De ce pisicile cad in picioare si cum fac asta – VIDEO

pisicile cad in picioare

Printre alte abilitati deosebite, pisicile sunt recunoscute si pentru faptul ca adesea cad in picioare. Doar au 9 vieti, nu?! Insa cum reusesc sa faca asta?

Afla in continuare de ce pisicile cad in picioare.

Constitutia fizica

Mai intai de toate este necesar sa intelegem cum de pot pisicile sa cada in picioare. Iar acest lucru este posibil datorita constitutiei fizice.

Pisicile au 30 de vertebre spre deosebire de oameni care au doar 24. Aceasta diferenta de 6 vertebre le face pe pisicute sa fie mult mai flexibile, ceea ce le permite ca in timpul caderii sa isi arcuiasca spatele.

Totodata, ele se nasc cu oasele de pe spate flexibile, lucru care le permite sa isi corecteze traiectoria cand sunt in cadere.

Desi ne-am gandi ca un rol important in gasirea echilibrului il are si coada, aceasta nu este chiar atat de indispensabila. Foarte simplu pot ateriza in picioare si pisicile fara coada.

La aceste caracteristici se adauga greutatea corpului redusa si blana pufoasa. Acestea le ajuta pe pisici sa micsoreze viteza cu care cad (aprox. 97km/ora spre deosebire de oameni care ating in medie 190km/h), ceea ce inseamna ca impactul va fi mai mic. In acelasi timp, viteza redusa creste timpul in care pisicile isi pot pregati pozitia corpului pentru aterizare.

Pisicile se nasc cu aceasta abilitate unica de a cadea in picioare. Astfel, vom vedea la puiutii de peste 7 saptamani ca deja stiu din instinct cum sa aterizeze, nefiind necesar ca mamica lor sa ii invete cum sa faca acest lucru corect.

Cum cad pisicile in picioare, pas cu pas

pisicile cad in picioare

Pisicile cad in picioare datorita instinctului de a-si roti corpul imediat ce sunt in cadere. Astfel, in prima fractiune de secunda pisica stie exact ce trebuie sa faca pentru a ateriza in picioare.

Mai intai de toate ea isi roteste capul si labutele din fata. Acest lucru ii permite sa vada locul unde va cadea. Apoi isi roteste si partea posterioara a corpului, aliniindu-se cu partea din fata. Urmatorul pas este sa isi incetineasca viteza. De aceea, ea isi intinde labutele pe orizontala, creand un efect de parasuta. Cand este aproape de impact isi scoate ghearele pentru a nu aluneca la aterizare. Iar ultimul pas este sa isi arcuiasca spatele si sa isi intinda labutele pe verticala pentru a diminua impactul.

Pisicile cad in picioare indiferent de circumstante?

Raspunsul este NU. Din pacate se pot rani, iar pentru unele dintre ele impactul poate fi mortal. Insa de majoritatea datilor, pisicutele reusesc sa aterizeze in siguranta, dovedindu-ne ca au intr-adevar 9 vieti!

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei

Un rol important in momentul caderii il are inaltimea la care se afla pisica. Pentru a putea ateriza in picioare, este indicata o distanta mai mare astfel incat ea sa aiba timp sa isi incetineasca viteza si sa isi pregateasca pozitia de aterizare. Desi pare uimitor, statisticile arata ca pisicile care au cazut de o intaltime mai mare de 5 etaje au suferit mai putine rani decat cele care au cazut de la o inaltime mai mica. Asadar, daca ai o pisicuta de apartament, poate ar trebui sa te gandesti sa te muti la etajul 5. 🙂 Bineinteles, indiferent de etaj, este necesara amplasarea la geamuri a unor plase speciale pentru a tine pisicile in siguranta in casa.

De asemenea, este interesant de stiut faptul ca pisicile nu pot ateriza in picioare daca distanta de la care cad este mai mica de 30 cm.

Citeste si: 9 lucruri interesante despre labutele si pernutele pisicilor

Te invitam sa vizualizezi acest video care prezinta in slow motion cum pisicile cad in picioare.

 

Tu ce parere ai despre abilitatea pisicilor de a cadea in picioare? Asteptam raspunsul tau intr-un comentariu. 🙂

Surse: Youtube, Wikipedia

Un comentariu despre “De ce pisicile cad in picioare si cum fac asta – VIDEO

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.