13 lucruri interesante despre pisicile tuxedo sau alb-negru

pisicile tuxedo

Pisicile tuxedo, cunoscute in Romania mai mult ca pisicile cu blanita alb-negru, sunt unele dintre cele mai populare si indragite pisicute din lume. Insa ce le face sa fie atat de iubite? Cu siguranta stiu ele cum sa ne cucereasca inimile. ?

Iata 13 lucruri interesante despre pisicile tuxedo sau alb-negru:

1. Tuxedo nu este o rasa

La fel ca pisicile calico, si cele tuxedo nu sunt o anumita rasa. Denumirea de tuxedo provine din engleza si se refera la elegantul costum barbatesc negru, purtat cu o camasa alba. Si la fel de elegante sunt si pisicutele noastre „imbracate” cu blanita alb-negru.

Astfel, putem intalni pisici tuxedo de diferite rase precum Main Coon, Persana si American Shorthair, insa cea mai raspandita este cea europeana

2. De ce pisicile tuxedo sunt bicolore

Multa vreme s-a considerat ca pisicile tuxedo sunt bicolore datorita unor celule pigmentare lente care nu ajungeau sa se raspandeasca pe intreaga suprafata a embrionului viitoarei pisicute. Astfel, partea nepigmentata ramanea alba.

Insa o teorie mai recenta a cercetatorilor spune ca de fapt celulele pigmentare se misca si se inmultesc aleatoriu in timpul dezvoltarii embrionului, nerespectand niciun model genetic de colorare a blanitei.

pisicile tuxedo

Pisicile tuxedo au gene asemanatoare cu cele alte pisicutelor calico si tortoiseshell. Insa, spre deosebire de acestea, in cazul carora numarul de femele nascute este majoritar, la pisicutele alb-negru numarul de femele si cel de masculi este aproximativ egal.

3. Erau adorate in Egiptul Antic

Este prea bine cunoscut faptul ca pisicile erau extrem de indragite si venerate in Egiptul Antic. Ba chiar egiptenii au creat si zei cu infatisarea acestora. Insa, ce nu este prea cunoscut, este faptul ca aproximativ 70% din pisicile pictate de egipteni in acea perioada erau pisici tuxedo. Ceea ce inseamna, spunem noi, ca pisicile cu blanita alb-negru erau printre cele mai adorate in Egiptul Antic. Tu ce parere ai?

89.99 lei
99.99 lei
Stoc epuizat
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

4. Pisicile tuxedo se dezvolta foarte repede si sunt foarte destepte

S-a observat ca, desi in mod normal pisoii deschid ochii dupa 1-2 saptamani de la nastere, pisoii cu blanita alb-negru deschid ochii dupa doar 24 de ore de la nastere. Ceea ce inseamna ca se dezvolta mai repede decat restul pisicutelor.

Totodata, se spune ca pisicile tuxedo sunt mai destepte decat celelalte, dar acest lucru nu s-a dovedit pana acum. Insa cu siguranta stapanii acestor pisicute pot confirma faptul ca sunt extrem de inteligente. ?

5. De obicei au ochii verzi

pisicile tuxedo

Daca vei cauta pe google „pisici tuxedo”, vei observa ca majoritatea au ochii verzi sau verde spre galben. Tu ai o pisicuta cu blanita alb-negru? Ce culoare au ochii ei?

6. De obicei au mustatile albe

Desi sunt bicolore si ne-am astepta sa aiba mustatile in egala masura fie albe, fie negre, putem observa ca majoritatea au musatile albe.

7. Sunt foate prietenoase si loiale

Pisicile tuxedo sunt cunoscute ca fiind foarte iubitoare, prietenoase si loiale. In cartea „100 de pisici care au schimbat civilizatia: istoria celor mai influente pisici”, autorul prezinta cazul unei pisici alb-negru pe nume Trixy. Cand stapanul pisicutei a fost condamnat la inchisoare in 1601, mica felina i-a ramas alaturi pana la eliberare. Nu se stie insa cum a ajuns de la casa lor din Turnul Londrei pana la inchisoare, dar este o dovada a loialitatii acestei pisici minunate.

Totodata, pisicile tuxedo sunt foarte prietenoase cu alte animale din casa, dar si cu copiii.

pisicile tuxedo

8. Pot fi lideri politici foarte buni

Exact, pisicile tuxedo pot deveni lideri politici foarte buni. Ca dovada, in anul 2012, un motan alb-negru pe nume Tuxedo Stan a candidat pentru pozitia de primar in orasul Halifax din Canada, reprezentand desigur Partidul Tuxedo. Ca  primar, el voia sa rezolve problema numeroaselor pisici fara adapost din oras. Totodata, el a sustinut si un program de sterilizare si ingrijire a pisicilor de pe strada. Din pacate nu a castigat alegerile, insa a castigat inimile multor oameni.

9. Au avut un rol important in arta si stiinta

William Shakespeare, Beethoven si Isaac Newton au avut pisici tuxedo. Hmmm, oare sa fi contribuit si ele la evolutia artei si a stiintei? Noi zicem ca da!

10. Prima pisica pe Everest

Ai ghicit corect! Prima si singura pisicuta care a ajuns in varful Everestului a fost tuxedo. Desigur, a fost carata de omuletul ei, insa este destul de impresionant, nu?

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei

11. Erou de razboi

Normal ca pisica tuxedo a fost si erou de razboi! In al doilea razboi mondial o pisica alb-negru si-a ajutat aliatii britanici, aparandu-le mancarea de  rozatoare. La finalul razboiului, pisica a primit o medalie si statutul de erou de razboi.

12. Prima pisica la Casa Alba

Deja nu ne mai miram ca pisica tuxedo a ajuns si la Casa Alba. In timpul mandatului de presedintie, Bill Clinton s-a bucurat la Casa Alba de compania pisicutei lui, tuxedo.

13. Prima pisica ajunsa in spatiu

Desigur ca nu i-a ajuns sa cucereasca Pamantul, asa ca pisica cu blanita alb-negru a fost prima care a mers in spatiu. Numele ei era Félicette si era o pisicuta de pe strazile Parisului. Mai multe despre aceasta pisicuta eroina poti afla aici: Povestea lui Félicette, prima pisica trimisa in spatiu. O eroina printre pisicute! 

Tu ce parere ai despre aceste pisicute minunate? Ai avut vreodata o pisica alb-negru? Asteptam sa ne povestesti intr-un comentariu.

🙂

Surse:www.thesprucepets.com, www.catster.com/

  1. Cristina Chitu spune:

    Bună tuturor! L-am gasit la poarta intr-o zi pe motanul meu Oly și a fost dragoste la prima vedere deși nu am crezut vreodată sa iubesc vreo pisică. Este cel mai deștept și iubitor pisic nu știam ca pisicile șunt asa destepte. Toată familia îl iubește si eu ma topesc dupa el. Este special și acum citesc pt. prima data despre rasa lui tuxedo.

  2. Mirela spune:

    Roby al meu este tot tuxedo. Este iubaret, idependent si destept. Am fost plecati o saptamana si cand ne am intors era slab si trist. Cand venea mama la el.ptr mancare fugea si o ” maraia”. Abia cand ne am intors a lasat o sa il atinga.

    • Ristea virginia spune:

      Am pisicuta tuxedo..e minunata,iubitoare ,jucausa sif inteligenta….aaasi prietenoasa cu un pisoi de 8 ani rasa bombay si un catel ,se intalnesc prin casa si se joaca ,ea fiind cea care “provoaca momentul”

  3. dana spune:

    si eu sunt o detinatoare de tuxedo se numeste “boticel”este foarte posesiv ,am fost” mamica “lui pentru ca ,cea care l a adus pe lume, mai avea un pisic siiii….asta a dus la experienta mea inedita de a ingriji un pui de 2 saptamani si de aici restul este istorie ,are 2 anii in mai ,alintatul nostru, stie ca este iubit si ne iubeste ,ne a gratulat si cu “cadouri”ba a trebuit sa il si “aplaudam”pentru ….”bucuriile”primite “altfel se supara pe noi,multumesc pentru informatiile daruite

    • Mirela spune:

      Pisicta noastra pe numeYoffi, in traducere Frumoasa, este cuminte, merge afara pentru nevoi. Se joaca adorabil cu mingiute, se catara in copaci, alearga pe afara cat pofteste si poate deveni agresiva cu personaje nedorite oameni sau pisicute. Are o steluta in frunte, un mers de atleta si miauna in zeci de feluri , dupa dispozitie, moment, nevoi sau grad de energie. Intr-un cuvant, este adorabila, toti vecinii o iubesc, iar ea le arata tuturor prietenie si recunostinta pentru atentiile pe care le primeste. Este o bucurie si o incantare compania ei. Avem de invatat una de la alta..

  4. Elena Lacramioara spune:

    Am un pisoi de această rasă. ERAU 3 CAND MI IA DAT CINEVA DOI BĂIEȚI SI O FATA DAR FETITA ERA ALBA CU PETE NEGRE TARCATE SI MARONII, EI BINE FATA A MURIT A CALCATO MASINA SA URCAT LA MASINA SI NA VERIFICAT NIMENI. AM RAMAS CU BAIETII, DIN PACATE UNUL A MURIT DE EPIDEMIE ULTIMUL STADIU DESI AM INCERCAT MULT SA IL SALVEZ. ACUM IL AM DOAR PE MILKY DESI AVEA DOUA SAPTAMANI EL AVEA OCHISORI SI DEJA VROIA SA PLECE. SA FACUT UN PISOI MARE ARE APROAPE 3 ANI SI E MANDRIA MEA UN PISOI IUBARET CUMINTE. NU MIAUNA PREA MULT. VANEAZA MULT DESI ARE TOT CE VREA, SI CU MUSAFIRI E IUBARET NU SE Ferește chiar iubește, este extrem de lipicios. Dar Dupa ce l-am sterilizati la 1 an numai vrea joaca si vine să îl iubesc cand vrea el si nu-i mai plac jucăriile nustu de ce asta după sterilizat. Va mulțumesc pt sfaturile oferite miau fost mereu de ajutor datorita vouă am reusit sa il cresc pe milky mare. Si mai am încă un pisoiaș de 5 luni te seamănă cu un bengal dar mama lui e gri. Sear frumoasă alături de cei dragi voua

  5. Bădoi Irina spune:

    Am o pisica tuxedo cu nume predestinat,Prețioasa.A facut pui de 2 ori dar nu stie sa ii creasca.Nu le-a dat sa suga,nu a stat cu ei,nu i-a acceptat niciodata.,motiv pentru care am sterilizat-o.In rest,este foarte cuminte,nu miauna decat ft putin cand ii este foame,e ascultatoare si nu face prostii.Am si alte rase de pisici dar ca ea nu este niciuna

  6. Irina Dorina spune:

    Buna seara! Am avut si eu un motanel tuxedo, pe nume Cizmulitza. Superb si iubaret, cind aveam musafiri, se cuibarea intre mine si ei. Din pacate, m-am bucurat de el mai putin de 3 ani, caci mi-a fost furat din curte! Sper, de dragul lui, ca mai traieste…

  7. Maria spune:

    Am găsit unul mic de 2 săptămâni aruncat în rău și a devenit o iubirica mica ce a înmuiat inima pisicuței mele mai mari Bella de 2.6 ani care e o geloasă!!

    • Lariss spune:

      Am un pisoi tuxedo de 5 ani. E cel mai ciudat pisoi pe care l-am văzut (și am văzut destui). Îl am de la o lună, din tomberon, l-am crescut în principiu doar pe el, uneori cu alte pisici in foster. Pe toate le accepta, inafara de oameni. E un posedat in general. Cu excepția mea (pe mine mă adoră, e ca un copil de deștept, uneori chiar e ciudat de expresiv și inteligent), în rest, mușcă zgârie și atacă imprevizibil. A fost castrat la 6 luni, nu a primit bătăiță, altceva nu știu ce a putut să îl transforme în Pitbull cat.

  8. Cotoroana Luminita spune:

    Bună seara! De mulți ani am pisicuțe tuxedo: bunicuțe, mămici și copii. Acum doi ani, cineva mi-a lăsat la poartă un puiuț multicolor care avea nevoie urgent de o mămică. Pisicuța mea l-a adoptat fără comentarii! L-a hrănit cu laptele ei și l-a făcut mare!

  9. Enache Angelica spune:

    Am o pisică tuxedo de 2 ani, Bella. Este foarte cuminte și inteligentă și iubitoare. A venit șingură la noi și ne-a cucerit din prima clipă. A crescut și pe frățiorul ei adoptiv, Tomi și l-a educat. Felicitări, articolele sunt interesante și utile.

    • Cu Pisici spune:

      Buna Angelica! Multumim mult pentru vorbele frumoase! Ne bucuram ca reusim sa iti oferim articole valoroase! Totodata, ne bucuram ca ne-ai facut cunostinta cu Bella. Cu siguranta este o pisicuta deosebita! ?

    • Adriana Balan spune:

      Am si eu un motan tuxedo de aproape 2 ani , il cheama Felix . Fiul meu l-a gasit si de atunci e rasfatatul familiei , este foarte atasat si foarte cuminte .
      Multumesc pentru articolele interesante si pentru sfaturile utile .

  10. Alexandra Gavrila spune:

    Un articol foarte interesant!Sunt de acord cu cele spuse!Am un motanel tuxedo de 7 ani.Mi-a cucerit inima si a fost dragoste la prima vedere.Era abandonat intr-un parc in Bucuresti,a fost salvat de o persoana cu suflet bun si apoi a calatorit la Cluj.Acum e masculul alfa al cartierului,un iubaret si jumatate.Atasat si lipicios.Si ce e mai important,foarte inteligent.Inca o data felicitari pentru articolul cu pisicutele tuxedo,dar si pentru celelalte articole extrem de interesante si utile!

    • Cu Pisici spune:

      Buna Alexandra! Multumim frumos pentru apreciere! Ne bucuram sa aflam ca reusim sa iti oferim articole interesante si utile si, de asemenea, ne bucuram sa aflam povestea pufosului tau. Este un motan foarte norocos! ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.