Cum sa iti dezveti pisica sa muste prin 7 metode simple

pisica-care-musca

Inainte sa incerci sa iti dezveti pisica sa muste, este important sa intelegi de ce se comporta asa. Exista mai multe motive pentru care pisicutele musca: pentru ca sunt speriate, sunt enervate sau pur si simplu pentru ca isi doresc sa se joace. Recomandam solicitarea unui specialist pentru a determina cauza exacta pentru care pisica ta musca, mai ales daca a fost salvata de pe strada unde este foarte posibil sa fi suferit diverse traume, si a se lua masurile necesare in functie de sfaturile lui.

Totusi, cea mai des intalnita cauza pentru care suntem atacati de micutele feline este dorinta lor de joaca. Dar, desi atunci cand sunt mititele si pufoase arata absolut adorabil facand asta, parca odata ce cresc si coltisorii lor devin mai puternici si mai ascutiti, nu mai este atat de amuzant, nu? De aceea poti incerca una sau mai multe dintre aceste metode prin care sa iti dezveti pisica sa muste:

1. Jucariile

In primul rand, este important sa intelegem ca a ataca si a prinde cu gherutele este un comportament perfect natural. Acesta face parte din instinctul lor de pradatoare. Nu vrem deloc sa renunte la el, ci doar sa le directionam catre… jucarii! De aceea, cele mai recomandate jucarii cate te ajuta sa-ti dezveti pisica sa muste sunt unditele. Acestea le ademenesc asa cum ar face-o prada adevarata. Exista mai multe modele: unele se termina cu pene in diferite culori, altele chiar cu cate un soricel etc. Tot ce trebuie sa faci este sa o alegi pe cea potrivita pisicii tale. Joaca-te astfel cu pisicuta ta de cel putin 2-3 pe zi. Chiar si sesiunile scurte de 2-10 minute pot fi cu adevarat benefice pentru ea.

2. Bolul cu mancare

Pisicile au nevoie sa isi exercite talentele de vanator innascut si sa isi castige singure portia de mancare. De aceea, recomandam inlocuirea bolurilor simple de mancare cu cele de tip puzzle. Aceasta modalitate de a-ti hrani pisica combina armonios mesele cu joaca.

3. Manusi de protectie

In cazul in care pisica ta musca foarte rau, recomandam folosirea unor manusi de protectie pe parcursul jocului. Pentru a-i arata pisicii ca muscatul nu face parte din joaca cu tine, tot ceea ce trebuie sa faci este ca atunci cand te prinde cu coltisorii sau chiar cu gherutele sa te opresti brusc, fara sa iti retragi mana si fara sa o mai misti in niciun fel. Ea isi va pierde repede interesul, deoarece nu poate vana ceva static, nu? Atunci este momentul prefect pentru a o directiona catre o jucarie. In timp, ea va retine faptul ca, odata ce te musca, jocul cu tine se incheie. De fiecare data cand se comporta asa cum iti doresti insa, este important sa o incurajezi prin laude sau mici recompense sub forma de hrana.
89.99 lei99.99 lei
84.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Cat Mom

139.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Curious Cat

139.99 lei
54.99 lei
79.99 lei

Cani si Termosuri

Termos Premium-Don’t Care

139.99 lei
69.99 lei

4. Sunetele

Exista situatii in care, desi ramanem nemiscati atunci cand pisica ne-a prins mana intre coltisorii ei, ea refuza sa ne dea drumul. Crearea unui sunet scurt, chit ca este facut de noi sau de un obiect din jur, este o metoda foarte buna prin care sa-ti dezveti pisica sa muste.  Astfel ii distragem atentia si apoi sa profitam de moment pentru a o atrage cu o jucarie. Acest obiect poate consta intr-un simplu borcanel din plastic sau metal in care sa pui cateva bilute sau orice fel de obiecte mici pe care il agiti scurt de 2-3 ori, cat sa obtii o reactie din partea pisicii tale. Ai grija sa nu o deranjezi cu sunete puternice.

5. Spray cu apa

O metoda foarte eficienta prin care poti sa-ti dezveti pisica sa muste este si ulitlizarea unui spray cu apa. Tot ce trebuie sa faci este ca atunci cand te musca, sa pulverizezi o data in directia fetei ei.  Insa ai grija sa ii eviti urechiusele.
dezveti pisica sa muste

6. Nu bate in retragere

O alta metoda de a-ti dezvata pisica sa muste este sa nu bati in retragere. In momentul in care ti-a prins mana, incearca sa ii impingi usor capul tocmai cu mana prinsa in gura ei. Acesta este un comportament atipic pentru o prada, care se presupune ca ar trebui sa fuga, nu sa inainteze catre pradator. Astfel, exista o mare probabilitate ca pisica ta sa reactioneze prin a-ti da drumul.  Moment in care, din nou, este important sa o directionezi catre o jucarie.
Stoc epuizat

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

119.99 lei
149.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Moon Star Cat

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

154.99 lei
Stoc epuizat

Accesorii si decoratiuni

Cercei din argint Pisica Neagra

139.99 lei
139.99 lei
Stoc epuizat
149.99 lei
159.99 lei
Stoc epuizat

Accesorii si decoratiuni

Inel din argint Black Sweet Cat

114.99 lei
Stoc epuizat
109.99 lei
Stoc epuizat
124.99 lei
Stoc epuizat
124.99 lei
114.99 lei

7. Stop joc

Ca ultima masura de siguranta impotriva muscaturilor de pisica, exista si indepartarea fizica a acesteia de langa tine. Printr-o mangaiere usor apasata pe cap, apuca ferm pielea de deasupra spatelui pisicii si tine-o bine, fara a o strange prea tare. Gestul acesta are de obicei efectul de a enerva pisica, de aceea il recomandam doar in cazul in care variantele de mai sus nu au dat roade. Odata enervata, ea va da drumul mainii pe care o tinea in gura, tu poti profita de ocazie ca sa o apuci cu mana proaspat eliberata si sa o departezi de tine. Astfel, ea va intelege ca jocul s-a terminat si nu primeste afectiune imediat din cauza comportamentului ei nesatisfacator. Un alt motiv pentru care pisicutele pot musca este faptul ca se simt inconfortabil atunci cand le sunt atinse zonele sensibile precum: gura, urechile, labutele si codita. Este necesar sa le invatam gradual cu atingerile pline de afectiune in acele zone. De asemenea, este important ca primul contact sa fie scurt si insotit de o mica recompensa de tip hrana.

Exemplu:

Mangaie cu miscari usoare capul pisicii, indreptandu-te treptat spre urechiusele ei. In acelasi timp, cu cealalta mana, adu-i in dreptul gurii cateva bobite sau orice fel de hrana uscata, in cantitati foarte mici, care stii ca ii place. In timp, poti mari intervalul de timp pe care il petreci mangaindu-i oricare dintre zonele sensibile. Treptat pisicuta ta se va simti perfect confortabila cu tine.

Dragoste pentru ele avem destula, ne trebuie doar perseverenta. Tie cat timp ti-a luat sa iti dezveti pisica sa muste? Care e metoda care ti-a adus succesul? Lasa-ne un comentariu. 🙂

Daca ti-a placut articolul nostru si doresti sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru. De asemenea, in categoria de „Sfaturi utile” poti gasi articole cu informatii folositoare despre comportamentul pisicutelor. Speram sa iti fie de ajutor! >^..^< Sursa: YouTube

16 comentarii despre “Cum sa iti dezveti pisica sa muste prin 7 metode simple

  1. Olimpia Andrei spune:

    Am un cotoșman de patru ani si jumătate. L-am găsit când el avea cam cinci săptămâni, foarte bolnav. Cat timp a durat tratamentul si apoi operatia si iarăși tratamentul nu l-am prea alintat, ca nu cumva să-l doară atingerea mea. De cate ori il mangaiam ma musca, usor, astfel am dedus ca nu-i placea. In schimb am folosit cel mai blând ton si cele mai frumoase cuvinte. A scăpat cu viață, dar a durat aproape trei ani pana sa ma lase să-l alint, să-l mumulesc, etc. Ne dam „pupic” când vin acasa, mârâie ca un câine când suna interfonul, ne trezește la 5,45 sâmbătă si duminica sa plecam la lucru, se plictisește repede de jucării, adora mingiutele din staniol si maslinele si bebelușii, scoate tot din cosul lui după ce pleacă musafirii, toarce rar, de câteva ori pe an ca un „Harley Davison”, abia de curand vine spre dimineața si se cuibărește lângă mine in pat. Si musca, musca din joaca pentru ca nu-și scoate gherutele, doar ma tine cu lăbuțe, iar cu dinții nu ma strange ca pe-o prada, si-l stropesc la coada cu fasul, si fuge si iar vine, încovoiat ca un semn de intrebate, si ne urmărim reciproc prim casa. Stropitoarea este metoda mea ca semn ca am cam obosit. In secunda doi se asează pe locul meu si începe un alt episod, comunicarea, fiecare pe limba lui.
    Am uitat sa va spun, este orb. Asta nu- l împiedica sa alerge prin toată casa, sa se furiseze in șifonier, sa gheraneasca mobila in dreptul capului meu sa ma cheme la joaca,sau sa spuna ” mama” atunci când are el chef de ceva bun din balcon. Va pupa cu drag Oli si Mushu!

  2. Stela spune:

    Bună seara ! Am 62 de ani şi până acum am avut 4 pisici, o fetiță Kiti-kiti, care a stat cu noi 6 ani după care a evadat, am recuperat-o de 3 ori din subsolul blocului, dar a 4-a oară nu am mai găsit-o; era sterilizată aşa că i-am dorit o viață lungă cum a vrut în libertate. Şumi, un motan superb, Angoră turcească, a trăit 18 ani, era alb, cu botic roz şi ciacâr, ne-a rupt sufletul când a plecat; într-o săptămână s-a topit, rămăsese o mână de oase acoperite de blăniță, am fost cu el la dr. veterinar şi prognosticul nu a fost deloc bun, aşa că am optat pt. eutanasie, am plâns pe o bancă 4 ore, apoi în cuşca de transport l-am adus acasă şi a fost îngropat ca un membru de familie. Hogea, înțeleptul şi sensibilul, era baiatul meu cu care îmi beam cafeaua. Eu pun lapte la cafea, iar el mă atenționa cu lăbuța că este dornic de lapte. A murit pe 10 februarie la mine în brațe, avea 17 ani. Acum am rămas doar cu Truli, are 10 ani şi este aşa cum îl caracterizează numele, un jucăuș, torcăcios, pofticios şi curios tare; zgârâie şi muşcă în joacă, numai când vrea atenție, în rest se joacă cu te miri ce, ori îşi stârnește prietenul Pedro (un metis de Ciobănesc belgian) la alergat. Pe Pedro l-am găsit acum 4 ani şi 7 luni în parcarea de la Lidl, avea 3,5 kg. din care 0,500 gr. au fost viermişori, afost dragoste la prima vedere din partea lui, eu eram sceptică, acum are 25 kg. şi este compania mea indiferent unde merg, chiar peste tot, am fost astă vară la mare cu trenul, doar noi doi. Numai bine mereu tuturor celor buni !

  3. budica spune:

    Buna ziua !
    Noi am crescut de mica o pisicuta abandonata de f. mica;
    Chiar , am salvat-o , pot spune!
    Pe timp ce a crescut , am vazut ca este o vanatoreasa pe cinste !
    Desi era tratata cu multa iubire , la joc , agreea sa muste tare! Ba chiar ne prindea de picior , in timp ce ne deplasam prin casa !
    …s-a schimbat total , in bine , cand i-am adus un puiut , tovaras de joaca . Si pe el l-a „primit” cu agresivitate cateva zile dupa care , in putin timp , l-a acceptat in teritoriul ei si… mai mult , a inceput sa- l iubeasca.
    Acum sunt nedespartiti ! iar ea accepta jocul fara a mai musca sau zgaria agresiv.
    Sunt f.iubiti , de noi!
    Salutari de la BYA si TOMY !

    • diaconu raluca spune:

      exact asa face si a amea, musca cand are chef de joaca, si nu numai, sare la picioare ca un catel!a vazut ca de fiecare data cand musca nu o mai bag in seama si atunci se incapataneaza si sare mai tare la mana mea. cand mai reusesc sa oprostesc cu o jucarie e bine, dar ea nu si nu…are treaba cu muscatul. are 1 an, cat de curand a fost sterilizata, e metis de albastru de Rusia. din cate intelesesem acesta rasa nu este agresiva, nu inteleg de ce tot musca. sare si la picioarele oamenilor, dar nu tot timpul. se poate sa fie din cauza ca am o fetita mai agitata de fel, care nu a inteles de mica ca pisicilor nu le place sa fie trezite cand ai tu chef, nu sunt obligate sa stea sa doarma cu tine daca ea nu vrea….nu e de jucarie. ce metoda sa incerc sa o fac sa nu mai muste, se mai sensibilizeaza cand vede ca icnesc usor AU si lasa mana din gura ei, isi da seama ca ma doare….

      • Cu Pisici spune:

        Buna Raluca! Iti recomandam sa incerci sa aplici pe rand toate metodele pe care le-am prezentat in articol si sa insisti cu cea care observi ca functioneaza cel mai bine. De asemenea, iti recomandam sa insisti in educatia fetitei astfel incat sa inteleaga ca pisica nu este o jucarie si ca trebuie sa o respecte. Este posibil ca acest comportament sa ii cauzeze stres pisicii si atunci sa devina mai agresiva. Mult succes! 🙂

    • Cu Pisici spune:

      Ce frumos! 🙂
      Da, este si aceasta o varianta prin care pisicutele se pot obisnui sa nu mai muste. Ne bucuram sa aflam povestea lor. Multumim! 🙂

  4. Pingback: 7 Motive pentru care sa adopti o pisica matura - Cu Pisici

  5. Pingback: 6 cauze pentru care pisicile devin agresive - Cu Pisici

  6. Pingback: Boala zgarieturii de pisica - Cauze, Tratament, Preventie • Gherute.ro

  7. mihaela spune:

    eu am un pisoi roscat pe nume tymmo ,l-am adoptat de pe strada , si pot spune ca sunt foarte multumita ,insa mereu ma ataca la picioare cand merg prin casa,zgarie si musca, am incercat tot dar nu merge

  8. Roxana. spune:

    Bună. Am găsit un motan, Miky î n stradă la două săptămîni, după care l/am dat unei vecine deoarece, noi avem deja o pisică în casă și ea este geloasă. Vecina ni l/a dat înnapoi, fiindcă o mușca rău de tot. Cred că va ajunge în stradă fiindcă nu am cui să/l dau.

  9. Daria Gabriela Stanescu spune:

    Buna ! Am o pisicuța de 5 luni pe nume LUNA , este siameza . Am lăsat-o singura o săptămâna cât am fost plecați la mare iar bunica mea ia dat de mâncare . De atunci musca in ultimul hal , zgârie la fel de rau și când mergi sare pe picioarele noastre . Nu știu ce sa fac ! Îmi poți spune ce fel de pisici sunt siamezele și ce sa fac in legătura cu asta . Te roggggg !!! Vreau sa știu in special ce fel de pisici sunt siamezele !!!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.