Urmeaza sa faci o calatorie mai indelungata sau sa te muti in alta tara si ai o pisica? Probabil ca vrei sa o iei cu tine, nu? Cum ai putea sa te desparti de ea? 🙂 Si atunci apare problema: “Oare cum o vei transporta?”. Cel mai sigur pentru pisicuta este sa mergi cu masina. Insa daca nu ai aceasta posibilitate, singura varianta ramane transportul cu avionul.
Zborul cu avionul pentru pisica ta poate fi o adevarata provocare. Atat pentru ea, cat si pentru tine. Speram ca in acest articol sa gasesti informatiile necesare pentru a face aceasta experienta cat mai usoara!
Fiecare companie aeriana are propria politica de zbor care implica transportul animalelor. Este necesar sa verifici exact care sunt regulile companiei aeriene cu care urmeaza sa zbori. In cazul in care iti permiti sa alegi dintre mai multe, este de preferat sa te decizi asupra uneia care accepta transportarea pisicutei in avion, in cabina pasagerilor. Din pacate, multe dintre ele accepta transportarea animalelor doar in cala pentru bagaje.
Indiferent de modalitatea prin care iti vei transporta pisicuta in timpul zborului cu avionul, este necesar ca pisicuta ta sa:
– aiba o cusca de transport admisa in avion;
– dispuna de un ham cu lesa;
– aiba toate actele de calatorie necesare;
– aiba controlul veterinar si vaccinurile la zi;
Vizita la veterinar
Zborul cu avionul pentru pisica ta reprezinta un factor ridicat de stres. Programeaza o vizita la veterinar cu putin timp inainte de zbor. Este in primul rand in beneficiul pisicutei tale, pentru a te asigura ca este apta pentru aceasta calatorie. De asemenea, multe companii aeriene solicita un certificat de sanatate valid si actualizat. Asigura-te ca are toate vaccinurile necesare facute.
In cazul in care pisicuta ta este sanatoasa, este recomandat sa nu ii oferi niciun sedativ pe timpul zborului. Presiunea ridicata si limitarea oxigenului sunt deja factori cu care organismul ei trebuie sa se obisnuiasca. Un sedativ ar face doar calatoria si mai dificila pentru pisicuta.
In cazul in care prezinta vreun risc, cu siguranta medicul veterinar te va indruma catre medicatia necesara pisicutei tale pentru a trece cu brio peste aceasta provocare.
Citeste si: 6 Sfaturi despre cum sa calatoresti cu pisica in masina la drum lung
Controlul de securitate
Cusca de transport a pisicutei tale va trece prin banda de scanare cu raze X pentru bagaje. Asadar, mai intai iti pregatesti bagajul de mana si accesoriile pentru a fi scanate. Apoi, iti iei pisicuta in brate, ii prinzi lesa de ham si, tinand-o ca pe un bebelus in brate, treceti impreuna prin dizpozitivul de scanare pentru oameni.
Este important ca pisicuta ta sa aiba lesa pusa, deoarece toti factorii externi din aeroport o pot speria: miscare, zgomote, oameni, culori, lumini, sunete, mirosuri. Astfel, pentru siguranta ei, lesa este necesara.
Dupa ce treceti de scanner, mai intai iti asezi pisicuta inapoi in cusca de transport si abia apoi iti recuperezi bagajul si accesoriile.
Zborul cu avionul pentru pisica ta – in cabina pasagerilor
Exista mai multe companii aeriene „pet-friendly” care accepta transportarea pisicutei tale in cabina pasagerilor. Recomandam alegerea unui astfel de zbor, daca este posibil. Confortul si siguranta pisicutei tale vor fi fara indoiala mult mai ridicate.
Asigura-te ca persoana sau persoanele de langa tine stiu ca transporti si o pisicuta. In cazul in care acestea au alergii si fobii, este bine sa fie instiintate la timp.
De asemenea, chiar daca se accepta transportarea pisicutei in cabina pasagerilor este posibil ca numarul de animale acceptate per zbor sa fie limitat. De obicei, selectia se face pe principiul „primul venit – primul servit”. Asadar, pentru a-ti asigura un loc, este bine sa iti rezervi un bilet din timp.
Pregateste bagajul pisicutei
Verifica dimensiunile exacte admise pentru cusca de transport. Deoarece locul pisicutei in cabina pasagerilor este sub scaunul din fata ta, trebuie sa te asiguri ca va incapea fara probleme. Este de preferat sa cumperi o cusca de transport care are peretii laterali din material textil. Acestea prezinta o mai mare capacitate de ajustare la spatii de diferite forme si dimensiuni. Achizitioneaza o astfel de cusca de transport si asigura-te ca pisicuta ta este obisnuita cu ea inainte de zbor. Mai multe detalii despre cum sa iti obisnuiesti pisicuta sa stea in cusca de transport poti gasi aici.
Indiferent de durata zborului, pisicuta ta este posibil sa aiba nevoie de litiera ei. Exista si litiere portabile speciale pentru calatorii. Daca nu doresti insa sa incerci una, poti doar sa te aprovizionezi cu covorase absorbante pentru catelusi. Asaza covorasul in interiorul custii de transport si asigura-te ca ai altele de schimb la indemana.
De asemenea, nu uita de apa si mancare pentru pisicuta ta. Exista boluri speciale care se fixeaza de cusca de transport pentru a evita rasturnarea continutului. Zborul cu avionul pentru pisica ta poate fi foarte stresant si astfel riscul de a vomita este ridicat. De aceea, este recomandat ca pisicuta ta sa nu manance inainte. Poate suna putin dur, dar, cu stomacul gol, ii va fi mai usor sa se adapteze la zborul cu avionul. Pentru orice eventualitate, poti avea la tine si manusi de unica folosinta si prosoape de hartie. In caz de vreun accident, sa fii pregatit sa cureti dupa pisicuta ta.
Citeste si: Top 6 alimente daunatoare pentru pisica ta
In cazul in care iti permiti financiar, poti cumpara un bilet separat pentru pisicuta ta si astfel ea va calatori pe scaun chiar langa tine. Inainte insa de a achizitiona un al doilea bilet, asigura-te ca si compania aeriana cu care veti zbura accepta.
Zborul cu avionul pentru pisica ta – in cala pentru bagaje
In cazul in care nu ai de ales si trebuie sa iti transporti pisicuta in cala pentru bagaje, avem urmatoarele sugestii pentru tine:
– Pune-i pisicutei tale o zgarda cu eticheta de identificare.
– Asigura-te ca eticheta de pe cusca de transport pusa la imbarcare are zborul si destinatia corecte.
– Pune informatiile de contact atat pe interiorul, cat si pe exteriorul custii de transport.
– Personalizeaza cusca de transport cu stickere cat mai vizibile, eventual fluorescente. Ca sa o poti identifica chiar si de la distanta. Stickerele pot contine si mesaje de genul: „Este primul meu zbor, te rog sa ai grija cu mine”, „Animalut viu”, „Atentie speciala”, etc.
– Pastreaza intotdeauna legatura cu o persoana, de preferat un superior, care se ocupa de transportarea pisicutei tale.
– Solicita ca transportarea catre si dinspre avion sa fie facuta separat, de catre un angajat, si nu laolalta cu restul bagajelor. De asemenea, este important ca pisicuta ta sa fie transportata ultima catre avion si prima dinspre avion. Daca este posibil, incearca sa fii de fata atunci cand pisicuta ta este transportata.
– Asigura-te ca ai instiintat atat personalul din avion, cat si un superior de faptul ca pisicuta ta va calatori in acel avion. Chiar daca stiu deja, este bine sa le reamintesti pentru a se asigura ca temeperatura din cala este una suportabila pentru pisicuta pe toata durata zborului.
– Alege un moment al zilei in care temperatura de afara este acceptabila. Asadar, pe timpul verii este recomandat sa calatoresti dimineata sau seara. De asemenea, si perioada calatoriei este importanta. De preferat sunt perioadele cu putine zboruri, cand traficul aerian este redus si personalul este putin mai liber.
– Daca zborul dureaza mai multe de sase ore, pune-i la dispozitie pisicutei tale mancare solida si cuburi de gheata in recipiente fixate de cusca de transport.
Citeste si: 4 pasi prin care sa ajuti o pisica sa se acomodeze intr-o casa noua
Te-a ajutat acest articol sa faci zborul cu avionul pentru pisica ta cat mai placut si usor? Spune-ne parerea ta intr-un comentariu. De asemenea, daca tu ai si alte sugestii, le asteptam cu mare interes. 🙂
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<
Surse: vcahospitals.com, www.bustle.com, catsinternational.org
Personal nu am cunoștință de companii aeriene care sa permită animale in cabina. Din ce știu asta tine de regulile internaționale și care vizează siguranța pasagerilor inclusiv în situație de urgență. Știm că la o simplă evacuare de urgență nu ne luăm cu noi decât ce avem pe noi. Nu bagaj de mână. Nu e timp. Dar sa luăm și animalul panicat. Dar dacă suntem implicați într-o situație mai dificilă? Din acest motiv exista acea restricție. Poate greșesc eu, dar eu așa știu. Și pentru transportul in cala sunt condiții speciale. Oricum, la toate necuvântătoarele este necesar pașaport și carnet de sănătate la zi. Poate știu eu greșit. Dacă este așa îmi cer scuze
Buna Gabriel! Iti multumim pentru comentariu. Sunt si companii care accepta transportul animalelor in cabina. In Romania stim ca Tarom si Blue Air fac acest lucru. Desigur, sunt niste conditii pe care trebuie sa le indeplinim precum greutatea maxima a animalutului, acesta trebuie sa stea in cusca, etc. Mai multe detalii se gasesc pe site-urile companiilor aeriene. 🙂
Deparazitarea interna si externa trebuie facuta cu mai mult sau cu mai putin de 24 ore inainte sau care este legislatia, ca nu gesesc? Eu imi voi transporta pisica din Timisoara in Iasi cu avionul.
vaccinarea sa fi facuta de cel putin 21 zile incat pisica sa fie imuna, vaccinul e valabil 1 an, iar deparazitarea interna si externa sa fie nu cu cel mult 48 ore inainte , nu uitati viza de la medicul veterinar pe carnetul de sanatate