Primul instinct al pisoilor cand se nasc este sa mearga sa suga de la mamica lor. Insa in primele zile din viata si poate chiar si mai tarziu, putem observa ca acestia se sug si unii pe ceilalti.
Doar ca, daca acest comportament devine repetitiv pentru o perioada mai lunga, isi pot cauza rani. De aceea, este important sa stim cum sa dezvatam pisoii sa se suga unii pe ceilalti. Dar, mai intai de toate, sa le intelegem mai bine comportamentul.
De ce pisoii se sug unii pe ceilalti
Pisoii se nasc orbi si cu un auz foarte slab. Fiind atat de neajutorati, nu le ramane decat sa suga de la mama lor pentru a ramane in viata. De aceea, instinctiv, acesta este primul lucru pe care il fac. Doar ca, neputand sa vada, ei vor incerca sa suga din orice loc care li se pare potrivit. Iar acest lucru poate insemna inclusiv parti ale corpurilor celorlalti pisoi de langa ei, precum zona gatului, burtica sau piciorusele.
Acest comportament este si mai des intalnit la pisoii orfani care, neavand de unde sa suga lapte, vor face tot posibilul sa gaseasca alte locuri de unde se pot hrani.
Citeste si: Ce ai nevoie sa stii despre relatia dintre pisica mama si pisoii ei
De ce nu ar trebui pisoii sa se suga unii pe ceilalti
Poate ca ne gandim ca sunt micuti si ca este un comportament normal. De aceea nu ii dam importanta prea mare. Insa, asa cum spuneam la inceputul articolului, daca pisoii se sug intre ei o perioada mai lunga, isi pot cauza leziuni mai mari sau mai mici, unii celorlalti.
Totodata, pisoii care ii sug pe ceilalti, nu pot beneficia de laptele mamei. Astfel, ei vor ramane flamanzi si lipsiti de nutrientii de care au nevoie si pe care ii iau doar din lapte.
Iar daca acest comportament nu este corectat, se poate accentua cu timpul si poate dauna sanatatii micutilor. De aceea, este necesar sa dezvatam pisoii sa se suga unii pe ceilalti inca din primele zile de viata.
Cum dezvatam pisoii sa se suga unii pe ceilalti
Exista un singur mod prin care ii putem dezvata si anume, separarea. Asadar, ce avem de facut? De fiecare data cand ii vedem pe micuti ca se sug intre ei, trebuie sa ii apucam usor si sa ii separam, indrumandu-i catre sanul mamei. Apoi este necesar sa ii supraveghem o vreme pentru a ne asigura ca nu revin la pozitiile initiale.
Daca un pisoi nu vrea totusi sa renunte si revine imediat la fratiorii lui pentru a-i suge, poti incerca sa il separi un scurt timp de ceilalti, asezandu-l la o distanta mai mare, apoi il vei duce direct la sanul pisicii.
Si trebuie sa facem acest lucru pana cand comportamentul va disparea complet.
In cazul in care micutii sunt orfani, situatia poate deveni un pic mai complicata deoarece nu ii putem ghida catre sanul mamei. In acest caz este necesar sa ii separam de fiecare data cand ii vedem ca se sug intre ei si sa ii supraveghem cu mare atentie. Daca tot nu renunta la acest comportament, putem incerca sa ii tinem separati putin mai mult timp. Cu toate acestea, nu este indicat sa ii crestem separat deoarece crescand impreuna, ei vor invata sa socializeze mai bine si isi vor dezvolta abilitatile mai usor.
Citeste si: GHID: Cum ingrijim puii de pisica nou-nascuti
Tu te-ai confruntat vreodata cu aceasta problema? Daca da, asteptam sa ne povestesti intr-un comentariu cum ai reusit sa dezveti pisoii sa se suga intre ei. 🙂
Sursa: pets.thenest.com
Bun articol. Dar ce sa fac daca pisicuta mea se suge singura? se intampla zilnic, atunci cand se simte in siguranta, se aseaza langa mine, lipita de mine intotdeauna, si isi suge un sfarc vreme de 2-3 minute, dupa care, de obicei, doarme. Are aproape un an, si a inceput povestea asta cu suptul de vreo 3 luni, deci nu după ce a fost ințărcată.
Am aceeași problema și eu astept sfaturi. Multumesc