Greutatea pisicilor – cum o monitorizam si cum prevenim obezitatea

Greutatea pisicilor

Europenii sunt mari iubitori ai animalelor de companie. In Europa traiesc mai bine de 300 de milioane de animale de companie, iar cele mai comune sunt pisicile. Acestea sunt la fel de apreciate si in Romania, dovada ca avem 4,38 milioane de pisici, iar aproape jumatate  (45%) dintre gospodarii au cel putin o pisica sau un caine.

Pentru ca le indragim atat de mult si ne dorim ca acestea sa fie sanatoase, este important sa stim ca unul dintre factorii cei mai importanti in mentinerea starii de bine a pisicilor este nutritia si monitorizarea constanta a greutatii acestora. Pentru a afla mai multe despre prevenirea obezitatii, cum putem afla daca pisica noastra are o greutate corecta, dar si cum am putea sa prevenim cresterea in greutate, am discutat cu Dr. Alexandra Manasia, Secretar General ARPAC – Asociatia Romana a Producatorilor de Hrana pentru Animale de Companie.

De ce este important sa monitorizam greutatea animalelor de companie, a pisicilor?

Asemanator oamenilor, animalele de companie sunt si ele predispuse obezitatii. Nu numai in Europa, ci in intreaga lume, un numar semnificativ de animale de companie sufera de afectiuni legate de supraponderabilitate si obezitate, de aici si nevoia de a preveni astfel de complicatii. Monitorizarea greutatii, impreuna cu hranirea corecta sunt doua actiuni care pot influenta semnificativ starea de sanatate a companionilor nostri.

Ce presupune monitorizarea greutatii si cum putem face acest lucru?

Greutatea pisicilor

 

ARPAC (Asociatia Romana a Producatorilor de Hrana pentru Animale de Companie) a lansat recent Nutrition HUB, cel mai amplu material de nutritie dedicat stapanilor de caini si pisici. Aici, detinatorii de animale de companie, si nu numai, pot gasi informatii utile despre nevoile nutritionale ale pisicilor, ce obiceiuri de hranire este recomandat sa dezvolte, cum sa monitorizeze greutatea acestora, recomandari despre diferite tipuri de diete, cat si curiozitati despre cum a aparut hrana pe care o ofera piscilor. HUB-ul este in continua dezvoltare, prin urmare ii invitam pe detinatorii de animale sa consulte.

In ceea ce priveste monitorizarea greutatii, HUB-ul ofera acces la un instrument util detinatorilor de pisici, graficul de evaluare a scorului corporal. Spre exemplu, daca observam cu usurinta coastele, coloana vertebrala si oasele, lipsa masei musculare, lipsa grasimii sub piele, acestea sunt primele indicii ca pisica noastra este sub greutatea corporala ideala. La polul opus, in cazul in care coastele, coloana vertebrala si oasele sunt greu de simtit sub stratul gros de grasime, nu se oberva deloc talia, iar in partea inferioara spatelui si cozii sunt zone de grasime vizibile, atunci exista posibilitatea sa avem de-a face cu o pisica obeza. In ambele situatii, recomandam o discutie cu medicul veterinar, pentru a vedea cauzele pentru care pisica nu asimileaza sau anumite recomandari pentru a controla greutatea corporala, in caz de obezitate.

Ce sfaturi pentru hranirea pisicii putem gasi pe Nutrition HUB?

Greutatea pisicilor

 

Sfaturile pe care le regasim in HUB sunt legate atat de asigurarea necesarului zilnic de hrana, cat si cu privire la apa, recompense sau evitarea alimentelor destinate oamenilor.

  1. Urmariti recomandarile de hranire inscrise pe ambalajele de hrana pentru animale de companie. Acestea reprezinta un punct de plecare, dar poate fi necesar sa adaptati cantitatea de hrana in functie de varsta pisicii si de cat de activa este aceasta.
  2. Asigurati-va ca pisica are intotdeauna apa curata si proaspata la dispozitie intr-un bol, departe de litiera, care ar trebui sa fie intotdeauna umplut pana la plin (in cele mai multe cazuri, pisicilor nu le place ca mustatile sa atinga marginea castronului atunci cand beau).
  3. Monitorizati in mod regulat greutatea si starea fizica a pisicii, folosind instrumentul grafic al scorului corporal pentru pisici.
  4. Aveti grija cand ii oferiti mici recompense; acestea sunt calorii suplimentare care trebuie luate in considerare la urmatoarea masa.
  5. Este bine sa evitati sa le oferiti alimente umane – acestea sunt adesea prea bogate in calorii pentru animalele de companie. Spre exemplu, bucata mica de branza data unei pisici are un nivel caloric similar cu 9 bucati de branza pentru o persoana.

Va invitam sa aflati mai multe sfaturi accesand Nutrition HUB, pe site-ul www.arpac.ro.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.