Pisica europeana cu par scurt, cea mai indragita rasa de pisici

pisica europeana cu par scurt

Pisica europeana cu par scurt este una dintre cele mai populare si mai indragite rase de pisici din lume. In Romania mai este cunoscuta cu denumirea de maidaneza datorita faptului ca aceasta este in general pisica de pe strada sau din jurul blocului.

Desi este foarte populara, totusi cat de multe lucruri stim despre aceasta pisicuta? Afla in continuare mai multe despre pisica europeana cu par scurt. 🙂

Originea pisicii europene cu par scurt

Se considera ca pisica europeana cu par scurt provine direct din Africa, asemandu-se in continuare foarte mult cu stramosii ei. Aceasta a fost adusa in Europa acum peste 2000 de ani datorita abilitatilor extraordinare pe care le are pentru a vana soarecii si alte rozatoare care daunau agriculturii. De asemenea, pisica era un membru important al echipajelor de pe vase, tot datorita calitatilor de vanatori iscusiti pe care le au. Alte surse sustin ca pisica europeana cu par scurt este de fapt originara din Suedia.

Desi este una dintre cele mai vechi rase de pisici din Europa, aceasta a fost recunoscuta de catre Federatia Internationala Felina (FIFE) abia in anul 1982.

Aspect fizic

Pisica europeana cu par scurt este o pisica de talie medie. Are corpul robust, cu pieptul musculos, picioare puternice de lungime medie, iar coada este mai groasa la baza si mai subtire spre varful rotund. Masculii sunt mai mari si mai musculosi decat femelele.

Capul este rotunjit, insa mai mult lung decat lat, iar urechile sunt de marime medie, cu varful rotunjit. Ochii sunt aproape rotunzi si pot avea diferite culori.

Dupa cum ii spune si numele, blana acesteia este scurta si deasa si poate avea mai multe culori. Astfel, putem intalni pisica europeana cu blanita:

  • de o singura culoare precum negru, alb, portocalie, gri;
  • cu doua culori precum alb si negru, alb si gri, alb cu portocaliu, negru si portocaliu;
  • cu trei culori precum alb cu negru si portocaliu;
  • cu blana maronie-dungata.

Citeste si: Ce spune culoarea blanitei despre personalitatea pisicii tale

Personalitate

Nu doar culorile sunt multiple, ci si personalitatea poate fi diferita. In general pisica europeana cu par scurt este una independenta, caracteristica pe care a pastrat-o de la stramosii ei. Cu toate acestea, cand este acasa alaturi de alti membri ai familiei, de obicei este foarte afectiva si ii place sa primeasca multa atentie. Desigur, doar cand are ea chef! 🙂

Este foarte inteligenta, cu abilitati deosebite de vanator. In general se intelege foarte bine cu alte pisici sau animalute, chiar si cu cainii. Insa pot fi si destul de teritoriale. Iar daca mai ai si un hamster sau un porc de guinea, ai grija sa ii tii inchisi in cusca pentru a te asigura ca nu vor fi vanati.

Citeste si: 9 motive pentru care ar trebui sa ai doua pisici in loc de una

pisica europeana cu par scurt

 

Pisica din rasa europeana cu par scurt se adapteaza destul de repede schimbarilor, putand trai foarte bine atat in apartament, cat si la curte. Este ideala pentru a avea omuleti de orice varsta, de la copilasi, pana la batrani.

Desigur, unele pisicute pot fi mai active, curioase din fire, vorbarete, in timp ce altele sunt mai rezervate, timide si isi arata mai putin afectiunea pe care o simt fata de ceilalti membri.

89.99 lei
99.99 lei
Stoc epuizat
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

Ingrijire si sanatate

Pisica europeana cu par scurt nu necesita o ingrijire deosebita, ea fiind o pisicuta care isi aloca foarte mult timp ingrijindu-si singura blanita. O periere o data pe saptamana cu o perie sau cu o manusa speciala ii este suficienta. De asemenea, o baita la o perioada de timp mai lunga ii poate fi recomandata.

Citeste si: De ce sa periezi blana pisicii tale si cum faci corect acest lucru 

Daca este o pisicuta de apartament, este important sa ii fie taiate gherutele in mod regulat. Altfel, ea poate zgaria mobila sau se poate accidenta agatandu-si gherutele in covor sau in perdele.

Asigura-te ca ii oferi o hrana de calitate, corespunzatoare necesitatilor ei si este important sa eviti ca aceasta sa devina supraponderala.

Daca este o pisicuta de apartament, este sanatos pentru ea sa o scoti cat mai des la plimbare afara, insa in lesa pentru a te asigura ca va fi in siguranta.

In general o pisica din aceasta rasa traieste in medie pana la 15 ani, insa poate trai mult mai multi ani.

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei

Asadar, pisica europeana cu par scurt este o pisicuta deosebita, pe care o putem gasi in toate culorile si care ne poate surprinde cu personalitea ei diferita fata de alte pisicute din rasa ei. Noi zicem ca poate fi companionul ideal pentru o viata fericita! 🙂

Si asa cum spuneam la inceputul articolului, din pacate aceasta este foarte des intalnita pe strazi, fara un adapost. Multe persoane evita sa o adopte fiindca nu este de rasa, nestiind ca de fapt este una dintre cele mai iubite rase de pisici din lume!

Citeste si: 10 motive pentru care sa adopti o pisica de pe strada

Tu ai avut sau ai o pisicuta din rasa europeana cu par scurt? Daca da, asteptam cu drag sa ne povestesti despre ea intr-un comentariu. 🙂

Sursa: Wikipedia 

7 comentarii despre “Pisica europeana cu par scurt, cea mai indragita rasa de pisici

  1. CosD spune:

    Eu nu stiu exact ce rasa e dar in carnetul de sanatate medicul veterinar a scris pisica europeana. E luata din fata blocului.
    E maro tarcat si are virful labutelor albe, mai are un desen alb pe cap, ca un triunghi mai jos de ochi, plus guleras si abdomen alb.
    E o frumusete. ?
    Ce e mai important, nu zgirie, nu musca si nu miauna decit incet, pt a atrage atentia.
    E rezervata si vine dimineata si seara sa fie mingiiata, uneori imi adoarme in poala dar tre sa stau f linistita ca altfel se trezeste si pleaca.
    E foarte dulce, are o privire asa de inocenta.

  2. Pavel Elena spune:

    Eu am doua pisicuțe.mama și fica .îmi sunt dragi.le iubesc din tot sufletul meu.mama e mai tăcută.fica e vorbăreață foc.stau la curte.ele dorm in casă.ziua stau afară .la joaca.

  3. Ileana spune:

    Am o neagra de 3 ani, foarte independentă și un vânător iscusit. Îi plac copii și e foarte mămoasă cu bebelina. Nu stă în brațe dar îi place să stea în jurul nostru și să fie mângâiată. Afară ne însoțește la plimbarea din jurul blocului, dar nu depășește perimetrul ei de siguranță. O iubim nespus. Am găsit-o când încă nu avea blaniță ci puf și dormea în palmă. E foarte cuminte și nu își face nevoile in casă deși stam la bloc.

    • Rebeca spune:

      Mi-am întâlnit pisicuța într-o cafenea, de unde am și adoptat-o. Avea doar 2 lunițe, era cea mai mică de acolo și mi-a atras atenția foarte mult. De când am luat-o în brațe am știut că e a mea. Acum e o superbă felină, crește. Are 1 an jumate și ocupă o parte foarte importantă în inima mea. Are o culoare intensă de galben, cu alb pur și pete de negru, iar blănița ei e fină ca mătasea . Ochișorii bulbucați și rotunzi, de culoare verde, sticloși, pur și simplu te fac să te pierzi în ei . E foarte cuminte, până se trezește, apoi toată casa și toate obiectele îi aparțin. E o prințesă și o tratăm ca atare, iar ea ne recompensează cu toată iubirea ei .
      Știu că fără ea, viața mea ar fi incompletă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.