Daca ai citit cum sa ii faci baie pisicii tale si totusi ai intampinat dificultati, am scris acest articol pentru a-ti impartasi cateva trucuri pentru a spala pisica. Astfel vei putea transforma imbaierea pisicutei tale intr-una foarte placuta.
In primul rand, este foarte important de stiut ca daca, in incercarea de a o imbaia in mod conventional, pisica ta a dat semne de panica sau stres, trebuie sa te opresti! Aceste semne se pot manifesta prin: marait, sasait, zgariat, mieunat tare, stranutat, lacrimare, dificultate in respiratie. In oricare din cazuri, ofera-i comfort cateva minute pisicii tale pentru a se linisti. Si doar dupa ce s-a relaxat, poti continua imbaierea. Observa comportamentul pisicii tale pe tot parcursul procesului, pentru a afla ce factori ii cauzeaza momentele de panica si stres, ca sa poti remedia situatia.
Inainte de a renunta definitiv, poti incerca niste trucuri pentru a spala pisica:
-
Daca ii e frica in general:
Poate pisica are un tempertament mai agresiv sau este mai axioasa de fel. In aceasta situatie, atunci cand te hotarasti sa ii faci baie pisicii tale, este de preferat ca baia sa fie slab luminata. Pentru a nu se simti amenintata in nici un fel, este bine sa eviti contactul vizual cu pisica ta. Priveste-o cat mai putin in ochi si concentreaza-te pe a o relaxa prin mangaieri si atmosfera.
Nu uita sa inchizi usa de la baie dupa ce intri acolo cu pisica ta. O usa deschisa ii poate distrage atentia si sa o faca sa se concentreze doar pe evadare. Daca usa este inchisa, pisica poate incepe sa exploreze incaperea si sa se familiarizeze cu baia.
De asemenea, daca este prima data s pentru tine cand faci asta si iti este frica sau daca ai incercat deja si esuat, nu face asta singur. Poti ruga un membru al familiei sau un prieten sa te asiste si sa te ajute in caz de nevoie.
-
Daca ii e frica de cada:
Exista posibilitatea ca pisica ta sa devina foarte agresiva cand vede cada. In acest caz, incearca sa o familiarizezi cu cada inainte de a-i face baie in ea. Poti sa folosesti si o cadita de plastic in schimb, daca pisica se arata mai linistita in preajma ei.
In general, pentru a-i risipi frica de cada, ajuta daca ii pui cateva jucarii acolo. Poate fi vorba de jucariile ei preferate sau unele noi special pentru baie. Important este sa o lasi sa se joace cu ele, sa le miroase sau pur si simplu sa se relaxeze langa ele. Atunci cand pisica se arata mai linistita, scoate jucariile din cada si adauga apa.
Nu uita sa ai in permanenta o mana pe pisicuta ta pentru a-i oferi confortul necesar tot timpul.
-
Daca ii e frica de apa:
Daca stii ca pisica ta poate deveni agitata in timpul imbaierii, poti folosi esente florare pentru pisici. Acestea au drept scop reducerea axietatii. Poti pune putina esenta pe degete si mangaia usor blanita pisicii tale inainte de a-i face baie. Pentru ca relaxarea sa persiste mai mult timp, poti pune putin si in interiorului varfului urechilor pisicii tale.
Daca tot arata semne de panica atunci cand intra in contact cu apa, poti incerca sa o familiarizezi treptat. In acest caz, ai nevoie de o sticluta cu apa cu pulverizator. Stropeste-i blanita de pe spate cu apa in timp ce o mangai. Incepe de la coada spre cap, in miscari in directia cresterii firelor de par.
Citeste si: De ce sa periezi blana pisicii tale si cum faci corect acest lucru
Daca indiferent de metodele incercate nimic nu o face pe pisica ta sa se apropie de apa, foloseste prosoape. Acesta este unul dintre cele mai folosite trucuri pentru a spala pisica, ea neudandu-se de fapt. Suna perfect, nu? Tot ce trebuie sa faci este sa o mangai si masezi usor cu un prosop umed. Acesta poate contine eventual si putin sampon diluat. Repeta procedura de inca 1-2 ori cu doua prosoape umede diferite pentru a indeparta urmele de sampon din blanita. La final, foloseste un prosop curat pentru a-i usca blanita pisicii tale.
Este necesar sa apelezi la trucuri pentru spalat pisica deoarece o persoana din casa este alergica la pisici? Atunci va trebui sa repeti procedura o data la 3-7 zile. De asemenea, va trebui sa acorzi importanta in mod special capului, deoarece acolo se afla cei mai multi alergeni.
-
Cum ii cureti fata:
Dupa ce i-ai facut baie pisicii tale, chit ca a fost cu apa si sampon sau ai folosit trucul pentru spalat pisica doar cu prosopul, trebuie sa nu uiti sa ii cureti si fata! Curatarea fetei pisicii se face cu un prosop umed. Se trece prosopul peste blanita ei cu miscari usoare, dar ferme, ca si cum ai mangaia-o. Sensul trebuie sa fie acela al cresterii firelor de par, pentru confortul pisicutei tale. Se repeta pana cand blanita ramane frumoasa si curata.
Pentru a-i curata capul, poti de asemenea sa folosesti un burete umed. Acesta se foloseste pe ceafa si botic in mangaieri lungi, avand grija, desigur, sa se evite ochii, nasul, gura si urechile pisicutei tale.
Nu trebuie sa stii totul de la inceput. Ofera-ti si tie timp si rabdare. Incercand mai multe trucuri pentru a spala pisica, cu siguranta vei gasi modalitatea prin care imbaierea pisicii tale va deveni un proces placut pentru amandoi. Si, de ce nu, asta totodata poate fi o modalitate prin care legatura voastra sa devina cu atat mai puternica.
Citeste si: Sfaturi utile despre cum sa tai gherutele pisicii tale cu succes
Citeste si: De ce trebuie sa ii faci baie pisicii tale
Tu ce trucuri pentru a spala pisica ai incercat? Daca stii vreunul pe care noi nu l-am mentionat in articol, te rugam sa ni-l spui printr-un comentariu. Sigur va fi util celor care il vor citi. 🙂
Daca ti-a placut acest articol si doresti sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<
Surse: www.wikihow.com, www.lovethatpet.com, healthypets.mercola.com
Pingback: Cum sa ii faci baie pisicii tale - 8 pasi simpli - Cu Pisici