9 lucruri interesante despre pisicile tigrate (tabby)

Pisicile tigrate

Pisicile tigrate sunt cele mai populare pisici, fiind primul tip de pisici domesticite. Insa cat de multe stim despre aceste superbe feline?

Afla in continuare 9 lucruri interesante despre pisicile tigrate.

1. Au fost numite dupa un tip de matase din Bagdad

Pisicile tigrate (tabby in limba engleza) au fost numite dupa un tip de matase dungata din Bagdad. Pisicile erau comparate cu matasea, primind astfel numele de „tabby”. Originea exacta a cuvantului variaza, existand mai multe variante. Matasea provine din districtul Attabiy al localitatii Bagdad, iar la mijlocul secolului a XIV-lea francezii au preluat denumirea sub forma cuvantului „atabis” pe care apoi l-au transformat in „tabis”. Iar englezii au tradus cuvantul in „tabby”, acesta fiind recunoscut la nivel international.

2. Au modelul blanitei diferit

Nu toate pisicile tigrate au blana la fel. Dungile acestora sunt de trei feluri. Dungi groase, bine definite (Classic tabby), dungi mai subtiri si lungi asemanatoare cu cele de la tigri (Mackerel tabby) si dungi mai scurte, asemanatoare unor pete (Spotted tabby).

Si, pe langa faptul ca sunt mai multe tipuri de dungi, fiecare pisica tigrata are un model unic, care nu se va intalni la nicio alta pisica, la fel cum sunt amprentele la oameni.

3. Toate pisicile tigrate au litera „M” pe frunte

Pisicile tigrate

 

Exista mai multe povesti de natura religioasa care explica existenta literei „M” pe fruntea micilor feline.

La crestini exista povestea conform careia o pisica tigrata a venit la pruncul Iisus pentru a-l incalzi in timp ce acesta tremura. Drept recunostinta, Fecioara Maria a marcat-o cu litera „M”, astfel pisica fiind mereu recunoscuta pentru fapta pe care a facut-o.

In religia islamica, povestea spune ca o pisica tigrata pe nume Muezza i-a salvat viata stapanului ei Mohammed omorand un sarpe veninos care se tarase in maneca acestuia. De atunci, pisicile tigrate au fost marcate cu litera „M”.

Din punct de vedere stiintific, prezenta literei „M” se datoreaza geneticii. La fel cum leoparzii, jaguarii sau tigrii au modele de dungi sau pete bine definite genetic, asa si pisicile tigrate au litera „M” scrisa in ADN-ul lor. Ba chiar prezenta acestui model isi face aparitia la pisicile tigrate inainte ca parul acestora sa se dezvolte in pantecul mamicilor lor.

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei

4. Au culori diferite

Pisicile tigrate se gasesc in mai multe culori. Astfel, putem vedea pisici gri tigrate, pisici portocalii tigrate sau gri-maronii tigrate.

5. Nu sunt o rasa de pisici

Pisicile tigrate nu sunt o anume rasa de pisici, acestea fiind recunoscute dupa modelul branitei in dungi. Ca urmare, putem vedea pisici tigrate la mai multe rase de pisici precum: Europene, Main Coon sau American Shorthair.

 

pisica American Shorthair

 

6. Au camuflajul purrrfect

Datorita dungilor de pe blanita, acestea au camuflajul perfect pentru a se ascunde in iarba atunci cand vaneaza.

7. Sunt foarte afective si inteligente

In general, pisicilor tigrate le place sa primeasca multa afectiune si sunt foarte inteligente. De asemenea, pot deveni si nervoase daca nu primesc ceea ce isi doresc, dar fiind atat de inteligente, de obicei reusesc sa primeasca totul. 

8. Sunt considerate cele mai extravertite si sociabile pisici

Pisicile tigrate

 

Conform unor biologisti, comportamentul pisicilor este influentat de modelul blanitei. Astfel, pisicile tigrate si-au castigat reputatia de a fi adorabile si sociabile.

89.99 lei
99.99 lei
Stoc epuizat
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

9. Sunt primele pisici domesticite

Asa cum spuneam la inceputul articolului, pisicile tigrate au fost primele pisici domesticite. Cel mai probabil, acestea apartineau fermelor din jurul Mediteranei. Fermierii au descoperit beneficiile pe care le aduceau pisicile, acestea protejand depozitele de cereale de rozatoarele daunatoare. De aici, pisicile s-au raspandit in Europa si apoi in intreaga lume, adesea fiind transportate intentionat pe nave pentru a le duce in alte tari.

Acestea sunt cele 9 lucruri interesante despre pisicile tigrate. Tu ai avut pana acum un pufos tigrat? Daca da, asteptam cu drag sa ne povestesti despre el intr-un comentariu. ?

Surse: iheartcats.com, catastic.pet 

 

12 comentarii despre “9 lucruri interesante despre pisicile tigrate (tabby)

  1. Iuliana Chidu spune:

    Buna ziua! Multumesc pentru comentarii si povestile frumoase despre aceste minunate pufosenii!
    Si eu am o pisicută tigrată, o frumusete, o cuminte, iubitoare, tandra si deșteaptă! Ea este Mi! Asa o cheama…doar Mi !
    Pentru atunci cand am gasit-o era foarte bolnava și ranita! Tot piciorusul drept era jupuit de piele…Si nu mai avea putere sa miaune, zicea doar Mi ! Am adus-o acasa unde mai aveam o pisica tricoloră-calico, pe nume Tica, o deosebita si o buna si ea!
    Au urmat două luni de tratament pentru Mi…dus la dr. in prima luna zi de zi apoi o zi da si una nu!
    Micuta mea Mi a reusit sa ramana in viata, inconjurata de dragostea noastra! Astazi după șapte ani este cea mai tandra si mai iubitoare,! Intre timp Tica-calico, a plecat la ceruri…iar Mi a înțeles totul tacit si discret!
    Ne imparte dragostea ei mereu si noi o iubim nespus!

  2. Mihaela spune:

    Am 3 pisici tigrate, frati 2 băieți si o fetita dar am să povestesc numai despre una, de fapt unul. Este Babu,unde mă duc vine după mine, stam de vorba mai ales in camera de baie , eu pe wc, iar el îmi tot spune ceva pe limba lui,si eu pe a mea ii raspund. Toți 3 dorm cu mine in pat, iar dimineata Babu se da jos din pat și-mi da burtica sa i-o mângâi si iar îmi spune ceva cu un miorlait deosebit, parca ar fi o oaie care behaie.
    Ii iubesc pe toti 3 la fel, însă Babu este singurul cu care am o “conversatie”

  3. Camelia spune:

    Toată copilăria și adolescența am avut tigrișori de culoare gri, generație după generație, și fetițe și băieței. Toți au fost niște pufoșenii jucăușe și afectuoase și extrem de inteligente. Ultimul motănel a fost omorât de câini (stăteam la curte atunci) și după el nu am mai avut pisici o lungă perioadă de timp. Recent am găsit (într-o vacanță, la pensiune) un tigrișor maroniu; e fetiță și are 3 luni acum. O drăgălașenie inteligentă, afectuoasă și cuminte. Deși e încă pui, este extrem de ascultătoare.

    • raluca spune:

      eu am un tigrat mic de 5 lunite…un obraznic si jumate! zgaraie, musca , sare ca nebunul :)) dar si cand vrea iubire…stie sa o ceara ..si s-o ofere..nu stiu totusi cum sa-i schimb comportamentul asta agresiv, cam au inceput sa doara muscaturile lui…

  4. Lupu Giulia Violeta spune:

    Am avut o gramada de pisici tigrate dar acum am doua. Fuli este cea mai iubitoare pisica pe care am vazut-o. Toata ziua si toata noaptea doarme cu mine in pat. Ea spala si toarce, altceva nu face. Este foarte cuminte, dar a pierdut 2 vieti. Da va spun cum le-a pierdut. Intai se batea cu un motan(pisica VS motan) si s-a urcat pe gardul vecine unde si – a prins labuta. De obivei cand este ora 8 seara intra in casa si se culca cu mine, far de data ast a nu a fost deloc asa. M-am ingrijorat si m-am dus noaptea cu lanterna sa o caut. Am strigat-o si a inceput sa miaune. A trebuit sa rup putin gardul vecinei pt ai scoate labuta prinsa in gard. Am scos-o de acolo si dimineata am vrut sa o duc la dictor. Dar acesta nu lucra duminica. Luni am vrut sa o duc la doctcr, dar aceasta era mai bine. Si nu am mai dus-o la doctor pt ca a doua zi a inceput sa mearga si se simtea din ce in ce mai bine. Nu este schioapa nici acum. Si sa va spun si de a doua viata pierduta. Am un vecin foarte rau care omoara pisici si l-e da foc. Si pisica mea se plimba la el in curte, noaptea si si-a prins toate cele 4 labute in ea. S-a chinuit sa scape si a reusit. Nu stiu cum dar a ajuns acasa. Ne-am panicat si am dat-o cu o crema ca sa ii mai amelioreze durerea. Dimineata am sunat veterinarul. Dar era in concediu 2 saptamani. Am mai dat-o pe rani cu cu Baneocin. 5 zile nu s-a ridicat din pat. A mancat din pat doar lapte pt. ca altceva nu vrea sa manance. Acum a ramas cu o forma mai ciudata l-a picioruse dar nu este schioapa. Acum este bine si o iubesc mult. Si al doile-a motanel Louis. Este micut si are 2 luni. Mama mea la adus acasa. El nu a patit nimic doar ca a fost necajit cat timp a fost pe strada. Acum amandoi o duc bine! Si ii iubesc! ?❤️?

  5. Florina-Victorina spune:

    “Tomberoneza” mea tigrata gri-maron, Mitzi, are 1 an si 6 luni si am sterilizat-o anul trecut in octombrie
    . E o jucausa (ii place in mod special sa alerge dupa luminita laserului) si ma asteapta la usa in fiecare seara cand vin de la servici iar daca intarzii mai mult de jumatate de ora, tipa cat poate de tare de zici ca o chinuie cineva (cred ca o sa am probleme pana la urma cu vecinul de la apartamentul de langa mine). E foarte lipicioasa in special cand vin de la servici, imi face acel masaj in fiecare dimineata si ii place sa “vorbesc” cu ea – imi raspunde scotand diferite sunete.

  6. Mara spune:

    Si eu am acasa un pisoi minunat,numit Pernuța,care este tigrat. Este jucaus,adorabil,amuzant si un vanator iscusit. Il iubim foarte mult,doreste multa atentie,asa ca de fiecare data cand plecam in vacanta si il lasam acasa o chemam pe bunica la noi,care il ingrijeste. Singura lui problema e ca daca ii dam mancare de orice fel (in afara de una speciala, GASTROINTESTINALA) Vomita de cateva ori pe zi. Acum ii dam doar mancare speciala, dar nu vrem sa riscam. Cred ca are o alergie, deoarece si atunci cand vomita e activ,dragut si amuzant. Per total am luat cea mai buna pisica din lume!!!?

  7. Andrieș spune:

    Avem și noi un nazdravan primit în dar de la O lună jumate l-am ascuns vreo trei luni de proprietara asa de mult ne atasasem de el ,acum are 5 luni si il iubim maxim.Tot timpul e pus pe joacă și pe nazdravanii.E cuminte doar cand doarme și când suntem plecați sta si doarme.E cel mai jucăuș motan de când cresc pisici.stie unde își pierde soriceii de jucarie .

  8. Mariana Nitu spune:

    Am doi motanei unu este tigrat cu garnituri pe burta de blană alba are pe frunte in loc de m o potcoava iar pe burta o inimioară il cheamă TRAMPY .Celalalt este blondut combinat cu alb pa el il cheamă Putyn I-am numit asa ca sa ne meargă bine la casa si nimeni ni va îndrăzni sa il lovească pe Putyn&TRAMPY corect

    • Carmen Chirita spune:

      Buna!
      Si noi avem un tigrisor, Miu Miu. L am salvat din tablele unui acoperis, unde mieuna de 4 zile. Si, surpriza! Cand l au scos pompierii, nici ochi n avea, atat de mic era!
      Acum are 8 saptamani, e o minune jucausa, destept si frumos! Gingasie si iubire intr un ghem de blanita mititel ( dar cu gheare si dinti puternice?)❤

  9. Nicoleta spune:

    Eu am un pisoi tigrat de culoare portocaliu,e foarte dragastos,intelligent ,eu stau la etajul 1 si se descurca sa intre in casa scarilor,urca si miauna la usa? se numeste Fifi

    • Cecilia spune:

      ? Miaunel mă numesc, sunt un pisoi tigrat de culoare gri și sunt foarte afectuos. Stăpâna mea m-a adoptat de pe strada când eram micuț, a stat o oră până am ieșit timid de sub o mașină. Mi-e frica și acum de câini. Sunt foarte cuminte și inteligent. ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.