Pisicile viseaza? Iata ce spun specialistii

pisicile viseaza

Pisicutele adora somnul! Este un lucru bine cunoscut de catre toata lumea, mai ales de catre noi, iubitorii de pisici. Ele petrec cu siguranta 16-18 ore pe zi dormind. Le vedem toata ziua lenevind si dormind si ne intrebam “Oare pisicile viseaza?”. Iar daca da, atunci oare ce viseaza?

In continuare in acest articol dorim sa iti raspundem la aceste intrebari:

Pisicile viseaza?

Oamenii de stiinta au cautat timp de multi ani raspuns la aceasta intrebare. Iar studiile lor ne confirma acum faptul ca si pisicutele viseaza! Mai mult decat atat, exista o asemenare mai mare decat credem noi intre ce viseaza oamenii si ce viseaza pufosii nostri dragi. Acest lucru se datoreaza similaritatilor creierelor dintre oameni si restul mamiferelor. Mai exact, prin intermediul hipocampului care se regaseste la aproape toate speciile vertebrate si care este responsabil cu memorarea si stocarea amintirilor.

Oamenii prezinta 5 stadii de somn, iar pisicutele doar 2. Acestea sunt stadiul REM (Rapid Eye Movement – Miscare rapida a ochilor) si stadiul non-REM. Asa cum ii spune si numele, in stadiul REM ochii prezinta miscari rapide si neregulate, iar activitatea creierului apare la fel ca aceea din stadiul de veghe. Desi mamiferele lasa impresia ca ar fi active, acest stadiu este unul profund si ele sunt de fapt greu de trezit din somn.

De asemenea, stadiul REM este perioada de timp in care apare majoritatea viselor. Pisicile petrec 30% din somn in stadiul REM, pe cand oamenii doar 20%. Bineinteles, este posibil sa existe vise si in timpul stadiului non-REM. Dar acestea sunt mai degraba fragmentate si mai putin vizuale.

Citeste si: De ce dorm pisicile atat de mult?

Asadar, da, pisicile viseaza! Dar oare ce?

Le observam cum tresar si se misca in somnul lor si le consideram adorabile. Atunci ne gandim ca acelea sunt semne ca si ele viseaza, nu? Desi pare logic sa fie asa, cercetatorul David Greene afirma ca, din contra, “cel mai semnificativ indiciu ca pisicile viseaza este tocmai starea de perfecta relaxare”.

pisicile viseaza

Reactiile involuntare ale muschilor, tresaririle sunt mult mai frecvente la pisoiasi decat la pisicile mature. Totodata, timpul petrecut visand se reduce treptat odata cu varsta. Pisoiasii viseaza pana la 80% din timpul in care dorm, iar pisicile adulte petrec doar 30% din timp visand.

Se considera ca acest lucru se datoreaza faptului ca pisoiasii acumuleaza in fiecare zi un numar mult mai mare de informatii noi. Astfel, au nevoie de timp pentru a le asimila si procesa.

145.99 lei
109.99 lei
154.99 lei
145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei
99.99 lei
159.99 lei
119.99 lei
144.99 lei
154.99 lei
109.99 lei

Deoarece pisicutele au un grad de inteligenta ridicat, putem afirma ca visele lor sunt similare cu ale noastre. Dar, avand in vedere ca noi oamenii suntem totusi mult mai evoluati ca specie, visele pufosilor nostri dragi se prezinta asadar cu mult mai putin abstracte decat ale noastre.

Dupa cum am mentionat anterior, datorita hipocampului responsabil cu retinerea informatiilor, pisicile viseaza la aspectele vietii lor de zi cu zi. In timpul somnului, ele acceseaza imaginile corelate cu activitatile lor tipice. Creierul pisicutelor respinge miscarile necesare acestor activitati pentru a oferi corpului odihna necesara si oportunitatea de refacere a celulelor.

La fel ca noi oamenii, si pisicutele folosesc somnul pentru a retrai evenimentele din viata lor. Scopul este de a oferi creierului lor oportunitatea de a procesa si organiza toate aceste informatii.

pisicile viseaza

Citeste si: 5 motive pentru care pisica nu te lasa sa dormi noaptea

Asadar, pisicutele viseaza la jucat, la alergat, la mancat, la vanat, la jucariile lor preferate si, de ce nu, poate chiar la noi? La cata iubire le oferim si la cum abia asteapta sa fie iar mangaiate de catre noi! Nu stim asta cu siguranta, dar e bine, pana la urma, sa visam, nu?

Tu ce crezi ca viseaza pisicuta ta? Asteptam raspunsul tau intr-un comentariu. 🙂

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, te invitam sa te abonezi acum la newletter-ul nostru. De asemenea, daca vrei sa afli si alte curiozitati despre pisici, iti recomandam sa citesti articolele interesante de aici. >^..^<

Surse: www.petful.com, www.dreamdictionarynow.com 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.