La fel ca in alimentatia oamenilor, si in alimentatia pisicilor carbohidratii joaca un rol important. Afla in continuare mai multe informatii despre ce sunt carbohidratii si cat de importanti sunt pentru alimentatia pisicutelor.
Ce sunt carbohidratii alimentari
Carbohidratii sunt un grup de compusi care au aceeasi structura biochimica pe baza de carbon (C), hidrogen (H) si oxigen (O). Acestia cuprind zaharuri, amidonuri si fibre alimentare.
Moleculele cele mai simple din categoria carbohidratilor sunt zaharurile (monozaharide si dizaharide). Acestea sunt digerabile, iar cateva exemple includ glucoza, galactoza, fructoza (zaharul care se gaseste in fructe si miere), zaharoza (zaharul de masa), maltoza si lactoza (zaharul din lapte).
Lanturile si structurile mai lungi formate din aceste zaharuri reprezinta carbohidratii complecsi, cum ar fi amidonurile (polizaharide) si fibrele dietetice.
Amidonul este principalul depozit de energie din plante si este digerat de pisici.
In schimb, fibrele sunt oligo- si polizaharide si sunt nedigerabile. Fibrele constitue depozite de energie in plante (de exemplu: inulina) sau asigura structura celulelor plantelor (de exemplu: celuloza)
Citeste si: Dietele vegetariene pentru pisici. Sunt acestea sigure?
Rolul carbohidratilor digerabili in hrana pentru pisici
Carbohidratii digerabili sunt o sursa directa de glucoza pentru pisici. Acestia reprezinta o sursa importanta de energie pentru organism si sursa principala pentru unele tesuturi precum cele cerebrale sau globulele rosii. Este important de stiut ca atunci cand aportul de carbohidrati este limitat, glucoza poate fi de asemenea sintetizata din proteine si alti compusi.
Pisicile poseda enzimele digestive necesare pentru a descompune carbohidratii digerabili in unitati de zahar ce pot fi absorbite in intestinul subtire. Insa, o exceptie o reprezinta zaharul din lapte (lactoza), pe care majoritatea pisicilor adulte nu o pot digera in mod adecvat, acest lucru putand sa le cauzeze tulburari gastrointestinale. De aceea, este recomandat ca micilor feline sa nu li se ofere lactate cand ajung la varsta adulta.
Amidonul are de asemenea proprietati tehnologice importante pentru fabricarea boabelor de hrana uscata, gelatizarea acestuia fiind o componenta esentiala a procesului de extrudare.
Rolul carbohidratilor nedigerabili in hrana pentru pisici
Pisicile nu poseda enzimele necesare pentru a desface legaturile dintre fibrele de zaharuri. Astfel, fibrele nu pot servi ca sursa directa de glocoza sau energie. Totusi, odata ce fibrele ajung in intestinul gros, trec prin procesul de fermentare datorat florei intestinale pentru a furniza energie bacteriilor si celulelor intestinale. Nivelul capacitatii de fementare depinde de tipul fibrelor.
Fibrele aduc mai multe beneficii sanatatii pisicilor. Unele fibre fermentabile, cunoscute ca fibre prebiotice, favorizeaza cresterea florei intestinale benefice care poate contribui la reducerea coloniilor de bacterii nocive. Produsele fermentarii fibrelor sunt benefice pentru celulele intestinului gros.
Fibrele nefermentabile sustin tranzitul intestinal regulat si regleaza consistenta materiilor fecale. Mai mult, datorita faptului ca aceste fibre au un aport caloric aproape inexistent pentru pisici, pot fi utilizate pentru a asigura volum si senzatie de satietate in cazul pufosilor predispusi la ingrasare.
Majoritatea produselor alimentare pentru animalele de companie utilizeaza ingrediente care asigura un amestec de fibre fementabile si nefermentabile. In acest fel vor oferi pufosilor beneficiile ambelor tipuri de fibre.
Principalele surse de carbohidrati in hrana pentru pisici
Sursele frecvente de amidon din hrana pentru pisici sunt cerealele, plantele leguminoase si legumele radacinoase. Amidonul trebuie sa fie gatit foarte bine pentru a putea fi digerat in mod corespunzator si a preveni tulburarile intestinale.
Fibrele sunt furnizate de ingrediente precum cerealele integrale, celuloza purificata, pulpa de sfecla sau cicoare, seminte de psyllium, fibre de fructe si legume, inulina si FOS (fructo-oligo-zaharide).
Citeste si: Ghid pentru alimentatia sanatoasa a pisicii tale: dieta si nutritie
Beneficiile carbohidratilor in hrana pentru pisici
Carbohidratii digerabili reprezinta pentru pisicute o sursa importanta de energie. Totodata, acestia permit formularea unor diete cu continut moderat de grasimi si un aport caloric scazut, fiind benefic in gestionarea problemelor de greutate.
Ajuta de asemenea la reducerea consumului de proteine de origine animala, care reprezinta o sursa limitata in nutritia pentru animalele de companie, fiind totodata asociat cu o amprenta de carbon mai mare.
Si fibrele alimentare ofera multiple beneficii. Acestea ajuta la sustinerea sanatatii florei intestinale, a unui tranzit intestinal adecvat si a senzatiei de satietate.
Principalele surse de fibre si carbohidrati incluse in hrana pentru pisici le ofera pufosilor nutrienti importanti precum vitamine, minerale si acizi grasi.
Aportul optim de carbohidrati digerabili si fibre variaza la fiecare pisicuta in parte. De aceea, este necesar sa consulti medicul veterinar sau nutritionistul veterinar pentru a alege cea mai buna dieta pentru pufosul tau.
Carbohidratii sunt declarati pe eticheta hranei pentru pisici?
Legislatia UE impune informatiile nutritionale minime care trebuie precizate pe eticheta produselor alimentare pentru animalele de companie la sectiunea intitulata “constituenti analitici”. Aici sunt incluse proteinele (sau proteinele brute), grasimile (sau grasimile brute), materia anorganica (cenusa bruta) si fibrele brute. Nu sunt inclusi insa carbohidratii digerabili.
Valoarea fibrelor brute de pe eticheta este rezultatul analizei chimice care subestimeaza continutul total de fibre alimentare al dietei; continutul de fibre al produsului este de obicei mai mare decat cel declarat. Pentru informatii mai detaliate cu privire la continutul de carbohidrati specific unui anumit tip de hrana pentru animale de companie, contactati producatorul.
Citeste si: Dietele bazate pe carne cruda pentru pisici, SANATOASE sau NU?
Sursa: www.arpac.ro
Am un motan de 9ani de la un timp nu mai face nevoile la litiera desi are nisipul curat noaptea face in baie sau in bucătărie