Te entuziasmezi ca vine Craciunul, dar ce stii despre stresul cauzat de sarbatori pisicii tale? Pentru noi, a ne bucura de sarbatori este o traditie, una pe care o iubim. O urmam ca pe ceva normal, ceva natural, indus cu multa dragoste de parinti de cand eram copii. Dar esti oare indeajuns de bine pregatit pentru a intelege ca acestea pot cauza stres pisicutei tale?
Pisicuta poate reactiona diferit la agitatia sarbatorilor, ornamente si musafiri in functie de varsta si, bineinteles, personalitate. De aceea iti prezentam cateva sfaturi prin care poti diminua stresul cauzat de sarbatori pisicii tale in functie de etapa vietii in care se afla:
Stresul cauzat de sarbatori pisoilor:
Ca la orice pufos mititel, curiozitatea primeaza! Asadar, ce asteptari va trebui sa ai? Sa iti vezi ghemul de blana, posibil proaspat adoptat, alergand de colo-colo si bagandu-si nasucul peste tot. Si gherutele. Si coltisorii. Ornamentele de Craciun il vor fascina si va trebui sa le incerce pe toate! Dar aici poate aparea si un factor declansator in ceea ce priveste stresul de sarbatori pentru micut. El poate, spre exemplu, sa se accidenteze rozand instalatia din bradul de Craciun sau beteala cu care se poate ineca. De asemenea, sa roada crengile de brad natural poate fi toxic pentru el. La fel si floarea Craciunului.
Sugestii:
Ii poti pune la dispozitie pisoiului tau iarba. Este foarte important ca el sa aiba optiunea de a manca iarba, mai ales in aceasta perioada a anului. Aceasta sugestie nu se limiteaza insa doar la puii de pisica, ci este valabila si la pisicile mature. Poate fi un element benefic in a reduce stresul cauzat de sarbatori pisicii tale, indiferent de varsta, tinand-o departe de pomul de Craciun si restul plantelor.
Citeste si: Afla ce plante de apartament sunt toxice pentru pisici
Atentie! Daca pisoiul tau prezinta un comportament letargic, vomita sau face diaree poate fi semn ca a mancat ceva ce nu ar fi trebuit. Poate fi chiar vorba despre consistenta noastra mancare traditionala de Craciun lasata nesupravegheata. Aceasta poate fi daunatoare pufosului, oricat de delicioasa o consideram noi. De asemenea, trebuie sa fii atent ca micutul tau sa nu inghita obiecte necomestibile. In oricare dintre aceste doua situatii, va fi necesar sa il duci la veterinar cat de repede posibil. Acest lucru este valabil pentru pisicile de toate varstele. Este doar mai des intalnit la pui, deoarece au mai putina experienta.
Daca, insa, pisoiul sta retras, neprezentand mare interes fata de tot procesul decorarii casei pentru sarbatori, nu ai niciun motiv de ingrijorare. El poate evita toate acestea deoarece se simte coplesit de noutatea lor. Lucru de inteles daca este primul lui Craciun alaturi de tine, nu? Este bine, in acest caz iti recomandam doar sa ii oferi mangaieri si atentie si sa il lasi sa se adapteze in propriul lui ritm!
Stresul cauzat de sarbatori pisicii adulte:
Odata ce trece de primul Craciun in familie, pisicuta ta poate chiar prinde gustul sarbatorilor. O poti surprinde in anul urmator fiind interesata si dorindu-si sa fie implicata in tot procesul decorarii casei de Craciun. Ea se poate arata la fel de curioasa si pusa pe sotii precum puii de pisica. Reactia pisicutei adulte fata de sarbatori are mare legatura cu personalitatea ei. In cazul in care ai mai multe pisici, poti observa o diferenta considerabila intre ele din acest punct de vedere. Una poate ignora complet toate ornamentele, pe cand alta sa creada ca ai construit un mic parc de distractii special pentru ea!
Citeste si: 10 metode simple prin care tii pisica departe de bradul de Craciun
Sugestii:
Daca pisicuta este activa si foarte curioasa, poti schimba tipicele globulete de Craciun din sticla cu unele moi. Astfel, daca pomul este daramat, stii sigur ca daunele sunt reduse la minim, la fel ca si riscurile ca pufoasa ta sa se accidenteze.
De asemenea, poti fixa bradul de Craciun de un perete sau de podea printr-un suport greu, devenind mult mai greu de daramat. Iar daca ai ornamente de Craciun casante pe care doresti neaparat sa le folosesti, recomandarea noastra este sa le pui in ramurile de sus ale bradului, unde pisica va ajunge mai greu.
Daca pisica ta nu este foarte sociabila, evita sa inviti foarte multi oameni in vizita de sarbatori. Sau permite-i sa stea in camera ei preferata unde nu o va deranja nimeni. Toata aceasta aglomeratie poate reprezenta o sursa de stres pentru ea.
Atentie! Din nou, nu folosi beteala sau alte decoratiuni asemanatoare, fiindca pisica le poate ingera. Daca banuiesti ca a inghitit din ornamente, este necesar sa o duci la medicul veterinat cat mai repede.
Stresul cauzat de sarbatori pisicii in varsta:
Odata ce pisica ta prinde vechime in sarbatorirea Craciunului si a Anului Nou alaturi de tine, stresul este diminuat considerabil. O poti chiar gasi urmarind linistita tot procesul decorarii casei pentru sarbatori. De asemenea, ea poate tolera cu mai multa usurinta un numar mai mare de musafiri, fara a se arata agitata, cum ar fi in cazul unei pisicute tinere. Aceasta toleranta este posibil sa fie datorata si slabirii vazului si a auzului. De asemenea, interesul fata de cataratul in bradul de Craciun si inspectatul mesei de Craciun poate scadea simtitor. Ceea ce nu poate fi decat linistitor pentru tine, nu?
Sugestii:
Creeaza un locsor cald si confortabil pentru pisicuta ta in varsta. Un loc ideal in care ea se poate relaxa si, in acelasi timp, urmari toata miscarea din casa. Ea trebuie sa vada tot ce se intampla. Mai ales acum, nu? Cu siguranta de-a lungul timpului a inceput sa indrageasca sarbatorile.
Atentie! Daca vreunul dintre musafiri este prea insistent cu pisicuta ta, iar aceasta prezinta semne de agitatie, este important sa intervii si sa ii explici musafirului ca este necesar sa o lase in pace. Pufoasa poate fi dusa intr-o alta incapere unde sa se poate relaxa nederanjata.
Citeste si: 11 idei de cadouri de Craciun purrfecte pentru iubitorii de pisici
Citeste si: 7 pasi prin care iti protejezi pisica de sunetul artificiilor
Acestia sunt cativa factori de stres pentru pisici in perioada sarbatorilor. Important este sa incercam sa ii eliminam cat mai mult posibil si sa luam masuri imediate atunci cand pisicutele noastre sunt afectate.
Daca tu cunosti si alti factori declansatori, scrie-ne despre ei intr-un comentariu. 🙂
Daca ti-a placut acest articol si doresti sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc! >^..^<
Sursa: http://www.catster.com/
Pisicuța mea e stresata de petarde și artificii.
La fel și a mea… Ce facem în situațiile astea? Mai ales că perioada petardelor este destul de lungă, din păcate. Pentru că unor indivizi neciopliți li se pare funny să dea cu pocnitori cu câteva săptămâni înainte de Revelion și chiar și după aceea.
Am postat acum un articol despre 7 pasi prin care iti protejezi pisica de sunetul artificiilor: https://goo.gl/CGgknb. Speram sa fie util. ?
boabe numite CALM – au adaos de plante cu efect calmant – musetel, lavanda, sunatoare… cutii la dispozitie , in locuri mai ferite (fara ferestre)
Pingback: 7 pasi prin care iti protejezi pisica de sunetul artificiilor - Cu Pisici