In prezent majoritatea dintre noi stie ca daca o pisica este tricolora, automat este femela. Insa despre masculi tricolori putem vorbi? Oare exista motani calico? Aceasta e intrebarea!
Pisicile calico sunt niste frumuseti ale naturii. Pentru a le putea numi „calico”, aceste frumuseti trebuie sa aiba blana colorata in negru, alb si portocaliu. Se accepta si variatii de culoare precum gri, bej, roscat. Aici nici macar nu mai este vorba de rasa, coloritul acesta al blanii le face atat de speciale. Iti acapareaza toata atentia din prima secunda si incepi sa le admiri chiar fara sa vrei.
Blanita tricolora poate fi gasita la pisici din diverse rase: Scottish Fold, Maine Coon, Exotica, Sfinx, Siberiana, Munchkins, Devon Rex. Si asta doar ca sa enumeram cateva!
De ce majoritatea pisicilor calico sunt femele?
In prezent stim ca, in 99,9% dintre cazuri, pisicile care se nasc cu blanita in trei culori sunt femele. De ce? Genetica ne poate raspunde la aceasta intrebare:
In general, in cazul mamiferelor, femelele au doi cromozomi X (XX), iar masculii au un cromozom X si un cromozom Y (XY). Ne mai amintim si noi asta de la bio, nu? Bun.
Dupa cum se vede clar diferenta dintre XX si XY, femelele au un spatiu de depozitare a informatiei mai mare decat al masculilor cu un „piciorus”. Partial, genele atribuite culorilor la femele se gasesc tocmai in acest piciorus, de la al doilea cromozom X.
Codul genetic pentru culorile negru si portocaliu este gasit in cromozomul X, ceea ce ar trebui sa rezulte ori in negru, ori in portocaliu. Iar codul genetic pentru culoarea alba se afla intr-o cu totul alta gena.
Din moment ce femela are doi cromozomi X, are totodata si posibilitatea de a dezvolta doua culori diferite, negru si portocaliu. Daca obtine si culoarea alba din alta gena, atunci putem vorbi de o pisica tricolora!
Acum, revenind… exista motani calico?
Urmand logica de mai sus, masculul are un singur cromozom X, asadar poate obtine una dintre culorile negru SAU portocaliu. Si eventual culoarea alba care este controlata de alta gena.
Asadar, pentru a exista motani calico, trebuie ca la nivel genetic sa fi avut loc o mutatie si, in loc de cromozomul XY, sa aiba un cromozom X in plus, care sa aduca gena de culoare cu el si care sa conduca in final la XXY. Din punct de vedere genetic, aceasta mutatie creeaza, de fapt, un specimen hermafrodit, care impartaseste calitatile ambelor sexe simultan. Numai ca, de obicei, la nivel vizual aceste pisici prezinta sexul masculin, ceea ce ar conduce la raspunsul: da, exista motani calico. Dar, de obicei, acesti motani calico nu au posibilitatea de a se reproduce.
Aceasta mutatie este o raritate, iar sansele de a gasi un motanel calico sunt doar putin mai mari decat acelea de a vedea un unicorn! Mai exact, chiar mai putin de 0,1%, ceea ce inseamna ca doar 1 la 3000 de pisici calico se naste mascul.
Se cunosc doar 3 cazuri in care un motan calico a reusit sa se reproduca, dar niciunul nu a adus rezultatul mult dorit de a crea un alt motanel calico. Acestia au conceput pisoi la fel cum ar fi facut orice alt motan roscat.
Citeste si: Top 10 cele mai populare rase de pisici
Tu stiai ca exista motani calico? Ai vazut vreodata unul? Daca da, spune-ne povestea lui intr-un comentariu. 🙂
Daca ti-a starnit curiozitatea articolul nostru si doresti sa fii la curent cu toate noutatile din lumea pisiceasca, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru. >^..^<
Surse: pethelpful.com, www.thespruce.com, www.meowingtons.com
Pingback: Ce spune culoarea blanitei despre personalitatea pisicii tale - Cu Pisici
Un vecin avea o pisica alb+portocaliu, si in motan calico, femela a născut 3 pui, o femela si un motanel alb+portocaliu, si un motanel calico. Primi doi mentionati, erau blanzi si jucausi însă motanelul calico foarte sperios si rezervat.. tot timpul stătea departe si se uita cum ma joc cu ceilalți, iar daca ma apropiam de el fugea in toate directiile.. de 3 luni ceilalți au fost dați unei familii iar eu il am pe calico , si abia acum incepe sa fie mai bucuros cand ma vede, si cand ii pun de mancare vine la farfurie si asteapta sa ii pun, si pot sa il mangai in timp ce mănâncă însă fuge imediat ce termină.. ii mai vad pe ceilalți cate odata si sunt jucăuși cu toată lumea, însă cu al meu procesul de imprietenire e mai lent.. observ la el dorința de a se apropia dar se razgandeste.. uneori rad cand il vad si zic ca are o voce in cap care ii spune „de data asta fugi ca nu are mancare”.. la fel cu cu cățeii, sunt zile în care se joacă cu ei, si zile în care sta pe gard, intenționează să se apropie de ei, si dintr.o dată fuge..
Eu am un motănel calico,Tintin.Are 5 luni și e tare jucăuș dar și sperios.Cand are chef,se joaca,cu jucăriile lui,aleargă și sare prin casa de nu poți sa îl prinzi…Dar când e plictisit(asta se întâmpla mai rar),se urca pe pervazul ferestrei și se ascunde după draperiile de la geam,lăsându-ne sa înțelegem ca nu are chef de nimic…A adus multă bucurie și relaxare in casa de când îl avem…