Pisica Norvegiana de Padure-regina Nordului

Pisica Norvegiana de Padure

Pisica Norvegiana de Padure este una dintre cele mai apreciate rase de pisici din lume. Talia inalta si blana lunga si bogata o fac sa para ca o adevarata regina indiferent unde s-ar afla.

Afla in continuare mai multe despre superba pisica Norvegiana de Padure.

1. Istorie

Dupa cum ii spune si numele, pisica Norvegiana a aparut pe teritoriul Norvegiei. Nu se stie exact perioada cand a aparut, poate acum sute sau mii de ani. Aceasta este mentionata chiar si in basme si legende, una dintre ele fiind despre carul zeitei nordice Freya care este tras de sase pisici uriase.

Originea acestei rase nu este cunoscuta cu exactitate. Exista teoria ca este descendenta pisicilor cu par lung din Turcia adusa din Imperiul Bizantin de catre razboinicii scandinavi sau poate fi inrudita cu pisica Siberiana. Sau poate ca a fost un rezultat al selectiei naturale, pisici cu par scurt, ale caror adaptari la climatul rece, aproape arctic, au produs descendenti cu blana bogata, lunga si impermeabila.

Timp de secole, skogcatt, ceea ce inseamna in norvegiana „pisica de padure”, a supravietuit datorita inteligentei si calitatilor de excelent vanator, fiind foarte apreciata in special de fermieri si gospodine care astfel scapau de soarecii din gospodarii.

In anul 1938 Norvegiana de Padure a participat la o expozitie de pisici din Oslo. Apoi a inceput cel de-al doilea razboi mondial, iar evolutia popularitatii acestei rase a stagnat. In anul 1977 a fost inregistrata in Federatia Internationala a Felinelor. Doi ani mai tarziu, o pereche de Novegiene de Padure a fost exportata in SUA, iar de atunci a devenit foarte populara in SUA si in Europa.

2. Aspect

Pisica Norvegiana de Padure face parte din categoria raselor de talie mare. Masculii pot avea intre 6-10 kg sau chiar mai mult, iar femelele sunt putin mai mici. Aceasta ajunge in general la maturitate in jurul varstei de 5 ani, pana atunci fiind in continua crestere.

Blana ii este foarte lunga, groasa si frumoasa si se gaseste aproape in toate culorile. Capul are o forma triunghiulara, cu urechi medii spre mari care prezinta smocuri de blana. Ochii sunt mari, migdalati, si pot fi verzi, galbui sau albastri. Corpul este lung, cu piept lat si muschi foarte bine dezvoltati. Labutele prezinta smocuri de blana intre degete, iar coada este stufoasa si la fel de lunga precum corpul.

Pisica Norvegiana de Padure

3. Personalitate

Blanda si prietenoasa, Norvegianei de Padure ii place sa interactioneze cu membrii familiei, dar nu are nevoie constanta de atentie si mangaieri. Se bucura sa isi petreaca timpul cu umanii ei, dar se distreaza de minune si atunci cand este singura.

Desi este prietenoasa cu familia, de obicei are retineri in privinta musafirilor. Chiar si cu familia nu este o pisica foarte afectiva, nu ii place sa fie luata in brate, dar toarce de fericire atunci cand este mangaiata. Si desigur ca fiind o pisica nordica, isi respecta statutul comunicand in stilul retinut, scandinav. Ca atare, este o pisica silentioasa, care miauna doar atunci cand are nevoie de ceva precum mancare sau poate niste atentie.

Nu este suprinzator ca aceasta pisica mare si atletica este si alpinista. De aceea, cel mai probabil o vei vedea ca se catara in cele mai inalte locuri posibile din casa.

Este o pisica foarte inteligenta si independenta si ii place sa se joace cu membrii familiei.

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei

4. Sanatate

Pisicile Norvegiene de Padure sunt in general sanatoase si traiesc pana la 14-16 ani. Atat pisicile cu pedigree, cat si cele de rasa mixta pot avea insa diverse probleme de sanatate transmise genetic. Urmatoarele boli au fost observate la aceasta rasa:

  • Boala de stocare a glicogenului IV este o afectiune ereditara rara care afecteaza metabolismul glucozei. Majoritatea pisoilor cu aceasta boala sunt nascuti morti sau mor in cateva ore de la nastere. Pot exista si unii pui care prezinta simptome ale acestei boli la varsta de aproximativ 5 luni si apoi mai traiesc doar cateva luni… Din fericire exista un test ADN care poate identifica pisicile afectate si purtatoare.
  • Boala polichistica renala este o afectiune genetica care distruge progresiv rinichii. Din pacate nu este disponibil un test ADN in acest sens. Boala poate fi detectata prin ultrasunete inca de la varsta de 10 luni.
  • Displazia retiniana este un defect ocular care provoaca pete pe retina, dar nu afecteaza vederea pisicii.
Pisica Norvegiana de Padure

 

5. Ingrijire

Avand o blana lunga, pisica Norvegiana de Padure necesita periere aproape in fiecare zi sau macar de doua ori pe saptamana. Altfel riscam ca blanita sa i se incurce. Ca orice pisica, nu are nevoie de imbaiere prea des, ci in cazuri exceptionale pe care le-am prezentat aici. Mai ales ca blana Norvegienei este una impermeabila.

Perierea zilnica a dintilor este ideala pentru prevenirea bolilor paradontale sau macar saptamanala. De asemenea, un periaj profesionist la medicul veterinar este intotdeauna binevenit.

Urechile pot fi curatate cu o biluta de bumbac sau cu un material moale, inmuiat in apa calduta. In niciun caz cu bete de urechi. Acestea ii pot afecta auzul. La fel, si colturile ochilor pot fi curatate cu un material moale, delicat, umezit usor. Foarte important este sa nu folosesti acelasi capat de material la ambii ochi sau la ambele urechi deoarece in cazul in care exista o infectie, se poate transfera si in cealalta parte.

89.99 lei
99.99 lei
Stoc epuizat
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

Pentru Norvegiana de Padure este ideal sa traiasca undeva la curte pentru a-si putea petrece timpul in natura. Aceasta poate trai foarte fericita si in apartament, dar este ideal pentru ea sa fie scoasa cat mai des afara la plimbare. Desigur, in acest caz recomandam sa folosesti neaparat un ham cu lesa pentru a te asigura ca pufoasa va fi mereu in siguranta, nefiind obisnuita sa isi poarte singura de grija.

6. Copii si animale de companie

Aceasta rasa este ideala pentru familiile cu copii daca acestia sunt educati sa se poarte frumos cu ea. Ii place sa se joace cu ei si sa primeasca atentie.

Este fericita sa traiasca si cu alte pisici sau caini daca si acestia sunt la randul lor prietenosi. Foarte important este sa stii sa le faci cunostinta in mod controlat astfel incat sa te asiguri ca vor invata sa locuiasca impreuna si se vor intelege.

Citeste si: Cum faci cunostinta pisicii tale cu un catelus proaspat adoptat

Citeste si: 4 Pasi prin care ii faci cunostinta pisoiului nou adoptat cu pisica ta

Acestea sunt caracteristicile superbei Nervegiene de Padure. Tu ce parere ai despre aceasta rasa? Asteptam cu drag sa ne povestesti intr-un comantariu.

Surse: cattime.com, www.askideas.com

79.99 lei
59.99 lei

Ingrijire pisici

Bol din ceramica-Happy Cat

37.99 lei
Stoc epuizat
47.99 lei
Stoc epuizat
47.99 lei
89.99 lei
45.99 lei
39.99 lei

 

Un comentariu despre “Pisica Norvegiana de Padure-regina Nordului

  1. Plusy spune:

    Foarte interesant articolul despre norvegiana de padure! Avem si noi o pisica asemanatoare, nu este rasa pura, dar este foarte iscusita la vanatoare, isi cauta mereu ascunzisuri- mai ales in dulapuri…si este foarte inteligenta- cauta solutii noi pt deschiderea usilor de la dulap sau a ferestrelor…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.