Festivalul Pisicilor din Belgia, cel mai important festival din lume pentru iubitorii de pisici

Festivalul pisicilor din Belgia

In luna mai a acestui an am participat la cel mai important festival din lume, Festivalul Pisicilor din Belgia! Acesta a avut loc pe data de 13 si s-a tinut intr-un orasel pe nume Ypres sau Ieper in limba flamanda.

La acest eveniment am intalnit cateva mii de iubitori de pisici din toate colturile Pamantului. Desigur, o mare parte dintre ei au venit echipati corespunzator, in stil pisicesc! Indiferent de sex sau varsta, cu totii purtam cel putin urechiuse de pisici. Festivalul Pisicilor din Belgia a fost un moment unic, unde am simtit ca parca toti vorbim aceeasi limba, miauneasca! Este foarte placut sa vezi ca esti inconjurat doar de oameni care impartasesc aceeasi pasiune ca si tine, superbele pisicute. 🙂

Care sunt originile Festivalului Pisicilor din Belgia?

Festivalul pisicilor din Belgia

 

Din pacate, desi acum sarbatorim cu ocazia acestui festival existenta minunatelor pisicute, acest lucru nu a fost valabil dintotdeauna. Originile acestei sarbatori se trag din Evul Mediu, vreme in care pisicile erau considerate ca purtatoare de spirite rele, alaturi de vrajitoare. Din acest motiv o mare parte din ele erau omorate in moduri crude, precum arderea sau aruncarea de la inaltime, pentru a muri in urma impactului… Iar aceste practici erau intalnite si in Ypres.

Se spune ca un alt motiv pentru care pisicile erau persecutate este numarul mare al acestora in zona. In perioada Evului Mediu, Ypres era renumit pentru industria tesaturilor. Atat lana importata din Anglia, cat si produsele finite erau depozitate in sala de panza, una dintre cele mai mari cladiri comerciale ale timpului.

Desigur, unde sunt multe tesaturi, apar si soarecii. Pentru a face fata numarului mare de rozatoare, oamenii au adus in ajutor cel mai de temut pradator al lor, pisicile. Insa, cu timpul si acestea s-au inmultit foarte mult. Desi pisicutele au ajutat la salvarea produselor comercializate, implicit a economiei din zona, nu s-a tinut cont de acest lucru. Erau in continuare asociate cu spiritele rele si localnicii au continuat sa le omoare. Ba chiar au creat un ritual al uciderii pisicilor. Acesta avea loc in fiecare an in “Miercurea Pisicii” care se tinea in a doua saptamana a Postului Pastelui. In acea zi pisicile erau aruncate din clopotnita bisericii.

Din fericire aceste practici au luat sfarsit in anul 1817 cand a fost aruncata din clopotnita ultima pisica. Aceasta, spre surprinderea tuturor, a reusit sa supravietuiasca impactului si a zbunghit-o imediat pentru a nu fi prinsa din nou. De atunci pisicile au fost “sarbatorite” doar prin sunetul clopotelor bisericesti.

Cum a luat nastere Festivalul Pisicilor din Belgia?

festivalul pisicilor

 

Pe 13 martie 1938 noua tineri din acest orasel au organizat un fel de parada a pisicilor.  Acompaniati de muzica, ei aveau cate o pisica de jucarie in mana cu care s-au plimbat de la primarie pana la biserica. Apoi unul dintre ei a urcat in clopotnita si a aruncat cateva dintre jucariile sub forma de pisici. Astfel a luat nastere Festivalul Pisicilor din Belgia.

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial festivalul a fost stopat si a fost reluat pe 17 martie 1946.

Festivalul pisicilor din Belgia

Cum a fost la Festivalul Pisicilor?

PURRFECT este cuvantul. Desi vremea nu a fost foarte prietenoasa, cu temperaturi in jur de 12-13 grade Celsius, ne-am bucurat ca totusi nu a plouat, ceea ce este destul de normal pentru acea regiune. Noi am ajuns putin mai devreme pentru a putea vizita si zona centrala a orasului. Apoi ne-am asezat constiinciosi pe marginea strazii alaturi de ceilalti participanti pentru a ne asigura ca vom prinde un loc destul de bun pentru a vedea parada pisicilor. Desigur, organizatorii au oferit si posibilitatea de a cumpara bilete in tribunele pe care le-au amenajat de-a lungul traseului paradei. Insa, daca iti doresti sa prinzi un loc bun, iti recomandam sa achizitionezi cu cateva luni inainte biletele.

89.99 lei
99.99 lei
Stoc epuizat
62.99 lei
72.99 lei
74.99 lei

Parada a inceput cu o caravana de publicitate care a tinut aproximativ o ora. Acest lucru nu ne-a incantat prea tare. Insa de acest moment s-au bucurat foarte mult copiii de pe margine care s-au asezat strategic pentru a primi cat mai multe bomboane cu care aruncau din mers reprezentantii sponsorilor catre multime.

Apoi a sosit momentul mult asteptat: Parada Pisicilor!

Festivalul pisicilor din Belgia

 

Aceasta a fost organizata cu peste 1500 de costume, ce-i drept nu toate pisicesti, insa ne-au placut foarte mult. Parada a fost structurata pe mai multe teme, precum “Istoria orasului Ypres”, “Istoria pisicilor din Ypres”, “Istoria cultului pisicilor”, “Limba pisicilor”, “Pisicile in intreaga lume”.

Nu vrem sa va spunem mai multe, ci va lasam sa va creati propria parere despre festival din galeria foto si filmuletele pe care vi le-am pregatit la finalul articolului. 🙂

Aruncarea pisicilor

Dupa ce parada a luat sfarsit, ne-am strans cu totii in piata Primariei pentru “Aruncarea pisicilor”.  In aceasta parte a festivalului o persoana deghizata in “nebunul orasului” a urcat in balcon si a aruncat cateva pisici negre de plus. Se spune ca cei care vor prinde pisicile, vor avea noroc.

festivalul pisicilor

 

Daca nu vrei sa incerci sa prinzi o pisica, ci doar sa iei parte la acest moment, iti recomandam sa stai pe margine. Am fost surprinsi de modul in care au reactionat oamenii cand era aruncata o pisicuta. Daca ne-am fi asteptat ca atunci cand pica jucaria, sa o ia persoana care era cea mai apropriata, ei bine oamenii erau in stare sa se calce in picioare, se impingeau si deveneau violenti pentru a prinde ei pisicile… Iar daca vrei neaparat o pisicuta de la festival, o poti cumpara de la unul din magazinasele din oras.

Mai multe filmulete de la Festivalul Pisicilor poti vedea pe canalul nostru de Youtube.

Anul acesta a avut loc cea de-a 45-a editie a Festivalului Pisicilor din Belgia. Conform programului, acesta se organizeaza din 3 in 3 ani si are loc mereu in a doua duminica a lunii mai. Astfel, urmatoarea editie va avea loc cel mai probabil pe data de 9 mai 2021, la care speram sa mergem intr-un numar cat mai mare pentru a sarbatori pisicutele. 🙂

Tu ce parere ai despre Festivalul Pisicilor din Belgia? Ti-ar placea sa mergi la urmatoarea editie? Asteptam raspunsul tau intr-un comentariu.

Citeste si: De ce pisicilor le place sa stea la fereastra?

Citeste si: Stiai ca pisicile vad lucruri invizibile pentru oameni? Afla despre ce este vorba

Daca ti-a placut acest articol si doresti sa fii la curent si cu urmatoarele, aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru pisicesc. >^..^<

2 comentarii despre “Festivalul Pisicilor din Belgia, cel mai important festival din lume pentru iubitorii de pisici

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.