Te-ai intrebat vreodata de ce se comporta pisicile asa? Iata explicatiile specialistilor.

De ce se comporta pisicile asa

Sunt dragute, dragastoase si judecand dupa cele 26 de miliarde de vizualizari a peste 2 milioane de filmulete doar pe Youtube in care se reped, sar, se catara, se inghesuie, pandesc, zgarie, miauna si torc, un lucru este sigur: pisicile sunt foarte hazlii. Aceste obiceiuri oarecum stranii, deopotriva amuzante si derutante, ne fac pe multi sa ne intrebam de ce se comporta pisicile asa.

Cei de TED-Ed ne prezinta un scurt documentar prin care explica de fapt de ce se comporta pisicile asa, din ce motive le place sa se aseza in cutii, sa se catere pe mobila, ori sa zgarie canapeaua. Asadar, iata explicatiile:

De-a lungul timpului, pisicile au fost pradatori solitari ai animalelor mai mici si prada pentru carnivorele mai mari. Ca pradator, dar ca si prada, supravietuirea speciei a depins de comportamentele instinctuale cruciale. Acestea inca pot fi observate la pisicile salbatice si domestice de azi.

De ce se catara pisicile pe mobila?

 

Daca obiceiurile pisicii tale pot parea ciudate, in salbaticie aceleasi comportamente li s-au transmis natural timp de milioane de ani. Ajutate de sistemul lor muscular unic si de echilibrul lor agil, pisicile se catarau pe obiective inalte pentru a-si supraveghea teritoriul si pentru a tinti prada in salbaticie. Pisica ta nu are nevoie de aceste abilitati speciale pentru a-si gasi si vana cina din bolul ei cu mancare, dar instinctual, privitul sufrageriei de pe raftul cu carti, este o ocupatie pentru care a evoluat.

De ce pisicile ataca jucariile micute?

Pradatori salbatici, pisicile sunt oportuniste si vaneaza cand au ocazia. Prada lor fiind de obicei mica, pisicile in salbaticie trebuiau sa vaneze de mai multe ori pe zi pentru a ramane satule. De aceea pisicuta ta prefera sa alerge si sa atace jucarii micute si sa manance mese mici pe parcursul zilei si al noptii.

89.99 lei99.99 lei
79.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Cat Mom

139.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Curious Cat

139.99 lei
49.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Don’t Care

139.99 lei
69.99 lei

De ce pisicile cauta in recipiente si gauri?

Totodata, prada mica tinde sa se ascunda in spatii mici in salbaticie. De aici si predispozitia pisicii de a cauta in recipiente si gauri. Este manata de aceeasi curiozitate care a ajutat la asigurarea continuitatii speciei ei cu milioane de ani inainte.

De ce pisicile zgarie canapeau sau perdelele?

In salbaticie pisicile depindeau de gheare ascutite pentru catarat, vanat si aparare. Ascutirea lor pe suprafetele din apropriere le mentinea ingrijite si pregatite, ajutand la intinderea muschilor si la eliminarea stresului.  Asadar, pisicuta ta nu uraste canapeaua, fotoliul, divanul, pernele, perdelele si orice altceva ai pune in mediul ei. Le rupe in bucatele pentru a-si mentine gherutele in perfecta stare de functionare, exact cum au facut si stramosii lor pentru a supravietui.

Citeste si: 5 motive pentru care taiatul gherutelor la pisici este important

Citeste si: 4 metode prin care inveti pisica sa nu zgarie mobila

De ce pisicilor le place sa se aseze in cutii?

 

Fiind si prada pentru animalele mai mari, pentru a supravietui pisicile s-au obisnuit sa se ascunda in locuri cat mai mici. Tot din acelasi motiv pentru ele este foarte important ca litiera sa fie mereu curatata. Astfel pradatorul nu le va putea simti mirosul.

Cum s-au obisnuit pisicile sa toarca asa?

Luand in considerare tot ce stim despre pisici, se pare ca unul dintre comportamentele lor predominante este inca si foarte misterios. Cum s-au obisnuit pisicile sa toarca asa? Pisicile pot toarce din nenumarate motive precum fericirea, stresul si foamea. Dar interesant este ca frecventa torsului lor este intre 25 si 150 de hertzi, ceea ce ajuta la regenerarea tesuturilor. Astfel, pe cand torsul pisicutei tale o face un companion perfect de somn, este posibil ca aceasta sa isi vindece muschii si oasele. Ba chiar si pe ale tale.

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

119.99 lei
Stoc epuizat
149.99 lei
159.99 lei
Stoc epuizat

Accesorii si decoratiuni

Inel din argint Black Sweet Cat

114.99 lei

Accesorii si decoratiuni

Cercei din argint Pisica Neagra

139.99 lei
109.99 lei
139.99 lei
124.99 lei
149.99 lei
124.99 lei
114.99 lei

S-au dezvoltat in timp atat ca pradatori solitari, care vanau si ucideau pentru hrana, cat si ca prada taininca, ascunzandu-se pentru a supravietui. Asadar, pisicile de astazi pastreaza multe dintre aceleasi instincte, care le-au permis sa prospere in salbaticie pentru milioane de ani. Asta explica unele obiceiuri de-ale lor care pot parea stranii. Pentru ele casele noastre sunt o jungla.

Acum, fiindca am aflat de ce se comporta pisicile asa, ne intrebam noi cine suntem de fapt in ochii lor? Pisici mari, toante, fara par, concurand cu ele pentru resurse? Pradatori teribil de prosti pe care ii pacalesc in fiecare zi? Sau poate cred ca noi suntem prada?

Citeste si: De ce pisicilor le place sa stea la fereastra?

Pisicuta ta ce comportament ciudat are? Lasa-ne un comentariu.  🙂

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

Sursa: ed.ted.com

8 comentarii despre “Te-ai intrebat vreodata de ce se comporta pisicile asa? Iata explicatiile specialistilor.

  1. Pingback: Selkrik Rex – pisicuta carliontata de care te indragostesti imediat - Cu Pisici

  2. Pingback: 7 pasi prin care iti protejezi pisica de sunetul artificiilor - Cu Pisici

  3. Adina Sîrbu spune:

    N-am găsit o explicație pentru pasiunea pisicii mele de a-și îneca șoriceii, după ce îi aleargă prin toată casa! ?

  4. Pingback: 9 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa adopti o pisica - Cu Pisici

  5. Lumi spune:

    Sunt psihoterapeut si lucrez cu oameni si de fiecare data pisica mea se aseaza pe masuta dintre noi si uneori in brate la clienti. Eu ii spun co-terapeuta mea, iar oamenii o adora si se linistesc in preajma ei 🙂

    • Anabir Lili spune:

      Pisicuta mea după câteva ture de întrat în călduri s-a transformat din pisica afectuoasa, care mănca orice ca era pofticioasa în pisica turbata, care nu mai stape jos ci doar catarata în cele ma înalte locuri și mai puțin accesibile. De unde aceasta schimbare? Și ce pot face sa nu se mai cațere pe dulapul cel mai înalt din casa, de exemplu. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.