Sezonul rece este greu atat pentru noi, cat si pentru animalute. Chiar daca de la natura, pisicutele au fost inzestrate sa se poata apara de frig prin indesirea blanitei, acest lucru nu este suficient, fiindu-le foarte greu sa faca fata acestei perioade din an.
De aceea tine de noi cat de mult dorim sa le ajutam ca sa treaca cu bine de acest anotimp. Impreuna cu domnul Cristian Daniel Cristea, medic veterinar la Spitalul Veterinar Pet Stuff, am creat aceasta lista de 5 metode prin care putem ajuta pisicile strazii in sezonul rece:
1. Crearea de adaposturi in care pisicile se pot incalzi
Pentru a ajuta pisicile strazii in sezonul rece, mai intai de toate este necesar sa le oferim un adapost unde se pot apara de frig. Pisicutelor le este destul de greu sa faca fata temperaturilor foarte scazute din timpul iernii. Mai ales ca ele au corpul destul de micut, fiind mai sensibile.
Adaposturile fie le cumparam, fie le confectionam chiar noi insine. Orice poate fi folosit ca adapost pentru pisicile strazii, atata vreme cat le ajuta sa se incalzeasca. Este foarte important sa bine uscat si izolat.
Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tinem cont atunci cand construim un adapost pentru pisicute:
- Adapostul nu trebuie sa fie nici prea mare, dar nici foarte mic. In general pisicile dorm impreuna. Asadar, intr-un adapost ar trebui sa incapa 3-4 pisicute. Astfel le va fi mai simplu sa se incalzeasca. De asemenea, un adapost mai mic capteaza si mentine mai bine caldura emanata de corpul pufosilor, in timp ce intr-unul mai mare caldura se va dispersa.
- “Usita” sau spatiul prin care vor intra pisicile in adapost trebuie sa fie suficient de larga pentru a incapea pisicile, insa nu mai larga fiindca astfel ele vor fi aparate de alte pericole precum cainii fara stapan. In acelasi timp, o usita mai ingusta izoleaza mai bine adapostul, mai ales atunci cand bate foarte tare vantul.
- Foarte important este ca adaposturile sa fie izolate si uscate. Puteti folosi in acest sens bucati de polistiren pe care le asezati atat la baza adapostului, cat si pe peretii acestuia si pe tavan. Este necasar sa folositi materiale neabsorbate, care nu vor retine umezeala, mentinand pisicutele uscate. Foarte eficiente in acest sens sunt paiele (nu fanul) sau rumegusul. Acestea resping apa si le permit pisicilor sa se aseze in ele, formand un fel de plapuma. In niciun caz nu folosim materiale textile fiindca se vor umezi si vor ingheta.
- Preferabil este sa nu asezati adapostul direct pe pamant deoarece baza acestuia ingheata. De aceea este necesar sa incercati sa il asezam pe un suport stabil.
- Amplasati adaposturile in locuri sigure, departe de autoturisme si traficul pietonal.
Aici puteti vedea cum este construit un adapost pentru pisici:
2. Hranirea pisicilor in sezonul rece
O alta modalitate prin care putem ajuta pisicile strazii in sezonul rece este sa le oferim hrana corespunzatoare.
Fiind foarte frig, in aceasta perioada pisicile consuma mai multe calorii pentru a-si mentine temperatura corpului. De aceea au nevoie sa le oferim cantitati mai mari de hrana decat de obicei.
Ideal este, ca atunci cand le vedem in preajma, sa le oferim hrana calda. Asa le ajutam sa se incalzeasca mai bine. De asemenea, desi hrana uscata este mai putin probabil sa inghete, cea umeda este mai usor de digerat. Astfel pisicile isi conserva energia pentru a-si mentine caldura.
De asemenea, le este de mare ajutor sa le administram uleiuri de somon. Acestea contin omega 3, 6, 9 si ajuta atat sistemul imunitar, cat si pielea si blana, reprezentand o sursa de grasimi naturale binevenita iarna.
Citeste si: Ghid pentru alimentatia sanatoasa a pisicii tale: dieta si nutritie
3. Utilizarea recipientelor adecvate pentru apa
Pentru a ajuta pisicile strazii in sezonul rece, este important si sa le oferim posibilitatea de a se hidrata corect. In acest sens trebuie sa evitam inghetarea apei.
De aceea este idicat sa fie utilizate castroane inchise la culoare, acestea atragand caldura soarelui. De asemenea, este important sa fie adanci, cu o deschizatura cat mai mica si sa fie confectionate din plastic. Daca sunt din metal, fiind inghetate, limba pisicutei se poate lipi de ele si se va rani.
Bolurile cu mancare si apa vor fi asezate in imediata apropriere a adaposturilor, in niciun caz in interiorul acestora fiindca pot murdari interiorul, iar apa se poate varsa foarte simplu.
4. Verificarea motorul inainte de a porni masina
Pe timp de iarna, foarte multe pisicute obisnuiesc sa se adaposteasca la motorul masinilor fiindaca acesta este cald, neconstientizand pericolul. De aceea depinde de noi ca inainte sa pornim masina sa verificam daca avem cumva o pisicuta la motor. Si chiar daca nu vedem nicio pisicuta, este indicat sa si batem usor in capota. Poate era bine ascunsa, iar asa se va speria si va fugi. Iar daca vom gasi un pufos, nu-i asa ca este dragut sa il adoptam? 🙂
5. Postarea anunturilor de adoptie
Am vazut cum putem ajuta pisicile strazii in sezounul rece daca acestea locuiesc afara. Insa ideal pentru ele este sa fie adoptate, sa aiba o casuta a lor unde sa fie ingrijite si iubite de omuletii lor, nu?
De aceea poti incerca sa intrebi persoanele apropriate daca nu vor sa adopte un pufos sau sa postezi anunturi de adoptie pe retelele de socializare sau pe site-urile de profil. Daca stii pisicute care au nevoie de familii, te invitam sa postezi un anunt de adoptie si pe site-ul nostru, unde am creat o sectiune special in acest sens.
Acestea sunt cateva metode prin care putem ajuta pisicile strazii in sezonul rece. Tu cum ai incercat sa le ajuti? Asteptam raspunsul tau intr-un comentariu. 🙂
De asemenea, le poti ajuta dand SHARE la acest articol. Poate informatiile vor ajunge la persoanele potrivite si astfel numarul de pisicute salvate din calea frigului vor creste. 🙂
Citeste si: 11 idei de cadouri de Craciun purrfecte pentru iubitorii de pisici
Citeste si: 10 motive pentru care sa adopti o pisica de pe strada
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru. >^..^<
Sursa: YouTube
Eu am izolat o cutie de plastic si in interior si in exterior cu polistiren, iar in interior am pus o paturica electrica, care functioneaza 16 ore, din 24. Avem noroc ca stam la parter, si in balcon am instalat cutia.Sper sa treaca cu bine , de iarna, toate pisicutele.
Bună,vă rog frumos de unde ați luat păturică electrică,merge să pun în căsuțe pentru fetițele mele iarnă ?! Stau în grădină,dar vine frigul și am și doi puii micuți ?!
Ce frumos din partea ta! Ai toata aprecierea noastra! 🙂
Pingback: De ce pisicilor le place caldura? - Cu Pisici
Am facut o cusca special pt pisicute cu 3 incaperi! Intr-o incapere incap si 3 pisici daca vor, dar ele nu vor pt ca sunt teritoriale! Au aparut 3 pui de pisica… poate ii doreste cineva! Sunt din Resita! Puii sunt foarte frumosi, doua sunt mai sperioase, iar una este foarte prietenoasa, vrea sa fie mangaiata, vrea o casuta sigur si celelalte! Unde pot pune o postare? Sau pozele cu ele sa le postati pe pagina dv? Va rog ajutati-le! Chiar merita!
Buna Anda! Ai toata aprecierea noastra pentru ceea e faci pentru pisicute!
Pentru cei 3 pui de pisica te rugam sa postezi un anunt de adoptie pe site-ul nostru aici: https://cupisici.ro/anunturi-adoptii-pisici/. 🙂
Am confecționat cuști pentru iarnă, bobițe, conserve și pește primesc zilnic, nu au însă căsuța lor ceea ce este trist. Iarna este greu pentru ele, s-au înmulțit și nu știu ce se va întâmpla cu ele. Toată zona aceasta Nicolae Licăreț, 7 Drumuri, Câmpia Libertății sunt foarte multe pisicuțe fără stăpân. În casă am deja trei dar nu pot lua multe fiind apartament cu două camere. Pe mame nu le putem steriliza pentru că sunt sălbatice și nu ne putem apropia.Poate cineva găsește o soluție favorabilă lor.
Bună ziua, se pot prinde cu cușca capcană cu trapa, și sterilizate, găsiți pe aosom.ro, la 259 lei cușca, însă merită.
Buna, Laura! Meowltumim ca ai impartasit cu noi despre cusca! 🤗
pisiicle salbatice se pot prinde in vederea sterilizarii cu niste custi capcana pe care le puteti imprumuta de la asociatii. Intrebati, nu lasati sa se inmulteasca in nestire, doar perpetuati suferinta.
Ca sa ajuti pisicile trebuie sa schimbi tara, adica dpdv al [administratorilor de asociatii] ele ar trebui sa dispara. La noi e o specie de parazit de presedinte de asociatie care si’a proiectat propria pisica la 10m cu piciorul apoi nu a mai primit’o acasa pentru ca l’a muscat. Ca sa te muste o pisica si sa suferi din cauza asta nu poti fi barbat.
Acum omul se razbuna pe toate, il vad vecinii cum baga cate una in masina si cine stie unde si cum ajung, asta dupa ce le pun cate o conserva pe o folie de Al afara. Pe a mea a incecat’o. Nu credeti ca asta e realitatea? Pot sa’i dau si numele si poza, il prinde apoi cineva sa’l invete minte?
Ne complacem in iluzii, realitatea e alta, chiar oamenii platiti de noi au prea mult timp liber dupa aia si alearga sa omoare aceste fiinte probabil cele mai frumoase din univers. Oamenii statului. A fost un necunoscut, a venit din alt oras si cica a fost ales ca presedinte aici unde nimeni nu’l stia.
Trebuie reclamat la politie, nu trebuie lasat sa continuie asa. Exista articol in lege, pentru maltratarea animalelor.