De ce se comporta pisicile asa

De ce se comporta pisicile asa

De ce se comporta pisicile asa?

        Sunt dragute, dragastoase si judecand dupa cele 26 de miliarde de vizualizari a peste 2 milioane de filmulete doar pe Youtube in care se reped, sar, se catara, se inghesuie, pandesc, zgarie, miauna si torc, un lucru este sigur: pisicile sunt foarte hazlii. Aceste obiceiuri oarecum stranii, deopotriva amuzante si derutante, ne fac pe multi sa ne intrebam: “De ce se comporta pisicile  asa?

        Cei de TED-Ed ne prezinta un scurt documentar prin care explica de fapt care sunt cauzele comportamentului picutelor care ne sunt atat de dragi.

        De-a lungul timpul pisicile au fost pradatori solitari ai animalelor mai mici si prada pentru carnivorele mai mari. Ca pradator, dar ca si prada, supravietuirea speciei a depins de comportamentele instinctuale cruciale care inca pot fi observate la pisicile salbatice si domestice de azi.

        Daca obiceiurile pisicii tale pot parea ciudate, in salbaticie aceleasi comportamente li s-au transmis natural timp de milioane de ani. Ajutate de sistemul lor muscular unic si de echilibrul lor agil, pisicile se catarau pe obiective inalte pentru a-si supraveghea teritoriul si pentru a tinti prada in salbaticie. Pisica ta nu are nevoie de aceste abilitati speciale pentru a-si gasi si vana cina din bolul ei cu mancare, dar instinctual, privitul sufrageriei de pe raftul cu carti, este o ocupatie pentru care a evoluat.

        Pradatori salbatici, pisicile sunt oportuniste si vaneaza cand au ocazia. Prada lor fiind de obicei mica, pisicile in salbaticie trebuiau sa vaneze de mai multe ori pe zi pentru a ramane satule. De aceea pisicuta ta prefera sa alerge si sa atace jucarii micute si sa manance mese mici pe parcursul zilei si al noptii.

       Totodata, prada mica tinde sa se ascunda in spatii mici in salbaticie. De aici si predispozitia pisicii de a cauta in recipiente si gauri, fiind manata de aceeasi curiozitate care a ajutat la asigurarea continuitatii speciei ei cu milioane de ani inainte.

        In salbaticie pisicile depindeau de gheare ascutite pentru catarat, vanat si aparare. Ascutirea lor pe suprafetele din apropriere le mentinea ingrijite si pregatite, ajutand la intinderea muschilor si la eliminarea stresului.  Asadar, pisicuta ta nu uraste canapeaua, fotoliul, divanul, pernele, perdelele si orice altceva ai pune in mediul ei. Le rupe in bucatele pentru a-si mentine gherutele in perfecta stare de functionare, exact cum au facut si stramosii lor pentru a supravietui.

        Ca animale vanate, pisicile au evoluat sa nu fie prinse, iar cele mai bune la evitat pradatorii au supravietuit. De aceea pisicuta ta este experta la inghesuit in spatii stramte si la cautarea si ascunderea in locuri neconventionale. Asta explica si de ce prefera o ladita cu nisip inodora. Este mai putin probabil sa-i dezvaluie locatia eventualilor pradatori ce dau tarcoale prin apropriere.

        Luand in considerare tot ce stim despre pisici, se pare ca unul dintre comportamentele lor predominante este inca si foarte misterios. Pisicile pot toarce din nenumarate motive precum fericirea, stresul si foamea. Dar interesant este ca frecventa torsului lor este intre 25 si 150 de hertzi, ceea ce ajuta la regenerarea tesuturilor. Astfel, pe cand torsul pisicutei tale o face un companion perfect de somn, este posibil ca aceasta sa isi vindece muschii si oasele,  ba chiar si pe ale tale.

        S-au dezvoltat in timp atat ca pradatori solitari, care vanau si ucideau pentru hrana, cat si ca prada taininca, ascunzandu-se pentru a supravietui. Asadar, pisicile de astazi pastreaza multe dintre aceleasi instincte, care le-au permis sa prospere in salbaticie pentru milioane de ani. Asta explica unele obiceiuri de-ale lor care pot parea stranii. Pentru ele casele noastre sunt o jungla.

        Dar daca este asa, in ochii pisicii noastre, cine suntem noi de fapt? Pisici mari, toante, fara par, concurand cu ele pentru resurse? Pradatori teribil de prosti pe care ii pacalesc in fiecare zi? Sau poate cred ca noi suntem prada?

        Pisicuta ta ce comportament ciudat are? Lasa-ne un comentariu.  🙂

Sursa: ed.ted.com

Lasă un răspuns