A adopta o pisicuta presupune o responsabilitate foarte mare, aceasta avand nevoie de multa atentie si ingrijire din partea ta. De aceea trebuie sa te gandesti foarte bine inainte de a face acest pas. Trebuie sa te asiguri ca ii intelegi toate nevoile si ca ii poti oferi o viata frumoasa.
De aceea iti recomandam sa citesti aceasta lista cu 9 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa adopti o pisica:
-
Asigura-te ca stii in ce te bagi
Dupa ce adopti o pisica, viata ta nu va mai fi niciodata la fel. Este necesar sa stii ca o pisica are nevoie sa ii acorzi multa atentie, trebuie sa ii intelegi comportamentul si de asemenea, sa te gandesti la costurile intretinerii si bunastarii ei. Daca ai prieteni cu pisici, este folositor sa ii lasi sa te puna in tema. Este recomandat sa ii poti oferi pisicutei tale spatiul ei personal. Ca parinte nou de pisica trebuie sa intelegi ca este un animalut independent prin natura sa, dar nu tocmai capabil sa isi poarte singur de grija in totalitate. Aici intervii tu.
-
Timpul
Inainte sa adopti o pisica trebuie sa te gandesti cum stai cu programul. Timpul liber pe care il ai de-a lungul unei zile poate determina ce tip de pisica iti permiti sa adopti. Este recomandat sa nu o lasi singura perioade indelungate. Pisicile sunt fiinte sociale, care au nevoie de multa atentie si afectiune. Dupa ce te acomodezi cu a avea o pisicuta, daca timpul nu iti permite sa stai indeajuns de mult timp cu ea, ii poti oferi un companion. De ce e mai bine sa ai doua pisici in loc de una? Poti afla aici.
-
Alergiile
Poate ai alergii de care nu stii inca. Este de preferat sa afli daca ai alergie inainte sa adopti o pisica. De asemenea, exista si cazuri in care persoanele alergice la pisici au dezvoltat imunitate in ceea ce priveste propria pisicuta doar. Insemnand ca ele continua sa fie alergice la restul pisicilor. Daca esti alergic, dar iti doresti foarte mult o pisicuta, avem vesti bune pentru tine. Exista rase de pisici recomandate pentru persoanele alergice.
-
Vaccinarea
Inainte sa adopti o pisica, precum orice parinte responsabil, trebuie sa te asiguri ca norocoasa pisicuta are carnet de sanatate si toate vaccinurile la zi. De asemenea, trebuie luata in considerare sterilizarea, odata ce pisicuta are varsta necesara. Sterilizarea poate reprezinta exact diferenta dintre o pisicuta sanatoasa si fericita si una indispusa, incercand mereu sa evadeze si lasandu-si mirosul peste tot prin casa.
Citeste si: Deparazitarea interna la pisici – in ce consta si cat de importanta este pentru sanatatea pufosilor
-
Ingrijirea
Ingrijirea inseamna de la achizitionarea patutului si a litierei potrivite la mancare si program de mese. Rutina zilnica incluzand foarte multa afectiune din partea ta, pe care sa i-o oferi de preferat atunci cand vine singurica sa o ceara. Cu totii stim ca in general pisicile sunt foarte capricioase, tin mult la spatiul personal si le place sa isi arate independenta.
De asemenea, este bine sa urmezi sfaturile medicului veterinar in legatura cu modalitatea corecta de crestere a unei pisici. Te poate ajuta sa alegi lucruri si mancare de calitate pentru pisicuta ta. Asadar, cel mai bine ii ceri parerea si tii cont de ea.
Citeste si: Ghid pentru alimentatia sanatoasa a pisicii tale: dieta si nutritie
-
Joaca
Nu uita de joaca! Este foarte important ca pisicuta ta sa fie activa pe parcursul zilei. Aloca-ti timp sa te joci cu ea si pune-i la dispozitie o varietate de jucarii speciale pentru ea. Astfel, te asiguri ca nu se plictiseste si isi consuma cum trebuie energia. Joaca imbunatateste calitatea vietii pisicutei tale. Ea va fi cu siguranta mai fericita. De asemenea, un program de joaca inainte de ora ta de culcare, iti poate garanta un somn linistit. Mai multe despre cum sa iti educi pisicuta sa te lase sa dormi noaptea poti afla aici.
-
Deteriorarea obiectelor din casa
Inainte sa adopti o pisicuta trebuie sa fii constient ca aceasta este o pradatoare. Astfel, ea va simti nevoia sa fie mereu pregatita, dorindu-si sa aiba gherutele bine ascutite. Ceea ce inseamna ca va gasi diverse obiecte din casa pe care sa le foloseasca pentru a se mentine in forma. Daca vrei iti salvezi canapeaua sau scaunul preferat, poti afla aici 4 metode prin care inveti pisica sa nu zgarie mobila. Dar poate pisicuta ta nu zgarie doar mobila, ci chiar si pe tine. Sau poate a dezvoltat obiceiul de a te musca. Daca esti un parinte nou de pisica si te confrunti cu aceasta problema, iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa o dezveti sa muste.
-
Recompensarea
Indiferent ce iti doresti sa iti inveti pisicuta sa faca, intotdeauna este bine sa o recompensezi. De fiecare data cand face ceva bun, ofera-i o mica recompensa. Astfel o incurajezi sa continue un comportament cu care tu esti de acord. Totul trebuie facut insa moderat. Daca ii oferi prea multe recompense si prea des, e posibil ca pisica ta sa inteleaga gresit mesajul. In loc sa dezvolte un comportament corect, e posibil ca ea sa faca mecanic anumite lucruri stiind ca astfel primeste mancare. Asadar, este recomandat sa alternezi tipul recompensei: de la mangaieri, afectiune, la mancare.
-
Cresterea
Pentru ca pisicuta ta sa se adapteze cat mai repede la tine acasa si sa te asculte, este recomandat sa o adopti de cand este mica. Astfel, o obisnuiesti treptat cu stilul tau de viata si ea se va adapta cu mai multa usurinta. Activitatile precum imbaierea, perierea, taierea gherutelor ar trebui incepute cand este inca pui. Desi exista nenumarate motive pentru care sa adopti un pui de pisica, exista si motive pentru care sa adopti o pisica matura. Indiferent de alegerea ta, calitatea vietii tale se va imbunatati cu siguranta alaturi de o pisicuta.
Acestea sunt 9 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa adopti o pisica. Cu siguranta pe parcurs veti invata mult mai multe lucruri impreuna, iar vietile voastre se vor transforma in unele pline de bucurii!
Cum a fost experienta ta ca parinte nou de pisica? Spune-ne povestea ta printr-un comentariu! Astfel, poti si tu incuraja iubitorii de pisici care ne urmaresc sa adopte si ei una.
Daca ti-a placut acest articol si doresti sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<
Pingback: Cum faci cunostinta pisicii tale cu un catelus proaspat adoptat - Cu Pisici