Unii mari iubitori de feline isi permit sa viseze departe. Acestia nu se opresc la rasele cunoscute de pisici domestice, ci isi doresc mai mult, mai mari, mai rare si mai… salbatice. Sunt acele persoane extravagante si cu un buget pe masura, care prefera pisicile exotice. Acestea presupun, intr-adevar, o atentie deosebita, un spatiu extins pus la dispozitie, cantitati mai mari de hrana si mult mai multa libertate. Dar oare ce pisici salbatice sunt potrivite ca animal de companie?
Exista 20-30 de specii de feline de talie medie si mica. Fiindca mass-media este acaparata de bine cunoscutele feline mari precum tigru, leu, pantera, leopard, etc, rudele lor mai micute au parte de mai putina notorietate.
Dintre acestea, noi am ales sa prezentam 8 rase de pisici salbatice potrivite ca animal de companie si considerate legale* pentru proprietarii ce iubesc provocarile.
* Trebuie avut in vedere ca nu in toate statele este legal sa detii toate aceste rase. Sunt necesare anumite documente (permis, licenta) care sunt foarte greu de obtinut.
1. Caracal sau Linxul de Desert
– Este o felina de talie medie, regasita cel mai des in Africa si Asia Centrala. Are o conformatie destul de robusta, picioare lungi si capul mic. Ajunge pana la 50 cm inaltime.
– Este nocturna, destul de secretoasa si discreta, ceea ce o face destul de greu de observat in timpul zilei. Tine foarte mult la propriul ei teritoriu.
– Are o atitudine tipic pisiceasca, miauna, maraie, scuipa. Dar cel mai des obisnuieste sa comunice prin sasait, care poate parea amenintator, dar de cele mai multe ori este o felina manierata.
– Ii place sa toarca, dar nu este genul de animal fata de care sa se poata manifesta afectiune oricand. Atunci cand se joaca, poate deveni de o exuberanta iesita de sub control si sa ajunga sa distruga obiectele din casa.
2. Linxul Canadian sau Siberian
– Aceasta felina cu blana cu fir gros traieste in mare parte in America de Nord. Are talie medie si poate ajunge la o inaltime de 55 cm si o lungime medie de 90 cm.
– Este recunoscuta pentru abilitatile stralucite de alpinism, asadar isi petrece timpul pe cele mai inalte locuri din casa. Are activitati de-a lungul zilei, dar prefera totusi sa fie activa mai mult in timpul noptii.
– Este cunoscuta ca fiind destul de solitara. Iar, desi nu dezvolta legaturi de natura afectiva cu proprietarii ei, are un temperament moderat, nearatandu-se violenta nici cu strainii, dar nefiind insa dispusa nici sa iasa la plimbare.
3. Servalul sau Pisica de Savana
– Este cel mai raspandita in Africa de Sud, iar, datorita picioarelor lungi, aceasta felina poate atinge inaltimea de 62 cm.
– Nu de putine ori Servalul este confundat cu Ghepardul, din cauza coloritului blanii cu pete negre si a disproportiei create prin lungimea picioarelor raportat la restul corpului. Insa, de fapt, sunt doua rase diferite. Deosebirile cele mai evidente fiind faptul ca Servalul este mult mai mic si are urechile mari si ascutite, spre deosebire de ruda sa mai mare.
– De obicei, incearca sa evite oamenii, tinandu-se la distanta, este linistita si poate arata chiar toleranta fata de alte animale de companie in cazul in care a fost crescuta in casa.
– Nu este pasionata de catarat, ceea ce faciliteaza decorarea spatiului destinat ei.
– Este cel mai activa in zori de zi, cand apune soarele si la miezul noptii. Are nevoie de mult exercitiu fizic pentru a-si mentine silueta si poate fi chiar plimbata in lesa si educata.
-
Ocelotul
– Este o pisica salbatica de talie medie din America de Sud ce poate ajunge la o inaltime de 50 cm.
– Are ochi mari si luciosi si blanita deosebita, ceea ce o face sa arate a animal de companie. Este cunoscut faptul ca Salvador Dali avea un Ocelot. Acum este greu de obtinut, devenind o specie rara.
Evaluat la 5.00 din 5
84.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
49.99 lei
Evaluat la 4.00 din 5
69.99 lei
– Alte aspecte ce o face o adevarata provocare pentru potentialul proprietar sunt lipsa de atentie si interes pentru comenzi disciplinare si mirosul intepator.
– Este activa mai ales seara si noaptea, in jur de 12-14 ore pe zi. Pastreaza interactiunea la un nivel mediu, preferand sa fie singura.
5. Pisica-pescar
– Este o felina de talie medie regasita in Asia de Sud si de Sud-Est. Poate atinge 45 cm inaltime.
– Se considera ca este in principal o felina nocturna. Este solitara si isi petrece cea mai mare parte a timpului pe propriul teritoriu. Mediul ei trebuie sa contina apa, deoarece ii place sa isi petreaca majoritatea timpului in apa, unde, bineinteles, si vaneaza. Poate inota distante lungi, chiar si sub apa.
– In 2016 a fost listata ca fiind pe cale de disparitie, iar informatiile despre ea sunt extrem de restranse. O „sora” mult mai cunoscuta a ei este pisica Chausie. Aceasta este un hibrid format dintre pisica domestica si cea salbatica.
-
Pisica de Jungla
– Pisica de Jungla este o pisica mare, cu picioare lungi, ce poate ajunge la 75 cm inaltime. Este raspandita mai ales in Asia, in India gasindu-se exemplarele cele mai mici.
– Are nevoie de un habitat mai degraba umed, cu vegetatie densa si multa liniste. Este destul de neobisnuita printre animalele de companie, dar are tendinta sa traiasca mai mult cu 5-8 ani atunci cand este crescuta in captivitate.
– Este o pisica salbatica diurna, prezinta o activitate mai scazuta in orele caniculare ale zilei, dar este cu mult mai sensibila la frig insa.
7. Pisica lui Geoffroy
– Este o felina de talie mica din sudul si centrul Americii de Sud. Este una dintre cele mai mici specii de pisici salbatice din lume, ajungand la doar 24 cm inaltime. Datorita asemenarii fizice, mai este numita uneori si Ocelotul lui Geoffroy.
– Este nocturna, solitara, chiar timida, si a fost observata ridicandu-se pe picioarele din spate si folosindu-si coada drept suport pentru a-si scana imprejurimile. Datorita locului natal, se poate adapta cu usurinta atat la caldura, cat si la frig.
– Are nevoie de un mediu linistit, fara zgomote puternice, in care sa nu fie deranjata, pentru a evita sa isi exteriorizeze comportamentul ei agresiv.
8. Bobcat
– Este o pisica salbatica din America de Nord si se poate adapta cu destula usurinta la medii diferite precum paduri, semi-desert, periferia zonelor urbane, etc. Poate atinge 60 cm inaltime, fiind cea mai mica din familia de lincsi. Coloritul blanii ei poate diferi in functie de zona in care traieste.
– Activitatea ei difera in functie de anotimp. De obicei este cel mai activa inainte de apus pana la miezul noptii si apoi inainte de rasarit pana inainte de pranz. Face miscare intre 3 si 11 km pe zi in limitele teritorului sau.
– Are cea mai potrivita personalitate pentru o pisica exotica tinuta in casa, deoarece prezinta o mare dispunere de a forma legaturi de natura afectiva cu proprietarul ei.
– Poate forma legaturi de prietenie si cu alte animale in cazul in care este crescuta in captivitate, mai ales fata de caini cu care adora sa se joace.
– Evident, are momentele ei de agresivitate, iar atunci prefera sa se retraga in spatiul special amenajat pentru ea in aer liber. Deoarece se pricepe foarte bine sa evadeze, acest spatiu vast pus la dispozitie ar trebui sa fie foarte bine delimitat printr-o structura solida ce prezinta si un acoperis potrivit.
Fiecare pisicuta salbatica are particularitatile ei, dar stii ce au toate in comun atunci cand le dorim ca animale de companie? Niste aspecte foarte importante, pe care nu putem sa nu le mentionam, deoarece este bine de stiut ca:
– Aceste feline isi marcheaza teritoriului, ceea ce include mobila, pereti si chiar proprietarul.
– Au nevoie de un spatiu in aer liber delimitat, cu cat mai mare cu atat mai bine, si eventual o camera intreaga inauntru dedicata doar pentru ele.
– Necesita un timp indelungat de acomodare cu noua locuinta si poate fi destul de dificil.
– Este necesar sa aiba la dispozitie un medic veterinar cu specializare pentru animale salbatice, precum cei de la centre zoologice.
Tu ce parere ai despre aceste pisici salbatice potrivite ca animal de companie? Ti-ar placea sa ai una? Lasa-ne un comentariu. 🙂
Daca ti s-a parut interesant articolul nostru si vrei sa fii la curent cu tot ce se intampla in lumea pisiceasca, aboneaza-te acum la newletter-ul nostru. >^..^<
Surse:
pethelpful.com, en.wikipedia.org
Citeste si:
Pingback: 7 lucuri interesante despre codita pisicilor - Cu Pisici
Eu am o Pisica Savannah o cheama Fuli fratele meu mai mic Marcel îi zice Pisi Ghepard.
Este superba! Ca bine ii spune Pisi Ghepard. 😀
Sa va bucurati cat mai mult timp de ea! 🙂
Ar fi fain sa am una
In momentu de fata detin un caracal de 7 luni lam luat de pui a fost 1300$ + BILETELE DUPA EL a iesit undva la 1500 dar sa meritat este foarte blanda si jucausa prima pisica pe care o detin daca se poate numi *pisica* MARIMEA XXL
Salut, e legal în Ro? Că aș vrea și eu un caracal…