8 semne ca pisica ta poate fi stresata si cum o poti ajuta

pisica ta poate fi stresata

La fel ca oamenii, si pisicile pot deveni stresate. Insa, prin natura lor, multe dintre ele nu prezinta aceleasi semne ca ar fi stresate, ele putand fi usor de trecut cu vederea. De aceea este foarte important sa fim mereu atenti la comportamentul pisicutele nostre si sa observam cand isi schimba comportamentul, chiar daca schimbarea este minora.

Stim cat de mult ne poate afecta stresul atat psihic, cat si fizic. Insa pisicile sunt si mai sensibile decat oamenii la stres si se pot imbolnavi mai repede. De aceea am creat aceasta lista cu 8 semne ca pisica ta poate fi stresata. Iar apoi iti vom explica si ce poti face pentru a o ajuta. 🙂

Semne ca pisica ta poate fi stresata:

1. Pisica urineaza in afara litierei

Daca pisica folosea doar litiera si deodata a inceput sa urineze si prin casa este un semn foarte important ca ceva nu este in regula. Acest lucru poate insemna ca este stresata sau ca are probleme de sanatate. De aceea, este indicat sa mergi cu pisicuta la medic pentru o consultatie.

Citeste si: Sindromul urologic felin (FLUTD)-cauze si simptome 

2. Diaree sau constipatie

Stresul ii poate afecta sistemul digestiv. De aceea, diareea sau constipatia pot fi alte semne ca pisica ta poate fi stresata. In acelasi timp, este indicat sa mergi cu pisicuta la medic daca observi ca aceste dereglari digestive continua mai mult de cateva zile.

3. Ingrijirea blanitei in exces

Din cauza stresului, pisicile pot incepe sa isi curete blanita in exces, uneori pana ajung la piele. Insa, cand apare acest comportament, este posibil ca pisicuta sa aiba si o boala de piele. De aceea o vizita la medic este necesara.

4. Izolarea excesiva

pisica ta poate fi stresata

Prin natura lor, pisicilor le place sa se aseze in cutii sau sa se acunda in locuri cat mai inguste sau ferite. Insa daca observi ca pisica ta incepe sa se ascunda din ce in ce mai mult timp, inseamna ca nu se simte bine. Iar cauza, cel mai probabil, este stresul. Insa acest lucru nu inseamna ca nu se poate simti rau si din alte motive legate de sanatate.

Citeste si: Te-ai intrebat vreodata de ce se comporta pisicile asa? Iata explicatiile specialistilor.

5. Vocalizare excesiva

Cand sunt stresate, unele pisici incep sa devina mai vocale. Asadar, daca observi ca a inceput sa miaune mai mult decat de obicei, inseamna ca ceva o deranjeaza.

6. Scaderea apetitului

O dovada ca pisica ta nu se simte bine este si scaderea apetitului. Iar acest lucru poate fi cauzat de stres. Insa este posibil si sa fie bolnava sau poate ca nu ii mai place mancarea pe care i-o oferi.

7. Marirea timpul de somn

pisica ta poate fi stresata

In general pisicile dorm intre 15-18 ore pe zi. Desigur ca fiecare pisicuta are propriul ei program de somn. Insa, daca observi ca programul de somn s-a prelugit, acesta este un semn ca pisica ta poate fi stresata, devenind mai letargica.

Citeste si: De ce dorm pisicile atat de mult?

8. Agresivitate ridicata

Cand sunt stresate, multe pisici tind sa devina mai agresive atat fata de stapanii lor, cat si fata de alte animale din jurul lor.

Daca observi unul sau mai multe dintre aceste semne la pisicuta ta, iti recomandam sa mergi cu ea la medicul veterinar pentru a te asigura ca nu are probleme majore de sanatate.

89.99 lei99.99 lei
79.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Cat Mom

139.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Curious Cat

139.99 lei
49.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Don’t Care

139.99 lei
69.99 lei

Cum iti poti ajuta pisicuta stresata

Pentru a-ti putea ajuta pisicuta sa fie mai putin stresata, este necesar sa ii creezi un mediu cat mai putin disturbator pentru ea, pisicile fiind fiinte carora in general nu le plac schimbarile.

1. Asigura-te ca in casa este liniste.

Unele pisici sunt mai sensibile la zgomote, ceea ce le poate stresa destul de mult. Asadar, daca vrei sa asculti muzica, incearca sa dai volumul cat mai incet, iar daca vrei sa folosesti aspiratorul sau uscatorul de par, mai intai asigura-te ca pisicuta este intr-o alta camera de unde nu se va auzi zgomotul prea puternic.

2. Ofera-i pisicii spatii unde se poate ascunde pentru a se simti in siguranta.

pisica ta poate fi stresata

Dupa cum spuneam, cand sunt stresate pisicile simt nevoia sa se ascunda. Astfel ele se vor simti mai protejate si se vor calma. Totodata, este recomandat sa ii pui la dispozitie obiecte pe care se poate catara cat mai la inaltime. Fiind sus, ea va putea vizualiza tot ce se intampla in camera si se va simti in siguranta.

3. Fa schimbari intr-un mod cat mai gradual

Daca trebuie sa ii schimbi mancarea sau poate nisipul litierei, fa aceste schimbari treptat. Pe langa brandul de mancare sau de nisip cu care este obisnuita, adauga-i treptat din noul brand. Astfel schimbarea nu va fi perceputa la fel de brusc.

Mai complicat este atunci cand trebuie sa va mutati intr-o alta locuinta. De aceea te invitam sa citesti acest articol: 4 pasi prin care sa ajuti o pisica sa se acomodeze intr-o casa noua 

4. Pastreaza constant litiera curata

Un factor de stres pentru pisicuta poate fi litiera murdara. De aceea asigura-te ca este constant curatata.

5. Tine usile inchise

Daca urmeaza sa ai musafiri, invita-i intr-o parte a casei unde pisicuta nu are acces si inchide usile. Astfel ea va putea sta linistita, departe de aglomeratia care o poate stresa mult. De asemenea, chiar si prezenta unui alt animalut in casa poate fi un factor de stres. De aceea este recomandat sa ii tii la distanta.

6. Joaca-te des cu pisica ta

La fel ca in cazul oamenilor, si in cazul pisicilor miscarea ajuta la combaterea stresului. Asadar, joaca-te cu pisicuta ta cat mai des posibil. Iar daca nu esti acasa cu ea tot timpul, ofera-i jucarii interactive cu care se poate distra in lipsa ta.

84.99 lei
Stoc epuizat
59.99 lei
Stoc epuizat

Ingrijire pisici

Bol din ceramica-Happy Cat

37.99 lei
Stoc epuizat
47.99 lei
Stoc epuizat
47.99 lei
99.99 lei
49.99 lei
Stoc epuizat

7. Ofera-i iarba matei

Iarba matei este o planta excelenta pentru psihicul pisicilor, aceasta avand proprietatea de a le relaxa. Ii poti da pisicii tale iarba matei direct ca planta sau ii poti oferi jucarii umplute cu aceasta. Astfel, se va distra enorm!

Citeste si: Iarba matei si beneficiile acesteia asupra pisicilor 

8. Nu uita sa iti alinti muuuult pisicuta

Daca pisicii tale ii place sa fie mangaiata, fa asta cat mai des. Desi par independente, pisicile sunt foarte afective. Astfel, sa primeasca atentie o va ajuta mult sa se simta mai bine.

Acestea sunt cele 8 semne prin care iti poti da seama ca pisica ta poate fi stresata. Observa-izilnic comportamentul si acorda atentie tuturor schimbarilor oricat de minore par a fi. Iar o vizita la medicul veterinar era intotdeauna binevenita.

Speram sa iti fie de ajutor si propunerile noastre prin care iti poti ajuta pisicuta sa fie mai putin stresata.

Pisica ta a fost stresata? Daca da, povesteste-ne intr-un comentariu experienta ei si cum ai ajutat-o sa isi revina. 🙂

Surse: www.petmd.com, www.catster.com

5 comentarii despre “8 semne ca pisica ta poate fi stresata si cum o poti ajuta

  1. Rusu Daniela spune:

    Buna ziua !!am un motan,care după ce am mai primit o pisica mica , a devenit din ce in ce mai agresiv, musca , pe toți membrii familiei. Va rog dati-mi un sfat ,un tratament. Va multumesc mult!

  2. Angi spune:

    Buna, am o pisica stresata, motivul nu îl știu…a avut scaun moale și am dus-o la veterinar. A primit antibiotic și probiotic, acum a început sa se spele f des și asa am aflat ca are stres.
    Tot ce mananca da afara după vreo 10 minute.
    Am fost din nou la veterinar și i-a dat tratament.
    Vomita și acum…dati-mi un sfat cum o pot scapa de stres?

    • Cu Pisici spune:

      Buna, Angi! Ne pare rau sa aflam acest lucru… Pentru a elimina stresul iti recomandam sa aplici metodele pe care le-am prezentat mai sus in articol. Totodata, noi am insista cu analizele medicale. Simptomele par a fi destul de agresive si poate ca este stresata tocmai pentru ca se simte rau… Speram sa se faca bine cat mai curand. Va tinem labutele! ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.