7 lucuri interesante despre codita pisicilor

codita pisicilor

Codita pisicilor nu este numai tare frumusica si, de cele mai multe ori, pufoasa. Sunt mai multe aspecte legate de codita care fac pisicutele cu atat mai complexe si mai minunate.

Haideti sa aflam 7 lucruri interesante despre codita pisicilor care le fac cu atat mai interesante:

 1. Echilibru

codita pisicilor

 

Codita pisicilor este folosita pentru a-si mentine echilibrul. Ele o folosesc cu multa dibacie ca pe un instrument ce le permite mersul cu precizie in special pe suprafete foarte inguste. De asemenea, coada le confera o foarte mare mobilitate.

 1. Comunicare

codita pisicilor

 

Codita pisicilor le ajuta sa comunice. Atat cu semenii lor, cat si cu noi oamenii. La fel cum procedeaza majoritatea animalelor, si pisicile se folosesc de limbajul corpului pentru a comunica. Codita lor este unul dintre cele mai importante instrumente de comunicare pentru ele. Prin diferite pozitii, pisica te poate instiinta cu privire la starile pe care le are.

 1. Lungimi

Codita pisicilor este de lungimi diferite. Majoritatea s-a nascut cu o codita lunga, dar mai exista rase in care codita este scurta sau chiar lipseste. In general, codita pisicilor are intre 19 si 23 de vertebre. Acest lucru reprezinta 10% din numar total de oase din corpul lor. Codita este alcatuita si dintr-un numar mare de muschi, ligamente si tendoane. In functie de rasa, lungimea cozii variaza proportional cu corpul pisicii.

 1. Absenta

codita pisicilor

 

Codita pisicilor poate lipsi cu totul. Pisicutele pot trai si fara coada, desi exista atatea motive pentru care codita pisicilor este importanta pentru ele. In cazul in care in urma unui accident a fost necesara amputarea cozii, pisica se poate adapta. Are nevoie de timp si recuperare, bineinteles. Dar, din fericire, are capacitatea de a invata repede sa compenseze lipsa cozii. Exista rase de pisici care au ca trasatura specifica tocmai absenta cozii. Acest aspect nu le face deloc mai putin gratioase si agile decat pisicile cu coada lunga.

 1. Gene

Absenta coditei este o trasatura ce apare natural, in urma unei mutatii genetice. Aceasta gena este dominanta, ceea ce a condus la raspandirea ei atat de repede prin rasa Manx. Desigur, exista cazuri in care s-au nascut pisoi cu probleme de sanatate din cauza lipsei cozii. Pentru reducerea riscului, de obicei, o rasa de pisici cu coada scurta trebuie imperecheata cu o pisica ce are coada lunga.

Exista insa si alte rase de pisici cu coada scurta si rasucita. In acest caz, gena este recesiva si e nevoie ca ambii parinti sa aiba coada asa.

 1. Vatamare

Codita pisicilor este foarte sensibila. Desi coloana vertebrala nu se extinde pe toata lungimea cozii, acolo se afla nervi care ajuta la controlarea si emiterea senzatiilor prin coada. Asadar, vatamarea cozii poate avea consecinte grave. Pisicutele se pot confrunta cu o intindere la nivelul cozii sau chiar deteriorarea nervilor. Acest lucru poate fi temporar sau permanent. Poate duce la inabilitatea de a merge sau a-si tine codita dreapta, la lipsa controlului sau durere cronica.

 1. Verticalitate

codita pisicilor

 

Stiati ca doar pisicile domestice isi tin codita in pozitie verticala? Intr-adevar, asa este!

Verticalitatea coditei este o caracteristica tipica pisicutelor domestice. Doar ele sunt capabile sa faca asta. In schimb, pisicile salbatice isi tin coada in pozitie orizontala sau, eventual, intre picioare. Astfel, coada le ajuta pe felinele mari cand vanzeaza. Acestea o folosesc pentru mobilitate si echilibru atunci cand sunt in urmarirea prazii, mai ales cand fac intoarceri bruste sau sar asupra prazii.

Aceasta trasatura o au si pisicile salbatice potrivite ca animal de companie.

Si tie ti se pare adorabila codita pisicilor? Lasa-ne un comentariu. 🙂

Daca ti-a placut articolul nostru si doresti sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

 

Surse: www.catster.com, www.pets-global.com, iheartcats.com

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

2 thoughts on “7 lucuri interesante despre codita pisicilor

 1. Voica Victoria says:

  Am auzit că dacă m erg cu codița.sus sunt sănătoase pisicile iar dacă țin coada in jos ar avea probleme de sănătate Este adevărat ?

  • Cu Pisici says:

   Buna Victoria! Nu stim raspunsul exact la aceasta intrebare, insa da, este posibil. Coada tinuta in sus face parte si din limbajul corpului, iar atunci cand sunt bolnave pisicutele, la fel ca oamenii, devin mai plapande, inclusiv isi vor tine codita orientata in jos. Dar acest lucru nu inseamna ca toate pisicutele care isi tin codita in jos sunt bolnave, ci trebuie sa tinem cont de multi alti factori. 🙂

Lasă un răspuns