Iubim pisicile. Dar parca ni se umple inima cu dragoste si mai tare atunci cand vedem minunatiile de pisoiasi abia adusi pe lume de catre eroina lor mamica. Nu-i asa? Haideti sa aflam mai multe despre relatie dintre pisica mama si pisoii ei:
-
Aducerea pe lume a pisoiasilor
Pisica mama stie deja tot ce trebuie sa faca pentru a-si aduce pe lume pufosii. Este bine insa sa ii pregatim un loc cat mai confortabil, cu prosoape, si calduros. Ea prefera de obicei intimitatea, dar este recomandat sa fim in apropiere in cazul in care are nevoie de ajutorul nostru.
Dupa ce apare fiecare pisoias in parte, ea acorda o grija deosebita curatarii acestuia si apoi trece la urmatorul. Reteaza singura cordonul ombilical si mananca placenta. Lucru absolut normal. Este posibil ca pisoii sa aiba tati diferiti si sa fie conceputi la pana 7 zile distanta primul fata de ultimul. Acest lucru poate avea ca rezultat faptul ca unii pui sunt mai mititei decat altii. De asemenea, exista cazuri in care s-au nascut pufosi la chiar o zi dupa fratiorii lor mai mari.
Evaluat la 5.00 din 5
299.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
154.99 lei
Pisica mama, in general, nu mananca si nu bea in primele 24 de ore dupa ce a fatat. Este cel mai indicat sa ii aducem mancare si apa chiar langa culcusul ei, pentru a se simti in siguranta. Astfel, ea se va hrani fara sa trebuiasca sa isi paraseasca pufosii.
-
Primele saptamani de viata
Pisica mamica incepe sa isi invete puii cum sa fie niste pisici minunate ca si ea. In primul rand, pisoiasii se nasc fara vaz si cu un auz extrem de slab. Ei se ghideaza spre mamica lor atrasi de mirosul de laptic. Si incep sa suga din instinct dupa aproximativ o ora de cand au ajuns pe lume. In cazul in care ei intampina dificultati, pisica mamica isi trage puisorii langa ea pentru a-i ajuta sa se hraneasca. Este bine ca procesul sa fie supravegheat pentru a fi sigur faptul ca toti puisorii sunt hraniti adecvat.
Pisica mamica isi spala regulat pufosii pentru a-i curata si, totodata, stimula sa isi faca nevoile. Acest lucru se intampla timp de aproape 3 saptamani. La acest prag de varsta, pisoiasii incep sa plece sa exploreze mediul inconjurator. La 4 saptamani sunt deja stabili pe propriile lor labute. Iar dupa 6 saptamani incep sa alerge, sa se catere, sa sara si sa se joace. Cea mai adorabila varsta, nu? Acum pisica mamica deja ii educa la litiera si ii invata sa socializeze cum se cuvine atat cu celelalte animale, cat si cu oamenii.
Evaluat la 5.00 din 5
78.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
67.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
76.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
79.99 lei
-
Independenta
Chiar si cea mai afectiva pisica mamica ajunge in punctul in care realizeaza ca trebuie sa se separe de pufosii ei. Dupa aproximativ 6-8 saptamani, procesul de invatare se cam incheie. Ea le-a aratat puisorilor ei cam tot ceea ce aveau nevoie sa stie pentru a supravietui singuri. De asemenea, pufosii trec treptat la hrana umeda si apoi la cea solida incepand cu varsta de 4 saptamani. De obicei, odata ce au implinit varsta de 8 saptamani, pisica mamica nu ii mai alapteaza.
Asta nu inseamna ca dupa varsta de 8 saptamani, pisica mama isi ignora puii. Ea ramane prezenta in viata lor in continuare. Doar prefera sa se distanteze si sa ii observe, in loc sa ia parte activ la vietilor lor ca pana atunci. Va interveni oricand va considera necesar. Cele mai frecvente situatii fiind atunci cand unul dintre pui este in dificultate sau ii deranjeaza odihna.
-
Maturitate
In general, pisoii care au petrecut cel putin 8-10 saptamani impreuna cu mamica lor sunt pisici mult mai sociabile. Ei arata un comportament mai frumos decat cei care nu au avut aceasta sansa.
De la 10-12 saptamani pisoiasii se pot deja numi adolescenti in toata regula. Iar relatia cu mama lor deja nu mai este una apropiata. Ea se poate mentine una calda in functie de toleranta mamicii lor de a-si imparti mancarea, atentia si spatiul. Acesta este un moment bun in care pisoii se pot oferi spre adoptie, in cazul in care se doreste asta. Iata
aici tot ce trebuie sa stii despre puiul de pisica.
De obicei, pisica simte lipsa puilor ei o zi, maxim doua, dupa ce le sesiseaza absenta. Iar unele dintre pisicile mamici se pot chiar simti eliberate de o grija atunci cand nu mai au puii in preajma lor. Considera ca datoria lor s-a incheiat.
Evaluat la 5.00 din 5
149.99 lei
Evaluat la 4.00 din 5
119.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
169.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
154.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
159.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
139.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
114.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
124.99 lei
Evaluat la 4.00 din 5
114.99 lei
Asa se desfasoara in general relatia dintre pisica mama si pisoii ei. Desi pare una de scurta durata, este o relatie plina de devotament si consideram ca avem multe de invatat, observand-o.
Tu ce parere ai despre relatia dintre pisica mama si pisoii ei? Asteptam raspunsul tau intr-un comentariu. 🙂
Daca ti-a placut articolul nostru si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, te invitam sa te abonezi acum la newletter-ul nostru pisicesc. >^..^<
Surse:
www.petplace.com,
pets.thenest.com
Citeste si:
Eu voiam sa stiu când poti lua un puiut de lângă mamica lui/ei. La câte săptămâni.
Buna Iulia! Este recomandat ca puiul sa aiba intre 10-12 saptamani atunci cand este luat de langa mamica lui. Mai multe informatii despre puiul de pisica poti gasi aici: https://cupisici.ro/2017/07/03/tot-ce-trebuie-sa-stii-cand-adopti-un-pui-de-pisica/. 🙂
Buna, am pisica cu 4 pui de 3 zile, doresc sa o sterilizez, cand se va putea efectua procedura?
Buna ziua! Sterilizarea se poate face la 2 saptamani dupa ce intarca puii. Adica 2,5 – 3,5 luni. Mai multe informatii despre sterilizare puteti citi aici: https://cupisici.ro/2017/09/01/totul-despre-sterilizarea-la-pisici/
Buna seara in curand pisica mea va avea pui si eu voi fi nevoita sa îi dau dupa 8-12 saptamani. Daca cineva doreste sa adopte pui de pisica va rog sa imi scrieti in comentarii.
Multumesc
Intrebarea mea este daca e normal dupa ce a avut grija de puii ei ca o mama iubitoare, de ce acum pisica mea nu ii mai suporta pe cei doi pui pe care i-am pastrat? De ce pleaca tot timpul de acasa si cand vine, destul de rar, sta sa o mangaiem noi, dar daca se apropie puii ii scuipa si pleaca. Noi am mangaiat-o in aceeasi masura si pe ea si o iubim foarte mult…
Buna Luana! Dupa cum spuneam si in articol, dupa ce puii implinesc 10-12 saptamani, deja pisica se distanteaza de ei. Si-a indeplinit misiunea si se pregateste pentru viitorii puiuti. Este posibil sa fie agresiva cu puii adulti datorita hormonilor. De aceea, cel mai indicat este ca toate pisicile pe care le ai sa fie sterilizate. Iti recomandam sa citesti aici mai multe informatii despre sterilizare: https://cupisici.ro/2017/09/01/totul-despre-sterilizarea-la-pisici/.
De asemenea, o alta explicatie pentru comportamentul agresiv al mamei este dorinta ei de a-si ajuta puii sa inteleaga ca acum nu mai depind de ea si ca sunt pe cont propriu. Speram ca aceste informatii sa iti fie utile si ca in curand situatia sa se remedieze. 🙂
Bună seara! Pisica mea a avut 5 puiuți, 4 i-am dat iar pe cel care l-am păstrat, e fetiță, încă îl adaptează deși are 16 săptămâni?
Buna Maria! Este in regula daca puiul are deja 16 saptamani si inca este alaptat. Sunt pisicute chiar si mai mari care inca primesc lapte de la mama pisica. Nu este niciun motiv de ingrijorare. 🙂
Vă mulțumesc! Acum am revăzut calendarul săptămâna asta va împlini 18 săptămâni. În acest timp pisica poate rămâne gestantă? Sau daca este mai adaptează. Eu la sfârșitul lunii august o voi steriliza sper să nu îmi facă vrep-o surpriză.
Din pacate pisica poate ramane gestanta din nou in timp ce isi alapteaza puii actuali. Oricum, cel mai probabil iti vei da seama cand va intra in calduri, schimbandu-si comportamentul. In perioada de calduri pisicile vocalizeaza (un mieunat care are rolul de a atrage motanii), se rostogolesc pe podea, se incolacesc, se freaca cu capul de picioarele proprietarului sau de obiecte din casa, devine mai tandra, se plimba mai des, este mai agitata.
Insa este de preferat ca sterilizarea sa se faca inainte ca pisicuta sa intre in calduri deoarece pot aparea complicatii. Iti recomandam sa citesti aici mai multe informatii despre perioada de calduri si sterilizarea la pisici: https://cupisici.ro/2018/01/31/calduri-la-pisici-prevenire-si-remediu/ si https://cupisici.ro/2017/09/01/totul-despre-sterilizarea-la-pisici/. 🙂
Îmi place articolul . Am un puiuț care are puțin peste jumătate de an ( a fost separat de mama lui la 3-4 săptămâni , din păcate aceasta a murit în urma unui accident de mașină ,fapt ce a dus la urgentarea adopțiilor ) . Este foarte defensiv ,nu accepta mângâieri , nu a tors niciodată nu a prezentat niciun moment de afecțiune . In casa a mai existat un motan cu care are o legătura de toleranță , uneori se spala unul pe altul , dar mai mult se ignoră . Cu cățelul casei la fel este comod nu a existat niciodată conflict . Îmi doresc să fie afectiv sa simt că are încredere în casă . Ce pot face ?
Buna, pisica noastra a nascut intr o masina pe care noi o utilizam doar in vacante…am tot urmarit sa vedwm unde a fatat si n am descoperit.. ei bine, am avut un drum mai lung si am plecat cu masina aceea 4 zile de acasa.. si am gasit puii la doua zile de la plecare ( ei avand vreo 2 sapt de la fatare) am fost in service am ridicat masina, am scos puii, ( 2 la numar)am fost la veterinar si a zis sa i hranim cu siringa.. am facut intocmai, doar ca odata ajunsi acasa, mama nu mai vrea puii! Cum fac sa i apropii?
Buna Dorina! Este mica probabilitatea ca pisica sa ii accepte. De obicei daca pisica este despartita de puii ei o perioada, isi va pierde instinctul de mama si se va comporta ca si cum nu ar fi avut recent pui…
Noi iti recomandam sa incerci sa ai grija de puiuti in continuare pana cand vor creste suficient si se vor descurca singuri.
Buna Alex! Cel mai probabil puiutul are acest comportament deoarece a fost despartit de mamica lui prea devreme. Varsta ideala a puilor care sunt despartiti de mamica lor este de 10-12 saptamani, ei devenind mai sociabili decat cei care sunt despartiti mai devreme. In acelasi timp, este posibil ca personalitatea lui sa fie una mai distanta. Nu toate pisicile sunt afective. Noi iti recomandam doar sa ii oferi multa iubire si sa il accepti asa cum este. Fiindca el iti simte sentimentele si energia pe care i-o transmiti. 🙂 Este posibil ca pe viitor sa isi mai schimbe comportamentul.
Am o pisică care are pisoi de o săptămână și deja îi ignoră, vrea afară și uită să mai vină, (stăm la țară) trebuie să o caut să o aduc la pui. Ce se întîmplă ? ce pot să fac ?
Buna Elena! Daca pisica este pentru prima data mamica, este posibil sa fie debusolata si sa nu stie ce trebuie sa faca. De aceea ea incearca sa revina la activitatile ei normale de dinaintea nasterii. De asemenea, este posibil sa fie vorba despre o dereglare hormonala si atunci pisica nu are instinctele materne.
Noi iti recomandam sa incerci sa duci pisica la pui cat mai des si sa ghidezi puiutii sa suga de la mama lor. De asemenea, este indicat ca acestia sa fie dusi intr-o parte linistita a casei. Zgomotul si agitatia pot fi niste factori de stres pentru pisica si atunci ea vrea sa plece de acolo. Totodata este necesar sa te asiguri ca lasi mamicii la indemana un bol cu apa si unul cu mancare, eventual o ladita de nisip daca va dori sa o foloseasca.
In cazul in care pisica tot nu va dori sa aiba grija de pui, iti recomandam sa incerci sa ai tu grija de ei. Desi este dificil la inceput, acest lucru inseamna sa le salvezi viata. 🙂
Aici gasesti informatii despre cum poti avea grija de puii de pisica nou-nascuti: https://cupisici.ro/2018/10/13/cum-ingrijim-puii-de-pisica-nou-nascuti/. Speram sa iti fie de ajutor! 🙂
Mulțumesc mult pentru sfaturi !
Cu mare drag! ?
buna,avem la munca o pisica care a fatat a 3 oara si la 4 saptamani a disparut ,nu intelegem de ce a plecat ,nu lipsea mult de langa pui??
Buna Corina! Se mai intampla ca pisicile sa plece o perioada scurta de langa pisoi deoarece simt nevoia de o pauza. Dar daca nu s-a mai intors, este posibil sa fi patit ceva sau poate cineva a adoptat-o nestiind ca are deja un acoperis. Speram sa fie bine atat pisica, cat si puiutii.
Pisica mea a fatat 3 pui. Manaca bine si ii alapteaza -puii au 5 saptamani. Pisica a slabit foarte mult. Este normal?
Buna Irina! Este posibil ca pisicutele sa mai slabeasca avand in vedere ca alapteaza. Cu toate acestea, daca pare foarte slabita, cel mai recomandat este sa o consulte un medic veterinar.
Pana atunci, este important sa aiba o dieta cat mai echilibrata. Iti recomandam si acest articol despre alimentatia pisicilor: https://cupisici.ro/2018/09/28/ghid-pentru-alimentatia-sanatoasa-a-pisicii-tale/. Speram sa iti fie de ajutor. 🙂
Buna, am in foster o pisica cu 2 pui. ii am deja de 2 saptamani, aceasta ajngand la mine cand puii aveam aproximativ 3/4 saptamani.
Inca sunt hraniti si ingrijiti de catre mama, desi am incercat sa ii invat cu hrana umeda, doar unul dintre ei mananca, celalalt prefera sa fie inca hranit. Pisica este foarte sociabila si iubitoare, puii sunt activi si jucausi insa am observat ca nu le place deloc sa ii iau in mana, desi ne jucam zilnic cu jucarii. De cat ori ii ridic in brate miauna incontinuu, pot sa ii mangai, sa ne jucam dar sa nu ii ridic in brate. Doresc sa ii invat sa fie sociabili cu oamenii deoarece o sa fie dati spre adoptie in maxim 2 saptamani, ce ma sfatuiti?
Multumesc
Buna, Cristina! Sunt pisicute carora le place sa fie luate in brate si pisicute carora pur si simplu nu le place. Iar acest comportament nu il putem modifica noi, oricat de mult ne-am dori. Important este sa fie jucausi, sa le placa sa fie mangaiati si sa se afle in preajma oamenilor. 🙂
Am o pisica care a facut puiuti. Zilele trecute am dat puiutii, au deja 7 sapt. De 2 zile mameloanele pisicii au inceput sa se umfle. Ea e vioaie, mananca, dar burtica tot umflata este. Ce fac sa o ajut? Se vor retrage singure umflaturile? Inainte de a da pusoii, nu ii mai vedeam sugand, dar se pare ca ea totusi ii alapta…
Buna ziua, pisica dumneavoastra trebuie consultata deoarece inflamatia mamelelor (mamita) se poate complica daca nu este tratata corespunzator. Exista medicamente pentru oprirea lactatiei si geluri pentru aplicatii locale, dar nu se pot recomanda decat dupa ce animalul este consultat.
M-am mutat de curând la țară și am găsit în curte o pisică fără stăpân, vizibil gestantă. Am hrănit-o constant și după două săptămâni mi-a permis să o ating. De atunci a devenit a casei. Acum două zile a fătat. Cu toate că o supravegheam constant, a preferat probabil o curte de peste uliță, abandonată, cu multă vegetație. Vine de două ori pe zi la papa și lăptic. Cere mai mult ca de obicei, cam o porție și jumătate. Am uitat de când eram mic câte zile trebuie să treacă până ce aduce puii acasă. Îmi amintesc despre mâța mamă că venea cu puii în bot, unul câte unul, la stăpânii casei. Mi-e milă de ea că trebuie să se împartă între casă și pui, se vede cum miaună când trebuie să plece, de obicei foarte repede după ce mănâncă, dar accesul la acea proprietate nu este posibil.
Hehe, deci azi suntem în 14. A dat o tură prin casă, a ales un loc mai retras, și a venit cu puradeii în bot, unul câte unul, la 10-15 minute fiecare transport. Pe ultimul mi l-a dat în mână să-l pun eu în cutia pe care o pregătisem. E negru tuci, va fi favoritul meu.
Buna , pisica mea a fost cea mai iubitoare mamica ever…pana cand in timpul lactatiei a intrat brusc in calduri si era agresiva cu puii..am asteptat o pauza al acestui fenomen si am dus-o rapid la steriliziat. Totul nemaipomenit , mai putin faptul ca la intoarcere nu-si suporta puii maraie la ei si ii scuipa chiar sare la bataie, puii sunt foarte speriati si cu toate acestea incearca sa intre mereu la ea, probabile le este dor de mami. O tinem intr-o camera separat unde il primeste doar pe motan…e singurul pe care nu-l agreseaza si arata inca afectiune.
Ce sfat imi dati sa ii fac sa fie dinou ca inainte: se jucau toti impreuna(am o familie , pisica , motanu si 3 pui) ii educa, ii ingrijea, dormeau claie peste gramda si noi pe langa:)…acum nu stiu cum sa pazesc usa sa nu intre la ea , sau sa iasa ea fara sa fim in preajma. 🙁
Buna ziua, am o pisica cu 2 puiuti de 5 luni. Deoarece incepuse sa intre in calduri pisica mama, am horatat sa o sterilizam. La 2 zile dupa operatie, puii isi maraie mama, trec cu teama pe langa ea si au un compartament agresiv atat intre ei cat si cu noi. Ce este de facut?
La fel procedează și puiuți mei nu știu din ce cauza nu își mai suporta mama?după sterilizare se înfoaie la ea si o scuipa
Buna, Ramo! Pentru pisici este foarte important mirosul, iar dupa sterilizare probabil ca mamicii i s-a schimbat mirosul si este posibil sa nu o mai recunoasca. Astfel apare instinctul de aparare fata de ea, si anume sa se infoaie si sa o scuipe. Cu multa rabdare, poate ca puiutii se vor impaca cu ea, locuind in aceeasi familie. Va tinem labutele! ??
Buna seara, am o intrebare. Am o pisica care a fatat de o saptamana, si are un comportament ciudat intr-o privinta, inainte sa o iau la mine, cand era pui a fost data unei persoane vecina cu matusa mea 1-2 zile, nu stiu ce s-a intamplat acolo, ca dupa a fost scoasa afara, nu intra in curte dar mieuna pentru mancare. Am luat-o la mine. In apa baga toate oboectele, inclusiv jucariile, si dupa ce le indesa cu labuta, le scotea in mijlocul camerei.
Dupa ce a fatat un pui, in bslconul inchis a ales, i-am pus apa si mancare, si prosoape, si i-am lasat geamul de la camera deschis. Dipa doua zile, si-a bagat puiul in camera, dar marginile prosopului pe care erau apa si mancarea, le-a indesat efectiv in recipiente. I-am dus vasele in camera, dar le-am pus la o distanta de 1,5m, si i-am pus carpe sa aibe ce indesa, la fel, a carat carpa cea mai mare si a acoperit vasul cu apa.
Stiu ca pisicile au memorie, si presupun ca copiii la care a fost dusa prima data au bagat-o in apa probabil sa o spele, ca sper ca indesatul lucrurilor sa nu fie din alt motiv, o mangai, ii vorbesc, o duc langa pui, i-am pus o minge din cauciuc moale,
dar daca a avut o trauma eu cum o pot ajuta?
Buna ziua!
Am o pisica de aproape 2 ani. De o saptamana am mai adoptat un puiut de cateva saptamani. Dupa 3 zile puiul a inceput sa suga la cea mare. Pisica “mama” nu a avut niciodata pui si nu e sterilizata.
E in regula pt amandoua pisicile situatia cu suptul?
Mulțumesc!