Toxoplasmoza – intre mit si adevar

Toxoplasmoza

Autor: Medic veterinar drd. Raluca Turbatu, Spitalul Veterinar Pet StuffFacebook Pet Stuff

Pentru ca in ultima vreme au aparut foarte multe discutii in mediul online care vizeaza boli ale pisicilor, iar informatiile vehiculate sunt mai mult sau mai putin documentate, prezentul articol doreste sa vina in sprijinul proprietarilor si  iubitorilor de pisici prin raspunsul punctual la cele mai frecvente intrebari legate de acest subiect.

Pentru inceput… ce este toxoplasmoza?

Toxoplasmoza este o boala parazitara, cu caracter zoonotic- deci transmisibila omului- produsa de Toxoplasma gondii. Ciclul biologic al acestui parazit include doua tipuri de gazde (deci organisme susceptibile infestatiei) – o gazda definitiva – pisica – si o gazda intermediara reprezentata de multe specii de mamifere, dar si de om.

Care sunt categoriile de varsta cele mai afectate in cazul contactului cu parazitul?

In principiu, sistemul imunitar dispune de resurse prin care tine parazitul sub control si impiedica dezvoltarea bolii. De aceea, risc crescut prezinta copiii nascuti din mame care au contractat boala in timpul sarcinii, precum si indivizii cu alte boli asociate, boli care produc o supresie a imunitatii si implicit genereaza o incapacitate a organismului de a se apara corespunzator.

Care sunt modalitatile prin care se produce infestarea?

  1. Ingestia chisturilor din preparatele din carne insuficient prelucrate termic
  2. Consumul apei infestate
  3. Contactul cu solul din gradina sau nisipul din litiera contaminat

Atentie! Boala nu se transmite prin contactul direct cu pisica, ci doar prin ingerarea elementelor infestate sau, transplacentar de la mama la fat.

Cum se manifesta toxoplasmoza la om?

Asa cum am precizat mai sus, la persoanele cu un sistem imunitar functional, boala evolueaza asimptomatic sau cu semne clinice similare unei raceli (inflamarea ganglionilor, febra). In cazuri severe poate aparea afectarea oftalmologica cu inflamatii ale diferitelor componente ale globului ocular. In cazul transmiterii transplacentare, fatul afectat poate suferi tulburari de dezvoltare, hidrocefalie sau declansarea precoce a nasterii.

89.99 lei99.99 lei
79.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Cat Mom

139.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Curious Cat

139.99 lei
49.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Don’t Care

139.99 lei
69.99 lei

Ce semne prezinta pisica cu toxoplasmoza?

Toxoplasmoza

In cazul infestatiilor de intensitate redusa, boala poate fi asimptomatica. Pisicile in varsta sau cele compromise imunitar prezinta o forma acuta de boala, manifestata prin diaree, letargie, anorexie (slabire avansata), dispnee (greutate in respiratie), semne neurologice precum incoordonare, incapacitatea de mentinere a pozitiei patrupodale (de a sta in 4 labe), vocalizari excesive (mieunat excesiv), rotire in cerc, anizocorie (pupile inegale) sau crize de tip epileptiform.

In cazul pisicilor gestante, se poate produce avortul sau, daca pisoii supravietuiesc, acestia sunt letargici, hipotermici si prezinta distensie abdominala.

Citeste si: Deparazitarea interna la pisici – in ce consta si cat de importanta este pentru sanatatea pufosilor

Si totusi, ce este de facut daca pisica mea a contractat toxoplasmoza?

Daca aveti suspiciuni  si  animalul dvs. prezinta semne de boala, consultati medicul veterinar si realizati testele necesare stabilirii diagnosticului de certitudine pentru pisica dumneavoastra.

Un rezultat pozitiv echivaleaza cu trecerea pisicii prin boala si o probabilitate destul de mica ca aceasta sa fie inca eliminatoare de elemente infestante- oochisturi (se elimina doar in primele 2 saptamani dupa infestare).

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

119.99 lei
Stoc epuizat
149.99 lei
159.99 lei
Stoc epuizat

Accesorii si decoratiuni

Inel din argint Black Sweet Cat

114.99 lei

Accesorii si decoratiuni

Cercei din argint Pisica Neagra

139.99 lei
109.99 lei
139.99 lei
124.99 lei
149.99 lei
124.99 lei
114.99 lei

 

  • Se recomanda limitarea accesului pisicii in mediul exterior si limitarea posibilitatii de a vana soareci, pasari, etc.;
  • Se evita hranirea pisicii cu preparate din carne cruda;
  • Gradinaritul trebuie realizat cu manusi;
  • Curatarea litierei sa se realizeze cel putin o data pe zi si, de asemenea, cu manusi. Femeile gravide si persoanele imunosupresate este bine sa evite curatarea litierei;
  • Hrana din alimentatia curenta trebuie gatita la o temperatura mai mare de 67 de grade;
  • Spalarea mainilor, dar si a ustensilelor dupa manipularea carnii crude este obligatorie.

Am lasat pentru final intrebarea care macina multe viitoare mamici iubitoare de pisici: aparitia unei sarcini implica excluderea pisicii din familie?

Raspunsul este categoric NU.

Toxoplasmoza

Risc nu prezinta pisicile seropozitive, ci cele seronegative care ar putea deveni eliminatoare. Totusi, respectarea masurilor de igiena, utilizarea manusilor si curatarea litierei suficient de des reduc la minim riscul aparitiei bolii.

Ca medic veterinar si posesoare de pisica, consider ca aceasta nu trebuie sa fie privita ca un dusman al bebelusului, ci dimpotriva, ca un companion si o sursa de buna dispozitie. 🙂

Citeste si: Totul despre sterilizarea la pisici – in ce consta aceasta si de ce este importanta

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

3 comentarii despre “Toxoplasmoza – intre mit si adevar

  1. Pingback: Dietele bazate pe carne nepreparata termic pentru pisici, SANATOASE sau NU? - Cu Pisici

  2. Raluca Turbatu spune:

    Așa cum am menționat și in articol, carnea nepreparată reprezintă factor de risc pentru transmiterea parazitilor. De asemenea, o dietă bazată exclusiv pe carne nu va fi suficient de echilibrată ptr pisica dvs, deoarece va prezenta un deficit de numeroase oligominerale si microelemente. Numai bine!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.