5 metode prin care afli ce varsta are pisica ta

afli ce varsta are pisica ta

Daca nu stii exact data cand s-a nascut pisicuta ta, poate fi dificil sa estimezi ce varsta are. Insa nu imposibil. Fie poti merge la un medic veterinar pentru a o examina, fie poti incerca sa verifici tu insuti anumiti indicatori dupa care poti aproxima varsta.

Asadar, iata 5 metode prin care afli ce varsta are pisica ta:

1. Examineaza dintii

Un indicator important prin care afli ce varsta are pisica ta sunt dintii. Mai intai de toate este necesar sa numeri dintii. Astfel, primii dinti care cresc sunt incisivii, ceea ce inseamna ca pisoiul are 2-3 saptamani. Daca i-au crescut si caninii, inseamna ca are intre 2-4 saptamani.  La varsta de 4-6 saptamani, pisoiului incep sa ii creasca si premolarii, iar dupa varsta de 4 luni incep sa ii creasca molarii.  Intre 6 luni si 1 an, pisicuta va avea toti dintii adulti. In aceasta perioada, dintii vor fi albi si nu vor prezenta urme de uzura.

afli ce varsta are pisica ta

Dupa ce ai numarat dintii, verifica si cat de galbeni sunt. Pe masura ce pisicuta imbatraneste, va avea dintii din ce in ce mai ingalbeniti. Astfel, daca pisica are in jur de 2 ani, vei observa o usoara ingalbenire a dintilor. Daca are intre 3-5 ani, dintii vor fi deja mai galbeni. Daca are intre 5-10 ani, ingalbenirea dintilor este simplu de observat, iar cand pisica are peste 10 ani, va avea semne clare de ingalbenire pe toti dintii.

In acelasi timp, poti verifica si gradul de uzura al dintilor. Cu cat pisica are o varsta mai inaintata, cu atat va avea dintii mai tociti sau rupti. In general dantura pisicii va incepe sa prezinte uzura incepand cu varsta de 5 ani. Dupa varsta de 10 ani, dintii pisicutei vor fi foarte uzati, unii dintre ei fiind posibil sa ii si cada. In acelasi timp, cu cat pisica are o varsta mai inaintata, cu atat va avea mai mult tartru pe dantura sau va avea probleme cu gingiile. Insa nu este un indicator exact deoarece depinde mult si de alimentatia pe care o are.

Citeste si: Afectiunile gingiei la pisici: simptome si tratament

2. Verifica blana

Un alt indicator prin care afli ce varsta are pisica ta este blanita. Cand pisicile sunt mai tinere, au blanita mai deasa, iar cand imbatranesc, aceasta devine putin mai rara. Acest lucru nu inseamna ca pisicile chelesc la batranete. Desigur, trebuie sa tii cont si de faptul ca vara, fiind mai cald, pisicile naparlesc mai mult. Daca observi totusi ca naparleste foarte mult, este indicat un control medical.

Totodata, verifica textura blanitei. Pisicile tinere au blana mai moale, matasoasa, in timp ce la pisicile mai in varsta, firul de par este mai gros. De asemenea, tot cand sunt mai in varsta, pisicile pot avea fire albe prin blanita.

3. Observa corpul

Cand pisicile sunt tinere, sunt mai active. Ca urmare, au corpul mai suplu si mai musculos. Pisicile de varsta mijlocie sunt mai grasute in general, iar pisicile batrane au articulatiile umerilor mai pronuntate.

4. Examineaza ochii

Ochii sunt un alt indicator prin care poti sa afli ce varsta are pisica ta. Pisicile tinere au ochii clari si luminosi. Pe masura ce inainteaza in varsta, ochii acestora devin din ce in ce mai tulburi, atat datorita varstei, cat si unor boli precum cataracta.

De asemenea, la pisicile in varsta se poate observa lacrimarea ochilor datorita bolilor, in timp ce pisicile tinere au ochii uscati. Cu toate acestea, daca vezi ca pisicii tale ii curg ochii, este indicata o vizita la veterinar.

afli ce varsta are pisica ta

 

Verifica irisul. Acesta este partea colorata a ochiului care inconjoara pupila. Daca este neted, inseamna ca pisica este tanara. Daca irisul prezinta crestaturi, linii fine si zone pigmentate diferit, inseamna ca pisica are o varsta inaintata.

Citeste si: 9 lucruri interesante despre ochii pisicilor

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei

5. Observa comportamentul

Un ultim indicator prin care poti sa afli ce varsta are pisica ta este comportamentul acesteia. Astfel, daca observi ca pisicuta este foarte activa si jucausa, inseamna ca este tanara. Pe masura ce inainteaza in varsta, pisicile au mai putina energie si tind sa doarma mult timp. Totodata, pisicile mai in varsta obisnuiesc ca noaptea sa ramana treze, ba chiar sa miaune, iar ziua vor dormi.

Citeste si: De ce dorm pisicile atat de mult

De asemenea, pisicile cu o varsta inaintata au auzul si vazul slabe. Ele sunt mai fricoase si anxioase si pot deveni agresive cand interactionezi cu ele. Aceste stari pot fi determinate de durerea pe care o simt datorita bolilor tipice varstei, precum artrita. Un control la medic este intotdeauna indicat.

Tot pisicile in varsta pot prezenta dificultati in a folosi litiera datorita problemelor de sanatate precum afectiuni digestive, renale sau hepatice sau scaderea vederii. Un alt factor care le poate impiedica sa foloseasca litiera este nivelul ridicat de stres. Pisicile batrane se streseaza mult mai repede. De aceea trebuie sa le oferim un mediu cat mai calm si confortabil.

Citeste si despre: Ce trebuie sa stim despre sindromul urologic felin sau afectiunea tractului urinar inferior al pisicii – FLUTD

Acestea sunt cele 5 modalitati prin care poti sa afli ce varsta are pisica ta. Daca nu stii cati anisori are pufosul tau si tocmai ai aplicat aceste metode, asteptam sa ne comunici rezultatul intr-un comentariu. 🙂

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

Sursa: www.wikihow.com

 

14 comentarii despre “5 metode prin care afli ce varsta are pisica ta

  1. George spune:

    Una din pisicile mele (motanel) are 5 luni, are episoade de sugere(paturi, plapuma si chiar propria blanita) mai ales cind intra in casa, a fost intarcat la o luna.Sora lui nu.

  2. Claudia spune:

    Buna ziua, am o pisica care doarme mult, mananca destul de mult si nu prea are energie, insa dinti nu ii are foarte galbeni, doar putin, iar acolo jos la labute: unele sunt negre nu mai sunt roz, acesta este un semn ca ar fi batrana

  3. cristea claudia spune:

    buna, am o intrebare , am o pisica care are 4 ani , si de un an a inceput sa i cada anumiti dinti , in total nu mai are 5 dinti iar unul este rupt pe jumatate , nu mai are varful dintelui. imi fac giji pentru ca este o pisica foarte pretentioasa la mancare si in afara de hrana uscata , boabele ei de cand s a nascut alta mancare nu mananca. am incercat sa le fac mai mici sa le zdrobesc ,dar prefera sa nu manance cand le vede asa. ce pot face pentru ea? multumesc

    • Cu Pisici spune:

      Buna, Claudia! Iti recomandam sa mergi cu pisicuta la medicul veterinar pentru un control. Este posibil sa aiba o problema de sanatate la dinti… Speram sa fie bine in curand. Va tinem labutele! ?

  4. Gina Harja spune:

    Pisica mea, Kity are 14 ani, dinții sănătoși, nu sunt galbeni, blana foarte, foarte deasă și frumoasă, este foarte activă, fizic, burtica puțin lăsată, de la o gestație, ochii mici și frumoși, văzul foarte agil, folosește fărăexcepții, litiera!

  5. Adina spune:

    Am adoptat acum o luna o pisicuta adulta de pe strada. As fi foarte curioasa sa aflu cati ani are. Veterinul n-a stiut ce sa zica, estimarea e foarte larga, intre 2 si 10 ani. Are o dantura perfecta, dinti albi si sanatosi. Blanita e moale si deasa. Dar… doarme cam mult, e destul de putin activa. La ecografie – ficat si splina usor marite, nisip la rinichi. Mananca mult, are tendinta de ingrasare. Oare exista si alte metode medicale de a afla? Sa incerc la un alt veterinar?

    • Cu Pisici spune:

      Buna Adina! Noi consideram ca cel mai bine este sa mai soliciti opinia unui veterinar. Poate va reusi sa te ajute mai mult cu aceasta informatie. 🙂

  6. Anda spune:

    Motanul meu are 11 ani si nu are dinții nici galbeni, nici urme galbui! Sunt perfect albi si nu are probleme cu ei! Doamne ajuta este sanatos si sper tot asa sa fie inca 50 ani de acum încolo! Il iubesc enorm! E copilasul meu mic! E membru familiei! ? ingerasul meu blănos!

  7. George spune:

    acum 3-4 zile am observat ca i-a cazut un dintisor, un canin, (de fapt i l-am desprins eu ca o deranja) si ii crestea altul in loc. e un indicator ca are varsta intre 2-4 saptamani?

      • NuConteaza. spune:

        Nu știu de unde ați luat aceste date legate de dinți am montan cumpărat de rasa mai exact un MainCoon si abia la vârsta de 4 luni au început sa ii cada dinți și sa ii creasca alți asa ca nu mai induceți oameni în eroare cu astfel de date.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.