Autor: Dr. medic veterinar – Lia Ion, Spitalul Veterinar Pet Stuff, Facebook Pet Stuff
Ai observat ca pisicuta ta are probleme cu vederea, desi nu este foarte in varsta? Din pacate una dintre cauzele acestui fapt poate fi boala numita atrofia retiniana progresiva (PRA). Aceasta afectiune poate afecta atat pisicile, cat si cainii.
Afla in continuare mai multe despre atrofia retiniana progresiva la pisici.
1. Ce pisici sunt afectate de aceasta boala?
Atrofia retiniana progresiva apare in general la pisicile din rasa Persana, insa este intalnita si la pisicile din rasa comuna (europeana).
Aceasta afectiune are o componenta genetica si se recomanda ca animalutele afectate sa nu fie folosite la monta.
Se poate intalni la pisici cu varste incepand de la 4-6 luni, pana chiar si la 10 ani.
Citeste si: 9 lucruri interesante despre ochii pisicilor
2. Cum ne dam seama ca pisica are probleme cu vederea?
Proprietarul pisicii va observa ca aceasta se loveste de obiecte prin casa sau de obstacole nou aparute pe teritoriul cunoscut de ea. De asemenea, ea va avea tendinta de a se ascunde cat mai mult in locuri ferite, astfel simtindu-se mai in siguranta si isi va schimba comportamentul ei obisnuit.
3. Cum se manifesta atrofia retiniana progresiva la pisici?
Boala afecteaza fotoreceptorii (celulele cu conuri și cu bastonase), cei care capteaza lumina si ajuta la formarea imaginii la nivelul retinei. Astfel, celulele cu bastonase, cele care se ocupa de vederea nocturna si care sunt mai numeroase la pisici si la caini, sunt afectate mai frecvent decat celulele cu conuri. De aceea, vederea in semiintuneric si cea nocturna sunt primele care au de suferit.
PRA este o afectiune bilaterala, producand modificari in egala masura la ambii ochi. Aceasta se poate intalni in doua forme, una timpurie si una degenerativa.
Forma timpurie determina o dezvoltare anormala a fotoreceptorilor. Pacientii manifesta acuitate vizuala diminuata incepand cu varsta de 4-6 luni, putand fi complet orbi la varsta de 6-12 luni.
In forma degenerativa, primele semne de reducere a acuitatii vizuale pot sa apara la varsta de 2 ani, 6 ani sau chiar 10 ani.
4. Cum diagnosticam atrofia retiniana progresiva la pisici?
Sursa foto: pet-stuff.ro
Din punct de vedere clinic, afectiunea se caracterizeaza prin aparitia midriazei (pupila dilatata), cu absenta reflexului pupilar (pupila nu se strange la folosirea unui stimul luminos). Proprietarii pot observa o stralucire mai intensa a ochilor, ca urmare a createrii reflectivitatii la nivelul retinei.
Medicul veterinar poate folosi un aparat specializat, numit IrisVet. Cu ajutorul acestuia va evalua raspunsul pupilei la lumina rosie (lumina cu lungimea de undă de 630 nm). In cazul in care exista o afectare retiniana, pupila nu se strange in urma stimularii cu acest tip de lumina. De asemenea, cu ajutorul oftalmoscopului, se observa o hiperreflectivitate la nivelul tapetumului lucidum (portiunea superioara a fundului de ochi) si o diminuare pana la absenta a vaselor retiniene.
Pentru a evalua cu certitudine gradul de afectare al celulelor cu conuri si cu bastonase retiniene, medicul veterinar oftalmolog poate utiliza electroretinografia. Aceasta este o metoda de diagnostic care inregistreaza stimulii electrici de la nivelul retinei. Examinarea presupune sedare sau chiar anestezie generala si este recomandata mai ales in situatia in care pacientul prezinta si cataracta si trebuie stabilit daca acesta este un candidat pentru operaaia de facoemulsificare (interventie chirurgicala specifica de indepartare a cristalinului cu cataracta).
5. Tratament
Din pacate nu exista un tratament care sa vindece atrofia retiniana progresiva, iar in cele din urma toate pisicile diacnosticate cu aceasta afectiune vor orbi. Insa exista medicamente antioxidante special concepute pentru uz oftalmologic veterinar care determina o evolutie mai putin rapida a bolii.
Totodata, exista si un test genetic prin care sunt depistate animalutele purtatoare a genelor care conduc la aparitia atrofiei retiniene progresive. Acesta este recomandat a fi facut in special pisicilor din rasele predispuse acestei afectiuni, care se doreste sa faca pui.
Chiar daca atrofia retiniana progresiva nu poate fi vindecata, acest lucru nu inseamna ca daca pisicuta s-a imbolnavit, apoi va avea o viata foarte grea. Pisicile au un miros foarte dezvoltat pe care se bazeaza si cu ajutorul caruia va avea o viata aproape la fel ca inainte. Este important doar ca aceasta sa locuiasca in casa, pentru a fi in siguranta. De asemenea, este recomandat sa incerci sa nu faci schimbari majore in casa. Mutatul mobilei sau a altor obiecte de prin casa, ii poate crea dificultati pisicutei tale, ea fiind obisnuita cu aranjamentele anterioare.
Daca doresti sa iti scoti pisica afara, ceea ce este chiar benefic pentru ea, foloseste o lesa cu ham si supravegheaz-o tot timpul. Las-o sa exploreze si sa se bucure de fiecare moment petrecut in aer liber.
Citeste si: Cum sa iti inveti pisica sa mearga in lesa, pas cu pas
Citeste si: