Iarba matei si beneficiile acesteia asupra pisicilor

iarba matei

Multe poze mai sunt pe internet cu pisici innebunite de iarba matei. Insa ce este aceasta planta si de ce le innebuneste atat de mult pe pisicutele nostre?

Ei bine, aceasta planta nu doar ca le schimba comportamentul, dar are si efecte pozitive asupra lor. Afla in continuare mai multe curiozitati despre iarba matei si ce beneficii are asupra pisicilor!

1. Ce este iarba matei?

Iarba matei sau catusnica este o planta perena din familia mentei, cel mai adesea intalnita in Europa si in Asia. Denumirea ei originala este Nepeta cataria, fiind des recunoscuta si dupa denumirea in limba engleza “catnip”.  De asemenea, interesant este ca si in latina se numeste cataria, ceea ce inseamna “a unei pisici”. Dupa toate aceste denumiri, ne dam seama ca este o planta importanta pentru pisici, nu?

Aceasta creste pana la o inaltime de aproximativ 1 metru, iar frunzele se aseamana cu cele de menta. Florile cresc doar in varf si sunt micute, de culoare roz sau albe cu nuante subtile de mov.

iarba matei

 

2. De ce pisicile adora iarba matei?

Ceea ce le face pe pisicute sa isi schimbe comportamentul atunci cand se aproprie de iarba matei este substanta numita nepetalacton. Aceasta substanta se gaseste in uleiurile pe care le emana planta si cel mai adesea intra in contact cu receptorii de pe nasul pisicilor. Acesti receptori transmit un semnal catre creier, ceea ce determina schimbarea comportamentului. De obicei, cand gasesc iarba matei, pisicile incep sa o miroasa, sa isi frece blanita de ea, sa o linga sau sa o mestece.

3. Ce efecte are iarba matei asupra pisicilor?

Aceasta planta nu are efect asupra tuturor pisicutelor. Studiile arata ca intre 10-30% dintre pisici nu reactioneaza de niciun fel atunci cand primesc catusnica. De asemenea, nu au niciun efect nici asupra pisicilor foarte tinere (pana in 6 luni sau 1 an) sau a celor care sunt mai in varsta. Ba chiar ele pot evita planta atunci cand o intalnesc.

In restul cazurilor insa, pisicutele sunt extrem de incantate. Ele devin foarte jucause, energice, ori incep sa vocalizeze deosebit mult. Exista si posibilitatea ca unele pisici sa devina mult mai calme.

Efectul dureaza de obicei intre 5-10 minute si nu se poate repeta decat dupa aproximativ 1-2 ore, indiferent daca in acest timp ii oferi pisicutei tale catusnica de mai multe ori.

Singurul efect negativ pe care il poate avea este acela de a le face pe pisicute sa devina agresive. Insa numarul cazurilor in care se intampla acest lucru este foarte scazut.

4. Care sunt beneficiile ierbii matei asupra pisicilor

In primul rand este vorba despre efectul pozitiv pe care il are aceasta planta asupra creierului pisicilor, transmitandu-le o stare de bine, indiferent ca devin energice sau calme. Acest lucru este foarte important mai ales in cazul pisicutelor care sunt anxioase. Poate ca tocmai li s-a schimbat mediul in care traiau sau poate ca este vorba despre o calatorie cu masina, cu avionul, ori cu orice alt mijloc de transport, sau poate ca a fost adoptat inca un animalut in familie. Este foarte probabil ca pisicile sa se simta stresate in aceste situatii. Oferindu-le putina iarba matei, le vom ajuta sa se relaxeze.

Citeste si: 4 pasi prin care sa ajuti o pisica sa se acomodeze intr-o casa noua 

Citeste si: Cum faci cunostinta pisicii tale cu un catelus proaspat adoptat 

iarba matei

 

De asemenea, oferind-i catusnica, este o buna modalitate prin care iti poti convinge pisica supraponderala sa faca mai multa miscare.

Tot cu ajutorul acestei plante iti poti educa pisica sa nu mai zgarie mobila (vezi aici cum) si sa foloseasca litiera (vezi aici cum). Totodata, poti incerca sa iti inveti pisica sa faca diverse lucruri, oferindu-i la final drept recompensa putina iarba matei.

Citeste si: 10 metode simple prin care tii pisica departe de bradul de Craciun 

89.99 lei
99.99 lei
Stoc epuizat
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

5. Sunt pisicile in siguranta daca le dam iarba matei?

In general efectele sunt unele benefice asupra pisicilor, cu exceptia cazurilor in care acestea pot deveni agresive. De aceea este important sa observi cu atentie comportamentul pisicutei tale pentru a te asigura ca ii face bine.

Cert este faptul ca aceasta planta nu creeaza dependenta si nu este toxica pentru pisici atunci cand o inghit.

Citeste si: Afla ce plante de apartament sunt toxice pentru pisici

6. Cum le putem oferi pisicilor iarba matei?

Le putem oferi in varianta proaspata, in varianta uscata si chiar in varianta unui spray.

Daca pisica locuieste mai mult in interiorul casei, avem posibiltatea sa plantam seminte de catusnica intr-un ghivechi sau chiar sa cumparam unul. Le putem gasi destul de simplu intr-un petshop. Este important sa asezam ghiveciul undeva unde soarele bate mult timp, deoarece are nevoie de multa lumina si caldura. Pamantul acestuia trebuie sa fie unul mai nisipos si nu trebuie udat prea des.

Daca pisica isi petrece destul de mult timp si afara, putem planta semintele chiar in gradina. Insa mare grija! Este o planta care se extinde destul de mult si poate dauna celor din jur. Asadar trebuie sa ii alegi locul cu mare atentie. Totodata, daca locuiesti intr-o zona mai arida, asigura-te ca ai plantat-o undeva la un loc cu umbra. Desi are nevoie soare, daca este mult prea cald, se va usca.

Varianta uscata se gaseste de obicei in jucariile create special pentru pisici.

iarba matei

 

Aceste jucarii sunt foarte utile, tinand pisicutele ocupate si facandu-le sa fie mai active. Iar daca pisica ta este deja prea activa, ofera-i o jucarie umpluta cu iarba matei. Astfel o vei ajuta sa isi consume energia si apoi va toarce linistita langa tine. 🙂

Sprayul este in general folosit pentru a impregna mirosul plantei in anumite locuri cu scopul de a atrage pisica acolo. Insa celelalte doua variante sunt de obicei mai eficiente.

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei

7. Iarba matei este benefica si pentru oameni

Exact! Aceasta planta este benefica si pentru oameni, nu doar pentru pisici. Folosita sub forma de ceai, ne poate ajuta daca avem dureri de cap, indigestie sau insomnii. Pe de alta parte, s-a demonstrat ca substanta activa, nepetalacton, este mai eficienta in tinerea la distanta a tantarilor sau a gandacilor de bucatarie decat alte sprayuri create special cu acest scop.

Acestea sunt numeroasele beneficii pe care catusnica le are asupra pisicilor, dar si a oamenilor. Daca vrei sa iti faci pisica fericita, ofera-i niste iarba matei. Indifent daca este proaspata sau uscata in jucarii, cu siguranta iti va fi recunoscatoare!

Tu i-ai oferit pana acum pisicii tale iarba matei? Daca da, cum a reactionat? Asteptam raspunsul tau intr-un comentariu. 🙂

Daca ai considerat util acest articol si doresti sa fii curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

Surse: https://www.care.com/, www.vetwest.com.au/, https://pets.webmd.com/,

2 comentarii despre “Iarba matei si beneficiile acesteia asupra pisicilor

  1. Pingback: 15 pisici amuzante care uita ce inseamna sa fie pisica - Cu Pisici

  2. Pingback: Top 6 Plante sanatoase pentru pisici - Cu Pisici

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.