Dietele bazate pe carne cruda pentru pisici, SANATOASE sau NU?

3. Dietele bazate pe carne nepreparata termic pentru pisici

Autor: Medic veterinar Gelu Popa, Clinica Veterinara VetSpotFacebook Clinica Veterinara Vetspot

Stim cat de importanta este alimentatia pentru sanatate. Insa stim si in ce consta o alimentatie corecta?

Foarte multi proprietari de pisici obisnuiesc sa le ofere acestora cat mai multe delicatese, inclusiv carne cruda. Insa sunt sau nu, sanatoase dietele bazate pe carne cruda pentru pisici?

1. Ce sunt dietele bazate pe carne cruda sau nepreparata termic („raw meat based diets”)?

Dietele bazate pe carne nepreparata termic (DCC) – „carne cruda”- sunt acele tipuri de hrana care contin ingredinte (muschi, organe, oase, lapte, oua) nepreparate termic, ce provin de la animale domestice sau salbatice si sunt destinate hranirii pisicilor, crescute ca animale de companie.

DCC pot fi disponibile in comert (probabil indisponibile in Romania la momentul publicarii acestui articol) sau se pot prepara acasa. Discutia din acest articol se refera doar la DCC-urile complete, preparate dupa o reteta stricta (suplimentarea cu vitamine si alti micronutrienti este obligatorie), care respecta necesitatile nutritionale ale pisicilor. Celelalte tipuri de alimente (care nu sunt complete) se considera recompense. De aceea acestea ar trebui sa reprezinte un procent foarte mic din alimentatia zilnica a pisicilor.

2. Dietele bazate pe carne cruda pentru pisici: AVANTAJE

Proprietarii sunt atrasi de avantajele banuite sau descoperite de utilizatorii acestor tipuri de diete. Printre avantaje de numara: palatabilitate crescuta, o blana lucioasa, reducerea mirosurilor neplacute cauzate de respiratie si emanate de corp si de fecale, dintii se mentin curati datorita procesului de masticatie al oaselor, plusul de energie, imbunatatirea comportamentului, cresterea imunitatii si reducerea alergiilor. In plus, proprietarii sunt incantati de ideea posibilitatii unei alimentatii mai naturale pentru pisica lor.

Un alt argument de baza utilizat pentru sustinerea acestui tip de alimentatie este cel legat de compatibilitatea acesteia cu dieta consumata de pisicile salbatice de-a lungul evolutiei lor in animale de companie.

Citeste si: Top 6 alimente daunatoare pentru pisica ta

Citeste si: Top 6 Plante sanatoase pentru pisici

Mare parte din avantajele enumerate mai sus se bazeaza pe rationamente teoretice sau pe experienta utilizatorilor cu acest tip de hrana. Nu exista studii de calitate care sa confirme aceste avantaje in comparatie cu dietele preparate termic, echivalente.

89.99 lei99.99 lei
79.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Cat Mom

139.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Curious Cat

139.99 lei
49.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Don’t Care

139.99 lei
69.99 lei

3. Dietele bazate pe carne cruda pentru pisici: DEZAVANTAJE

3. Dietele bazate pe carne nepreparata termic pentru pisici

Chiar daca avantajele prezentate mai sus ar fi reale, sunt mai multe probleme ridicate de DCC care contraindica utilizarea acestora pentru pisicile animale de companie.

3.1. Probleme de ordin nutritional. Studiile au aratat ca peste 90% din DCC-urile testate au deficiente legate de cel putin 1 nutrient esential, iar peste 80% au deficiente multiple.

3.2. Probleme legate de contaminarea DCC. Carnea cruda comercializata atat pentru consumul uman, cat si pentru consumul animalelor de companie poate fi contaminata cu o serie de agenti patogeni. Dintre acesti agenti patogeni, cea mai mare atentie a fost captata de Salmonella spp. Sunt mai multe studii care au evaluat contaminarea DCC-urile comerciale cu Salmonella spp (cu rezultate pozitive intre 20% si 50% din cazuri). Pentru DCC preparate acasa, peste 80% au fost contaminate. Carnea nepreparata termic, comercializata pentru consumul uman, poate avea rata de contaminare  21% si 40% cu Salmonella spp.

Alti agenti patogeni care pot contamina in mod frecvent DCC sunt: Escherichia coli, Clostridium spp, Campylobacter jejuni, Toxaplasma gondii, Echinococcus multiocularis (parazit tip vierme lat – cestod)

Citeste si: Ghid pentru alimentatia sanatoasa a pisicii tale: dieta si nutritie

3.3.Alte probleme de sanatate:

  • Oasele. Dietele care contin oase pot determina fracturarea dintilor, perforarea tubului digestiv, constipatie, obstructia tubului digestiv. Desi se crede ca oasele crude sunt mai sigure, nu exista studii care sa demonstreze ca acestea creeaza mai putine probleme fata de oasele gatite.
  • Tesutul tiroidian. Exista date conform carora consumul tesutului tiroidian continut de DCC-uri determina aparitia simptomelor de hipertiroidism.
  • Atat carnea destinata consumului uman, cat si cea pentru consumul animalelor de companie poate fi contaminata destul de frecvent cu diversi agenti patogeni. Dupa consumul alimentelor contaminate, pisica poate gazdui si elimina in mediul de viata acesti agenti patogeni. Astfel, de multe ori fara a manifesta vreun semn de boala, pisicile pot creste riscul de imbolnavire al proprietarilor.

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

119.99 lei
Stoc epuizat
149.99 lei
159.99 lei
Stoc epuizat

Accesorii si decoratiuni

Inel din argint Black Sweet Cat

114.99 lei

Accesorii si decoratiuni

Cercei din argint Pisica Neagra

139.99 lei
109.99 lei
139.99 lei
124.99 lei
149.99 lei
124.99 lei
114.99 lei

Sunt sau nu, sanatoase dietele bazate pe carne cruda pentru pisici?

Sustinatorii DCC sunt de parere ca acest tip de alimentatie este cea mai sanatoasa optiune pentru animalele de compani. Ei pretind ca nu exista nici un pericol pentru proprietari sau animalele lor de companie in urma utilizarii DCC-urilor. Sunt numeroase studii care arata ca DCC-urile nu sunt cea mai sanatoasa optiune. Ba chiar pprezinta un pericol atat pentru pisicile care o consuma, cat si pentru sanatatea publica.

Avand in vedere cele de mai sus, multe organisme sau organizatii, nationale si internationale, din domeniul medicinii veterinare si din domeniul sanatatii publice nu recomanda utilizarea alimentelor de origine animala, nepreparate termic (inclusiv DCC).

Citeste si: Toxoplasmoza – intre mit si adevar

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.