Se spune ca animalele vad diferit fata de oameni. Nu disting bine culorile sau detaliile, vad mai bine in intuneric sau pe lumina… Dar oare cum se vede lumea prin ochii pisicilor? Nu stim exact, dar in acest articol am strans cateva informatii pe care oamenii de stiinta le considera ca fiind corecte.
Iata 9 lucruri interesante despre ochii pisicilor:
1. Pisicile vad foarte bine in intuneric
Pisicile pot vedea foarte bine in intuneric, chiar de sase ori mai bine decat oamenii. Acest lucru nu inseamna ca pisicile pot vedea in intuneric total, dar vad in locuri foarte putin luminate.
Exista doi factori care ajuta pisicutele sa aiba aceasta capacitate. In primul rand ochii pisicilor au mai multe tije decat noi, ceea ce inseamna ca pot detecta mai multa lumina decat noi. In al doilea rand, pisicile au un tesut in spatele ochilor numit tapetum lucidum. Acesta reflecta lumina in ochi si ii ofera pisicii o “a doua sansa” de a o vedea. Tot din cauza acestui tesut stralucesc ochii pisicilor in intuneric.
2. Pupilele pisicilor pot fi alungite pe verticala si rotunde
Spre deosebire de ochii oamenilor la care pupila are forma rotunda, modificandu-si doar dimensiunea, la ochii pisicilor pupila isi schimba si forma. Aceasta devine alungita pe verticala atunci cand lumina este puternica si rotunda cand lumina este slaba. Acest lucru le ajuta pe feline sa se apere de o luminozitate prea puternica, ceea ce le-ar dauna vederii. De asemenea, pupila de la ochii pisicilor isi modifica dimensiunea mult mai repede decat cea de la oameni. Interesant este si faptul ca la felinele mari, precum leii, pupila ochilor ramane rotunda ca la oameni si pe timpul zilei. Totodata, ele au vederea mai slaba in intuneric decat pisicile, motiv pentru care vaneaza mai mult ziua.
3. Pisicile disting foarte putin culorile
Ochii pisicilor au mai putine conuri decat avem noi, ceea ce le limiteaza capacitatea de a vedea culorile. Oamenii de stiinta cred ca pisicile pot distinge destul de bine culorile albastru si galben, insa nu pot face diferenta intre rosu si verde. In general pisicile vad culorile mult mai putin intense decat le vedem noi.
4. Pisicile disting putin detaliile
Faptul ca ochiul pisicilor are mai multe bastonase si mai putine conuri decat noi, le limiteaza pe acestea sa vada la fel de bine detaliile. Multi cercetatori considera ca pisicile pot vedea bine la distanta. Cristalinul ochilor pisicilor nu isi schimba forma pentru a compensa focalizarea mai aproape si vad cel mai bine la o distanta de 0,5 m – 1 m.
5. Cand se nasc, pisoii nu vad
Pisoii se nasc fara capacitatea de a vedea. Abia dupa aproximativ 7-14 zile incep sa deschida ochii, iar dupa 5-7 saptamani ei isi dezvolta complet simtul vazului.
Evaluat la 5.00 din 5
79.99 lei
Evaluat la 5.00 din 5
49.99 lei
Evaluat la 4.00 din 5
69.99 lei
6. Cand sunt mici, toti pisoii au ochii albastri
Pana la varsta de 6-7 saptamani, toti pisoii au ochii albastri. Abia apoi culoarea acestora incepe sa se schimbe, iar la varsta de 4 luni putem observa culoarea finala a ochilor pisoilor. Irisul, partea colorata a ochilor, contine melanocite. In momentul maturizarii ochilor, aceste melanocite incep sa produca melanina, pigment care ii ofera ochiului culoarea matura. Culoarea finala a ochilor este data de numarul de melanocite care exista si cantitatea de melanina pe care o produc.
7. Pisicile cu ochii albastri nu au melanina in iris
Atunci cand ne uitam printr-un geam simplu de sticla, vedem totul clar prin el. Insa daca ne uitam la marginile acestuia, vom observa ca acestea se vad usor colorate in albastru sau verde.
Acelasi lucru se intampla si in cazul pisicilor cu ochii albastri. Acestea nu au celule de pigmenti in irisii lor si pentru ca ochiul are o forma rotunjita, lumina se reflecta prin aceasta suprafata rotunjita si produce culoarea albastra.
8. Pupila indica starea emotiona
O pupila restransa poate indica starea de furie sau iritare, in timp ce o pupila deschisa larg indica teama sau emotie. Tu ai observat acest lucru la pisicuta ta?
9. Pisicile nu au nevoie sa clipeasca des
Spre deosebire de oameni, pisicile nu au nevoie sa clipeasca des pentru a-si umezi ochii. Cu toate acestea, ele obisnuiesc sa clipeasca mai des ca un mod de comunicare.
Tu cum crezi ca vede pisicuta ta lumea? Te-ai intrebat vreodata? Lasa-ne un comentariu. 🙂
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newletter-ul nostru pisicesc. De asemenea, te invitam sa citesti si alte lucruri interesante despre
mustatile pisicutei tale,
pernutele ei, ori
nasucul ei. >^..^<
Surse:
www.catster.com,
cat-resources.blogspot.com
Citeste si:
Pingback: 9 lucruri interesante pe care nu le stiai despre pisicile albe - Cu Pisici
Pingback: 10 lucruri interesante despre pisica pallas-GALERIE FOTO - Cu Pisici
Pingback: 5 metode prin care afli ce varsta are pisica ta - Cu Pisici
Pingback: 15 Semne ca pisica ta este fericita - Iubesc Animalele