Cum faci deparazitarea externa la pisici

Deparazitarea externa la pisici

Autor: Dr. Annamaria Mione,  Spitalul Veterinar Pet StuffFacebook Pet Stuff

Daca va doriti o pisicuta sanatoasa si protejata fata de actiunea patologica a parazitilor din mediul inconjurator, deparazitarea externa a acesteia devine o actiune obligatoriu periodica.

In continuare veti putea afla cum se face corect deparazitarea externa la pisici si de ce este atat de importanta pentru sanatatea acestora.

De ce este importanta deparazitarea externa la pisici?

Unul dintre motivele pentru care recomand deparazitarea externa regulata este faptul ca o pisica deparazitata extern regulat este mai putin expusa riscului de a dezvolta reactie de hipersensibilitate la intepatura de purice fata de o pisica nedeparazitata extern.

Un alt motiv destul de intemeiat pentru a deparazita extern pisica este faptul ca puricele poate fi vector pentru diferite boli. Astfel, prin intepatura acestuia pot fi transmise numeroase boli. De exemplu: Haemobartonella felis – bacterie, determina haemobartoneloza, afecteaza hematiile.

Nu conteaza faptul ca pisica dumneavoastra nu iese din casa si pe baza acestui motiv nu o deparazitati extern. Sunteti un vector important deaorece puteti transporta oua si larve de purice pe talpa pantofilor.

Deparazitarea externa la pisici

 

Ce tip de produse folosim pentru deparazitarea externa la pisici?

Alegerea produsului potrivit poate fi o adevarata provocare. Pe piata exista o multitudine de produse, sub diferite forme farmaceutice precum pipete, zgarzi, comprimate masticabile, sprayuri, samponuri, etc. Produsul va fi ales in functie de varsta pisicii, greutatea, starea fiziologica (ex:gestatie, lactatie) si mediul in care traieste pisica . In cazul pisicilor din mediul exterior este contraindicata folosirea zgarzii, acestea se pot agata si astfel asfixia. O deparazitare externa poate fi numita periodica doar daca are loc lunar.

Un aspect extrem de important, care nu trebuie neglijat in procesul de deparazitare externa al pisicii dumneavoastra este faptul ca niciodata nu trebuie sa folositi produse destinate exclusiv cainilor ( mai ales produsele ce contin ca si substante active permetrinele).

Citeste si: Deparazitarea interna la pisici – in ce consta si cat de importanta este pentru sanatatea pufosilor

Citeste si: Ghid pentru alimentatia sanatoasa a pisicii tale: dieta si nutritie

58.99 lei
65.99 lei
89.99 lei
89.99 lei
58.99 lei
89.99 lei
58.99 lei
43.99 lei
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei
62.99 lei

Cum aplicam corect tratamentul pentru deparazitarea externa?

  • In cazul puilor cu greutatea sub 500 g si cu varsta sub 6 saptamani, este indicat ca deparazitarea externa sa se faca manual cu ajutorul unui pieptene cu dinti foarte apropiati. Exista produse pe baza de selamectina special destinate puilor, insa acestea pot fi folosite dupa varsta de 6 saptamani si dupa ce animalul a depasit greutatea de 500g.
  • Pipetele (solutiile de tip spot-on) – se aplica de regula interscapular, in spatele cefei. Astfel pisica sa nu se poata linge in locul aplicarii.
  • Comprimatele- usor de administrat, ele fiind palatabile, sunt recomandate in special pisicilor supuse diverselor samponari terapeutice.
  • Zgarzile – se aplica in jurul gatului, astfel incat intre pielea pisicii si zgarda sa existe o distanta de aproximativ ”un deget”. Zgarzile largi nu isi vor face efectul. Recomand in cazul zgarzilor, pentru o protectie de 100% , folosirea de pipeta sau comprimat.
  • Sprayurile – se aplica prin pulverizari pe pielea animalului. Acestea, comparativ cu pipetele sau comprimatele, au o perioada de actiune mult mai mica.
  • Samponurile nu consider ca sunt alegerea potrivita in cazul pisicilor, insa pot fi folosite in cazul infestatiilor masive cu purici.
Deparazitarea externa la pisici

 

Citeste si: De ce sa periezi blana pisicii tale si cum faci corect acest lucru

Pentru a spori eficacitatea deparazitarii externe, se poate realiza periodic si dezinsectie in mediu. Atentie insa! Produsul folosit pentru dezinsectie nu va putea fi folosit si pe blana pisicii dumneavoastra.

O pisica sanatoasa si fericita este o pisica deparazitata extern! Deparazitati extern, nicio muscatura nu este binevenita!

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.