Urmeaza sa ai un bebelus si iti faci griji daca pisicuta ta il va accepta? Doar stim ca pisicile sunt destul de teritoriale si pot deveni agresive atunci cand apare un “intrus”. In acelasi timp, stim ca multe pisicute devin foarte protectoare cu omuletii lor.
Afla cum poti sa faci cunostinta unei pisici cu un bebelus, astfel incat intalnirea dintre ei sa decurga cat mai bine si sa devina cei mai buni prieteni!
1. De ce este important sa iti pregatesti pisicuta pentru sosirea unui nou-nascut:
Mai intai de toate, inainte sa faci cunostinta unei pisici cu un bebelus, trebuie sa o pregatesti pentru acest eveniment.
Dupa cum am mentionat in alte articole, pisicilor nu le place schimbarea. Sunt curioase, dar reticente in acelasi timp. Vor sa exploreze, dar doar dupa bunul lor plac. Casa lor, regulile lor, nu? Asadar, un nou venit pe teritoriul lor poate fi perceput ca o amenintare. Aspect nou, sunete noi, mirosuri noi, obiceiuri noi, obiecte noi, gesturi noi.
Un bebelus schimba viata intregii familii, inclusiv a pisicutei tale. Asadar, pentru a evita o perceptie de genul “strain = pericol”, este foarte important sa iti pregatesti pisicuta pentru venirea bebelusului. Pisicutele pot fi imprevizile. Se pot speria, ascunde sau pot incerca sa atace si sa scape de “strain”, considerand ca iti fac si tie o favoare.
Bineinteles, comportamentul pisicii fata de bebelus depinde in primul rand de personalitatea ei. Insa, indiferent cat de blanda si toleranta este pisicuta ta, este important sa ii oferi timpul si atentia necesare pentru a se acomoda cu schimbarea cea mare.
Citeste si: Masha, pisicuta care a salvat un bebelus abandonat de la inghet
2. Pregatirile pentru momentul in care urmeaza sa faci cunostinta unei pisici cu un bebelus
Partea buna este ca ai aproximativ noua luni la dispozitie. Suficient timp ca sa pregatesti pisicuta pentru sosirea unui nou-nascut. Atunci cand incepi sa redecorezi casa, este recomandat sa o faci treptat. Mai ales daca pisicuta ta a avut inainte acces la, de acum, camera copilului. Acorda-i timp sa investigheze si sa exploreze cat doreste noile obiecte din casa. Si ofera-i la fel de multa afectiune, pentru a nu se simti data la o parte. Include-o in noua etapa din viata ta si a familiei tale.
Sunetele noi o pot stresa si speria pe pisicuta ta. Asadar, plansul unui copil poate fi un factor de stres pentru ea. Incearca sa o ajuti sa se acomodeze. O poti face prin a-i pune sa asculte sunete de bebelusi precum plans, ras, gangurit. Urmareste-i reactia. Daca este curioasa si calma, recompenseaz-o cu ceva bun de manacare si afectiune. Daca prezinta semne de neliniste, atunci poti pune inregistrarile cu sunetele de bebelusi in timp ce te joci cu pisicuta ta. Astfel, ea le va asculta atunci cand se simte bine si ii va fi mai usor sa le asocieze cu distractia, in loc de teama.
La fel de importante sunt noile mirosuri. Incepe sa folosesti pudra de talc sau ulei de bebelusi cu ceva timp inainte de venirea bebelusului. In acest fel, pisicuta ta se va obisnui cu noile mirosuri in prezenta unei persoane pe care deja o cunoaste.
De asemenea, este de preferat sa iti schimbi rutina treptat. Pentru a-i oferi pisicutei tale timp sa se acomodeze cu noile obiceiuri din casa. Poti petrece cate putin timp zilnic in camera copilului cu usa inchisa. Revino des la pisicuta ta si ofera-i afectiune, pentru a nu se simti exclusa.
Citeste si: Top 10 cele mai potrivite rase de pisici pentru copii
3. Sosirea momentului in care faci cunostinta unei pisici cu un bebelus
Daca ai urmat pasii de mai sus, cu siguranta ai reusit sa iti pregatesti pisicuta pentru venirea unui nou-nascut.
Ca ultim pas, poti sa iti obisnuiesti pisicuta cu bebelusul tau chiar dupa ce l-ai nascut. Asadar, inainte de a-l prezenta direct, ii poti aduce pisicutei tale o hainuta purtata de nou-nascut, pentru a se obisnui exact cu mirosul lui inainte de a-l vedea.
De asemenea, poti mangaia pisicuta cu sosetelele bebelusului si apoi sa i le pui in picioruse in momentul prezentarii. Astfel, nou-nascutul va purta partial si mirosul pisicii si aceasta il va putea accepta mai usor ca parte din familia ei.
Majoritatea pisicutelor sunt minunate in prezenta copiilor. In cazul in care pisicuta ta isi manifesta curiozitatea fata de nou-nascut, ofera-i ocazia de a-l mirosi, de a intelege ca acel omulet micut cu aspect, miros, sunetele si gesturi diferite nu prezinta un pericol pentru ea.
Recompenseaza-ti pisicuta cand se poarta frumos si calm. Odata ce pisicuta intelege ca a-l trata pe noul venit respectuos este in avantajul ei, nu va mai exista niciun fel de problema. Mai ramane doar sa il inveti si pe bebelus, odata ce creste, sa respecte la randul lui pisicuta. Impreuna pot dezvolta o legatura stransa si prietenie foarte frumoasa. Ceea ce este cu siguranta in beneficiul tuturor.
Citeste si: 30 de fotografii care dovedesc ca pisicile sunt potrivite pentru copii
Tu ai trecut prin aceasta experienta? Daca da, spune-ne printr-un comentariu cum ai reusit sa ii faci cunostinta unei pisici cu un bebelus. Cu siguranta va fi foarte folositor pentru noii parinti de copii si de pufosi!
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<
Sursa: www.thesprucepets.com
Citeste si: