De ce “dorm” pisicile cu ochii deschisi atunci cand sunt anesteziate?

pisicile cu ochii deschisi atunci cand sunt anesteziate

Autor: Dr. medic veterinar – Briceag Clara, Spitalul Veterinar Pet Stuff, Facebook.com/pet.stuff.univers

Deseori se intampla ca atunci cand pisicile sunt anesteziate, sa observam ca acestea au ochii deschisi. Ceea ce ni se poate parea ciudat. Doar in acest timp se presupune ca dorm, nu? Si atunci ne intrebam, totusi de ce “dorm” pisicile cu ochii deschisi atunci cand sunt anesteziate? Pentru a  raspunde la aceasta intrebare trebuie tinut cont de faptul ca, clipitul ( reflexul palpebral) este un act reflex, involuntar si de tipul de anestezie folosit. Mai intai de toate este necesar sa intelegem ca termenul de “anestezie” provine din grecescul “anaisthaesia” care inseamna lipsa sensibilitatii. Acesta este folosit pentru a descrie pierderea senzatiei dureroase in intreg corpul sau pentru doar o regiune a acestuia. Tipul de anestezie se alege in functie de tipul interventiei chirurgicale ce urmeaza a fi facuta. O procedura minim invaziva, cu grad de durere redusa, cum ar fi o sutura de plaga, nu necesita un plan de anestezie cu o profunzime ridicata. In cazul unei interventii cu grad de durere crescut, cum ar fi remedierea unei fracturi, este necesara folosirea unui plan de anestezie cu o pofunzime ridicata.
pisicile cu ochii deschisi atunci cand sunt anesteziate

Anestezia se poate obtine prin combinarea unor substante care actioneaza asupra sistemului nervos si muscular, influentand inclusiv clipirea, si anume:

  • Injectabil intramuscular ( disociativa) care actioneaza asupra sistemului limbic si al talamusului. Aceasta forma de anestezie este reprezentata de o stare catatonica in care ochii raman deschisi si reflexul de inghitire este inca prezent. La fel si tonusul muscular;
  • Injectabil intravenous (TIVA) la care in functie de anestezicele folosite ochii pot ramane deschisi sau inchisi;
  • Inhalatorie (Gas anesthetic) care nu ofera analgezie. Cu astfel de anestezie, in functie de profunzimea anesteziei, ochii pot fi inchisi sau deschisi;
  • Multimodala care combina anestezia inhalatorie cu analgezia in infuzie continua si cu anestezia locala/epidurala. In general cu o astfel de anestezie ochii stau inchisi.

89.99 lei
99.99 lei
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

Asadar, atunci cand te vei mai intreba de ce dorm pisicile cu ochii deschisi atunci cand sunt anesteziate, trebuie sa stii ca acest lucru se datoreaza tipului de anestezie ales.

Citeste si: De ce dorm pisicile atat de mult? In prezent, anestezia multimodala este cea mai sigura si cea mai folosita. Clinica noastra (Pet Stuff) dispune de aparatura necesara, precum si de doi medici care se ocupa in mod deosebit de aceasta ramura, a  anesteziei, a managementui durerii si terapiei intensive. Anestezia multimodala (inhalatorie) este preferata deoarece ai un control total asupra profunzimii anesteziei si a duratei de actiune a substantelor. De asemenea, in ceea ce priveste  functiile vitale (EKG, CO2, presiunea sangelui, pulsoximetrie, output cardiac), acestea sunt in permanenta monitorizate. Astfel, in cazul in care apar modificari (tahi/bradicardie, tahi/bradipnee, apnee, hipoxie, durere, etc.) pe parcursul interventiei chirurgicale, anestezistul poate lua cele mai eficiente masuri pentru a asigura buna desfasurare a interventiei chirurgicale in cel mai sigur mod pentru pacient.

Citeste si: Totul despre sterilizarea la pisici – in ce consta aceasta si de ce este importanta

Citeste si: De ce este important sa stim ce este rinotraheita virala a pisicii sau herpesviroza felina

Daca doresti sa afli cat mai multe informatii valoroase despre sanatatea pisicutei tale, te invitam sa citesti articolele din sectiunea “Sanatate“. Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.