Ghid pentru alimentatia sanatoasa a pisicii tale: dieta si nutritie

alimentatia sanatoasa a pisicii

Autor: Dr. Popescu Crenguta,  Spitalul Veterinar Pet StuffFacebook Pet Stuff

Daca iti iubesti pisica, demonstreaza acest lucru oferindu-i, pe langa dragoste si mangaieri, si hrana perfecta, in cantitatea corecta. Usor de spus, greu de facut, mai ales atunci cand o pereche de ochi “cersetori” te fixeaza…

 

alimentatia sanatoasa a pisicii

..cu toate acestea, trebuie sa-i rezisti pentru ca pisica ta sa aiba o viata lunga si frumoasa.

Afla in continuare in ce consta alimentatia sanatoasa a pisicii tale.

Pisicile sunt carnivore, ceea ce inseamna ca hrana lor trebuie sa contina primordial proteina animala si un continut scazut de carbohidrati. Carnea, nu numai ca este o sursa de proteine, ci asigura si trei nutrienti esentiali fara de care pisicile nu pot trai: taurina – pentru inima si vedere-  un aminoacid esential de care pisicile au nevoie in dieta lor de zi cu zi si pe care nu il pot sintetiza; acidul arahidonic – pentru sanatatea pielii si blanii si vitamina A – pentru blana si vedere. Inainte de aduce acasa un pui de pisica sau o pisica adulta este bine sa te informezi in ceea ce priveste hrana pe care urmeaza sa i-o oferi, pentru a evita anumite probleme de sanatate si pt a-i mentine o greutate corespunzatoare pentru rasa si nivelul ei de activitate.

Ce trebuie sa contina alimentatia sanatoasa a pisicii tale:

  • Proteine – esentiale  *  atentie in administrarea de ficat care este preferat de pisicute, dar care in cantitati exagerate poate determina hipervitaminoza A.
  • Lipide – grasimile sunt adesea sub forma de acizi grasi, precum omega-3 si omega-6, insa, ca si in cazul nostru, prea multe grasimi pot duce la cresterea greutatii corporale intr-o maniera nedorita, dar in cantitatea corespunzatoare contribuie la mentinerea unei pieli si a unei blani frumoase si sanatoase.
  • Fibre – pisicile au nevoie de o cantitate corecta de fibre din surse precum orezul brun, couscous, etc., pentru o digestie sanatoasa si pentru prevenirea problemelor gastrointestinale.
  • Apa  –  pisicii tale ii este necesara o cantitate importanta de apa, care trebuie sa fie proaspata, curata si din belsug.
  • Vitamine & Minerale – vitaminele A, E  si K precum si complexul de vitamine B, de asemenea acidul folic si pantotetic sunt necesare in alimentatia sanatoasa a pisicii tale, potrivit PetMD, pisicile produc o cantitate suficient de vitamina C pentru a-si mentine sanatatea. Dintre mineralele necesare enumeram: calciu, fosfor si iod.
  • Carbohidrati – desi carbohidratii (amidon si fibre) nu sunt o parte importanta din dieta pisicii tale, ei reprezinta o sursa disponibila de energie. De asemenea, prebioticele (fibre solubile) ajuta la mentinerea sanatatii intestinelor, prin promovarea bacteriilor bune, in timp ce fibrele insolubile promoveaza functia intestinala normala si o calitate buna a scaunului.
alimentatia sanatoasa a pisicii

 

Alimentatia sanatoasa a pisicii in functie de categoriile de varsta

Nevoile  nutritionale ale pisicii tale difera in functie de varsta, greutatea, statusul fiziologic, nivelul de activitate fizica, starea de sanatate si preferintele pisicii dvs. Daca ne raportam la varsta – pisoiasii au nevoie de mai multe grasimi si proteine in hrana lor pentru a dezvolta un sistem osos sanatos, pe cand pisicile trecute de prima tinerete au nevoie de o cantitate de grasimi mai mica in dieta lor pentru a-si mentine o greutate corespunzatoare si un status fiziologic sanatos.

Pisicile gestante au nevoie de un aport mai mare de calorii si proteine, care pot fi luate din hrana de buna calitate pentru puii de pisica. Trecerea mamei pe hrana pentru pui va ajuta si puii, deoarece vor putea sa o copieze si sa incerce hrana solida imediat dupa intarcare. Aportul alimentar al pisicii gestante va creste treptat, din ziua imperecherii, pana la finalul sarcinii, cand va manca cu aproximativ 50% mai mult decat in mod normal.

Hrana pisicilor sterilizate trebuie sa aiba un nivel redus de grasimi, care sa nu depaseasca 10%, mai multe fibre si sa contina un numar redus de carbohidrati.

In situatia in care pisica  dvs. are probleme de sanatate (diverse alergii/ intolerante la mancare, probleme renale, managementul greutatii, etc.) medicul veterinar va poate indruma spre o dieta corecta raportata la problemele de sanatate existente, astfel incat pisica dvs. sa primeasca cantitatea  de nutrienti necesara si sa o si poata asimila.

Citeste si: Top 6 Plante sanatoase pentru pisici

89.99 lei
99.99 lei
Stoc epuizat
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

Cum oferi pisicii tale o dieta potrivita

Alegerea dietei perfecte pentru pisica dvs. este un proces ce necesita rabdare, iubire si timp. Este esential sa creati un plan de hranire al pisicii dvs. care sa fie simplu si usor de urmat, fie ca alegeti mancarea umeda sau pe cea uscata ori chiar o combinatie a celor doua.

De unde stim ca tipul de hrana pe care l-am ales este cel mai potrivit pentru pisica noastra? Exista cateva aspecte esentiale pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand va ocupati de hranirea pisicii dvs., asadar tineti cont de preferintele pisicii dvs. dar si de urmatoarele:

  • Evitati hranirea exagerata!!!

Pisicile adora mancarea asemeni noua. Ca atare pisica dvs. s-ar putea sa mai ceara de mancare si dupa ce si-a golit bolul, fie ca e cel de dimineata, fie ca e cel de seara. Insa cedarea la fiecare miaw al pisicii va determina cresterea in greutate a acesteia peste limitele unui status sanatos. Ca atare, alimentatia sanatoasa a pisicii consta si in cantitatea corecta de mancare. Asadar, fiti atenti la linia taliei pisicii dvs., in ambele sensuri, nu trebuie sa ii iasa coastele in evidenta, dar nici nu trebuie sa formeze colacei de grasime in jurul abdomenului.

alimentatia sanatoasa a pisicii

 

  • Alegem un singur tip de mancare sau doua?

Este una dintre intrebarile frecvente ale proprietarilor de pisici. Iar adevarul este ca pisicile pot trai foarte bine cu un plan de hranire bazat doar pe mancare uscata, care contine echilibrul perfect de nutrienti si au o textura crocanta, care va ajuta la sanatatea dintilor pisicii tale. Aceasta este mult mai concentrata in nutrienti decat hrana umeda, deci va trebui sa serviti portii mici. In acest sens cititi ambalajul fiecarui tip de hrana inainte de a-l achizitiona, cerand sfatul medicului veterinar care va va indruma in a face alegerea corecta.

Daca alegeti hrana umeda, acest tip de hrana trebuie sa fie servit intotdeauna la temperatura camerei, pentru a permite pisicii sa se bucure cat mai mult de textura si mirosul acesteia. Dupa deschiderea pachetelor, acoperiti portiile ramase si pastrati-le in frigider nu mai mult de 24 de ore. Nu uitati, hrana va trebui sa ajunga, din nou, la temperatura camerei inainte de urmatoarea masa. Hrana umeda nu trebuie sa stea in farfurie mai mult de o ora, deoarece nu va mai fi apetisanta si va putea atrage bacterii, ducand la deranjamente stomacale. Pe de alta parte continutul mai mare de umiditate din hrana umeda ofera o cantitate mai mare de apa pisicilor cu probleme urinare si renale, conform PetMD, ajutand la eliminarea cristalelor urinare si reducand riscul de formare a acestora, dar si la prevenirea deshidratarii in caz de probleme renale. Hrana umeda pentru pisici poate fi o modalitate buna de a va ajuta pisica sa se mentina hidratata daca are alte probleme de sanatate.

Indiferent ce tip de hrana pentru pisici alegeti, dezbaterea hrana umeda vs. uscata nu este simplu de rezolvat. Fiecare pisica este unica, cu gusturi si preferinte proprii. Daca aveti intrebari cu privire la alegerea hranei umede sau uscate, consultati-va cu medicul veterinar al pisicii dvs., si lasati-va prietenul sa va ghideze catre aromele sale preferate.

  • Asigura-i pisicii tale apa din belsug!!!

Alimentatia sanatoasa a pisicii presupune si o cantitate suficienta de apa proaspata si curata. De aceea asigurati-va ca bolul/bolurile de apa sunt mereu pline si cu apa proaspata de-a lungul zilei. Datorita fluxului constant de apa, fantanile pentru pisici sunt o alternativa ideala si un mod minunat de a va incuraja pisica sa consume un volum cat mai mare de apa.

alimentatia sanatoasa a pisicii

 

  • Fara mancare de la masa noastra!!!

Administrarea de alimente de la masa noastra este calea sigura de a avea o pisica cu probleme de greutate, nemaivorbind despre alimentele care pot fi cu adevarat fatale pentru  pisica dvs. :

– ciocolata, caramele, dulciurile in general

– cafea, ceai, alte bauturi cafeinizate

– carnea cruda de orice tip, mezelurile

– avocado, struguri, stafide, banane, fructe foarte dulci

– oase si resturi de pui, porc sau de miel

– ceapa, usturoi

– oua crude

– alcool

– aluat de paine sau paine proaspata

– ciuperci, rosii, varza, mazare, cartofi,

– nuci de macadamia, alune, seminte, fistic

– branzeturi fermentate – cascaval, branza de burduf

– mancare pentru caini

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei
  • Evitati laptele!!!!

Desi foarte multi dintre noi credem ca alimentatia sanatoasa a pisicii cuprinde laptele, acest lucru este gresit. Incredibil sau nu, pisicile nu mai au nevoie de lapte dupa intarcare. De fapt, laptele poate fi greu de digerat pentru pisici, deoarece le lipsesc enzimele necesare pentru dizolvarea lactozei (zaharul gasit in lapte)! De aceea, laptele de vaca si alte produse lactate pot sa cauzeze diaree si deranjamente stomacale la pisici.

Citeste si: Afectiunile gingiei la pisici: simptome si tratament

Daca vrei sa-ti rasfeti pisica cu adevarat ofera-i intr-una din zilele saptamanii mancare gatita de tine in casa. Dar daca te gandesti serios sa faci o mancare de casa, vorbeste inainte cu un nutritionist veterinar pentru a concepe o dieta care sa ofere pisicii cantitatea corecta si echilibrul de nutrienti. Este greu sa asiguri o dieta echilibrata a felinei folosind alimente de casa sau crude, deoarece unele alimente au cantitati foarte mari sau reduse din unii nutrienti, ceea ce poate duce la un dezechilibru grav. Carnea cruda poate contine paraziti si bacterii, cum ar fi Salmonella, care poate imbolnavi pisica, deci, ca iubitor de pisici, va trebui sa acorzi o atentie deosebita igienei, daca alegi o dieta cu alimente crude.

Acesta este ghidul pentru alimentatia sanatoasa a pisicii tale. Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

Surse: blogunisalute.it, www.yourvetonline.comhttp://rspcavic.orghttp://kb.rspca.org.au, http://kb.rspca.org.auwww.purina.ropets.webmd.com, www.rspcapetinsurance.org.auwww.hillspet.comwww.eukanuba.eu

5 comentarii despre “Ghid pentru alimentatia sanatoasa a pisicii tale: dieta si nutritie

  1. Ionut Denisa spune:

    Buna ziua! Pisica mea nu a avut scaun de doua zile. O hranesc cu hrana uscata diversificata, hrana umeda(un pliculet la aprox doua zile), uneori ii mai ofer lapte ft putin si caldut, alteori ii ofer ton din conserva sau piept pui gatit simplu. Nu prezinta simptome ca ar dureau-o ceva, mananca ca de obicei, dar nu stiu cum o pot ajuta. Este motiv de ingrijorare? Ce as putea sa fac? Multumesc anticipat!

  2. Andreea spune:

    Buna ziua, ma bucur tare mult pentru raspuns,
    O sa incerc sa argumentez de ce cred in dieta raw…
    Intr-adevar exista riscuri atunci cand vorbim despre carnea cruda, insa pentru a le evita, cand preparam dieta BARF, vom urma aceleasi reguli simple de igiena, ca atunci cand gatim pentru noi insine. Toate vasele si ustensilele, fie ca au fost folosite la prepararea mancarii pentru pisici sau compozitie pentru piftele, trebuiesc spalate foarte bine, si dezinfectate. Daca nu facem asta, chiar si daca nu avem pisica, exista riscul de a ne imbolnavi. Subliniez faptul ca prepararea de mancare cruda pentru pisci nu este mai periculoasa decat prepararea mancarurilor pe baza de carne pentru noi. Daca ne este frica de carne cruda atunci ar trebui sa renuntam la piftele, snitele, sarmale, carnati etc. Totul se rezuma la igiena. La modul in care spalam si dezinfectam blatul din bucatarie, vasele, ustensilele, tocatoarele, masinile de tocat, robotii si tot ce intra in contact cu carnea cruda. De asemenea este important sa ne spalam pe maini de fiecare data dupa ce ne jucam cu pisica, dupa ce o hranim sau intram in contact cu farfuriutele de mancare, jucariile, litiera etc.
    Daca parintii de pisici doresc sa le ofere o hrana cat mai apropiata de cea naturala, atunci dieta BARF – Biologically Appropriate Raw Food, este cea mai buna alegere. Bineinteles ca trebuie pregatita in cunostinta de cauza si nu dupa orice sursa gasita pe internet.
    De obicei, cand se prepara dieta BARF acasa, se foloseste carne destinata consumului uman (pulpe superioare de pui cu os, piept de pui, curcan, carcase de iepure, muschi de vita, inimi, ficat etc) ce se gaseste ambalata in caserole la supermarket. Aceasta este testata si proaspata. Prepararea ei se realizeaza in conditii optime de igiena si se depoziteaza imediat la frigider/congelator. Rezulta o hrana curata spre deosebire de cea din comert, unde nu se poate verifica daca s-au folosit aceleasi norme de igiena sau daca a fost pastrata la o temperatura adecvata dupa preparare, sau pe timpul transportului, modul de ambalare, sursa carnii conteaza foarte mult, daca este pentru consumul uman sau nu etc. Orice neglijenta poate transforma o mancare care are la baza un concept sanatos intr-una periculoasa, plina de patogeni.
    Gatirea partiala a carnii si organelor, inlatura eventualele bacterii ce se pot afla pe suprafata acesteia (majoritatea patogenilor se afla la exterior si nu in interior). Acest lucru nu este valabil si cand se cumpara carne gata tocata, deoarece partile de la suprafata se amesteca cu cele din interior, carnea contaminandu-se peste tot. In acest caz se recomanda gatirea totala a carnii. Insa carnea gatita integral, pierde multi nutrienti iar proteina se transforma. Cea mai buna este carnea cruda sau partial gatita, completata cu suplimentele necesare obligatorii.
    Deoarece bacteriile se dezvolta foarte repede la temperatura camerei, hrana cruda trebuie preparata imediat, pusa in recipiente si bagata la frigider sau congelator (ce nu se consuma in 2 zile). Decongelarea se face in frigider peste noapte.
    Daca ramane ceva in farfuriuta pisicii, dupa 30 minute se arunca si nu se pastreaza pe mai tarziu.
    Farfuriuta pe care a fost servita mancarea cruda se va spala bine, cu detergent si apa calda.
    Ne vom spala mainile cu apa calda si sapun, dupa ce servim mancarea piscii.
    Ne vom spala mainile cu apa calda si sapun, dupa ce ne jucam cu pisoiul sau atingem jucariile acestuia. Saliva lui poate contine bacterii, microbi etc.
    Animalul nu trebuie pupat pe botic atunci cand ne jucam cu el.
    De fiecare data cand vrem sa mancam sau sa gatim trebuie sa ne spalam temeinic pe maini inainte.
    Fecalele trebuiesc stranse si aruncate cu grija, dupa care sa ne spalam foarte bine pe maini.
    Litiera trebuie pastrata curata tot timpul.
    Daca aceste reguli de bun simt sunt aplicate, riscurile ca noi sa ne imbolnavim sunt aproape inexistente. Aceleasi reguli se impun si in cazul in care pisica este hranita cu bobitele uscate din comert.

    Corpul cainilor si pisicilor este conceput special de natura sa faca fata unui nivel ridicat de agenti patogeni, ce se gasesc in prada consumata in salbaticie. Stomacul lor secreta un acid foarte puternic ce distruge aproape toate organismele, apoi urmeaza bila care elimina si ea la randul ei ce mai ramane. In decursul a mii de ani de existenta au dezvoltat o rezistenta crescuta impotriva acestora.
    Salmonela se gaseste oricum in flora intestinala a animalelor si este eliminata prin fecale indiferent de tipul de mancare pe care acestea il consuma.
    Studiile au confirmat ca Salmonela se gaseste in procent de 1-20% in fecalele cainilor sanatosi si 1-14% in fecalele pisicilor sanatoase. Varsta, statusul nutritional, prezenta unei boli, administrarea de antibiotice, chimioterapia pot influenta rezistenta lor impotriva Salmonelei.
    Foarte multe din mancarurile procesate din comert contin cantitati mari de bacterii, pe care corpul animalelor le poate combate insa nu si al nostru. Ironia este ca majoritatea cazurilor de salmoneloza la oameni, se datoreaza faptului ca acestia au intrat in contact sau au gustat din mancarea uscata pentru pisici, deja contaminata cu salmonela, si nu din cauza carnii crude.
    Pe pagina celor de la FDA (Food and Drug Administration), se recomanda spalarea mainilor cel putin 20 de secunde cu apa calda si sapun, dupa atingerea hranei uscate sau a recompenselor pentru animale. Se recomanda copiilor sa stea departe de zona in care se serveste mancarea pentru animale, sa nu fie atinsa sau mancata. De asemenea acestia recomanda ca bolurile in care este pusa mancarea sa fie spalate de fiecare data dupa ce este consumata, iar suprafetele din zona dezinfectate periodic.
    In concluzie, indiferent ca este carne cruda sau hrana uscata, trebuiesc respectate aceleasi reguli de igiena. Hrana uscata nu este mai sigura pentru oameni sau animale decat carnea cruda.
    Pentru evitarea Toxoplasmozei, carnea se congeleaza timp de 24 de ore inainte de a fi servita.
    De multe ori sunt mentionati parazitii intestinali atunci cand se aduce vorba de hrana cruda. Deoarece viermii se gasesc in tractul digestiv al prazii, nu avem motive de ingrijorare. Avand in vedere ca nu dam asa ceva pisicilor sa manance, nu exista riscul de contaminare.

    Cand se formuleaza o dieta BARF, este important ca aceasta sa aiba nutrientii corect echilibrati, pentru a nu exista carente nutritionale, ce in timp duc la boli grave sau chiar si moarte. De acest lucru ar trebui sa ne temem mult mai tare decat de bacteriile prezente.

    Imi pare nespus de rau pentru ce vi s-a intamplat. Pierderea lor este devastatoare… Este cumplit prin ce ati trecut…
    Imi puteti spune, va rog, cum se numeste mancarea?

    Vorbesc strict in numele meu…nu as cumpara niciodata hrana congelata din magazin, deoarece nu am incredere in modul cum a fost preparata, pastrata sau sursa carnii. Cel putin nu de la noi din tara. In afara sunt multe firme de incredere, dar fiind vorba de mancare proaspata care trebuie sa stea in permanenta sub 0 grade, nu putem avea acces la ea.
    De asemenea am mai multe retineri cand vine vorba de carnea de porc. Nu o consum nici eu, de foarte multi ani.

    Nu stiu daca exista un studiu pe animale unde se compara dieta uscata din comert vs BARF, insa exista un studiu foarte important realizat intre anii 1932 – 1942, de catre Francis M. Pottenger, care dovedeste efectele negative a carnii procesate termic asupra intregului organism in comparatie cu cea cruda.
    Initial acest studiu a avut ca scop folosirea hormonilor glandelor suprarenale in vederea tratarii astmului la pisici.
    Pisicile din studiu erau hranite cu o dieta considerata la vremea respectiva, completa si echilibrata, fiind compusa din resturi de carne gatita ramase de la un sanatoriu (muschi, oase, ficat, creier, inimi, maruntaie, pancreas), lapte crud si ulei de Cod. Pe atunci nu exista mancare din comert, si nu a existat in magazine pana in 1960. Pisicile erau tinute intr-o gradina in aer liber, aveau un loc plin cu nisip pentru a-si face nevoile cat si un adapost special amenajat din lemn pentru dormit. Ingrijitorii, curatau, strangeau oasele si schimbau apa de baut in fiecare zi.
    Desi aveau parte de conditii atat de bune, Pottenger nu isi putea da seama de ce pisicile sunt atat de fragile. Foarte multe mureau in timpul operatiilor sau perioada de recuperare era foarte lunga.
    La un moment dat, numarul pisicilor donate pentru realizarea acestui studiu au depasit cantitatea de mancare oferita de sanatoriu, iar Pottenger a trebuit sa procure surplusul necesar din alt loc, doar ca de data aceasta resturile de carne si organe au fost crude. De asemenea el a separat pisicile hranite cu carne gatita de cele hranite cu carne cruda.
    In cateva luni, a inceput sa observe diferente intre cele doua grupuri de pisici. Pisicile hranite cu resturi crude, lapte crud si ulei de Cod erau mult mai viguroase si rezistau operatiilor chirurgicale mult mai bine. Acest lucru l-a motivat pe Pottenger sa conduca un studiu ce a durat zece ani, implicand peste 900 de pisici si pe putin 4 generatii. La final fiecare pisica avea toata evolutia documentata.
    Pisicile hranite crud, se dovedeau de-a lungul vietii a fi rezistente la infectii, purici si alti paraziti si fara alergii. Aveau un comportament prietenos si previzibil. Generatiile de pui erau omogene, aveau dimensiuni uniforme, schelet dezvoltat normal, si o greutate in medie de 119 grame de pui la nastere. Pierderile de sarcina erau rare, femelele dand nastere in jur de 5 pui ce erau ingrijiti fara probleme.
    Pisicile hranite cu carne procesata termic, dadeau nastere unor pui de dimensiuni si forma scheletala diferita. Problemele de sanatate variau de la alergii la infectii la rinichi, ficat, oase, organe reproductive etc. La a treia generatie, pisicile erau atat de epuizate fiziologic, incat niciun pui nu a supravietuit mai mult de 6 luni, punand astfel capat perpetuarii lor. Femelele aveau un comportament mai agresiv fiind periculos de manevrat iar motanii erau docili si fara interes in reproducere. Femelele din prima generatie cu deficite, pierdeau in jur de 25% din sarcini, iar cele din a doua generatie 70%. Fatatul era dificil si multe dintre ele mureau in timpul procesului. Puii abia fatati aveau si ei un grad de mortalitate foarte ridicat. Un pui cantarea in jur de 100 grame.
    Pottenger a observat ca tratarea termica a carnii duce la alergii. De asemenea a dovedit ca tractul intestinal al pisicilor cu alergii este diferit fata de cel al pisicilor sanatoase. El a masurat si comparat tractul digestiv al catorva sute de pisici sanatoase cu cel al pisicilor cu alergii, pornind de la epiglota, esofag, stomac, duodenum, jejunum, colon si rectum. La o pisica sanatoasa tractul digestiv masura in jur de 122 cm lungime iar la pisicile cu alergii masura intre 183 – 203 cm lungime. Era alungit si lipsit de elasticitate. Acest lucru se manifesta prin diaree sau constipatie cronica.
    La a doua generatie de pisici hranite cu carne gatita s-a constatat o dezvoltare neuniforma a calotei craniene si ingustarea arcadei zigomatice si orbitale. Majoritatea pisicilor aveau o fata alungita si ingustata. Tot in a doua generatie s-a observat intarzierea schimbarilor dintilor de lapte iar eruperea dintilor noi era insotita de gingii sangerande, scurgeri nazale si febra. Dintii permanenti cresteau mai putin si erau neuniformi ca dimensiune si aliniere. Toate aceste modificari deveneau si mai pronuntate si mai grave la a treia generatie.
    Se crede ca piscile din zilele noastre crescute cu hrana din comert ar suferi aproape de aceleasi probleme de sanatate precum cele ale lui Pottenger, hranite cu carne gatita.
    Pisicile hranite cu carne cruda s-au reprodus si prosperat ani la rand fara a avea nevoie de ingrijire medicala.
    Cu siguranta in carnea cruda folosita de Pottenger inevitabil au existat bacterii, insa acest lucru nu a influentat sanatatea lor in rau – pe cand dieta gatita, considerata in zilele noastre ca fiind mai sigura, a avut efecte fatale.
    De aici se poate trage concluzia ca dieta BARF (Bioligically Appropriate Raw Food), formulata corect, este cea ideala si sanatoasa, iar cea procesata duce in timp la degradarea organismului, alergii, boli degenerative si nasterea unor generatii slabite si cu malformatii.

    Sansele ca animalul sa dezvolte alergii la proteina cruda, animala, sunt mult mai mici decat atunci cand consuma mancare procesata, ani la rand. Insa pentru a evita o alergie fie la proteina de pui sau alt animal, se recomanda o dieta diversificata, in care se va folosi prin rotatie, proteina ce provine din carnea de pui, curcan, iepure, mai rar vita, miel, si foarte, foarte rar peste (nu orice peste si niciodata crud).
    Pottenger in studiul sau, a dovedit ca dieta procesata termic, pe langa alte afectiuni, este principalul factor ce cauzeaza alergiile.
    Un animal carnivor sanatos intotdeauna va avea nevoie de proteina animala cruda si nu alterata sau din plante (soia).

    Avand in vedere ca trecerea pe mancarea cruda a ameliorat sau tratat foarte multe boli la pisici sau caini, si faptul ca este varianta cea mai apropiata de dieta lor naturala, nu stiu daca mai este nevoie de inca un studiu care sa ii ateste eficacitatea si credibilitatea.

    Mancarea din comert a aparut prin anii 1960, si a fost adoptata din comoditate si nu pentru ca reprezenta alternativa cea mai apropiata de dieta naturala a animalelor de companie. In timp oamenii au si uitat ca felinele sunt carnivore…

    Va doresc o seara buna!

  3. Andreea spune:

    Buna ziua!

    In lista cu alimente neadecvate pentru pisici, ar trebui trecute si cerealele dar si legumele (orez, porumb, soia, cartofi, mazare, linte etc.). Desi acestea sunt nelipsite din ingedientele din mancarea uscata si umeda, nu au ce cauta in hrana unui animal carnivor. Pisica nu produce enzimele necesare procesarii cerealelor/carbohidratilor. Ele sunt adaugate in mancarea din comert cu anumite scopuri insa nu pentru ca pisicile ar consuma asa ceva in natura.
    Pisica face parte din ordinul carnivorelor, iar organismul lor este special proiectat sa consume proteine de origine animala: carne cruda, oase, organe, piele si cam tot ce se regaseste intr-un soricel sau o pasare – mai putin stomacul si intestinele pe care de multe ori le lasa neatinse.
    Deoarece nu le putem oferi soricei si pasarele, carnea cruda, proaspata, destinata consumului uman (pui, iepure, curcan, mai putin vita) ar trebui sa faca parte din alimentatia dragelor noastre feline… Este bine ca sursa proteinelor sa nu provina doar de la o singura specie de animal sau pasare ci prin rotatie pisicuta sa consume din toate. Cainii sunt carnivori de asemenea.
    O alimentatie bazata pe carne cruda (sau partial gatita) si completata cu substantele necesare pe care organismul pisicii nu le poate produce singur, este putin mai scumpa, trebuie preparata acasa, tinuta in frigider/congelator si servita atunci cand este ora mesei. Din comoditate sau nestiinta se opteaza pentru mancarea din pet shop-uri care este gata de a fi servita.
    Cu siguranta toti parintii de animalute ar dori sa stie ce este cu adevarat bun si sanatos pentru ele, insa aceste informatii nu se prea gasesc. Daca ar sti ce impact are nutritia asupra sanatatii lor, multi dintre ei ar renunta la pungile frumos colorate din magazine.
    O bucata de carne nu este de ajuns pentru a crea o mancare crect echilibrata! Dupa cum am spus si mai sus, este nevoie de niste adaosuri de vitamine, minerale, aminoacizi, omega 3, pe care pisica in mod normal si le ia atunci cand consuma prada cu tot cu oase, sange, organe, piele, grasime, pe langa carne. Fara ele, in timp va dezvolta carente, se va imbolnavi si in cele din urma poate sa moara. Insa nu este complicat si nici nu costa o avere aceste suplimente obligatorii.
    Multe din afectiunile de care sufera animalele in zilele noastre se datoreaza mancarii din comert, indiferent de brand si calitate. Chiar daca marca este de top, tot mancare procesata contine, fiind facuta din resturi de animale care nu sunt bune pentru consumul uman, animale decedate, tumori, ciocuri, pene, cereale mucegaite, conservanti si alti filleri toxici sau fara nici o valoare nutritiva. Aproape toti nutrientii sunt pierduti in urma procesarii termice, si daca mai ramane ceva, va disparea in timp datorita termenelor de garantie de ani de zile. In urma procesarii termice au loc de asemenea anumite reactii din care rezulta substante toxice ce raman in mancare…
    Cerealele din compozitie au rol de umplutura, deoarece ar fi mult prea costisitor pentru producatori sa foloseasca doar carne. Pe langa faptul ca nu fac parte din meniul unui carnivor, sunt inflamatorii si cresc nivelul de carbohidrati care in mod normal ar trebui sa fie in jur de 6% si nu 30% sau peste… Legumele desi nu sunt cereale, intra tot in categoria carbohidratilor.
    Singura sursa de carbohidrati pe care o consuma o pisica in mod natural se gaseste in forma pre-digerata, in stomacul prazii.
    In timp, aceste mancaruri produc scaderea sistemului imunitar, boli digestive, renale (datorita lipsei apei), alergii alimentare, de piele, cancer, diabet, pancreatita, degradarea dintilor – contrar a ceea ce se spune ca mancarea uscata contribuie la curatarea lor. Nu. Mancarea uscata se lipeste de dinti si in timp ii deterioreaza. Carnea cruda in schimb, contine enzime, care prin mestecare curata dintii si ii pastreaza sanatosi.
    Dintre mancarea uscata si cea umeda este de preferat cea umeda doar pentru faptul ca asigura o hidratare adecvata pisicilor. Dieta carnivorelor trebuie sa aiba o umiditate in jur de 70% (cam atat are un animalut vanat), pe cand mancarea uscata abia daca ofera 10%…Chiar daca pisica bea apa, s-a demonstrat ca nu va ajunge la cantitatea optima, de aceea este bine sa si-o procure din mancare.
    Foarte multe boli au fost tratate sau remediate prin trecerea animalului pe o alimentatie specifica si naturala precum: diferite alergii, inflammatory bowel disease (IBD), obezitate (lipsa carbohidratilor), diabet, diaree/voma cronica, etc.
    Sa ne bucuram de compania animalutelor este ceva extraordinar, insa nu trebuie sa uitam faptul ca sunt carnivore si ca trebuie sa le tratam ca atare. In primul rand trebuie sa le respectam natura lor si sa le oferim o viata demna – intra in iubirea fata de ele. O pisica sau un caine nu pot spune ca nu le place mancarea sau apa pe care o primesc. “Prizonieri” in casele noastre sunt obligati sa supravietuiasca cu ceea ce li se ofera. Pentru ca sunt rezistenti si nu mor dupa cateva pungi de mancare uscata sau umeda, asta nu inseamna ca este sanatoasa si ca in timp, peste cativa ani nu se vor imbolnavi. Iar cand se va intampla asta, cand vor incepe sa aiba alergii, sa vomite regulat in fiecare luna/saptamana, sa faca diaree, nimeni nu se va gandi la mancare, deoarece au consumat-o atatia ani cu pofta si nu au avut nimic. Nimeni nu spune ca principalul declansator al bolilor este nutritia de proasta calitate.
    Proteinele (carnea cruda) nu dauneaza carnivorelor, ci asta trebuie sa manance, imediat dupa ce nu mai sug lapte de la mama pana la sfarsitul vietii.

    • Dr. Cristian Cristea Spitalul Veterinar Pet Stuff spune:

      Draga Andreea, de multe ori si carnea controlata sanitar vet poate fi periculoasa pentru ca si aceasta poate fi infestata cu anumiti patogeni.

      Cel mai mare risc este reprezentat de Salmonella, colibaciloza, sarcocistoza si altele.

      Prepararea termica sau congelarea acesteia la -18 grade celsius reduce considerabil aceste riscuri.

      Acest tip de hranire raw feeding este destul de controversat. O alta problema este ca nu toti proprietarii sunt capabili sa echilibreze o dieta de carne!

      O alta problema ar fi de exemplu o pisica cu alergie alimentara la proteinele din carne? Ce hrana ii recomandam?

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/30110340/ si https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4613903/ sunt studii care spun ca riscul dietei raw este de fapt o certitudine.

      In urma cu cativa ani am avut 4 pisici care mancasera carne speciala congelata. Toate cu semne neurologice, diagnostic de suspiciune, Aujesky, 4 pisici moarte in interval de 48 ore.

      Carnea cruda, la moda acum si prin Vest (de unde probabil ca a fost importata) e un factor de reglare a populatiei de carnivore. Plus ca astfel cainii/pisicile pot deveni transmitatori de zoonoze. Nu vi se pare cam riscant?

      Au fost multi copii diagnosticati cu Campylobacter, mamele spalau carnea cruda langa vesela copiilor, apoi medicul pediatru le spunea ca este posibil sa fi luat de la caine sau pisica…

      In alta ordine de idei, in momentul de fata lipseste cu desavarsire un studiu pe un numar suficient de animale, cu hranire in mediu controlat, pe o durata suficienta de timp pentru a putea exprima un argument viabil in disputa industrial food vs BARF.
      Asa ca pana atunci orice parerile pro sau contra oricarui tip de hranire, este doar o opinie personala, nebazata pe dovezi stiintifice.

      Riscul principal ramane ca un animal care mananca o hrana raw contaminata cu enteropatogeni, va excreta acesti enteropatogeni in mediu .
      Asadar … evidence based medicine wise … cititi aici
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003575/
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5644655/

      In calitate de medic veterinar eu nu pot recomanda clientilor mei sa isi expuna pisicile, pe ei insisi sau proprii copii, la asemenea riscuri.

      Va doresc o seara frumoasa!

    • Cecilia Marcu spune:

      Felicitări pentru adevăr! Așa este! Ele mănâncă porumbei, vrăbii, insecte etc. Tot ce se cumpără se face din reziduri. Exemplu de mâncare la plic Whisky și Friskies au un miros de… Împuțit. Scuze, dar așa miroase. Cel mai bine să îi pregătim noi mâncarea din carne, ou, ficat etc porționat. Tot ce e în comerț e făcut ca sa întrețină medicina și Farmacia. Să dăm bani grei la veterinar și farmacie. O radiografie costa 80 lei. Hoție! Nu mai zic alte tarife.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.