Fie ca sar pe distante foarte lungi sau cad de obicei in picioare, fie ca se ascund in cutii, ori se urca in locuri inalte, pisicile au reusit intotdeauna sa ne uimeasca si sa ne amuze prin comportamentul si abilitatile lor. Si inca nu cunoastem totul despre ele. Iata 14 informatii despre pisici pe care probabil nu le stiai:
1. Pisicile pot sari pe o distanta de 6 ori mai mare decat corpul lor
Pisicile pot sari pe distante foarte lungi, de pana la 6 ori mai mari decat corpul lor. Acest lucru se datoreaza picioarelor din spate care sunt foarte puternice. De asemenea, ele isi mentin echilibrul cu ajutorul cozii pe care o folosesc ca pe o carma.
2. Pisicile transpira prin pernute
Pisicutele transpira doar prin pernute. Asadar, atunci cand se incalzesc foarte mult sau devin stresate, vom vedea in urma lor pete umede sub forma de pernute. De asemenea, pentru a se racori, ele mai obinuiesc sa isi linga blanita sau sa gafaie.
3. Pisicile si umbrelele au un lucru in comun
Cu totii stim ca atunci cand pisicile sar de la inaltimi mari, aterizeaza adesea in picioare. Acest lucru se datoreaza faptului ca in momentul caderii pisica are capacitatea de a-si redresa pozitia intorcandu-si mai intai capul, apoi isi va arcui spatele si isi va indrepta labutele pentru aterizare. Nu in ultimul rand, se va intinde precum o umbrela pentru atenuarea socului la aterizare.
Se spune ca in general pisicile care au cazut de la o inaltime mai mare au avut mai putine rani fiindca au avut mai mult timp sa isi redreseze pozitia corpului.
4. Prin tors, pisicile se vindeca
Mult timp s-a crezut ca pisicile torc atunci cand sunt fericite, relaxate. Insa apoi s-a descoperit ca acestea obisnuiesc sa toarca si atunci cand sunt bolnave. Frecventa cu care torc este de 25-150 Hz, o frecventa la care muschii si oasele cresc mai bine si se regenereaza. Se presupune ca aceasta abilitate si-au dezvoltat-o pisicile in timp pentru a putea supravietui specia. Si, desi se spune ca pisicile sunt egoiste, atunci cand simt ca stapanii lor sunt bolnavi, se vor aseza langa acea parte a corpului afectata si vor incepe sa toarca pentru a-i ajuta sa se vindece. 🙂
5. Pisicile pot bea apa direct din mare
Daca vei ramane vreodata blocat cu pisica ta pe o insula fara apa potabila, te vei gandi ca veti muri din cauza deshidratarii. Partea negativa este intr-adevar ca tu vei muri, insa partea pozitiva este ca pisica va supravietui. Rinichii pisicilor sunt mult mai eficienti decat ai nostri si va elimina toata sarea. Astfel, va putea bea apa din mare oricat cat va avea nevoie.
6. Pisicile nu simt gustul dulce
Pisicile sunt singurele mamifere care nu simt gustul dulce. Acest lucru se datoreaza unei modificari genetice, posibil datorita alimentatiei lor bazate doar pe carne. Asadar, atunci cand ii dai pisicutei sa guste din prajitura ta (desi nu este recomndat, putand dauna sanatatii), sa stii ca ea nu ii va simti gustul la fel ca tine.
7. Mancatul ierbii le ajuta pe pisici la digestie
Pisicile obisnuiesc sa manace iarba pentru a le ajuta la digestie. Fiind carnivore, ele nu au enzimele necesare pentru digerarea ierbii, asa ca va trebui sa o elimine. Insa odata cu iarba, pisica va elimina si toate materia indigestibila ramasa in tracul digestiv precum blana, oase si piele. Ceea ce le va face pe pisicute sa se simta mult mai bine.
8. Disneyland a angajat peste 200 de pisici
Fiinca in anii ’50 Disneyland se confrunta cu o invazie de rozatoare, au ales ca solutie aducerea in parc de pisicute. Acest lucru i-a ajutat sa mentina sub control populatia de soareci, dar si sa atraga in parc multi iubitori de pisici, acesta devenind unul dintre atractiile Disneyland.
9. Pisicile iti aduc soareci pentru ca ele cred ca tu nu stii sa vanezi
Prin natura lor, pisicile sunt pradatori. Mamele pisici isi invata puii de mici cum sa vaneze, aducandu-le soricei morti sau raniti pentru a practica. De aceea, atunci cand adopti o pisica, ea se va considera parintele tau si iti va aduce soareci morti pentru a te invata cum sa vanezi. Desigur, tu nu vei invata acest lucru niciodata, asa ca ea va continua sa iti tot aduca. 🙂
10. Fiecare pisica are nasul unic
Asa cum oamenii au amprente unice pe degete, pisicutele au amprente unice pe nasucuri. Bine ca ele nu trebuie sa mearga la politie. Le-ar fi dificil sa li se ia amprentele. 🙂
11. Pisicile isi petrec jumatate din timpul in care sunt treze, curatandu-si blana
In medie pisicile isi petrec doua treimi din timpul vietii, dormind. Dar ce fac cu timpul ramas? Aproximatim jumatate din timp si-l vor pretrece curatandu-si blana. Doar trebuie sa fie tot timpul dragalase, nu?
12. Pisicile sanatoase se pot comporta ca fiind bolnave atunci cand le schimbi mediul
Pisicile se ataseaza foarte mult de locurile in care traiesc, iar atunci cand sunt mutate in alte locuinte sau se redecoreaza mediul in care isi petrecea timpul, acestea sunt afectate. Ca atare ele vor putea incepe sa vomite sau sa nu mai manance, chiar si sa nu mai foloseasca litiera atunci cand are nevoie. Asadar incearca pe cat mai mult posibil sa nu ii schimbi mediul pisicutei tale.
13. Mustatile pisicilor nu sunt doar dragute, ci esentiale
Pisicile isi folosesc mutatile pentru a intelege mediul lor si pentru a detecta orice schimbare se petrece in jurul lor. Mustatile sunt niste fire lungi si rigide, conectate la sistemul muscular si nervos al pisicii. Asadar, sa nu incerci niciodata sa tunzi mustatile unei pisici. Pe langa zgarieturile cu care te vei alege, o vei speria foarte multe pe pisicute, dezorientand-o.
14. Pisicile sunt o specie invaziva
Desi ne bucuram cand vedem ca pisicile sunt peste tot, acestea sunt considerate din pacate printre primele 100 de specii invazive cele mai grave de pe Glob. Potrivit HuffPost, “pe insulele Globului, acolo unde populatiile de pisici sunt numeroase, acestea au contribuit la extinctia a 14% din speciile de pasari, mamifere si reptile.” Asadar, foarte important este ca atunci cand adopti o pisica, sa o sterilizezi pentru a evita inmultirea necontrolata si ca urmare, extinctia altor specii de animale.
Acestea sunt doar cateva informatii despre pisici foarte interesante. Insa cu siguranta aceste creaturi minunate mai au multe lucruri pe care sa ni le dezvaluie.
Tie ce ti s-a parut cel mai interesant si de ce? Asteptam curiosi raspunsul tau. 🙂
Daca ti-a placut acest articol si doresti sa fii la curent cu tot ce se intampla in lumea pisiceasca, aboneaza-te acum la newsletterul nostru. >^..^<
Sursa: twentytwowords.com
Pisicile ne pot da toxoplasma daca nu le spalam noi si nu le deparazitam. Nu este indicat sa sarutam pisici. Si nici sa ne lasam linse pe buze de ele.
Nustiu cat o fi de adevarat dar refuz sa cred eu am pisica inca de ani buni de zile si nu sa intamplat absolut nimic nam luat nimic de la ea si doar miam facut analizele peste tot si e totul in regula daca sti ca nu esti sigura pe sinea ta si tie teama de pisica pt acest lucru sa sti ca ea ca pisica te simnte asa mai bine decat so chinui si sa nu simnta iubirea stapanului atuncea nu-ti mai lua nici un animal
Am intalnit pisica care sarea dupa muste si scotea sunete ciudate
Si a mea prinde insecte
Am ramas cu 5 pisici din 2 fatari, 2 baieti si 3 fete, toti castrati si sterilizati, 1 baiat a plecat si mama celor 2 fete nu a mai venit inca, stau la bloc la parter si toti intra,ies,nu am vaccinat nici unul pentru ca nu sunt de acord,au imunitate de la Pamant si de la Dumnezeu,pisicle sunt niste medicamente vii.