Totul despre perioada de calduri la pisici. Prevenire si remediu.

calduri la pisici

Autor: Dr. Cristian Cristea – Spitalul Veterinar Pet StuffFacebook Pet Stuff, cristian@pet-stuff.ro

Perioada de calduri la pisici creaza mari batai de cap proprietarilor acestora, inclusiv nopti nedormite. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care sterilizarea animalelor este indicata. Iata in ce consta perioada de calduri la pisici, ce schimbari se produc in comportamentul acestora, ce remedii exista si cum putem preveni acest lucru.

Ce este ciclul estral sau perioada de calduri la pisici?

Ciclul estral reprezinta ansamblul modificarilor periodice ale uterului si vaginului la femelele mamifere, sub influenta hormonilor ovarieni. Aceasta culminează cu atingerea estrului (numit popular calduri). Acesta se caracterizeaza prin maximul receptivitătii fata de mascul si al dorintei de imperechere, iar din punct de vedere fiziologic prin faptul că mucoasa uterului permite fixarea ovulului fecundat. Nu trebuie confundat cu ciclul menstrual, care este caracteristic speciei umane. Dupa frecventa ciclurilor sexuale, mamiferele se clasifica in:
  • monoestrice(monociclice): un singur ciclu de calduri pe an – animalele salbatice;
  • diestrice: doua cicluri de calduri pe an, de exemplu femela la caine;
  • poliestrice(policiclice)

Fazele ciclului sexual

calduri la pisici
 
  • proestru: initierea foliculogenezei, clinic femela manifestă un interes crescut pentru mascul.
  • estru: se dezvolta foliculii dominanți si se secreta estrogenii, care induc receptivitatea sexuala. Intensitatea maxima a modificărilor comportamentale este inregistrată in apropierea momentului ovulatiei. Aceasta poate continua 1-2 zile după ovulatie.
  • ovulatie: se eliberează ovulul apt pentru fecundare. Ovulatia se poate produce spontan sau poate fi provocata neuroreflex prin act sexual, ca de exemplu la pisicaiepuroaica.
  • metestru: se formeaza corpul galben si se pregateste endometrul in vederea producerii nidatiei.
  • diestru: corpul galben ajunge la eflorescenta, această glanda endocrina atingand maximul sintezei.
  • anestru: perioada de repaus sexual.
Sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Ciclu_estral
Femelele de pisica nesterilizate vor intra vor intra sezonier in perioada de estru, primavara si toamna. Insa caldurile pot aparea si in restul anului. Perioada de calduri la pisici dureza in medie 7 zile, dar poate varia intre 3 si 14 zile.
calduri la pisici
 

Cele 5 etape ale ciclului estral sunt:

Proestru: In aceata etapa nu se observa modificari comportamentale. Masculii sunt atrasi de catre femele, insa acestea nu accepta monta. Estru: este perioada de calduri la pisici in care femela accepta masculul. Semnele pe care le puteti observa sunt inflamarea vulvei, pisicile vocalizeaza (un mieunat care are rolul de a atrage motanii) se rostogolesc pe podea, se incolacesc, se freaca cu capul de picioarele proprietarului sau de obiecte din casa,  devine mai tandra, se plimba mai des, este mai agitata. Cele care stau in casa vor sa evadeze. Multi proprietari confunda aceste semne cu o problema de sanatate care provoaca dureri foarte mari. Metestru si  Diestru perioadele dupa estrus sau imperechere pot dura 30 pana la 40 de zile. Daca pisica ramane gravida, sarcina dureaza in medie intre 60 si 64 de zile la pisica. Anestru reprezinta perioada de inactivitate (sexuală și hormonală) intre fazele de estrus. Aceasta poate dura doua pana la trei luni. Perioada de calduri la pisici, sau estru, reprezinta perioada in care pisicile sunt pregatite sa se imperecheze si accepta monta. In aceasta perioada foliculii ovarieni produc estradiolul (este hormonul cel mai activ dintre estrogeni, care sunt responsabili de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine si care impreună cu progesteronul controlează cele mai importante procese reproductive feminine.) Aceasta perioada nu trebuie confundata cu menstruatia femeilor. Pisicile nu elimina sange, uneori pot aparea eliminari de mucoasa. In cazul femelelor de pisica, ovulatia este indusa. Acest lucru inseamna ca apare doar in momentul montei (imperecherii) sau in cazul stimularii manuale. Daca nu sunt montate, nivelul de hormoni va scadea si caldurile vor inceta. Dar se vor repeta dupa 2 sau 3 saptamani.
calduri la pisici

Momentul premergator imperecherii

In conditii naturale, cand vorbim despre pisicile care traiesc in mediul exterior, o pisica va fi curtata de mai multi motani. Pisica elimina la nivelul glandelor din regiunea vulvara substante odorante, feromoni care au rolul de a atrage motanii de la distante destul de mari. Mieunatul motanilor din timpul noptii, asemanator cu plansetele unui bebelus, reprezinta serenadele prin care ei curteaza pisica. Acestea sunt insotite de cele mai multe ori si de lupte crancene intre motani pentru suprematie. Adesea, invingatorul este atat de epuizat, incat nu va mai intreprinde actul sexual. De multe ori in aceste situatii pisica poate pleca cu un alt partener odihnit. 🙂
89.99 lei99.99 lei
84.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Cat Mom

139.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Curious Cat

139.99 lei
49.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Don’t Care

139.99 lei
69.99 lei

Ce se intampla in timpul imperecherii dintre un motan si o pisica?

Pisica incearca sa atraga motanii si prin pozitia corpului, capul aplecat, trenul posterior si coada ridicata si indreptata spre stanga sau spre dreapta, pentru a evidentia vulva, picioarele usor flexate vor calca pe loc, simuland mersul. Aceasta pozitie va facilita imperecherea, motanul tinand pisica cu dintii de gat pentru o mai buna fixare si cooperare si montand-o din spate. Muscatul de gat (asociat de unii proprietari cu un joc erotic sau un viol 🙂 ) are rolul de a declansa stimuli la nivelul creierului pentru a declansa ovulatia. Actul mecanic asigurat de penetrare este cel care activeaza ovulatia. Penisul motanului are pe suprafata sa niste celule asemanatoare unor spini/solzi ce stimuleaza vulva si asigura fixarea acestuia in vagin pentru o perioada scurta de 5-10 secunde, dupa care motanul coboara de pe pisica. Dupa aceasta prima imperechere, femela este interesata insa de alte imperecheri, ea urmarind motanul si incercand sa il stimuleze. Acesta poate repeta monta de cateva ori, dupa care interesul sexual al masculului se va diminua. Pisica va incerca sa il atraga in continuare sau va cauta un alt partener.
calduri la pisici

Se poate steriliza pisica atunci cand este in calduri?

Da, este posibila efectuarea interventiei chirurgicale in perioada caldurilor, dar nu este recomandat! Durata acestor manifestari este intre 3 si 14 zile si este asociata cu „nopti albe” ale proprietarilor care ne suna cu rugamintea de a efectua interventia chirurgicala „ASTAZI”. De cele mai multe ori astazi nu se poate deoarece nu este o urgenta medicala si astazi nu este recomandat… De ce? Pentru ca in aceasta perioada statusul imunitar al pisicii este depresat, uterul, coarnele uterine sunt inflamate, mult mai friabile, iar riscul de hemoragii si de complicatii intra si post chirurgicale este mai crescut. Stresul chirurgical si anesteziologic suprapuse peste stresul perioadei fiziologice in care se afla pisica, vor duce la o recuperare postchirurgicala mai lenta a animalului postchirurgie. In al doilea rand, manifestarile care deranjaza proprietarii nu se vor opri dupa chirurgie. Ele pot persista pana la cateva luni pana cand hormonii care sunt raspunzatori de aceste manifestari vor fi eliminati in totalitate din organism. Sterilizarea la pisici poate fi efectuata la 7-10 zile dupa ce s-au remis semnele specifice perioadei de calduri. Desigur inainte pisicuta trebuie sa fie supusa consultului preoperator si investigatiilor paraclinice pe care medicul veterinar le va considera necesare. In functie de varsta si statusul medical al pacientului acestea investigatii se pot constitui in analize biochimice si hematologice de sange, examen ecografic abdominal si/ sau cardiologic sau radiografii de torace.

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

119.99 lei
149.99 lei
159.99 lei

Accesorii si decoratiuni

Inel din argint Black Sweet Cat

114.99 lei

Accesorii si decoratiuni

Cercei din argint Pisica Neagra

139.99 lei
109.99 lei
139.99 lei
Stoc epuizat
124.99 lei
149.99 lei
124.99 lei
114.99 lei

Putem administra preparate injectabile sau pastile care sa opreasca perioada de calduri la pisici?

Din pacate exista aceste variante, dar NU SUNT RECOMANDATE!!!! Preparatele hormonale folosite in acest scop pot duce la serioase dezechilibre hormonale in organismul pisicilor, pot contribui la aparitia piometrului (infectie, puroi in uter), tumori mamare, chisti pe ovare, si la perioade de calduri mai dese, care se repeta la intervale mai scurte de timp. Cea mai buna si mai sigura metoda de a elimina aceste neplaceri (in cazul pisicilor de la care nu se doreste obtinerea de pui), si totodata si riscul de a dezvolta un piometru este sterilizarea prin ovariohisterectomie totala (adica rezecarea completa a uterului si a ovarelor). Perioada de recuperare postoperatorie este relativ scurta 5-7zile. Iar odata cu sterilizarea, problemele asociate caldurilor vor disparea in totalitate in urmatoarele luni!

O pisica se poate imperechea cu mai multi motani?

calduri la pisici
  Raspunsul este da, iar ca dovada sta numarul de pui diferit colorati si cu diferite caracteristici de fizionomie pe care pisicile fara stapan ii nasc. In timpul in care alapteaza, pisicile trebuie tinute separat de motani, deoarece, daca sunt montate, ele pot ramane gravide. Foarte important de retinut este ca maturitatea sexuala la pisica incepe o data cu varsta de 4-6 luni, practic din acel moment putand ramane gestante. Din pacate, organismul lor nu este suficient de dezvoltat pentru a primi si a duce la bun sfarsit o gestatie, motiv pentru care se recomanda ca montele controlate la femele sa se faca dupa varsta de 12-18 luni. Ca recomandare, pentru mentinerea sub control a populatiei feline de rasa comuna, este sterilizarea femelelor prepubere incepand cu varsta de 6 luni iar in cazul motanilor incepand cu varsta de 10-12 luni. Mai multe detalii despre sterilizarea pisicilor aveti in acest articol: Totul despre sterilizarea la pisici – in ce consta aceasta si de ce este importanta Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru. >^..^<

Un comentariu despre “Totul despre perioada de calduri la pisici. Prevenire si remediu.

  1. Pingback: Totul despre sterilizarea la pisici - in ce consta aceasta si de ce este importanta - Cu Pisici

  2. Sergiu Fendrihan spune:

    am doua pisicute luate in septemnbrie cand aveau probabil 3 luni, erau niste scumpe, acum miauna, si stau cu posteriorul ridicat mamand un ritual de imperechere, asa ca ar trebui sa le sterilizez desi nu este nici un motan prezent dar imi e teama de rfeatii mai dramatice cu mieunat noaptea si rasturnat de lucruri, deocamdata as dori ceva pastile sau medicamente ca sa le pot stapani

    • Cu Pisici spune:

      Buna Sergiu! Asa cum scrie si in articol, medicamentele NU SUNT RECOMANDATE. Acestea pot duce la serioase dezechilibre hormonale in organismul pisicilor, pot contribui la aparitia piometrului (infectie, puroi in uter), tumori mamare, chisti pe ovare, si la perioade de calduri mai dese, care se repeta la intervale mai scurte de timp. Cel mai bine este sa consulti un medic veterinar pentru a programa sterilizarea. 🙂

  3. Anna Mirea spune:

    Am o pisica in calduri care a plecat de o zi de acasa,astazi a venit doar motanul si cand s-a convins si el ca l-am vazut,a plecat definitiv!Ce spuneti,se mai intoarce pisica mea?

    • Cu Pisici spune:

      Buna Anna! In perioada de calduri este posibil ca atat pisicile, cat si motanii sa lipseasca mai multe zile de acasa. Din fericire majoritatea se intorc.
      Dupa ce va trece perioada de calduri, iti recomanda sa ii sterilizezi atat pentru a evita aceasta perioada de stres, cat si pentru a evita inmultirea numarului de pisici fara stapan…
      Probabil pisicuta va ramane gestanta, motiv pentru care sterilizarea i se poate face doar dupa ce va naste, iar puii vor creste mai mari.
      Mai multe detalii despre sterlizare poti afla aici: https://cupisici.ro/2017/09/01/totul-despre-sterilizarea-la-pisici/.

      Speram ca pufosii sa se intoarca acasa cat mai repede! 🙂

  4. Elena spune:

    Buna pisicuta mea esten calduri si eu mai vreau puiti dela ea macar osingura data dupacea oi duceo la veterinar so sterilizeze ea citeva zile vreo 4 sau 5 a stat cu motani peafara sanperecheat de citeva ori noaptea si acuma santors si e linistita sper ca nu va trebui ear sa repete aceleasi meunaturi ciudate si atita tavaleli oare e deja gestanta sau va mai repeta earsi vad ca dupa aceste zile sa linistit mas bucura sa ramina asa linistita si sper sa fie gestanta
    .

    • Cu Pisici spune:

      Buna Elena! Este posibil ca pisica sa fi ramas gestanta. Daca nu, cel mai probabil va ramane in curand. Dupa ce naste, noi iti recomandam sa o sterilizezi. Din pacate sunt foate multe pisici fara stapani. Astfel, daca iti doresti mai multe pisicute, poti adopta una care are nevoie de un camin si salvezi si o viata. 🙂

  5. Renata spune:

    Buna seara am si eu o intrebare ?pisica mea fost operata la sanii eu ciclu la ea nu am observat niciodata …cand avea calduri facea injectie sau medicamente …acum sangereaza este posibil sa fie ciclu men..sau alceva ? Si de cate ori poate avea o pisica ciclu ca ma gamdesc ca nu ii ca si la om ..a.r multumesc

    • Cu Pisici spune:

      Buna Renata! Pisicile nu au menstruatie. Aceasta sangerare nu este normala. Iti recomandam sa mergi cu pisicuta cat mai repede la medic pentru a i se face toate investigatiile necesare. Ii dorim insanatosire grabnica!

  6. Iulian spune:

    Am o intrebare: pisica (femela) atunci knd este in calduri , ii creste temperatura corpului ? E normal sa fie asa? Pisica mea e in calduri de cateva zile si cand doarme la mne in brate si o mangai pe corp sau pe urechi , FRIGE. Vreau sa stiu daca e un lucru normal sau poate e bolnava …. Multumesc

  7. andreeajks spune:

    buna,pentru motanii in caduri care miauna foarte mult noaptea ,as vrea sa mi recomandati ceva ,ceva pentru calmare sau stress ,agitatie ,,necastrat sta la bloc ,crescut in puf ,personalitate puternica ,mare cantaret noapte ,10 ani,,,

    • Dr. Cristian Cristea Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

      Buna ziua! Medicamentele de uz veterinar pe baza de plante folosite pentru calmare nu vor avea efectul dorit de dvs., adica oprirea “cantatului”. De asemenea hrana de la Royal Canin Calm, nu va reusi sa remita aceste manifestari.

      Cantatul este stric declansat de feromonii pe care el ii simte de la femelele in calduri si de statusul lui fiziologic (necastrat).

      Singurul mod in care se pot stopa aceste comportamente este sterilizarea motanului.

      Sa nu ii administrati pastile sau injectii pentru oprirea manifestarilor caldurilor, deoarece acestea sunt stric pentru femele, si chiar si in cazul lor o singura administrare poate sa duca la diferite afectiuni cum ar fi tumorile mamare.

      • Sampetru Nicoleta spune:

        Bună seara am și eu o pisica luata de pe strada în luna ianuarie, am dus-o la veterinar în martie ptr sterilizare, dar acum surpriza de o săptămână nu putem dormi deloc de tipelele ei. Ce putem face?

  8. Cristina spune:

    Buna ziua! acum vreo 20 zile a aparut o pisica prin curte, murdara si infometata, i-am dat de mancare si a ramas, dar dupa o saptamana a si fatat 2 puiuti. Acum puii au 12 zile si pisica a intrat din nou in calduri si cred ca s-a imperechat deja. Mai pot face ceva sa opresc o posibila sarcina? Se mai poate steriliza pisica in cazul asta? Nu am avut niciodata pisici, acum descopar lumea lor si sunt foarte speriata daca va mai face alti pui avand in vdere ca cei 2 nu au nici ochisorii deschisi. Va multumesc anticipat!

    • Cu Pisici spune:

      Buna Cristina! Esti sigura ca a intrat din nou in perioada de calduri? Este cam devreme avand in vedere ca abia a nascut. Cel mai bine este sa incerci sa mergi cu pisicuta la un control medical.

  9. Ada spune:

    Buna ziua. Am o pisicuta British, care are 6 luni. Imi doresc sa faca o data pui, pentru ca avem prieteni care doresc pui de la ea. In plus, m-am gandit ca poate ii face bine, daca are macar o data pui. Din articol inteleg ca este bine sa faca pui dupa 12-18 luni. Ce fac cu ea daca intra inainte in calduri si miauna rau noaptea? Multumesc!

    • Cu Pisici spune:

      Buna Ada! Iti recomandam sa mergi cu pisicuta la un control medical pentru a vedea exact cand este mai bine pentru ea sa ramana gestanta. Din pacate nu exista alt remediu pentru miaunaturile din perioada caldurilor decat sterilizarea. Asa cum scrie si in articol, pastilele pentru calmare sunt foarte daunatoare, putand duce si la cancer…

  10. Cojocar mihaela spune:

    Buna seara, avem o pisica ce a fatat pe 9 iunie, puii inca sug dar imi face impresia ca ea intra in calduri, e posibil asa ceva?
    Miauna prin casa si vrea mangaiata

  11. Doina spune:

    Buna ziua,
    Fiica mea a luat de pe strada o pisicuta, a fost cu ea la un control medical si medicul veterinar i-a spus ca are intre 2 si 8 ani si nu este sterilizata. Acum este perioada de „calduri” iar ea nu da nici un semn ca ar fi intrat . Este posibil sa nu se manifeste sau sa fie sterila de la natura ? Mai are o problema , se linge, inghite foarte mult par (are blana lunga) dar nu vomeaza suluri de blana desi se chinuie sa le dea afara.

    Va multumesc pentru raspunsuri.

  12. Dr. Cristian Cristea Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

    Buna ziua, in mod normal o pisica neaterilizata va manfiesta un comportament specific in perioada de calduri. Este recomandat sa ii efectuati un examen ecografic abdominal pentru a vedea daca pot fi identificate ovarele. Referitor la par puteti sa ii administrati solutii care ajuta la eliminarea ghemurilor de blana si sau hrana speciala care are acelasi rol.

  13. Ana- Maria spune:

    Buna seara, am un motan care are 11 luni, e in „calduri”, numai ca se manifesta diferit de alti motani, nu urineaza prin casa, nu miauna etc, ci are „bucurii” la mana mea sa spun asa, ma trezesc dimineata cu el pe mana mea, „lucrand”! Ce fac in situatia asta? Am vorbit sa l castrez, dar de abia dupa o luna, pana atunci, ce fac? Multumesc frumos, Ana Maria

  14. Jilaveanu Monica spune:

    Buna ziua! Avem un british (motan) de aproape 12 luni, sterilizat acum 4 saptamani. Stam la casa, iese si in curte dar nu a plecat pana acum, desi gardul i-ar permite. Am hotarat sa-l sterilizam deoarece vrea mereu afara, doar noaptea mai sta in casa. Problema este ca, noaptea a inceput sa faca pipi prin casa (si-a gasit el 2 locuri) si zgarie locul respectiv dupa ce a facut pipi. La litiera nu mai face pipi, doar treaba mare. Face pipi prin curte. As vrea sa inteleg acest comportament si daca exista solutii sa nu mai faca in casa! Nu as vrea sa dau acest motan, este cu pedigree si a fost o gramada de bani plus ca, fetita ar suferi dupa el…:( multumesc.

    • Cu Pisici spune:

      Buna Monica! Este important sa descoperi de ce se comporta asa. Cu siguranta ceva il deranjeaza. Iti recomandam acest articol: https://cupisici.ro/2019/05/04/7-motive-pentru-care-pisica-nu-urineaza-in-litiera/. Dupa ce vei identifica sursa, vei putea trata cauza.
      Totodata, pentru a trata si efectul, dupa ce cureti foarte bine cele doua locuri, poti incerca sa asezi fix acolo folii de staniol sau sa pui intr-un recipient felii de lamaie. De obicei pisicile nu suporta staniolul sau citricele si ar trebui sa il tina sa distanta. De asemenea, poti incerca sa folosesti si un spray special pentru astfel de situatii cum este cel de la Feliway.
      Mult succes! 🙂

  15. Andreiana Visan spune:

    Buna seara ,am un motan de 1 an si 4 luni inca nu l-am castrato,de vero 4 luni seara incepe sa zgaraie mobila e agitat si sunt nevoita sa -l dau afara din camera altfel nu se linisteste ,de ce are acest comportament? ma puteti lamuri? multumesc!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.