Daca iti plac pisicile si ai petrecut mai mult timp in preajma lor, probabil ca ai observat ca cele care au blana de aceeasi culoare, au si comportament asemanator. De exemplu multe persoane au observat ca pisicile calico sunt de obicei mai distante si mai mai agresive decat pisicile gri. Dar sa fie aceasta doar o coincidenta sau chiar exista un explicatie stiintifica?
Oamenii de stiinta afirma ca intr-adevar poate exista o legatura intre personalitatea pisicii si culoarea blanitei acesteia. O echipa de cercetatori veterinari din cadrul Universitatii Davis din California a efectuat un studiu in acest sens. Ei au urmarit in special, o legatura intre culoarea blanii si comportamentul agresiv al pisicilor domestice.
Studiul
Studiul a fost realizat prin intermediul unor sondaje online, participand peste 1200 de posesori de pisici. Chestionarul a fost conceput in asa fel incat “sa mascheze” faptul ca punctul de interes era culoarea blanii pisicilor, pentru a nu risca raspunsuri subiective . In schimb, chestionatilor li s-a spus ca scopul studiului este acela de a strange informatii despre comportamentul pisicilor.
Intrebarile au facut referire la: informatii despre pisici si stapanii lor, frecventa comportamentului agresiv al pisicii fata de oameni si fata de alte pisici, posibilitatea ca pisica sa reactioneze agresiv in anumite situatii/ in fata unor stimuli etc.
Rezultatele
Studiul a aratat ca nu exista diferente foarte mari intre sexe (masculi si femele) in ceea ce priveste agresivitatea fata de oameni. Asadar factorul care a influentat cel mai mult a fost culoarea blanii, cu unele exceptii.
A rezultat ca un nivel crescut al agresivitatii fata de oameni exista in randul femelelor cu blana alba-gri si posibil a celor cu blana alba-neagra, comparativ cu pisicile de alte culori. De asemenea, arata un nivel de agresivitate mult mai des intalnit fata de oameni, pisicile calico, torbie si tortoiseshell.
Insa ei au fost surprinsi sa constate ca si femelele cu blana alba-gri si cele cu blana alba-neagra pot fi agresive. Acest lucru se explica prin faptul ca nu a mai existat nici un studiu in trecut care sa sugereze acest lucru.
Ca in orice alt studiu facut, exista intotdeauna loc de interpretare in ceea ce priveste citirea limbajului corporal al unei pisici. Mai ales ca acesta a fost realizat la o scara mica.
Experimentul Silver Fox
Interesul privind conexiunea dintre culoarea blanii unui mamifer si personalitatea acestuia nu este ceva nou.
In anul 1959, cercetatorul rus Dmitry Belyayev a initiat un experiment prin care si-a propus sa creasca vulpi argintii, cu scopul de a le domestici. S-au putut observa astfel schimbari in comportamentul vulpilor, acestea devenind mai docile, precum si schimbari fizice- modificarea culorii blanii, formei cozii si a urechilor.
Oricum, indiferent de culoarea blanitei si de gradul de agresivitate a pisicutelor, fiecare are ceva special care ne face sa le iubim atat de mult! ?
Tu ce parere ai? Ai observat vreo legatura intre culoarea si personalitatea pisicii tale? Lasa-ne un comentariu mai jos. ?
Sursa: iheartcats.com
Citeste si: