7 Asemanari Dintre Oameni si Pisici

Asemanari Dintre Oameni si Pisici

Cand ne gandim la animale asemanatoare oamenilor, imediat ne vin in minte maimutele. Insa, daca cercetam mai aprofundat, vom vedea ca exista destul de multe asemanari intre pisici si oameni, atat biologice, fizice, cat si psihologice.

Descopera in continuare 7 asemanari dintre oameni si pisici:

1. Genele

In urma unui studiu din anul 2007 s-a constatat ca aproximativ 90% din genele unei pisici sunt similare cu cele ale oamenilor. Spre deosebire de caini unde 84% din genele acestora sunt similare cu cele umane.

 

2. Memoria

Pisicile au memorie pe termen scurt si pe termen lung. Doctorul Nicholas Dodman, profesor la Universitatea Tufts din SUA, ofera o reprezentare uimitoare a memoriei pisicilor in cartea sa premiata “The Cat Who Cried For Help”. Povestea prezinta o pisica foarte atasata de stapanul ei care a murit intr-un dormitor din casa lui. Dupa ce a murit proprietarul, pisica a refuzat sa mai intre in acea camera pentru fix un an. La aniversarea mortii stapanului sau, pisica a intrat in camera si a sarit direct pe pat.

Pam Johnson-Bennett, consultant certificat in comportamentul pisicilor afirma ca “pisicile invata tot timpul. Fiecare experienta le invata ca este ceva fie pozitiv, fie negativ sau nu este relevant. La fel ca pisicile, si noi avem tendinta sa repetam actiuni care ne creaza placere si sa le evitam pe cele care sunt neplacute sau amenintatoare.

Samantha Martin, proprietar si dresor pentru Amazing Acro-Cats and Rock Cats Rescue, adauga faptul ca “oamenii, in special copiii mici, invata lucruri privindu-i pe adulti si imitandu-le. Pisicile imita si ele ce vad la alte pisici care sunt antrenate si primesc recompensa. Multe dintre pisicile mele au prins trucuri pe care nu le-am antrenat sa le faca, doar uitandu-se la celelalte pisici repetandu-le.”

3. Creierul

Asemanari Dintre Oameni si Pisici

 

Dr. Dodman explica faptul ca si creierul  pisicilor este compus din materie cenusie si alba. La fel ca la oameni, micile feline au lobi temporali, occipitali, frontali si parietali ai cortexului cerebral. Dr. Dodman mentioneaza ca “pisicile par sa gandeasca in acelasi fel ca oamenii, partial datorita asemanarii neurotransmitatorilor. Pisicile primesc informatii de la cele cinci simturi de baza si proceseaza acele date la fel ca oamenii.”

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei

4. Boli

Din pacate, pisicile se asemana cu oamenii si la multe boli. Acestea pot avea obezitate, diabet, boli de inima, de rinichi, boli tiroidiene si cancer.

5. Probleme de sanatate mintala

Dr. Dodman spune ca si pisicile pot suferi de aceleasi probleme psihologice ca oamenii. Pot fi depresive, anxioase, pot avea fobii sau chiar tulburari precum TOC (tulburare obsesiv-compulsive). “Pisicile (cu anxietate) raspund la aceleasi medicamente pentru anxietate ca si oamenii”, subliniaza el.

6. Conexiunea si afectiunea

Asemanari Dintre Oameni si Pisici

 

Desi se spune ca pisicile sunt animale distante, de fapt acestora le place sa primeasca si sa ofere afectiune. La fel ca si in cazul oamenilor, isi arata afectiunea in moduri diferite. Unor oameni le place isi exprime afectiunea prin imbratisari, mangaieri, etc., altora le place sa fie afectuosi prin cuvinte frumoase, disponibilitate pentru cei dragi, suport. Asa este si in cazul pisicilor. Unora le place contactul fizic apropriat, sa fie luate in brate, sa fie mangaiate des, altora le este suficient sa fie in preajma omuletilor, cu o postura relaxata, in timp ce torc si clipesc usor. 

Citeste si: 5 motive pentru care sa te joci cu pisica ta in fiecare zi

 

89.99 lei
99.99 lei
Stoc epuizat
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

7. Personalitatea

Pisicile au si personalitatea asemanatoare cu cea a oamenilor. Dr. Dodman face referire la testele care au fost realizate pe pisici pentru a determina trasaturile lor de caracater. Aceste teste sunt similare cu studiul personalitatii oamenilor Myers-Briggs.

S-a descoperit ca pisicile au o combinatie de 3 trasaturi: alerte (active si curioase), sociabile si cu temperament stabil. Potrivit dr. Dodman, aceste combinatii diferite de trasaturi se regasesc si la oameni. Pisicile pot fi introvertite, extrovertite si intre cele doua.

“Exista mai multe asemanari, decat diferente intre oameni si pisici”, adauga dr. Dodman. 

De asemenea, la fel ca toti oamenii, fiecare pisica are personalitatea ei. Aceasta natura individualista facandu-le sa fie atat de speciale si indragi de catre noi.

Acestea sunt cele 7 asemanari dintre oameni si pisici. Tu ce parere ai despre ele? Ai mai remarcat si altele? Asteptam curiosi sa ne povestesti intr-un comantariu. Miau!

Citeste si: 20 Tricouri cu pisici purrfecte pentru a fi purtate zi de zi

Sursa: www.catster.com

 

79.99 lei
59.99 lei

Ingrijire pisici

Bol din ceramica-Happy Cat

37.99 lei
Stoc epuizat
47.99 lei
Stoc epuizat
47.99 lei
89.99 lei
45.99 lei
39.99 lei

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.