea unui examen microscopic coproparazitologic. Acesta va tine cont si de riscul de infestare dat de mediul si de alte animale cu care pisica coabiteaza. Pisicile gestante vor fi deparazitate dupa a treia saptamana de gestatie. Apoi se va reface deparazitarea la fiecare trei saptamani, pana cand vor intarca puii. Vor fi folosite doar produse testate si aprobate pentru animalele gestante. Puii de pisica alaptati de mama lor pot fi deparazitati incepand cu varsta de doua saptamani. Apoi deparazitarea se poate repeta la fiecare doua saptamani, pana la intarcare . Puii intarcati se vor deparazita de doua ori la o distanta de doua saptamani, urmand ca apoi sa fie deparazirati lunar pana la varsta de 6 luni. Sau se recomanda efectuarea de examene coproparazitologice si apoi administrarea de antiparazitare doar daca rezultatul este pozitiv.
Deparazitarea interna la pisici
  Atunci cand doriti sa incepeti programul de deparazitare interna a pisicii dumneavoastra Medicii Clinicii Pet Stuff – http://pet-stuff.ro/contact/ va sunt alaturi si va vor sfatui despre cum trebuie adaptat planul de deparazitare in functie de mediul in care traieste pisica dumneavoastra, varsta ei, greutatea corporala, tipul de hrana, factori de risc, comportamentul pisicii etc. Medicii nostri sunt instruiti sa adapteze dozele si frecventa utilizarii acestor produse, oferind astfel tratamente personalizate fiecarui tip de animal si fiecarui tip de proprietar. Intotdeauna punem pe primul loc interesul si sanatatea pacientilor nostri si siguranta proprietarilor.
58.99 lei
65.99 lei
89.99 lei
89.99 lei
58.99 lei
89.99 lei
58.99 lei
43.99 lei
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei
62.99 lei

Intrebari frecvente:

Pisica mea este agresiva si nu ii pot administra pastile pe gura! Cum pot sa o deparazitez?

O puteti aduce la clinica. Aici medicii nostri se vor ocupa sa-i administreze comprimatele cu ajutorul unor dispozitive special concepute acestui scop. De asemenea, medicii va pot invata diferite trucuri pentru ca pe viitor sa reusiti si dumneavoastra sa-i administrati tratamentele acasa. Un exemplu ar fi sa ungeti bine sau sa inveliti un comprimat pentru deparazitare in unt de arahide sau cocos, ori in pateuri de carne pe care animalul dumneavoastra le agreeaza. Apoi i le oferiti ca atare sau congelate sub forma de recompensa. 🙂 Alta varianta ar fi deparazitarea interna cu produse spot-on. Acestea au o eficacitate demonstrata si se pot administra in zone in care pisica nu se poate linge.

Exista produse care actioneaza atat ca deparazitant intern, cat si ca deparazitant extern?

Exista, dar nu toate actioneaza asupra tuturor categoriilor de paraziti intestinal. Multe au eficacitate doar impotriva viermilor rotunzi. Consultati medicul veterinar pentru a afla exact spectrul fiecarei solutii spot-on.

Pisica mea a vomitat dupa administrarea pastilei antiparazitare! Ce fac?

In cazul in care pisica vomita imediat dupa administrare si observati ca a eliminat pastila, asteptati doua trei zile. Dupa aceea puteti repeta deparazitarea. Nu incercati sa administrati in aceiasi zi deoarece este foarte probabil sa vomite din nou!

Am auzit ca o cunostinta a deparazitat animalul cu un produs folosit la oameni / la caini? Il pot folosi si eu?

Nu recomandam utilizarea produselor antiparazitare destinate pentru uzul uman sau pentru alte specii decat cele mentionate in prospectul produsului. Acest lucru se poate face doar daca medicul veterinar v-a recomandat in mod expres. Citeste si: Totul despre sterilizarea la pisici – in ce consta aceasta si de ce este importanta

Exista reactii adverse in cazul antiparazitarelor interne?

Cu siguranta. In cazul comprimatelor pot aparea reactii adverse precum greata, varsaturi si inapetenta. La produsele spot-on, simptomele caracteristice comprimatelor pot fi insotite si de pierderea luciului blanii la locul de administrare al solutiei ori blana capata un aspect murdar uleios. Uneori, in cazul pisicilor albe se poate pata blana. De asemenea, la locul aplicarii mai pot aparea prurit (mancarime intensa) si eritem (roseata) sau chiar la depilatii, adica zone unde vor ramane fara blana, care uneori sunt reversibile, alte ori nu. Daca pisica se linge pe blana dupa tratament, poate fi observata salivatie excesiva temporara. Ingerarea produsului poate duce la voma si/sau simptome neurologice trecatoare cum sunt ataxia, dezorientarea, apatia si dilatarea pupilei. Toate aceste simptome se rezolva spontan in 24 de ore. Aplicarea corecta va minimaliza aparitia acestor reactii. Daca observati reactii grave sau alte efecte care nu sunt mentionate in prospectul produsului, va indemnam sa informati medicul veterinar cat mai urgent. Acesta va va sfatui cum trebuie sa actionati.
Deparazitarea interna la pisici
  Este recomandat mai ales in cazul puilor, ca tratamentele antiparazitare sa fie mereu completate de un tratament de 7-14 zile cu probiotice, (Lactobacillus acidophilus, Enterococuccus faecium Bifidobacterium longum, Lactobacillus rhamnosus, Oligosaccaride mannano, Fructooligosaccaride). Aceste produse ajuta la echilibrarea microflorei naturale a intestinului si la normalizarea tranzitului intestinal. Probioticele se recomanda de asemenea in tratarea cainilor si pisicilor care sufera de tulburari ale microflorei gastrointestinale, cauzate de diaree, terapii cu antibiotice sau deparazitari interne si a animalelor in crestere predispuse la constipatie.

Daca aveti si alte intrebari, aveti nevoie de asistenta pentru selectarea unui tratament adecvat pentru animalul dumneavoasstra sau pentru administrarea medicamentelor, medicii clinicii Pet Stuff vor veni in intampinarea nevoilor dumneavoastra si ale companionului dumneavoastra!

Pentru programari ne puteti contacta la numerele de telefon 0762762762 sau 0214345370, ne puteti scrie la contact@pet-stuff.ro sau pe https://www.facebook.com/pet.stuff.univers/ ne puteti da mesaj. Incercam sa va raspundem cat mai prompt. 🙂 De asemenea, puteti face programari pentru consultatii completand formularul de pe site http://pet-stuff.ro/contact/ In speranta ca acest articol va va fi de folos, va rog sa nu uitati ca animalele noastre nu pot alege ce este mai bine pentru ele. Este obligatia noastra ca medici sa va informam, si obligatia dumneavoastra sa cereti sa fiti informati! We love to educate you! Daca ai considerat util acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, te invitam sa te abonezi acum la newsletter-ul pisicesc. >^..^< De asemenea, mai multe informatii foarte importante despre sanatatea pisicutelor gasesti in categoria “Sanatate“. 🙂

  1. Cristina spune:

    buna ziua,
    avem un motanel de aprox 10 luni acum, din martie adoptat de pe strada.
    a fost deparazitat in doze duble (la cate 9 10 zile distanta per doza) in martie, final de aprilie si final de iulie.
    dupa prima doza de tratament de fiecare data a eliminat paraziti, vizibili cu ochiul uman…
    in aprilie si iulie pt ca dupa ture de vomat mancarea (digerata sau semi~) a vomat si cu fire de sange si 1 2 viermi intestinali.
    in iulie am facut examen copro, a iesit toxocara cati, am avut schema de deparazitare in 5 ture, cu Milprazon, Zehinel (cred) si spot on, la diferenta de cate 7-10 zile. A fost ok cam 3 4 sapt si apoi iar a inceput sa cvomite. am zis ca e de la hrama, am schimbat-o dar pana la urma am gasit doar in litiera (in scaun nu) 2 viermi, ca cei vazuti anterior in scaun/voma (lunile ttrecute). acum facem iar copro si sa primim tratament.
    1. Ce am putea face ca sa avem sanse de o deparazitare eficienta si fara risc de ase mai reinfesta?
    pisicul sta doar la interior. Cand l-am adoptat din strada era f racit si cu probleme la un ochi…. abia ce l-am us pe picioare.
    2. Exista vreun test si din sange?
    multumesc anticipat.

  2. Paul spune:

    Am salvat o pisicuta de la motorul unei masini acum vreo 3 saptamani si am observat ca are purici (are 2 luni maxim). Probabil si ceva paraziti interni din moment ce a trait pe strazi. In orasul meu este carantina si nu pot merge la veterinar. Am citit pe internet de Milbemax pt deparazitare interna si Stronghold pt purici. Credeti ca este ok sa administrez cele 2 ? Desigur, cu o pauza de cateva zile intre ele. Sau sa mai astept o luna doua pana cand pot merge la veterinar? Multumesc.

    • Dr. Cristian Cristea Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

      Buna ziua! Pentru deparazitarea externa puteti folosi o pipeta de Stronghold pt greutate sub 2,5kg si veti repeta la 25 de zile deparazitarea cu aceasta pipeta daca se incadreaza in greutatea recomandata. Pentru deparazitarea interna puteti folosi Milbemax sau Milprazon kitten, dupa ce o cantariti si administrati conform greutatii ei si prospectului produsului ales.

  3. Ella spune:

    Din păcate nu am posibilitatea de a merge la un medic veterinar pentru ca nu am in zona un cabinet și nici farmacie veterinara, stau la tara și tot ce pot face este sa cumpăr tratamentul pentru a le administra.. ? am și 5 cățeluși și au mâncat din aceeași farfurie, credeți ca ar trebui da le dau și cățelușilor ? La ei nu am văzut nimic, ma gândesc ca pot sa le dau preventiv, ar fi Ok?

  4. Ella spune:

    Bună seara, am 5 pisicuțe și dinte-o dată am observat că unde a stat unu-l dintre ei a rămas un viermișor, după câteva zile a vomat și în vomă erau limbrici lungi și plăti precum spaghetele, vă rog mult mă puteți ajuta cu un tratament? Am căcutat pe net dar sunt așa multe și nu știu ce să iau, am nevoie de ajutorul Dvs, mulțumesc!

    • Dr. Cristian Cristea Clinica Veterinara Pet Stuff spune:

      Buna ziua, daca infestatia parazitara este atat de masiva puteti folosi produse precum Milprazon cat, Milbemax cat sau Cestal Cat.

      La 10 – 14 zile repetati deparazitarea si dupa alte 14 zile mergeti cu o proba de fecale pentru ca medicul veterinar sa poata efectua un examen coproparazitologic.

      In urma acestei analize veti afla daca este nevoie si de alte tratamente antiparazitare.

      Exista un numar restrans de paraziti intestinali care necesita tratamente repetate cu alte substante in afara celor continute de antiparazitarele uzuale.

      Foarte important este ca dupa deparazitare animalele sa fie monitorizate iar daca nu defeca in 24 de ore sa se intervina cu clisme pentru ca parazitii intestinali sa nu stagneze in stomac.

      Atunci cand se descompun elibereaza o serie de toxine periculoase pentru orice organism, in special pentru pui.

  5. Pingback: 9 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa adopti o pisica - Cu Pisici

  6. Nicoleta spune:

    Bună ziua! Am o pisica de 1an și 4 luni…I-am cumpărat un spot on Vectra 3d pt deparazitare externa de la farmacia veterinara și cei de acolo mi-au spus ca nu contează greutatea pisicii.. E același spot on pt toate pisicile, doar la câine trebuie știut greutatea. Întrebarea mea e dacă îl pot da fără nici o grija? Multumesc!

    • Cu Pisici spune:

      Buna Nicoleta! Am observat ca in prospectul medicamentului scrie clar ca nu trebuie administrat si pisicilor, ci doar cainilor. Pisicilor le poate dauna. Iti recomandam sa revii la farmacie si sa ceri sa iti inlocuiasca produsul cu un altul special pentru pisici. 🙂

  7. Pingback: Afectiunile gingiei la pisici: simptome si tratament - Cu Pisici

  8. Pingback: Top 6 alimente daunatoare pentru pisica ta - Cu Pisici

  9. Pingback: Toxoplasmoza – intre mit si adevar - Cu Pisici

  10. Aurora Mihaiasa spune:

    Mulțumesc echipei de medici de la Clinica veterinară Pett Stuff Militari pentru atenția și deosebita competență acordate scumpei mele pisicuțe SISY.

    • Grecu Lucretia spune:

      Buna seara,
      Am un pisic de 2 luni am fost cu el la medicul veterinar si mi a dat un tratament pt deparazitarea interna pe care a trebuit sa l administrez 3 zile /1 pe zi.Mi s a spus ca e posibil sa faca diaree,intrebarea mea este:” la cat timp dupa administrare revine la scaunul normal?
      Multumesc!

      • Ema spune:

        Buna ziua! Doresc si eu un sfat, am o pisica gestanta, ultima deparazitare i-am facut-o in decembrie cu Cestal, are 3 saptamani acum, nu stiu ce este sigur pentru deparazitarea ei acum si as dori o recomandare, mentionez ca stau la tara si iese zilnic in curte.

        • Simion Mihaela spune:

          Buna seara!Am observat pe blanita in zona cozii pisicutei un viermisor mic ,rotund!Pisica are 4 ani ,este sterilizata!Medicul de la noi mi a recomandat prazintel si sa repet la 3 saptamani!Oare este eficient?Multumesc!Pusicuta are 6kg,are si abdomenul cam umflat!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.