Pisica supraponderala-fericita sau nu?

pisica supraponderala

Pe orice parinte de pisoi il intereseaza bunastarea pufosului sau. Si fiecare isi exprima iubirea cum considera de cuviinta. Dar, uneori, trebuie sa ne concentram mai putin pe pisicuta si mai mult pe relatie stapan – pisica.

Asadar, pisica supraponderala este fericita sau nu? Noi suntem de parere ca nu. Dar de ce? Speram ca acest articol sa iti raspunda cat mai concis la intrebare.

De ce nu este pisica supraponderala fericita?

Desi poate parea de necrezut, statisticile arata ca in prezent mai mult de jumatate dintre pisicute (si catelusi) au probleme mai mici sau mai mari cu obezitatea, la nivel mondial.

O pisica supraponderala este in aceeasi masura afectata de obezitate precum oamenii. Daunele sunt atat de natura emotionala, cat si medicala.

Pot aparea probleme de sanatate de la diabet pana la osteoartrita (slabirea articulatiilor). Mai mult decat atat, obezitatea poate scadea destul de mult speranta de viata a pisicutei tale. In acelasi timp, o pisica supraponderala poate prezenta tulburari emotionale, dureri. Nu mai are energie, chef de joaca, forta.

Relatia stapan – pisica

Majoritatea persoanelor este de parere ca o pisicuta dolofana este absolut dragalasa. Adica, acele cateva kilograme in plus nu ne fac sa le iubim mai putin, nu?

Dupa cum am mentionat anterior, parintii de pisoi sunt concentrati pe bunastarea pisicutelor lor. Insa nu intotdeauna ceea ce le oferi, din iubire, este intr-adevar si benefic pentru ele.

Si este cazul si pentru conceptiile de genul “daca este mai grasuta, am mai mult de iubit” sau “daca este mai grasuta, inseamna ca ii merge bine”.

Greseala apare intr-una sau mai multe dintre urmatoarele:

– calitatea mancarii oferite: numarul de calorii;

– cantitatea si frecventa cu care hranesti pisicuta;

– inactivitatea pisicutei;

– gene.

Stim ca pisicutele pot fi mici santajiste emotional si ca este foarte greu sa rezisti mieunatului lor dulce si sa le refuzi portia in plus de mancare pe care o cer. Foarte greu, dar nu imposibil.

Citeste si: Top 6 alimente daunatoare pentru pisica ta

Citeste si: Afla ce plante de apartament sunt toxice pentru pisici

Citeste si: Dietele bazate pe carne nepreparata termic pentru pisici, SANATOASE sau NU?

pisica supraponderala

89.99 lei
99.99 lei
Stoc epuizat
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

Cum poti ajuta o pisica supraponderala sa revina la greutatea optima?

Pierderea in greutate este o provocare cel putin la fel de mare pentru pisicute cum este pentru oameni.

Partea buna este ca o poti ajuta pe pisicuta ta si sa fii alaturi de ea pe tot parcursul acestui proces.

Va fi necesar insa sa revizuiesti putin relatia ta cu pisicuta. Ceea ce inseamna ca va trebui sa lucrezi atat cu tine, cat si cu pisicuta ta. In primul rand, exprimarea iubirii prin mancarea va trebui sa inceteze.

Odata ce pisicuta ta a luat in greutate, este important sa faci o vizita la cabinetul veterinar. Si sa va schimbati stilul de viata doar in functie de indrumarile medicului veterinar.

Insa, cateva sugestii generale ar fi:

– Daca numarul de calorii din mancare este problema, incearca sa schimbi treptat mancarea cu una bogata in fibre si moderat-bogata in proteine. Solicita-i medicului veterinar o dieta special pentru pisicuta ta si respect-o cu strictete. In cazul in care pisicuta refuza sa manance, las-o sa sara peste o masa. Important este insa sa nu o lasi mai mult de 24 de ore fara mancare.

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei

– Micsoreaza-i treptat portiile de mancare. Daca pisicuta ta cere mereu de mancare, ii poti oferi portii mici si putin mai des. Este foarte important sa nu reduci brusc cantitatea de mancare zilnica. Altfel, pisicuta ta ar putea ajunge sa sufere de lipidoza hepatica (proces de boala caracterizat prin acumularea excesiva a grasimii in ficat).

– Inlocuieste-i una dintre mese cu o activitate impreuna: plimbare, joaca sau chiar periat.

pisica supraponderala

– Achizitioneaza un bol de mancare de tip puzzle care va incetini durata mesei si, in acelasi timp, o va tine ocupata si interesata.

– Solicita pisicuta zilnic sa faca miscare. Ademeneste-o la joaca, scoate-o la plimbare, incurajeaz-o prin afectiune. Incearca mai multe tipuri de jucarii pentru pisici pana le gasesti pe cele pe placul ei.

Citeste si: Cum sa iti inveti pisica sa mearga in lesa, pas cu pas

– Pisicutelor le place rutina, asadar incearca sa ii faci un program zilnic de joaca, la anumite ore. Respecta programul pentru a o ajuta sa se obisnuiasca mai repede cu un nou stil de viata.

Un lucru este cert: va trebui sa te inarmezi cu multa rabdare si perseverenta. Aminteste-ti mereu ca este pentru binele pisicutei tale. Cu siguranta, pisicuta ta iti va fi recunoscatoare. Iar rasplata ta este evidenta: o pisicuta sanatoasa, fericita, cu pofta si speranta de viata ridicate.

Tu te-ai confruntat vreodata cu aceasta problema? Daca da, spune-ne si noua intr-un comentariu cum ai reusit sa iti faci pisica supraponderala sa isi recapete greutatea optima. Cu siguranta va fi folositor si pentru alti parinti de pufosi. 🙂

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

Sursa: www.livescience.com

3 comentarii despre “Pisica supraponderala-fericita sau nu?

  1. Pingback: 10 lucruri interesante despre pisica pallas-GALERIE FOTO - Cu Pisici

  2. Musoiu Agota spune:

    Am 3 pise .Una e adult si are 4 kg ,sper ca nu e mult . Doua pise au 4 luni si sunt foarte slabe ,dar au pofta de mancare .Inca nu am avut pisi grasa.O sa am grija de ele ca sa aiba greutate potrivita .

    • Cu Pisici spune:

      Buna Agota! Este foarte bine daca pisicuta ta matura are 4 kg, fiind o greutate ideala pentru pisici. Celelalte doua pisicute sunt mai slabute cel mai probabil deoarece acum sunt in crestere si sunt si foarte active la aceasta varsta. Daca au pofta de mancare, nu ar trebuie sa fie niciun motiv de ingrijorare ca sunt mai slabe. 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.