Afectiunile gingiei la pisici: simptome si tratament

Afectiunile gingiei la pisici

Autor: Dr. Ruxandra Tenia DMV,  Spitalul Veterinar Pet StuffFacebook Pet Stuff

Atunci cand discutam despre igiena orala a pisicii dumneavoastra, putem aborda o multitudine de subiecte. Problemele semnalate cel mai des de proprietari sunt respiratia urat mirositoare si sangerarea gingiilor.

Astazi vom discuta despre afectiunile gingiei la pisici de diferite varste, de la juniori pana la adulti si la seniori. Afectiunea gingiei poarta denumirea de gingivita si reprezinta inflamarea cronica a gingiei. Bolile gingiilor sunt progresive si se intind sub linia de insertie a gingiei. Acestea afecteaza tesuturile de suport ale dintilor si osul, aparand parodontopatia.

Afectiunile gingiei la pisici: SIMPTOME

Gingivita se manifesta prin gingii rosii aprinse, inflamate, care sangereaza cu usurinta la periaj sau in momentul in care se produce spargerea sau masticatia hranei uscate. De cele mai multe ori, gingivita evolueaza fara dureri sau cu dureri suportabile. Din acest motiv majoritatea proprietarilor nu observa aceasta modificare, ea fiind descoperita de catre medicul veterinar cu ocazia altor controale. Atunci cand gingivita nu este tratata, avanseaza si se poate complica cu bolile paradontale.
Afectiunile gingiei la pisici
Gingia se va desprinde de dinte si va lasa spatii adanci. In aceste spatii se vor dezvolta bacteriile care vor participa la distructia osului care fixeaza dintele. Retractia gingivala conduce la aspectul de dinti alungiti datorita descoperirii acestora. Dintii devin mobili, pot cadea sau vor trebui extrasi, sub anestezie locala sau totala. De cele mai multe ori gingivita si sangerarile gingivale sunt in stransa corelatie cu aparitia tartrului pe dinti si in spatiul dintre dinte si gingie. Predispuse sunt pisicile care mananca exclusiv hrana umeda si care nu sunt periate regulat de catre proprietari. Citeste si: Deparazitarea interna la pisici – in ce consta si cat de importanta este pentru sanatatea pufosilor
89.99 lei
99.99 lei
Stoc epuizat
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

Afectiunile gingiei la pisici: TRATAMENT

Recomandarea este de a se efectua un detartraj cu ultrasunete. Acesta se poate efectua doar sub anestezie totala inhalatorie, o data la 6 luni. Detartrajul trebuie completat de un periaj cu o pasta speciala abraziva, care are rolul de a nivela suprafata dintelui care dupa detartraj ramane rugoasa. In lipsa periajului, acumularea de tartru se va produce mult mai rapid si mai usor decat in trecut. Exista pisici care vor avea nevoie doar de un detartraj pe an. In acelasi timp, altele pot necesita un detartraj la 3 luni. Controlul stomatologic trebuie completat cu o radiografie pe an. Acest examen ne permite sa observam atat coletul dentar, cat si radacina si asezara dintelui in alveola dentara. Dupa detartraj veti primi un tratament cu solutii antiseptice, eventual si cu antibiotice cu spectru larg pentru a preveni posibile infectii ulterioare. Dupa ce au fost intreprinse aceste manopere medicale, rolul proprietarului este de a mentine igiena cavitatii bucale. Cum? Prin periaj regulat cu pasta si periute speciale pentru animale, dispozitive gen degetar impregnate cu clorhexidina, apa de gura care se poate administra in apa de baut si altele. De asemenea exista diferite tipuri de hrana cu crochete a caror forma si dimensiune asigura in momentul masticatiei un periaj mecanic al dintilor. In timp, aceste afectiuni pot degrada dintele, rădăcina și osul, provocând durere, infecții si chiar pierderea definitiva a dintilor.
Afectiunile gingiei la pisici

Afectiunile gingiei la pisici: ALTE CAUZE

La pisici gingivita poate aparea ca manifestare clinica in boli virale cum ar fi Leucemia felina, Imunodeficienta Felina, Caliciviroza sau boli autoimune ca gigivita limfplasmocitara. Semnele la care proprietarii trebui sa fie atenti sunt: halena sau respiratie urat mirositoare, gingii de culoare rosu aprins, uneori vinete, sângerare (din gură sau nas), uneori spontan, hipersalivatie, mutarea alimentelor de pe o parte a gurii pe cealalta in timpul masticatiei, umflarea ușoară a feței, dinți lipsa, refuzul de hrana etc. De cele mai multe ori refuzul de hrana nu intervine datorita lipsei poftei de mancare sau a durerilor din timpul masticatiei. Discomfortul apare in momentul in care pisica incearca sa aduca hrana in partea din spate a gurii prin miscari ale limbii care produc durere la nivelul gingiilor.

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Pisica Neagra

145.99 lei
149.99 lei
109.99 lei
154.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Complete Cat

145.99 lei
154.99 lei
134.99 lei

Bijuterii cu pisici

Cercei din argint Sweet Cats

99.99 lei
119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Colier din argint Complete Cat

159.99 lei

Bijuterii cu pisici

Inel din argint Cute Paws

119.99 lei

Bijuterii cu pisici

Bratara din argint-Elegant Paw

144.99 lei
119.99 lei
154.99 lei
109.99 lei
Uneori pisicile pot dezvolta inflamatia intregii mucoase a cavitatii bucale. Acesta afectiune poarta denumirea de stomatita si poate aparea intr-o boala autoimuna cum ar fi Lupusul. Pisicile cu afectare severa ajung in imposibilitatea de a-si inghiti propria saliva. Metodele de tratament in afectiunile gingivale pot parea uneori destul de drastice. In cazul stomatitelor, de exemplu, se poate recomanda extractia tuturor dintilor. La prima vedere poate parea o solutie destul de radicala, insa pacientului ii va reda confortul, iar aceasta va putea manca in continuare folosindu-se de limba. Alta afectiune care poate concura cu gingivita este resorbtia dentara. Dintii se scufunda in gingiile inflamate si in cele din urma organismul putand sa resoarba in totalitate dintele.

Grija fata de igena orala a pisicii dumneavoastra, fata de dintii si de gingiile ei, se va reflecta in starea ei de sanatate generala.

Controalele regulate la medicul veterinar, precum si tratamentele de preventie, trebuie luate in considerare de catre toti proprietarii de pisici, in special de catre cei care nu au timp sau a caror pisica/ pisici nu tolereaza igiena orala la domiciliu.

Citeste siSfaturi utile despre cum sa tai gherutele pisicii tale cu succes Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

Un comentariu despre “Afectiunile gingiei la pisici: simptome si tratament

  1. Pingback: 5 metode prin care afli ce varsta are pisica ta - Cu Pisici

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.