Rinotraheita virala a pisicii sau herpesviroza felina reprezinta afectiunea tractului respirator superior (a nasului si a gatului pisicii). Aceasta este cauzata de herpesvirusul felin de tip1 FHV 1 si afecteaza pisicile nevaccinate, indiferent de varsta.
Un risc mai mare de infectare il au insa puii de pisica in jurul varstei de 5-6 saptamani, pisicile gestante sau cele care au o imunitate scazuta din cauza altei boli pe care o au la momentul cand intra in contact cu virusul.
CARE SUNT SIMPTOMELE PENTRU RINOTRAHEITA VIRALA A PISICII?
In timp ce unele pisici pot ramane asimptomatice, adica nu manifesta semne clinice, alte pisici care au contactat virusul pot manifesta urmatoarea simptomatologie:
- Accese bruste de stranut datorate congestiei nazale (inflamatia mucoasei nazale)
- Secretii nazale apoase sau mucopurulente
- Pierderea partiala sau totala a mirosului
- Pierderea partiala sau totala a apetitului
- Blefarospasm, contractie involuntara a muschilor pleoapelor (pisica clipeste des sau tine ochii aproape inchisi)
- Secretii oculare, conjunctivita (inflamatia conjunctivei)
- Inflamatia si infectia corneei care va cauza lacrimari, ochiul sau ochii devind durerosi. In lipsa unui tratament adecvat acestea se pot complica cu ulcer corneean, cicatrici corneene sau boala ochiului uscat (Keratoconjunctivita sicca)
- Febra, letargie, stare generala depreciata, puii sunt slabi si dezvoltati necorespunzator
- Avort in cazul pisicilor gestante
- Unele pisici pot prezenta ulceratii la nivelul cavitatii bucale si marirea in volum a limfonodurilor (ganglionilor)
FACTORII CARE PREDISPUN CONTACTAREA VIRUSULUI TIPIC PENTRU RINOTRAHEITA VIRALA A PISICII
Des intalnit in comunitatile numeroase de pisici, crescatorii sau adaposturi suprapopulate, raspandirea Herpes virusului felin este favorizata de ventilatia necorespunzatoare, conditii de igiena necorespunzatoare, hrana insuficienta si de calitate inferioara. De asemenea, stresul fizic sau psihologic poate fi un alt factor important, pisicile fiind foarte sensibile.
Evaluat la 5.00 din 5
79.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
49.99 lei
Evaluat la 4.00 din 5
69.99 lei
CUM SE TRANSMITE VIRUSUL CARACTERISTIC PENTRU RINOTRAHEITA VIRALA A PISICII?
Pisicile bolnave reprezinta un rezervor de virus, ele eliminand și răspândind microbii prin salivă, secreții nazale si oculare. Chiar si dupa ce semnele clinice dispar, in urma unui tratament corespunzator, pisicile pot ramane o perioada de timp purtatoare ale virusului, putand infecta alte pisici sanatoase. Pisicile gestante pot transmite virusul puilor transplacentar, iar in acest mod puii se vor naste deja infectati.
Perioada de incubatie (timpul de la contactul cu virusul pana cand pacientul incepe sa manifeste semne clinice) este de 2 pana la 10 zile. Apoi urmeaza o alta perioada de 7 pana la 21 de zile, timp in care pisica va trece prin boala si i se va aplica un tratament adecvat pentru a i se asigura supravietuirea. Acest tratament are scopul de a preveni aparitia de complicatii sau grefarea altor virusuri sau bacterii pe acest organism slabit.
DIAGNOSTICAREA PENTRU RINOTRAHEITA VIRALA A PISICII
Diagnosticul pentru rinotraheita virala a pisicii se stabileste de catre medicul veterinar in urma unui anamneze cat mai amanuntite obtinute de la proprietar (date despre istoricul medical al pacientului si despre simptomele pe care le manifesta in acest moment) si a unui examen fizic complet (consultul propriu-zis al pisicutei in urma caruia i se va stabili starea de sanatate).
In plus se pot efectua examene paraclinice: examen biochimic sangvin, examen hematologic si, de asemenea, examen biochimic al urinei (sumarul si sedimentul urinar).
In cazul infectiilor cronice, examenul radiologic poate ajuta la observarea modificarilor aparute in cavitatea nazala sau modificari ce pot aparea in torace la nivel pulmonar, in cazul complicatiilor.
De asemenea, Testele Schirmer pot fi de folos pentru evaluarea cantitatii de lacrimi pe care glanda lacrimala o produce. Poate exista o corelatie intre o cantitate scazuta de lacrimi si conjunctivita din rinotraheita infectioasa felina.
Citeste si:
Ghid pentru alimentatia sanatoasa a pisicii tale: dieta si nutritie
CUM SE TRATEAZA RINOTRAHEITA VIRALA A PISICII?
Tratamentul consta in administrarea de antibiotice cu spectru larg (nu vor lupta impotriva virusului). Acestea au rolul de a preveni sau trata complicatii bacteriene secundare, ca de exemplu, Chlamydophila felis si Bordetella bronchispetica sau, mai rar, Mycoplasma.
Afectiunile oculare se vor trata cu colire (picaturi) sau unguente oftalmice cu antibiotic, vitamine si aminoacizi. Acestea au rolul de a trata sau de a preveni infectiile de la nivelul ochilor. De asemenea, se pot prescrie si unguente oftalmice antivirale (unguent cu aciclovir – Zovirax).
Pentru a reduce congestia mucoasei nazale se pot efectua instilatii nazale cu solutii cu antibiotice si antihistaminice.
In clinica noastra obisnuim sa efectuam si nebulizari sau terapia cu aerosoli artificiali. Acest tip de tratament se va efectua cu ajutorul unui aparat special numit nebulizator, care trebuie sa fie foarte silentios pentru ca pisica noastra sa accepte prezenta acestuia in apropierea ei. De asemenea, se va folosi o masca special conceputa pentru conformatia fetei pisicutei. Solutia care este introdusa in aparat va fi preparata de catre medicul veterinar dintr-o solutie de clorura de sodiu, antibiotic si antihistaminic. Tot acesta va stabili si durata nebulizarilor care este influentata de cantitatea de substanta introdusa si frecventa nebulizarilor. De obicei dureaza 10-15 minute, de 2 ori pe zi.
Se recomanda toaletarea de mai multe ori pe zi a ochilor si nasului pentru a inlatura secretiile care de multe ori se usuca si produc un discomfort pisicutelor noastre. Acest lucru se poate face cu vata si ser caldut.
Vitaminoterapia si rehidratarea intravenoasa vor ajuta la mentinerea unui organism echilibrat, care va lupta mai usor cu boala.
De asemenea, administrarea de preparate care contin Lizina poate ingreuna sau impiedica replicarea virusului in organism, acest lucru contribuind la diminuarea cantitatii de particule virale raspandite in timpul infectiei.
Ce este lizina?
Lizina este unul dintre cei noua aminoacizi esentiali, prin urmare, nu poate fi produsă de organism. Aportul de lizina se obtine prin diete regulate sau suplimente. Puii de caine si de pisica au nevoie de lizina pentru dezvoltarea si cresterea oaselor.
Care este rolul lizinei?
Ca un aminoacid, lizina ajuta la creşterea organismului si repararea tesuturilor. Lizina joaca un rol important în producerea de anticorpi care lupta impotriva bolilor, de hormoni si enzime. Este necesara pentru producerea de colagen propriu. Acest aminoacid poate fi utilizat pentru a reduce recurenta si timpul de vindecare a herpesului, deoarece imbunatateste echilibrul substantelor nutritive necesare pentru a reduce cresterea virusului herpes simplex. Amestecul de arginina si lizina stimuleaza eliberarea hormonului de crestere. In plus, lizina previne ateroscleroza – rigidizarea peretilor arterelor din cauza depozitelor de grasimi. Astfel se diminueaza si posibilitatea de a avea hipertensiune arteriala (tensiune arteriala ridicata). Lizina mai accelereaza procesul de vindecare a aftelor (ulceratie superficiala, dar dureroasa, care apare pe mucoasa gurii sau a faringelui) si sustine sanatatea si elasticitatea pielii.
In cazul lipsei apetitului alimentar (datorat absentei partiale sau totale a mirosului, ulceratiilor care pot aparea la nivelul mucoasei bucale) se recomanda administrarea de hrana palatabila, cu un continut proteic ridicat.
Citeste si:
Deparazitarea interna la pisici – in ce consta si cat de importanta este pentru sanatatea pufosilor
Citeste si:
Totul despre sterilizarea la pisici – in ce consta aceasta si de ce este importanta
MANAGEMENTUL PACIENTULUI DE CATRE PROPRIETAR
Atunci cand pisica noastra este diagnosticata cu rinotraheita virala, este foarte important sa inlaturam orice factori stresori care pot contribui la scaderea statusului imunitar al acesteia. Trebuie sa ii oferim pisicutei un loc linistit unde sa se poate odihni fara sa fie deranjata, la adapost de zone circulate intens.
Evaluat la 4.00 din 5
119.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
149.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
159.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
139.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
109.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
139.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
124.99 lei
Evaluat la 4.00 din 5
114.99 lei
De asemenea, pisica suspecta sau diagnosticata cu acest virus, trebuie izolata de alte pisici sanatoase, carora le poate transmite virusul.
Putem sa ii mai aducem o litiera pisicii pe care o instalam in apropierea locului stabilit pentru odihna acesteia. De asemenea, ii vom aduce un vas cu apa si unul cu mancare, pentru a reduce efortul depus, de a efectua aceste activitati.
Incercati sa nu o lasati nesupravegheata perioade lungi in timpul zilei si sa ii monitorizati respiratia. Daca observati dificultati in respiratie, respiratie accelerata, sau din contra, incetinita, mergeti de urgenta la medicul veterinar.
Daca pisicuta voastra refuza sa manance cateva zile consecutiv, medicul poate recurge la hranirea enterala, prin tuburi nazogastrice/gastrice. (se monteaza la cabinetul veterinar, unde medicul va poate invata cum sa hraniti corect pisica prin tub, sa il curatati si sa il mentineti intr-o stare corespunzatoare o perioada de timp).
In cele mai multe cazuri, in lipsa unor infectii bacteriene suprapuse si cu un tratament corespunzator, starea pisicii se va imbunatatii in urmatoarele 7-10 zile, prognosticul fiind unul favorabil.
Singura cale de a preveni aparitia acestei afectiuni este vaccinarea regulata a pisicilor dupa schema recomandata de medicul veterinar. Vaccinurile polivalente folosite in cabinetele veterinare vor oferi imunitate pisicilor si impotriva rinotraheitei feline virale.
Daca ti-a placut articolul nostru si vrei sa fii la curent si cu viitoarele, aboneaza-te acum la newsletterul nostru. >^..^<
De asemenea, te invitam sa citesti si restul articolelor despre sanatatea pisicutelor aici.
Citeste si:
Din pacate, vaccinurile nu mai ofera protectie impotriva rinotraheitei si calicivirozei. tind sa cred ca aceste virusuri au suferit mutatii de-a lungul timpului.
Pingback: De ce “dorm” pisicile cu ochii deschisi atunci cand sunt anesteziate? - Cu Pisici
Pisica mea sufera de herpes virus felin. Din pacate a facut de 3 ori ulcer cornean pana a fost diagnosticata corect. O grămadă de operații in Ungaria, inclusiv transplant de cornee, o gramada de bani si nicio îmbunătățire. Apoi am ajuns cu ea in Austria, unde am dat peste un specialist capabil. Azi e sanatoasa. Are in dieta si lizina.
Speram sa uitam cat mai repede de fostele probleme si sa fie sănătoasă toata viata!
Ne bucuram tare mult ca acum este bine pisicuta. Multa sanatate ii dorim! ?
Buna seara.Am un pisic mic de vreo 2 saptamani(l-am gasit pe strada)si îi curge un ochisor (ceva ca apa)si stranuta..alte simptome nu are…mananca ,se joaca..poate fi cumva herpes felin?
Buna ziua, poate fi herpes viroza felina, dar poate fi si alta afectiune oculara. Va recomandam sa mergeti cu el la un consult oftalmologic, pentru un diagnostic de certitudine si tratament adecvat. Colega noastra dr. Lia Ion are competente in oftalmologia veterinara.