Povestea lui Félicette, prima pisica trimisa in spatiu. O eroina printre pisicute!

Félicette, prima pisica trimisa in spatiu

In anul 1963 Centrul National de Studii Spatiale din Franta a trimis pentru prima data in spatiu o pisica. Eroina se numeste Félicette si este o pisicuta luata de pe strazile Parisului. Ea a fost pregatita pentru aceasta misiune alaturi de inca paispreceze pisicute.

Se spune ca initial trebuia sa zboare un motan pe nume Felix, dar acesta a fugit chiar in ziua decolarii si astfel a fost inlocuit cu Félicette. Nu se cunoaste exact sursa acestei informatii, insa a fost dezmintita de catre Dr. Gérard Chatelier,  un chirurg care a lucrat la programul spatial pentru feline.

Pe data de 18 octombrie 1963, in Algeria, deasupra desertului Sahara, la ora 8:09 dimineata, pisica decola catre spatiu cu racheta franceza Véronique AG1. Aceasta calatorie a durat 15 minunte, fiind parcursi 156 km distanta fata de Terra. Apoi, capsula in care se afla Félicette a fost detasata de racheta si a ajuns in siguranta pe pamant cu ajutorul unei parasute.

Pe trimpul zborului, electrozii implantati in creierul ei au transmis impulsuri neurologice inapoi pe Pamant, iar CERMA (French Centre d’Enseignement et de Recherches de Médecine Aéronautique) care s-a ocupat de intregul program, a declarat ulterior ca pisica a avut o contributie foarte valoroasa in cercertare.

“Va multumesc ca ati luat parte la succesul meu din data de 18 octombrie 1963” a fost notat pe o poza a Félicettei. Aceasta a fost chiar si semnata de catre pisicuta cu propriile pernute.

Félicette, prima pisica trimisa in spatiu

Félicette a aparut in presa internationala

Scopul acestei misiuni a fost de a studia cum reactioneaza corpul viu atunci cand ajunge in spatiu. Dupa acest zbor, timp de doua sau trei luni Félicette a fost tinuta la laboratoarele CERMA pentru a fi studiata. Apoi, din pacate, a fost adormita astfel incat sa se poata face studii suplimentare asupra electrozilor implantati in creierul ei.

Drept recunostinta, Centrul National de Studii Spatiale din Franta i-a rezervat pisicutei un loc de onoare pe site-ul oficial.

In acea perioada erau destul de comune trimiterile animalelor in spatiu cu scopul de a fi studiate. Cel mai cunoscut caz este al cainelui Laika din Rusia, primul animal din istorie trimis in spatiu si prima fiinta decedata in afara Pamantului. De asemenea, au mai fost trimisi soareci si diverse rase de maimute.

Desi istoria a dat-o uitarii, noi ne dorim sa facem cat mai cunoscuta povestea lui Félicette, prima pisica trimisa in spatiu. Daca si tu crezi ca merita, impartasesti-o prietenilor tai. 🙂

De asemenea, daca vrei sa fii la curent cu tot ce se intampla in lumea pisiceasca, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru. >^..^<

Surse: www.purr-n-fur.org.uk, thenewstack.io, felicette.com, Youtube

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
109.99 lei
154.99 lei
145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei
99.99 lei
159.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
154.99 lei
109.99 lei
Acest articol a fost publicat in categoria Stiri. Salveaza link-ul.

2 comentarii despre “Povestea lui Félicette, prima pisica trimisa in spatiu. O eroina printre pisicute!

  1. Pingback: Stiati ca...? 27 de curiozitati despre pisici – Partea a III-a - Cu Pisici

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.