Ai gasit pe strada un pisoi abandonat sau poate ca ai vazut la cineva un pisoi si te-ai indragostit imediat de el si te-ai decis sa-l adopti, insa mai ai acasa o pisica si nu stii cum va reactiona aceasta?
Iata 4 pasi prin care poti sa-i faci cunostinta pisoiului nou adoptat cu pisica ta astfel incat sa se inteleaga de la inceput si sa devina cei mai buni prieteni. 🙂
1. Creaza-i un spatiu separat pisoiului
Mai intai de toate, inainte de a aduce pisoiul acasa, este important sa ii pregatesti propriul spatiu la care sa aiba doar el acces. Este posibil sa fie speriat datorita mediului nou in care se afla si atunci este recomandat ca micutul sa aiba un spatiu doar al lui, lipsit de aglomeratie si zgomote. Acest lucru il va ajuta sa se acomodeze mai usor.
Nu uita sa ii oferi si bolurile cu apa si mancare, o litiera potrivita pentru inaltime lui si un culcus pufos si calduros in care sa se simta purrrfect.
Asigura-te ca in acest spatiu nu va avea acces pisica matura. Este posibil ca aceasta sa devina agresiva cu micutul sau pur si simplu pisoiul poate deveni foarte stresat la vederea unei alte pisici necunoscute.
2. Mergi cu pisoiul la medicul veterinar
Inainte de a-i face cunostinta pisoiului nou adoptat cu pisica ta iti recomandam sa mergi cu micutul la medicul veterinar pentru un control general. Astfel te vei asigura ca acesta nu prezinta boli care pot fi transmise pisicutei tale mature. In plus, este important sa il deparazitezi extern si intern in cazul in care nu a fost deja deparazitat. Nu uita sa ii parcurgi intreaga lista de vaccinare tipica varstei lui.
3. Ajuta-i pe pufosi sa se cunoasca prin intermediul mirosurilor
Urmatorul pas este sa ii ajutori pe pufosi sa se cunoasca prin intermediul mirosurilor. Acest lucru presupune sa ii introduci pisicii tale o jucarie sau o paturica de-a micutului pentru a se obisnui cu mirosul lui. La fel, este necesar ca si pisoiul sa primeasca jucarii sau paturici de-ale pisicii mature. Poti face acest lucru cateva zile, timp in care cei doi nu vor interactiona inca fizic deloc.
Citeste si: Puiul de pisica de la A la aproape Z. Tot ce trebuie sa stii cand adopti un pui de pisica.
4. Contactul fizic
Dupa cateva zile, cand cei doi pufosi par ca s-au obisnuit unul cu mirosul altuia, soseste momentul in care sa ii faci cunostinta pisoiului nou adoptat cu pisica ta. Acest lucru inseamna ca ii poti lasa sa se cunoasca si vizual. Pentru inceput este recomandat totusi ca acestia sa se afle la distanta unul de celalalt sau sa fie separati printr-o bara precum cea de la patul unui bebelus. Astfel te vei asigura ca eviti posibilitatea unui moment de agresivitate intre cei doi. Poti amplasa aceasta bara la o usa care sa desparta camerele in care se afla cele doua feline.
Pisicile sunt foarte teritoriale si exista posibilitatea ca pisica matura sa incerce sa atace pisoiul pentru a-si apara teritoriul. Totodata, este posibil ca pisoiul sa devina violent din cauza stresului cauzat de existenta unui mediu nou pentru el.
Dupa ce par ca s-au obisnuit si vizual, poti incerca sa ii lasi pe cei doi sa se cunoasca mai bine fara sa se afle la distanta unul de celalalt. Astfel, ei vor avea posibilitatea sa interactioneze fizic. Insa, pana cand vei fi convins ca cei doi se accepta reciproc, este foarte important sa ii supraveghezi continuu atunci cand sunt impreuna. In cazul in care vor deveni agresivi, vei putea interveni imediat pentru a-i desparti.
Intregul proces prin care ii faci cunostinta pisoiului nou adoptat cu pisica ta dureaza de obicei aproximativ o saptamana. Insa nu este o regula. Depinde foarte mult de personalitatea celor doi pufosi. Este posibil ca ei sa rezoneze si sa se imprieteneasca inca din prima zi, dar este posibil sa dureze chiar si cateva saptamani.
Citeste si: GHID: Cum ingrijim puii de pisica nou-nascuti
Important este sa ai rabdare si sa le oferi dragoste si atentie cat mai multa ambelor feline. Cea mica trebuie sa se obisnuiasca cu noul mediu, iar cea mare trebuie sa se obisnuiasca cu prezenta noului membru al familiei si sa accepte sa ii cedeze din teritoriul ei.
Speram ca aceste sfaturi iti vor fi de folos. Tu ai avut parte de astfel de situatii? Daca da, asteptam cu drag sa ne povestesti intr-un comentariu experienta ta. 🙂
Surse: 1stpetvet.com, www.thedodo.com
Citeste si: