Cu totii stim cat de dezvoltat este simtul mirosului la caini, insa ce stim despre nasul pisicilor? Acestea isi folosesc nasul in multiple scopuri. Iata care sunt cele mai importante:
1. Nasul este cel mai important organ senzitiv al pisicilor, avand 200 de milioane de senzori pentru miros.
In prezent la multe rase de caini acest numar este mult mai scazut. Senzorii de miros le ajuta pe pisici atat pentru a detecta prada atunci cand vaneaza, cat si pentru a determina daca mancarea este comestibila sau toxica. Doar nu degeaba se spune ca putem avea incredere in alimentele pe care pisica le consuma! 🙂 De asemenea, le ajuta pentru a identifica locurile pe unde omuletii lor au fost, dar si pentru a se intoarce acasa atunci cand se ratacesc, chiar si de la zeci de kilometri distanta.
2. Pisicile se nasc cu un simt al mirosului foarte dezvoltat.
Cand sunt foarte mici, acestea isi folosesc mirosul pentru a o gasi pe mama lor, dar si pentru a se hrani, chiar daca au ochii inchisi.
3. Culoarea nasului la pisici depinde in functie de culoare pe care o are blana acestora.
Pisicile negre au nasul negru, cele albe au nasul roz, cele portocalii au nasul portocaliu si asa mai departe. Daca pisicuta este multicolora este posibil ca si nasul ei sa fie multicolor. Stiai ca unele pisici au chiar si pistrui pe nas?
4. Pisicile au amprente pe nas.
Precum au oamenii amprente unice pe degete, asa au si pisicile pe nasuc.
5. Nasul le ajuta pe pisici sa identifice alte vietuitoare din apropiere.
Din acest motiv pisicile care locuiesc si afara, obisnuiesc sa isi marcheze teritoriul astfel incat intrusii sa fie avertizati ca nu au voie acolo.
6. Nasul stimuleaza apetitul pisicilor.
Pisicile au foarte putini receptori de gust pe limba, astfel incat senzatia de foame este creata cu ajutorul mirosului. Din acest motiv, atunci cand au infectii sau blocaje nazaje, pisicile inceteaza sa mai manance. Daca nu pot mirosi hrana, nu li se face foame.
7. Atunci cand se intalnesc, pisicile au obiceiul de a-si atinge nasul reciproc.
Acesta este un semn de salut din partea lor.
8. Exista mirosuri pe care pisicile nu le suporta.
Fiind atat de sensibile, mirosurile foarte puternice le pot fi greu de tolerat. Asadar, ai grija ce odorizante folosesti in preajma pisicutei tale. Desi tie ti se par placute, pentru ea pot fi chinuitoare. De asemenea, felinele sunt sensibile la mirosul de citrice, menta, eucalipt si levantica.
9. Inca nu se cunoaste motivul pentru care pisicile obisnuiesc sa isi linga nasul.
Unii cercetatori afirma ca aceasta este o modalitate de a-si reseta simturile. Astfel, elimina polenul sau orice alte reziduri care le impiedica sa poata mirosi cum trebuie. Alti cercetatori afirma ca acest lucru nu are nicio legatura cu mirosul si ca este un semn de anxietate sau nervozitate.
Tu cate dintre aceste informatii despre nasul pisicilor cunosteai? Lasa-ne un comentariu. 🙂
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru. >^..^<
Foarte interesant articolul 🙂 multe din ele nu le știam… mulțumesc!
Buna Ioana, ne bucuram ca ti-a placut! 🙂
Ms pt articol
Cu mare drag! 🙂
Culoarea năsucului poate reprezenta și un indicator al unor posibile boli. De exemplu în cazul unei anemii năsucul din roz devine palid (ca și gingiile de altfel). De asemenea nasul unei pisici sănătoase trebuie sa fie ușor umed. Un nas fierbinte și uscat poate fi un simptom de boala la pisica.
Este bine de stiut. Multumim Claudia ca ne-ai impartasit si noua aceste informatii! 🙂
Si mie mi.a placut foarte mult ❤
????????frumos..interesant…
Foarte interesant ! ? chiar nu stiam ! ?
Recunosc , nu stiam acestea desi sunt o eterna iubitoare de pisici ! Multumim !
Interesant nu știam unele situații Deci voi reține că atunci când mănâncă mai puțin sau deloc poate fi o răceală și nu simt mirosul hranei Mulțumesc
Cu mare drag! Ne bucuram ca ai gasit articolul util. 🙂
Pingback: 9 lucruri interesante despre ochii pisicilor - Cu Pisici
Foarte interesant articol,dar cum e cand nasucul e abundent umed?
Buna Anna! Daca pisicuta ta are nasucul abundent umed, cel mai bine este sa mergi cu ea la medic. Poate fi simptomul unei viroze sau un alt tip de infectie…
Pingback: 14 informatii despre pisici pe care probabil nu le stiai - Cu Pisici
Pingback: Stiati ca...? 27 de lucruri interesante despre pisici – Partea a II-a - Cu Pisici
Pingback: De ce pisicilor le place sa stea la fereastra? - Cu Pisici
Buna ziua! Am avut o pisica, Kitty, a trăit 18 ani si îi plăcea mentă sub orice forma: pliculete de ceai folosite, ma linge toata după ce ma spălăm pe dinti, mamei mele i-a mâncat o tufă de mentă pe care o avea în curte între flori, o duceam cu mine oriunde mergeam! Celelalte trei pe care le-am mai vazut nu aveau ciudățenia asta!
Buna Adriana! Intr-adevar, nu am mai auzit de pisicute carora sa le placa menta. A fost o pisicuta deosebita.
Mama mea a avut un pisoi căruia îi plăceau la nebunie roșiile. De câte ori tăia mama roșii pentru salată sau pentru gătit, trebuia să-i facă și lui porție, altfel nu-i tăcea gura ??
Ce haios trebuie sa fi fost dragalasul! ?
Daca o pisicuta de 8 luni s-a pierdut s-au a fost luata va mai veni acasa? isi va mai recunoaste stapanii initiali?
Buna ziua! Ne pare rau pentru pisicuta pierduta… In general pisicile au capacitatea de a se intoarce acasa chiar si de la zeci de kilometri distanta. Insa aceasta nu este o garantie ca o vor face… Totodata, au o memorie pe termen lung foarte buna, ceea ce inseamna ca este foarte probabil sa isi recunoasca stapanii dupa multi ani.
Speram sa reusiti sa va gasiti pisicuta. ?
Bună seara! Eu am pierdut motanul acum 10 ani și jumătate, și nu mai sper să-l mai văd… Dar sper să mai fie în viață, măcar… Sint convinsă că a fost luat cu mașina și dus undeva departe, eventual la bloc… Mă bazam pe simțul lui de orientare să se întoarcă, dar cred că cine mi l-a luat știa ceva despre pisici și i-a tăiat mustățile (dacă le tai mustățile, nu se mai orientează) sau, cum am spus, a fost dus la bloc și atunci nu mai poate pleca, nici să vrea…. Offff!!!! Si era o frumusețe de motan!
Dar cînd motani se dau cap în cap cevînseamnă
Buna, Nicoleta! Poate fi semn de afectiune sau de agresivitate. Depinde de context. ?
Mi-a placut articolul. Unele nu le stiam. Multumesc.
Buna, Teodora! Ne bucuram ca ti-a placut articolul. Cu mare drag! ?