Intotdeauna a existat aceasta divergenta a parerilor dintre caini si pisici. Unii dintre noi suntem mari iubitori de caini, altii mari iubitori de feline si de multe ori apar dispute despre care sunt mai buni, mai destepti. Cainii sau pisicile?
Multi ar raspunde cainii fiindca de obicei asculta comenzile pe care le primesc de la stapanii lor. In acelasi timp, pisicile obisnuiesc sa faca doar ce vor ele, acesta putand fi un semn de inteligenta superiora. De asemenea, putem spune ca in timp ce noi antrenam cainii, pisicile ne antreneaza pe noi. Ceea ce ne face sa ne gandim, oare pisicile sunt mai destepte decat cainii?
Dar ce este inteligenta?
Inteligenta poate avea numeroase definitii. In dictionarul Merriam-Webster este descrisa ca fiind abilitatea de invatare, intelegere si descurcare, respectiv, incercare a noi situatii; folosirea gandita a argumentarii, capacitatea de a pune in aplicare cunostintele cu scopul de a modela mediul inconjurator sau de a gandi abstract folosind criterii obiective.
Destul de recent, definitiile cu privire la inteligenta animalelor au limitat capacitatea de a influenta mediul inconjurator, de a rationa sau de a exprima emotii.
Charles Darwin a definit inteligenta ca fiind eficienta cu care o specie reuseste sa faca ceea ce trebuie pentru supravietuire. Insa, conform acestei definitii, am putea spune ca toate speciile care s-au mentinut sanatoase, evitand extintia si chiar crescandu-si numarul de exemplare, sunt la fel de inteligente.
Beth Adelman, certificata in consultanta pentru comportamentul pisicilor, a spus ca pisicile sunt mai bune in a face lucruri tipice pisicesti (precum prinderea soarecilor), in timp ce cainii se descurca foarte bine in activitati caracteristice desigur, cainilor (precum alergare pe o distanta lunga in timp ce urmareste un miros).
O definitie a inteligentei pisicilor din anul 1940 din Jurnalul de Neurologie Comparativa afirma ca acestea sunt egocentrice si ca nu simt empatie fata de ceilalti. De asemenea, mentioneaza ca pisicile au o capacitate de a invata mai redusa decat a cainilor.
Structura creierului la caini si la pisici
Astazi stim ca la pisici creierul reprezinta 0.9% din masa corporala, iar la caini acesta reprezinta 1.2%. Unii cercetatori sustin ca marimea creierului conteaza, altii spun ca aceasta poate oferi doar un indiciu despre inteligenta.
Mai stim ca pisicile au 300 milioane de neuroni, in timp ce cainii au 160 milioane de neuroni. De asemenea, s-a observat ca la pisici creierul se aseamana in proportie de 90% cu cel al oamenilor.
Capacitatea de a invata
Majoritatea testelor a aratat ca pisicile au o capacitate de a invata aproape la fel de mare precum a cainilor. Diferenta este ca atunci cand cainii se blocheaza, obinuiesc sa astepte indrumurea din partea oamenilor si chiar sa rezolve testul impreuna cu ei, in timp ce pisicile incearca in mod independent sa gaseasca solutia. Insa, la un moment dat, mai devreme decat cainii, pisicile vor inceta sa mai incerce.
Acest lucru nu inseamna neaparat ca sunt mai destepti cainii. Ei au avantajul de a fi evoluat alaturi de oameni, fiind domesticiti mult mai devreme decat pisicile. Sau poate ca pisicile au mai putina rabdare.
Sociabilitatea si nivelul de inteligenta
Unii specialisti sustin ca animalele sociabile sunt mai inteligente fiindca acest lucru presupune sa comunice unii cu ceilalti. Insa in ultimii ani au ajuns la concluzia ca si pisicile sunt sociabile. Desi par independente si solitare, cele din mediul natural obisnuiesc sa traiasca in clanuri.
De asemenea, se considera ca vanatul in haita (asa cum fac verisorii indepartati ai cainilor, lupii) necesita multa inteligenta pentru organizarea atacului. Alte pareri sustin ca a vana singur, asa cum fac pisicile, solicita si mai multa inteligenta.
Intrebat daca pisicile sunt egoiste, iar cainii sunt altruisti, John Bradshaw, autorul cartii “Cat Sense: How the New Feline Science Can Make You a Better Friend to Your Pet”, a declarat ca tot timpul cainii ne asculta. De fapt ei se concentreaza asupra persoanei si nu a sarcinii si este dificil sa fie antrenati pentru a fi independenti. In schimb, pisicile se concentreaza pe sarcina, iar acest lucru necesita mai multa inteligenta. De aici putem deduce ca pisicile sunt mai destepte decat cainii.
Asadar, pisicile sunt mai destepte decat cainii?
Noi credem ca fiecare este bun in domeniul sau si ca nu putem compara doua specii diferite. Preferam sa ne bucuram ca avem aceste fiinte minunate alaturi de noi si ca ne fac viata mai frumoasa mereu.
Tu ce parere ai, pisicile sunt mai destepte decat cainii? Asteptam cu interes parerea ta intr-un comentariu mai jos. 🙂
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu tot ce se intampla in lumea pisiceasca, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru. >^..^<
Sursa: www.catster.com
cateii deranjeaza, sunt zgomotosi, si atunci pisicutele raman favoritele mele <3. clar au instincte mai multe decit cainii, sunt mai destepte pisicile :))
Je suis d’acord que les chiens sont plus intelligents que les chats, mais les chats savent très bien (comment dit l’articlé) de nous dresser et manipuler comment elles veulent. Si elle tourner le dos à la gamelle, tu te précipite vers le frigo pour lui couper un tranche de jambon, et tout petits s’il vous plaît. Donc à mon avis ils sont tout les deux , lês chien et lês chat, inteligentes, chaque une dans son style.
Nu doresc sa le compar, sunt doua specii diferite exact cum se concluziona si la sfarsitul articolului. Cainii as spune ca sunt mai docili, mai ascultatori iar pisiscile mai independente, nicidecum nu le consider lipsite de empatie cum se spune; numai ca trebuie sa inveti sa le descifrezi comportamentul si asta ia ceva timp. Eu am doua pisici, imi plac si cainii dar la bloc e mai complicat iar una din pisici chiar nu suporta cainii asa ca nu as puta lua sau adopta un catel oricat as vrea eu.
Am avut o prietena ace ava si caini si pisici si se intelegeau bine. Daca as fi stat la casa cu siguranta ca as fi avut si un caine cel putin.
Cat despre afirmatia ca ar fi cainii mai destepti nu sunt de acord, fiecare din ei au pati bune si mai putin bune. Dar sunt si ei niste suflete de care trebuie sa avem grija.