7 motive pentru care pisica nu urineaza in litiera

pisica nu urineaza in litiera

Pisicuta ta stie sa foloseasca litiera, insa nu face acest lucru tot timpul? Este normal sa devii frustrat din aceasta cauza. Trebuie sa stai sa cureti de fiecare data, iar mirosul de urina poate fi extrem de deranjant. Insa te-ai intrebat de ce se comporta pisica ta asa?

Iata 7 motive pentru pisica nu urineaza in litiera:

1. Motive medicale

Problemele de sanatate pot fi un motiv pentru care pisica nu urineaza in litiera. Astfel, poate ca din cauza unei infectii urinare, a unei probleme la rinichi sau chiar diabet, este posibil ca pisicuta ta sa nu mai reuseasca sa ajunga la litiera si va fi nevoita sa urineze pe unde apuca.

Din acest motiv este recomandat ca mai intai de toate, atunci cand vezi ca pisica nu foloseste de fiecare data litiera, sa mergi imediat cu ea la un control medical. Daca intr-adevar sunt probleme de sanatate, este bine ca ele sa fie depistate si tratate din timp.

Citeste si: Sindromul urologic felin (FLUTD)-cauze si simptome

2. Litiera nu este curata

pisica nu urineaza in litiera

Pisicile sunt animalute foarte curate si ca atare au pretentia ca si litiera lor sa fie curata. Altfel, cu siguranta vor gasi prin casa un alt loc de care sa fie multumite pentru a-si face nevoile, ceea ce nu isi doreste niciun proprietar.

De aceea, este recomandat ca asternutul din litiera sa fie curatat cel putin o data pe zi sau chiar de mai multe ori pe zi daca aceasta este folosita de mai multe pisici. De asemenea, se recomanda o curatare totala a litierei la cateva saptamani. Nu uita ca simtul mirosului la pisici este mult mai puternic decat la oameni. Asadar, daca tie ti se pare litiera curata, pisicutei tale s-ar putea sa i se para foarte murdara.

In general, in casele unde locuiesc mai multe pisici, este ideal ca fiecare pisicuta sa aiba propria litiera. Insa din cauza lipsei de spatiu, este posibil ca o litiera sa fie folosita de mai multe pisici daca acestea se accepta intre ele, dar nu uita sa tii cont de acest lucru pentru a curata litiera cat mai des.

Mai multe informatii despre cum sa cureti litiera corect poti citi si in articolul Cum inveti pisica la litiera, scris de prietenii nostri pisicesti de la That’s Meow.

3. Bolurile cu apa si mancare sunt asezate langa litiera 

Un alt motiv des intalnit pentru care pisica nu urineaza in litiera este acela ca fix langa aceasta ii este oferita hrana. Multi proprietari se gandesc ca asa este mai comod pentru pufos, sa le aiba pe toate in acelasi loc. Insa asa cum noi nu luam masa in baie, nici pisica nu va accepta sa manance langa litiera. Si cum nu isi poate muta singura hrana, ii ramane doar sa isi gaseasca un alt loc unde sa isi faca nevoile.

Solutia este simpla, sa muti la distanta mare litiera fata de bolurile cu apa si mancare.

 

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei

4. Perioada de calduri 

In perioada de calduri pisicile obisnuiesc sa urineze adesea in afara litierei, iar urina are un miros mai pronuntat decat de obicei. Scopul lor este de a atrage parteneri de sex opus pentru a se imperechea.

Singura solutie in acest caz este sterilizarea pufosilor, neexistand alte remedii pentru perioada de calduri.

Citeste si: Sterilizarea la pisici – in ce consta si de ce este importanta

5. Folosirea dificila a litierei

pisica nu urineaza in litiera

Un alt motiv pentru care pisica nu urineaza in litiera este acela ca ii este dificil sa o foloseasca. De aceea este important sa te asiguri ca ii oferi pufosului tau o litiera pe propria masura. Daca este pui, are nevoie de o litiera joasa in care se poate urca. La fel si in cazul pisicilor batrane. Din cauza varstei le va fi mai greu sa se urce intr-o litiera prea inalta si atunci vor fi nevoite sa gaseasca alte locuri mai accesibile lor.

6. Accesarea dificila a litierei

Uneori alegem sa amplasam litiera in locuri mai retrase, astfel incat sa nu ne stea in cale. Insa este important sa ne gandim daca pisicutei ii este usor sa ajunga la litiera.

Asigura-te ca pisicuta ta poate accesa cu usurinta litiera.

89.99 lei
99.99 lei
Stoc epuizat
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

7. Stres si anxietate

Din cauza stresului, multe pisici incep sa urineze in afara litierei. Astfel, marcand mai multe locuri cu propria urina, le face sa se simta mai in siguranta simtindu-si propriul miros.

Iti recomandam acest articol despre 8 semne ca pisica ta este stresata si cum o poti ajuta sa isi revina.

Acestea sunt cele mai des intalnite motive pentru care pisica nu urineaza in litiera. Daca si pisicuta ta are aceasta problema, speram ca te-am putut ajuta cu aceste informatii. 🙂

Citeste si: 5 Pasi prin care inveti pisica sa foloseasca litiera 

Pufosul tau a avut aceasta problema? Daca da, asteptam sa ne povestesti intr-un comentariu cum ati reusit sa depasiti acel moment. 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.